Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
kanguroszczur [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 16 paź 2018, 11:38

Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: kanguroszczur » piątek 01 mar 2019, 15:08

Hej,
wraz z dziewczyną mamy dylemat i odmienne zdania co do możliwości wykorzystania Runicznego Miecza przez Wedrujacego po Polach.

Ja uważam, że nawet gdy odrzucę zaklęcie aby walczyć używając mocy zamiast siły, to mogę skorzystać z profitu, który zapewnia Runiczny Miecz, czyli otrzymuję pkt życia za pokonanie wroga, a moja dziewczyna twierdzi, że skoro Runiczny Miecz jest bronią, która dodaje premię do siły, to używając mocy zamiast siły jako Wędrujący nie korzystam w danej walce z tej broni, więc nie powinienem też dostać życia po pokonaniu wroga.

Jakie są wasze zdania na ten temat?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5308
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Bludgeon » piątek 01 mar 2019, 15:32

Wklejasz tekst kart o które Ci chodzi to porozmawiamy.


What a view.


kanguroszczur [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: wtorek 16 paź 2018, 11:38

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: kanguroszczur » piątek 01 mar 2019, 15:43

Obrazek
Obrazek




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5308
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Bludgeon » piątek 01 mar 2019, 16:09

Cóż, trzeci efekt runicznego miecza nic nie wspomina o typie walki, więc jeśli chcesz być dosłowny to możesz go użyć nawet podczas standardowej walki na moc, np z duchem.

Na angielskiej karcie oczywiście nie ma tego problemu i jest jak byk napisane w 3 zdolności że działa tylko w walce na siłę.
Ale nie zależnie od tego czy chcesz grać w polską wersję czy w poprawną, runiczny miecz w połączeniu z ostatnią zdolnością wędrującego nie doda punktu do siły, ale zadziała efekt kradzieży życia.


What a view.


Awatar użytkownika
kotlet
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 141
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 11:19
Płeć:

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: kotlet » piątek 01 mar 2019, 16:13

już pomijając, że to totalnie niezbalansowany item : )




Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1913
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Arthan » piątek 01 mar 2019, 17:42

Bludgeon pisze:
piątek 01 mar 2019, 16:09
Cóż, trzeci efekt runicznego miecza nic nie wspomina o typie walki, więc jeśli chcesz być dosłowny to możesz go użyć nawet podczas standardowej walki na moc, np z duchem.

Na angielskiej karcie oczywiście nie ma tego problemu i jest jak byk napisane w 3 zdolności że działa tylko w walce na siłę.
W polskiej wersji rozróżnia się:
- walkę (na Siłę)
- walkę psychiczną (na Moc)
- dowolną walkę (na Siłę lub na Moc)
Zapisane może mało intuicyjnie, ale jest rozróżnienie :D




lemon_curry
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 229
Rejestracja: piątek 09 lis 2018, 16:53
Płeć:

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: lemon_curry » piątek 01 mar 2019, 17:45

kotlet pisze:
piątek 01 mar 2019, 16:13
już pomijając, że to totalnie niezbalansowany item : )
Takie karty wylatują z mojej puli przygody




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5308
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Bludgeon » piątek 01 mar 2019, 17:50

Arthan pisze:
piątek 01 mar 2019, 17:42
Bludgeon pisze:
piątek 01 mar 2019, 16:09
Cóż, trzeci efekt runicznego miecza nic nie wspomina o typie walki, więc jeśli chcesz być dosłowny to możesz go użyć nawet podczas standardowej walki na moc, np z duchem.

Na angielskiej karcie oczywiście nie ma tego problemu i jest jak byk napisane w 3 zdolności że działa tylko w walce na siłę.
W polskiej wersji rozróżnia się:
- walkę (na Siłę)
- walkę psychiczną (na Moc)
- dowolną walkę (na Siłę lub na Moc)
Zapisane może mało intuicyjnie, ale jest rozróżnienie :D
Pokaż mi gdzie w trzeciej zdolności jest to zapisane.
Pamiętajmy że trzecia zdolność jest niezależna od drugiej bo gruba krecha.

Dodano po 39 sekundach:
lemon_curry pisze:
piątek 01 mar 2019, 17:45
kotlet pisze:
piątek 01 mar 2019, 16:13
już pomijając, że to totalnie niezbalansowany item : )
Takie karty wylatują z mojej puli przygody
U mnie też. Przeniosłem ten przedmiot (i kilka innych najlepszych) do talii reliktów.


What a view.


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 4607
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: abubu » piątek 01 mar 2019, 18:05

Bludgeon pisze:
piątek 01 mar 2019, 17:51
Pokaż mi gdzie w trzeciej zdolności jest to zapisane.
Rozróżnienie jest według instrukcji.
Na karcie jest sama walka więc chodzi o walkę na siłę.

Mimo tego w tym konkretnym przypadku ta zdolność z karty zadziała. Wędrujący po prostu zamiar siły używa mocy w tej walce.


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.

Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1913
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Arthan » piątek 01 mar 2019, 18:07

Bludgeon pisze:
piątek 01 mar 2019, 17:51
Arthan pisze:
piątek 01 mar 2019, 17:42
Pokaż mi gdzie w trzeciej zdolności jest to zapisane.
Pamiętajmy że trzecia zdolność jest niezależna od drugiej bo gruba krecha.
Ups, niewyspanie robi swoje. Grubą krechę widziałem, ale skupiłem się na treści drugiej zdolności :D




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20775
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 04 mar 2019, 18:56

Z FAQ:

Szpon Furii

P: Poszukiwacz pokonał innego Poszukiwacza w walce psy-chicznej. Czy może on użyć drugiej zdolności Szponu Furii, aby uniemożliwić przegranemu Poszukiwaczowi użycie Pancerza, aby ochronić się przed utratą Życia?

O: Nie. Szpon Furii może zostać wykorzystany jedynie w walce.

Przez analogię można uznać, iż nie ma znaczenia, czy dana zdolność ma jak byk napisane czy może być użyta w walce czy w walce psychicznej, gdyż z danego efektu broni można skorzystać jedynie w tym rodzaju walki, do którego broń daje jakieś bonusy.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5308
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Wędrujący po polach, a runiczny miecz

Post autor: Bludgeon » wtorek 05 mar 2019, 05:40

Nie trzeba używać analogii wystarczy spojrzeć na oryginał. Nie zmienia to faktu że tłumacz zapomniał ważne słowo umieścić w tekście.


What a view.


ODPOWIEDZ