Pytania o zasady w podstawce

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
flameon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2020, 11:27

Pytania o zasady w podstawce

Post autor: flameon »

Witam, mam parę pytań co do zasad w podstawowej wersji gry:

1. Czy jak ktoś losując kartę przygody trafi Miejsce (np. Jaskinia) lub Nieznajomego (np. Czarownica) - musi wykonać polecenia na karcie czy dopiero ta osoba która trafi w to miejsce jak już Miejsce/Nieznajomy znajduje się na obszarze wcześniej?

2. W jaskinii czarownika widnieje zapis: "Kiedy wypełnisz swoje zadanie, Czarownik natychmiast cię tu teleportuje [...]", jak to się ma do zadań zaczynających się od "Przynieś [..]", np przyniesienie 2 sztuk złota czy magicznego przedmiotu? W takiej sytuacji trzeba wrócić do czarownika "z buta" po zdobyciu tego o czym mowa w zadaniu czy również cie teleportuje jak zdobędziesz odpowiednią ilość złota?

3. W niektórych lokacjach czasami spotyka nas walka z wrogiem, ale nie jest on kartą - na przykład w Gospodzie walka z osiłkiem siła 3, czy w otchłani pojedynki z diabłami siła 4 - czy wtedy: a) można rzucać zaklęcia, b) jak działa zdobywanie trofeum? jest to niemożliwe w przypadku zwycięstwa w takiej walce?

4. Pytanie co do przyjaciela Poltergeist, moim zdaniem karta została niedokładnie opisana:
,, ... Możesz się go pozbyć przekraczając Rwącą Rzekę (czy to przez most, czy też tratwą lub promem). Jeśli to zrobisz, odłóż tę kartę na stos kart odrzuconych."
Rozumiem wymienione sposoby, zakładam że przeprawa promem odbywa się w Gospodzie. Co w przypadku przekroczenia rzeki za pomocą teleportacji na przykład Magicznymi Wrotami? Czy wtedy można pozbyć się Poltergeista?

Dzięki z góry za pomoc!


Nieuhwytny
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 696
Rejestracja: poniedziałek 05 sie 2019, 06:58
Płeć:

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: Nieuhwytny »

1 losujesz kartę i stosujesz się do do polecenia tej karty
2 gdy zdobędziesz np 2 sztuki złota, przenosisz się do jaskini (teleportujesz)
3 a) można b) nie można
4 wg mnie jeśli się teleportujesz, czyli nie pezekraczasz Rwącej Rzeki



flameon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2020, 11:27

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: flameon »

Nieuhwytny pisze: poniedziałek 30 lis 2020, 12:10 2 gdy zdobędziesz np 2 sztuki złota, przenosisz się do jaskini (teleportujesz)
Tutaj mnie to właśnie zastanawia, bo zadaniem jest żeby przynieść te sztuki złota, a nie je zdobyć.
Nieuhwytny pisze: poniedziałek 30 lis 2020, 12:10 4 wg mnie jeśli się teleportujesz, czyli nie pezekraczasz Rwącej Rzeki
A teleportując się nie przekraczam jej przypadkiem?


Nieuhwytny
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 696
Rejestracja: poniedziałek 05 sie 2019, 06:58
Płeć:

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: Nieuhwytny »

flameon pisze: poniedziałek 30 lis 2020, 12:41 Tutaj mnie to właśnie zastanawia, bo zadaniem jest żeby przynieść te sztuki złota, a nie je zdobyć.
przeczytaj instrukcje obszaru na planszy. Tam masz wszystko napisane. Nie traktuj tej gry 1 do 1 i nie kieruj się zasadami logiki. W talismanie często jej nie ma :) oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wprowadziłem swojej zasady domowe. Wystarczy przed rozpoczęciem gry poinformować wszystkich graczy.

Wg mnie teleportacja to nie jest to samo co przekraczanie Rwącej Rzeki. Ale może ktoś inny się wypowie.



flameon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 9
Rejestracja: poniedziałek 30 lis 2020, 11:27

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: flameon »

Nieuhwytny pisze: poniedziałek 30 lis 2020, 13:08 przeczytaj instrukcje obszaru na planszy. Tam masz wszystko napisane. Nie traktuj tej gry 1 do 1 i nie kieruj się zasadami logiki. W talismanie często jej nie ma oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wprowadziłem swojej zasady domowe. Wystarczy przed rozpoczęciem gry poinformować wszystkich graczy.
Dla mnie ten obszar jest niejasno opisany, dlatego pytam. Wiem też, że mogę wprowadzić swoje zasady ale pytam o zasady ogólne.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22392
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: Mały Nemo »

Wroce do domu, to odpisze.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22392
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: Mały Nemo »

Wszystkie odpowiedzi udzielone przez @Nieuhwytnego są poprawne. Teleportacja to nie przekraczanie Rzeki, gdyż fizycznie jej nie przekraczasz. Z kolei Czarownik z Jaskini, to jakiś dziwak, zboczeniec i stalker i jak tylko zobaczy w swojej kuli, że masz to, czego pragnie, to sam sam się postara, aby to coś do niego trafiło (teleportując Ciebie do niego) ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Pablo
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Paczka Przygód
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 2475
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 40

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: Pablo »

Mały Nemo pisze: wtorek 01 gru 2020, 22:18 Czarownik z Jaskini, to jakiś dziwak, zboczeniec i stalker.
Już nigdy tak samo nie spojrzę na Czarownika.



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22392
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Pytania o zasady w podstawce

Post autor: Mały Nemo »

Pablo pisze: wtorek 01 gru 2020, 22:54
Mały Nemo pisze: wtorek 01 gru 2020, 22:18 Czarownik z Jaskini, to jakiś dziwak, zboczeniec i stalker.
Już nigdy tak samo nie spojrzę na Czarownika.
Jak jeden dzień potrafi zmienić spojrzenie na świat... ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

ODPOWIEDZ