Nekropolia - walka z Salazaarem

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
qpskcn [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 22 gru 2019, 01:38
Płeć:

Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: qpskcn »

Witam,

jestem nowy na forum, więc proszę o wybaczenie, jeżeli temat ten był już wyjaśniany. Nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi, ani w instrukcji, ani na forum. Chodzi o ostatnie pole na planszy Nekropolii, spotkanie z Salazaarem:

- w przypadku wyrzucenia 2, należy walczyć z Salazaarem i wszystkimi trofeami? (na moc? domyślnie niby jest walka, a nie walka psychiczna, ale chyba nie takie były intencje twórcy...);
- w przypadku wyrzucenia 4, należy odrzucić wszystkie zaklęcia i walczyć z Salazaarem? (na na moc?);
- w przypadku wyrzucenia 5-6, należy walczyć z Salazaarem, do wyboru na siłę lub moc;

Może macie jakieś własne rozwiązania?



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22049
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: Mały Nemo »

Możesz zapodać zdjęcie z problematyczną instrukcją lub jej text? Ja np. nie znam Nekropolii, więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

qpskcn [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 22 gru 2019, 01:38
Płeć:

Re: Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: qpskcn »

[/img]
Mały Nemo pisze: sobota 28 gru 2019, 16:39 Możesz zapodać zdjęcie z problematyczną instrukcją lub jej text? Ja np. nie znam Nekropolii, więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć.
Jasne
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22049
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: Mały Nemo »

Z opisu wynika, iż przy wyniku 2 Salazaar osobiście Ciebie nie atakuje, a robią to Twoje trofea (pewnie musisz rozegrać od 0 do 4 walk, w zależności, co posiadasz).

Wydaje mi się, iż nagrodę karty Skarbu otrzymujesz jedynie, jeśli wyrzucisz 5-6 i go pokonasz.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

qpskcn [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 22 gru 2019, 01:38
Płeć:

Re: Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: qpskcn »

Dzięki za pomoc, ale nie jestem pewien czy dobrze się zrozumieliśmy. Salazaar ma być docelowo takim "mini bossem" dodatkowej planszy, tak jak Orli Król dla Gór albo Pan Ciemności dla Podziemi. Jego pole jest ostatnie, tam powinien zakończyć się ruch i powinna rozpocząć się walka z Salazaarem. Sęk w tym, że (dla mnie) nie wiadomo co zrobić jak się wyrzuci np. 4. Czy należałoby cofnąć się i ponownie go zaatakować? Z kontekstu pola (dla mnie) wynika też, że należy stoczyć walkę psychiczną (na Moc), chyba że wyrzuci się 5-6, wtedy ma się wybór. Ale domyślnie należy walczyć na Siłę, więc nie wiem co zrobić w takich przypadkach, jak wyrzuci się np. 2 lub 4. Może ktoś grał w ten dodatek i ma jakieś swoje przemyślenia.



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22049
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: Mały Nemo »

qpskcn pisze: sobota 28 gru 2019, 22:41 Dzięki za pomoc, ale nie jestem pewien czy dobrze się zrozumieliśmy. Salazaar ma być docelowo takim "mini bossem" dodatkowej planszy, tak jak Orli Król dla Gór albo Pan Ciemności dla Podziemi. Jego pole jest ostatnie, tam powinien zakończyć się ruch i powinna rozpocząć się walka z Salazaarem. Sęk w tym, że (dla mnie) nie wiadomo co zrobić jak się wyrzuci np. 4. Czy należałoby cofnąć się i ponownie go zaatakować? Z kontekstu pola (dla mnie) wynika też, że należy stoczyć walkę psychiczną (na Moc), chyba że wyrzuci się 5-6, wtedy ma się wybór. Ale domyślnie należy walczyć na Siłę, więc nie wiem co zrobić w takich przypadkach, jak wyrzuci się np. 2 lub 4. Może ktoś grał w ten dodatek i ma jakieś swoje przemyślenia.
Oj, z opisu wynika, iż walczysz z Salazarem tylko w kilku wypadkach - jeśli wyrzucisz 3, 5 lub 6. W innych przypadkach Ciebie nie atakuje.

Nie wiem, co jest w instrukcji napisane na ten temat, ale jeśli nic nie jest, to ten obszar traktujesz jak każdy inny. Czyli jeśli wyrzucisz na nim 4, to odrzucasz wszystkie swoje Zaklęcia, a następnie Twoja tura się kończy. W następnej normalnie rzucasz za ruch i poruszasz się z tego obszaru, aby w kolejnej (najprawdopodobniej) wrócić na niego i rzucić kością jeszcze raz.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

qpskcn [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 22 gru 2019, 01:38
Płeć:

Re: Nekropolia - walka z Salazaarem

Post autor: qpskcn »

Ok, jeszcze raz dzięki za pomoc.



ODPOWIEDZ