Łakomczuchy
- Juri
-
- Kontakt:
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Magiczne Kamienie - Posty: 1227
Zdjęcie tyłu komiksu "Spider Man" z lutego 1993. Zauważcie, że w cenniku w ciągu 2 miesięcy (Grudzień `92 - Luty `93) zniknęły wszystkie gry "Sfery". Smutny początek końca :(
[ Dodano: Sob Lut 28, 2009 6:06 pm ]
Opis z KW:
"Łakomczuchy" to zabawnie ilustrowana gra dla młodszych dzieci. Bardzo proste zasady umożliwiają szybko świetną zabawę. Gra polega na zebraniu 3 par z różnymi obrazkami i umieszczeniu ich w specjalnej "Lodówce". W tej prostej pracy przeszkadzają żarłoczne "Trolle". Rozgrywka ćwiczy pamięć i spostrzegawczość. Cena 33 000 zł.
Opis ode mnie:
Była to pierwsza gra "Sfery" z jaką się spotkałem. Muszę przyznać, że była bardzo emocjonująca, szczególnie w kilka osób :) Chodziło o to, że wyciągało się karty i zbierało do pary różne "produkty" (żabi skrzek, pomyje, rybie głowy itp.), ale czasem wyciągnęło się kartę Trolli i wtedy szybko trzeba było złapać figurkę Trolla, która stała na planszy (było ich o 1 mniej niż graczy - coś jak w grze w "Krzesła") w przeciwnym wypadku traciło się wszystko. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę umieścić zdjęcia (jest to jedyna gra "Sfery", której nie mam, kumpel ma ale nie chce sprzedać :P).
[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 6:03 pm ]
Pożyczyłem te "Łakomczuchy" od kumpla, a tam w stopce redakcyjnej napisano
PRZEDSIĘBIORSTWO WYDAWNICZO-HANDLOWE "HAWK", ale w Wikipedii napisano że grę wydała "Sfera". Nie wiem w którym roku to było, ale na pewno mniej więcej na równi z MiM. Również plansza (identyczny papier i rewers jak "Miasto") i podstawki świadczą, że to była "Sfera". Czyżby tak się pierwotnie nazywali?
Nie ma to jak Archeologia Planszówkowa, moja ulubiona nauka :P

[ Dodano: Sob Lut 28, 2009 6:06 pm ]
Była, była. Jej reklama znajduje się na liście gier dołączonych do "Kosmicznej Wojny".Lord Yves pisze:Była też taka gra dla dzieci "Łakomczuchy".
Opis z KW:
"Łakomczuchy" to zabawnie ilustrowana gra dla młodszych dzieci. Bardzo proste zasady umożliwiają szybko świetną zabawę. Gra polega na zebraniu 3 par z różnymi obrazkami i umieszczeniu ich w specjalnej "Lodówce". W tej prostej pracy przeszkadzają żarłoczne "Trolle". Rozgrywka ćwiczy pamięć i spostrzegawczość. Cena 33 000 zł.
Opis ode mnie:
Była to pierwsza gra "Sfery" z jaką się spotkałem. Muszę przyznać, że była bardzo emocjonująca, szczególnie w kilka osób :) Chodziło o to, że wyciągało się karty i zbierało do pary różne "produkty" (żabi skrzek, pomyje, rybie głowy itp.), ale czasem wyciągnęło się kartę Trolli i wtedy szybko trzeba było złapać figurkę Trolla, która stała na planszy (było ich o 1 mniej niż graczy - coś jak w grze w "Krzesła") w przeciwnym wypadku traciło się wszystko. Jeśli ktoś jest zainteresowany to mogę umieścić zdjęcia (jest to jedyna gra "Sfery", której nie mam, kumpel ma ale nie chce sprzedać :P).
[ Dodano: Nie Mar 01, 2009 6:03 pm ]
Pożyczyłem te "Łakomczuchy" od kumpla, a tam w stopce redakcyjnej napisano
PRZEDSIĘBIORSTWO WYDAWNICZO-HANDLOWE "HAWK", ale w Wikipedii napisano że grę wydała "Sfera". Nie wiem w którym roku to było, ale na pewno mniej więcej na równi z MiM. Również plansza (identyczny papier i rewers jak "Miasto") i podstawki świadczą, że to była "Sfera". Czyżby tak się pierwotnie nazywali?
Nie ma to jak Archeologia Planszówkowa, moja ulubiona nauka :P
- Katiusha
-
Hellhound pisze:Zamieszczam obiecane zdjęcie "Łakomczuchów":
PS: Proszę adminów o przeniesienie tu postów o tej grze z tematu "Lista gier polskich firm (m.in. Encore, czy Sfera)" bo się tam trochę bałagan zrobił. Dzięki.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Jako że dostałem dzisiaj od Ajwera "Łakomczuchy" to zacząłem się zastanawiać czy gra ta nie jest przypadkiem inspirowana książką dla dzieci "Sceny z życia smoków". Konkretnie chodzi mi o grafiki Trolli. W internecie nie ma niestety obrazków z niej, ale jak znajdę ją u siebie to postaram się to potwierdzić lub nie.
No i ciągle nie wiadomo czy to "Sfera" wydała tą grę. Czy Jacek Rupiński tam pracował?
EDIT:
Tak jest, dobrze skojarzyłem!!! Po tylu latach... :) Ilustracje do tej książki jak i do "Łakomczuchów" robił właśnie Jacek Rupiński!

No i ciągle nie wiadomo czy to "Sfera" wydała tą grę. Czy Jacek Rupiński tam pracował?
EDIT:
Tak jest, dobrze skojarzyłem!!! Po tylu latach... :) Ilustracje do tej książki jak i do "Łakomczuchów" robił właśnie Jacek Rupiński!

- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1313
- Kontakt:
O dzizas... sam pamiętam tą książkę... bardzo ja lubiłem 
Sorki za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać... tyle lat już minęło...
Sorki za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać... tyle lat już minęło...
Wszystkie moje dodatki tutaj: OneDrive
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
- HRABIA GENERAŁ LORD
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
Chciałabym podziękować wszystkim forumowiczom, którzy wzięli udział w pisaniu tego wątku
Od lat próbowałam sobie przypomnieć tytuł - szukanie po "trolle i paskudne papu" na nic się zdało, bo chodziło o Łakomczuchy
)
Czy mogę prosić posiadaczy tej gry o zeskanowanie jej? Bardzo chętnie również odkupię czyjś egzemplarz, jeśli nie jest to perełka w Waszej kolekcji
Czy mogę prosić posiadaczy tej gry o zeskanowanie jej? Bardzo chętnie również odkupię czyjś egzemplarz, jeśli nie jest to perełka w Waszej kolekcji