Talisman 5. Edycja ogłoszony!
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13472
Re: Talisman 5. Edycja ogłoszony!
Przed premiery będą wysyłane po premierze (w sklepach).
Możesz kupić o ile sprzedaje Avalon Hill na targach, tylko to nie jest chyba zapowiadane.
Możesz kupić o ile sprzedaje Avalon Hill na targach, tylko to nie jest chyba zapowiadane.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- MiMgracz
-
A ja bardzo się cieszę, że będzie kolejna edycja Talismana. Chociaż graficznie to nie jest mój ulubiony styl (delikatnie mówiąc;), to najważniejsze, że tytuł cały czas jest rozwijany, i z pewnością znajdzie dużo nabywców. A może nawet nowych fanów, jak my tutaj.
W sumie, to teraz z Talismanem przeżywam drugie dzieciństwo, bo wychowałem się na MiM od Sfery:)
W sumie, to teraz z Talismanem przeżywam drugie dzieciństwo, bo wychowałem się na MiM od Sfery:)
- fallenmk
-
-
Spis dodatków autora:
• Krainy Wschodu
• Miecze Czarnoksiężnika
• Poszukiwacze z DnD
• Powrót Kruczej Wiedźmy
• Purpurowy Czerw
• Pułapki w Podziemiach - Posty: 2343
Tak, jest szansa, że 6 edycja będzie lepsza od 5 i nawiązywać będzie do rozwiązań z 4 
- Szkodnix
-
Już po Pyrkonie i miałem okazję spróbować nowej wersji gry.
Planszówka zdecydowanie prezentuje się lepiej niż na zdjęciach i udało się coś pograć, jak również zerknąć do instrukcji (zdjęć polskiej instrukcji nie robiłem — dziewczyny z Rebela mówiły, że no tak średnio nawet mogą ją pokazywać, więc nie chciałem im robić pod górkę. Swoją drogą pozdrawiam jeśli to czytają
). Nie ma raczej żadnych innych zmian poza tym co wspomnieli.
Na pewno też chciałem sprostować jedną rzecz: karty "strać turę" się zdarzają, ale są o wiele rzadsze. Wywalili większość takich kart.
Ciekawą zmianą jest też dodanie jednego nowego pola obok wioski (Chasms, hmm... Pieczary?), który potrafi wywalać na różne pola (w najlepszym razie na 6 do Jaskini Czarownika w Środkowej Krainie, w najgorszym na jakieś Lasy, Skały, Przepaście i inne — dokładnie nie pamiętam).
Karty mają rozmiar odpowiedni, że idealnie mieszczą się na polach, więc te plotki to raczej był stek bzdur od hejterów najwyraźniej.
Jakość kart mmmm raczej bez szału (standardowe zamiast chropowatych) - sugeruję mocno się zaopatrzyć w koszulki.
Wydaje mi się, że grafiki też w rzeczywistości nie są takie ogromne i tekst na kartach raczej jest ładnie czytelny.
Ogólnie prezentuje się bardzo dobrze.
Planszówka zdecydowanie prezentuje się lepiej niż na zdjęciach i udało się coś pograć, jak również zerknąć do instrukcji (zdjęć polskiej instrukcji nie robiłem — dziewczyny z Rebela mówiły, że no tak średnio nawet mogą ją pokazywać, więc nie chciałem im robić pod górkę. Swoją drogą pozdrawiam jeśli to czytają
Na pewno też chciałem sprostować jedną rzecz: karty "strać turę" się zdarzają, ale są o wiele rzadsze. Wywalili większość takich kart.
Ciekawą zmianą jest też dodanie jednego nowego pola obok wioski (Chasms, hmm... Pieczary?), który potrafi wywalać na różne pola (w najlepszym razie na 6 do Jaskini Czarownika w Środkowej Krainie, w najgorszym na jakieś Lasy, Skały, Przepaście i inne — dokładnie nie pamiętam).
Karty mają rozmiar odpowiedni, że idealnie mieszczą się na polach, więc te plotki to raczej był stek bzdur od hejterów najwyraźniej.
Jakość kart mmmm raczej bez szału (standardowe zamiast chropowatych) - sugeruję mocno się zaopatrzyć w koszulki.
