Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
McArtur [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 30 gru 2019, 14:50
Płeć:

Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: McArtur »

Szok i pewnie przypadek jeden na milion ale grając tylko w dwoje z córką, udało nam się wejść na pole Korona Władzy, w odstępie jednej tury.

W instrukcji do gry jest napisane:
"Jeśli na obszarze Korony Władzy znajduje się dwóch (lub więcej) Poszukiwaczy, ich tury składają się wyłącznie ze spotykania siebie nawzajem."


Może coś przeoczyłem, albo nie zrozumiałem instrukcji, ale nie znalazłem tam informacji jakim atrybutem jest toczona w takiej sytuacji walka: siła czy moc. Proszę o podpowiedź co w takiej sytuacji. :thinking_face:

Pytanie jest o tyle ciekawe, że ja miałem sporą przewagę w Sile, a córka (9 lat!!!) miała kilka punktów Mocy więcej, wobec czego logincze jest, że każde z nas wolałoby walczyć na atrybut korzystniejszy akurat dla niego.

P.S. Z racji na wiek córki i nieskończoną miłość rodzicielską, uznałem, że jest remis, co było w 100% satysfakcjonujące dla obydwu stron :D



Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5930
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Bludgeon »

Gracz którego jest tura atakuje na Siłę, chyba że ma zdolność pozwalającą mu zaatakować na Moc (wtedy wybiera).


What a view.

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5621
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Rogo »

Spotkanie to zaatakowanie lub skorzystanie z odpowiedniej specjalnej zdolności (o ile taką posiadasz). Atakować można tylko na Siłę, chyba że Poszukiwacz ma specjalną zdolność pozwalająca wybrać walkę psychiczną (czyli na Moc).


Ja nawet nie mam Talismana.

Awatar użytkownika
McArtur [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 30 gru 2019, 14:50
Płeć:

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: McArtur »

Dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawa wyjaśniona.

Oczywiście córce nie powiem, że wg reguł to by przegrała, bo po co zrażać młodych adeptów magii ;)



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22086
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Mały Nemo »

McArtur pisze: poniedziałek 30 gru 2019, 15:20 Dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawa wyjaśniona.

Oczywiście córce nie powiem, że wg reguł to by przegrała, bo po co zrażać młodych adeptów magii ;)
Warto powiedzieć, dziewięć lat ma, więc myślę że by zrozumiała ;). Jak ładnie ubierzesz to w słowa, to może dasz jej też małą lekcję "koniec języka za przewodnika", czyli że jak ma się jakiś problem, to zamiast z nim siedzieć, to warto poszukać informacji czy kogoś się spytać o radę. Jak na pewno wesz, w życiu czasem się to przydaje ;). No i następnym razem córka będzie inwestowała też w Siłę ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Padre89
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 30 gru 2019, 17:41

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Padre89 »

A jak na KW zostanę zamieniony w Ropuchę (zaklęcie przypadku) wyrzucam wszystkie przedmioty, złoto itp.. To czy jest szansa abym podniósł te przedmioty w następnej (po tym jak się odmienię) turze, jeśli z KW wg instrukcji już nie można się cofnąć?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 gru 2019, 17:58 przez Padre89, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5621
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Rogo »

Jeśli jest sam to (chyba) może, bo bada obszar czyli też znajdujące się na nim karty.

Jeśli jest tam drugi Poszukiwacz to muszą się spotkać czyli nie mogą podnieść nic z obszaru.


Ja nawet nie mam Talismana.

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22086
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Mały Nemo »

Padre89 pisze: poniedziałek 30 gru 2019, 17:50 A jak na KW zostanę zamieniony w Ropuchę (zaklęcie przypadku) wyrzucam wszystkie przedmioty, złoto itp.. To czy jest szansa abym podniósł te przedmioty w następnej turze, jeśli z KW wg instrukcji już nie można się cofnąć?
Jeśli jesteś sam na KW, to możesz podnieść. Jeśli jesteś z innym Poszukiwaczem, to musicie się spotykać, więc nie możesz podnieść.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Padre89
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 30 gru 2019, 17:41

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Padre89 »

Chyba? :) To jedno z moich największych "spięć" z synami :D

Najstarszy Syn wygrał już ze mną w ten sposób dwa razy - będąc na KW dzięki zaklęciu przypadku zamienił mnie w ropuchę i z racji tego, że z KW nie mogłem już wyjść, ani podnieść swoich rzeczy, zdążył do mnie przyjść i mnie "killim" ;)

Pozdrawiam wszystkich Graczy!



Wasilij
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 212
Rejestracja: piątek 16 sie 2019, 12:13
Lokalizacja: okolice Poznania
Płeć:
Wiek: 36

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Wasilij »

Mały Nemo pisze: poniedziałek 30 gru 2019, 15:57 No i następnym razem córka będzie inwestowała też w Siłę .
. Albo i nie ;) moja 6 letnia wybiera/losuje tylko z op kobiecych postaci jakie mam ;) więc wampirzyca, łotrzyca, Walkiria, mroczna kultystka ;) a dwie z nich mogą na moc walczyć ;) tylko u nas zaklęcia nie do końca :( bo jeszcze dziecko tatusia kopać niechce ;) no i ja czytam all ;) ale dzięki za info że jak ktoś mnie z ropuszy to już raczej po mnie ;)

Ps ropucha na kw rzuca czar rozkazu ?



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22086
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Korona Władzy - 2 poszukiwaczy jednocześnie

Post autor: Mały Nemo »

Wasilij pisze: czwartek 09 sty 2020, 10:25 Ps ropucha na kw rzuca czar rozkazu ?
O ile pamiętam wg FAQ nie może.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

ODPOWIEDZ