Wydaje mi się, że grafiki też w rzeczywistości nie są takie ogromne i tekst na kartach raczej jest ładnie czytelny.
Ogólnie prezentuje się bardzo dobrze.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
No i dobrze to najważniejsze.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- MiMgracz
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Walczę o to.
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 802
Legenda głosi... że ludzie odpowiedzialni za 5 edycję zrobili duże zapasy edycji 4.5... 
- Odyn
-
Ja tam i tak zostanę przy edycji 4.5
Zazwyczaj w Talismana gram dopiero na zjazdach, jestem szczęśliwym posiadaczem większości dodatków oficjalnych (tych co chciałem) i kilku nieoficjalnych (które mi odpowiadały). Niczego więcej z talismanowego światka do szczęścia mi nie potrzeba 
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może." Percy Shelley
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
-
Po prostu stwierdziłem fakt, że niektóre osoby troszkę mają tendencję do wyolbrzymiania, a tym samym zakrzywiania rzeczywistości.
To Ty nie musisz być taki spięty tylko dlatego, że moje zdanie diametralnie różni się od Twojego
No ale wracając: na pewno powiedziałbym, że edycja 5 jest dla konkretnej niszy. Ja zamówiłem pre-order bardziej jako posiadacz pierwszej edycji i z tego względu, że jestem ciekaw co jeszcze nowego w tej wersji się pojawi. Czy jednak polecam tę wersję posiadaczom 4 edycji? Raczej nie. To nie jest ten target.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
-
Panowie, widzę, że doszło do małego nieporozumienia, więc wszyscy luzujemy 
Ja nawet nie mam Talismana.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Wszyscy dostaniecie małym ostrzeżeniem lub tortem* to się uspokoicie.
Co do 5 edycji - to jest ona potrzebna. Czy większość wyjadaczy 4,5 edycji (znaczna większość tego forum) ją pokocha na pewno nie i będą jej docinać jak się tylko da. Jednakże jest ona potrzebna bo 4,5 edycji nie ma na rynku od dobrych 2 i pół roku, nie ma możliwości kupienia Talismana.
Nikt nie liczył chyba że 5 edycja będzie super odkrywcza i zastąpi 4,5 ed - przy takim nakładzie jaki poszedł 4,5 edycji nie ma możliwości jej wyparcia - pamiętajcie że to blisko 15 lat wydawania jednej gry. Przykład polskiego podwórka i Monolith Areny - też nie miała szans z NH.
Ale jak dla mnie mimo małych mankamentów 5ed to będzie to powiew dużej świeżości szczególnie wprowadzający nowe dodatki wiec prośba do malkontentów o wstrzymanie się z jazdą po nowej grze. I pamiętajcie że nowy Talisman przyciągnie nowe osoby z którymi będziemy mogli grać.
* dla nowych osób tort to taka tradycja aby uspokoić dyskusję.
A ze swojej strony pamiętajcie o emotkach bo one bardziej pokazują wasze nastawienie
Co do 5 edycji - to jest ona potrzebna. Czy większość wyjadaczy 4,5 edycji (znaczna większość tego forum) ją pokocha na pewno nie i będą jej docinać jak się tylko da. Jednakże jest ona potrzebna bo 4,5 edycji nie ma na rynku od dobrych 2 i pół roku, nie ma możliwości kupienia Talismana.
Nikt nie liczył chyba że 5 edycja będzie super odkrywcza i zastąpi 4,5 ed - przy takim nakładzie jaki poszedł 4,5 edycji nie ma możliwości jej wyparcia - pamiętajcie że to blisko 15 lat wydawania jednej gry. Przykład polskiego podwórka i Monolith Areny - też nie miała szans z NH.
Ale jak dla mnie mimo małych mankamentów 5ed to będzie to powiew dużej świeżości szczególnie wprowadzający nowe dodatki wiec prośba do malkontentów o wstrzymanie się z jazdą po nowej grze. I pamiętajcie że nowy Talisman przyciągnie nowe osoby z którymi będziemy mogli grać.
* dla nowych osób tort to taka tradycja aby uspokoić dyskusję.
A ze swojej strony pamiętajcie o emotkach bo one bardziej pokazują wasze nastawienie
- DzieX
-
- Kontakt:
Uważajcie, bo to banują też bez przyczyny
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
hehehe od razu że bez przyczyny, dziś wtorek to dobry powód 
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24324
Ja dodam jedynie od siebie i do tego, co napisał @Valdi, że jak dla mnie nowa edycja oznacza nowy, oficjalny kontent do naszej gry. A chyba nam wszystkim na tym zależy, ażeby gra żyła i przyciągała nowych ludzi, a nie żeby padła na ryj i zdechła. Chyba że się mylę...
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
3 edycja też wnosiła nowy, oficjalny "kontent".
Całym sercem jestem za tym żeby gra żyła i przyciągała nowych ludzi, dlatego... z niecierpliwością czekam na 6 edycję.
Ale figurki fajne:)
Całym sercem jestem za tym żeby gra żyła i przyciągała nowych ludzi, dlatego... z niecierpliwością czekam na 6 edycję.
Ale figurki fajne:)
- husar
-
Yyy, tort? A nie banan? Cholewka, muszę zmienić moderatorskie notatki!!
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24324
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6315
Jeśli teraz okradniesz bank i zakopiesz łup w lesie, to na premierę 6 edycji akurat wyjdziesz
What a view.
- Rogo
-
Tym bardziej, że to pierwszy wtorek w tym tygodniu
Ja nawet nie mam Talismana.
- blazius
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Magowie Mroku
• Mała Pustynia
• Pojedyncze karty
• Przedpola Piekieł
• Źródła Magii - Posty: 988
Nowa edycja nie będzie dla niszy, bo ona wypełni trzyletnią lukę na rynku. Nie będzie w niszy, ponieważ nie pojawiła się żadna gra konkurencyjna. A edycja 4.5 utrzyma pozycje jako klasyk. Z dostępem takim, jaki przysługuje klasykowi. Czyli to ona będzie w niszy.
Piątka będzie oficjalnie edycją obowiązującą na rynku sprzedaży. Zdobędzie nagrody i wszelkie rankingi, tak ważne w tej branży.
Natomiast nowi gracze po zakupie i wciągnięciu się w temat z niejakim zdziwieniem stwierdzą, że istnieją równolegle dwie edycje. I ciekawostka - one coraz bardziej się zaczynają od siebie różnić.
Z każdym kolejnym dodatkiem, o ile tendencja zostanie utrzymana i nowe dodatki nie będą kopiami starych, ogólna sytuacja Talizmana tj. obydwu edycji, będzie coraz ciekawsza.
Pod warunkiem, że nowa edycja w trakcie rozwoju nie będzie kopiowała rozwiązań ze starej.
Ciekawym, czy w Avalon Hill takie rzeczy już rozumieją, czy zamierzają się jeszcze uczyć?
Zmiany w mechanikach uważam za bardzo dobre. Ktoś tam odrobił swoją lekcję.
Piątka będzie oficjalnie edycją obowiązującą na rynku sprzedaży. Zdobędzie nagrody i wszelkie rankingi, tak ważne w tej branży.
Natomiast nowi gracze po zakupie i wciągnięciu się w temat z niejakim zdziwieniem stwierdzą, że istnieją równolegle dwie edycje. I ciekawostka - one coraz bardziej się zaczynają od siebie różnić.
Z każdym kolejnym dodatkiem, o ile tendencja zostanie utrzymana i nowe dodatki nie będą kopiami starych, ogólna sytuacja Talizmana tj. obydwu edycji, będzie coraz ciekawsza.
Pod warunkiem, że nowa edycja w trakcie rozwoju nie będzie kopiowała rozwiązań ze starej.
Ciekawym, czy w Avalon Hill takie rzeczy już rozumieją, czy zamierzają się jeszcze uczyć?
Zmiany w mechanikach uważam za bardzo dobre. Ktoś tam odrobił swoją lekcję.
- MiMgracz
-
Zgadzam się z Valdi i Mały Nemo. Najważniejsze, żeby gra żyła i przyciągała nowych graczy. O czym zresztą pisałem wcześniej.
W ogóle cały ten klimat oczekiwania na nową wersję i dodatki, bardzo mi odpowiada
W ogóle cały ten klimat oczekiwania na nową wersję i dodatki, bardzo mi odpowiada