Elementalist.. i po częsci Pradawny Dąb

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Swiraz [Autor tematu]
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 113
Rejestracja: poniedziałek 21 sty 2019, 12:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 35

Elementalist.. i po częsci Pradawny Dąb

Post autor: Swiraz » wtorek 26 lut 2019, 00:32

Po ostatniej grze, granej z dość lightowym podejściem, chciałbym upewnić się, że jadnak dobrze interpretuję specjalne skillsy Elementalisty


Obrazek

Bez bicia, nie szukałem zbyt długo ale tylko to wpadło mi w oczy
murmandamus pisze:
wtorek 09 sty 2018, 23:02
Elementalista: zółta łuska , ruch na pole gdzie losuje dwie karty, starżnika podniebnej przepaści którego pokonuje i jaskinie gdzie odnajduje trolla(po wydaniu punktu losu) tego też pokonuje. Przed wdaniem się w walki ogniskuje swą moc na siłę ale przez to odrzuca zaklęcie z powodu małej mocy. Smierć odwiedza wędrowca i daje mu punkt mocy.
zgodnie z opisem karty - "Raz w trakcie swojej tury..." nie ma napisane kiedy, na początku, przed rzutem za ruch, przed rozpatrzeniem karty X talii.
czyli jednym słowem to co sie bardziej opłaca - jak wylosujemy kilku przeciwników z różnym numerem spotania (czyli niechybnie Siła nr.2 i Moc nr. 3) to kalkulacja - czy pokonamy pierwszego (bo wtedy z drugim juz nie powalczymy) co tracimy, co zyskamy... czasem wróg zabierze coś wiecej niż tylko 1 punkt Życia.

W przypadku Pra-Tfojego-Starego Dębu podobnie, choć tam o ile pamietam to jest gdzieś zapis - "musi być zawsze określony" (nie mam tej karty pod ręką), czyli deklarujemy na poczatku naszej tury czym "porastamy" i dopiero potem rozstrzygamy karty, bez możliwości zmiany

Z tej perspektywy Elementalista wychodzi na poszukiwacza lekko OP, skur...el daje się mocno we znaki, leveluje dość szybko, niczym Nomadka odwiedzająca ciągle Miasto i Czarodziejkę, a jak już charakter się uda takiej zmienić na Zły to Miasto -> Cmetarz (Los) i ponów... i się można koksować ile wlezie, jak Spejson na czeskiej mecie.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20669
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Elementalist.. i po częsci Pradawny Dąb

Post autor: Mały Nemo » wtorek 26 lut 2019, 01:47

Umm... a pytanie?


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Tethiss
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 70
Rejestracja: poniedziałek 19 lis 2018, 21:10
Płeć:

Re: Elementalist.. i po częsci Pradawny Dąb

Post autor: Tethiss » wtorek 26 lut 2019, 07:17

Podejrzewam, że pytanie miało brzmieć:
Czy elementalista może w dowolnym momencie swojej tury odwrócić znacznik żywiołu (oczywiście tylko 1 raz na turę)?

Wg mnie tak. Nie musisz tego określać na początku tury przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności.




Swiraz [Autor tematu]
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 113
Rejestracja: poniedziałek 21 sty 2019, 12:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 35

Re: Elementalist.. i po częsci Pradawny Dąb

Post autor: Swiraz » wtorek 26 lut 2019, 08:03

Tethiss pisze:
wtorek 26 lut 2019, 07:17
Podejrzewam, że pytanie miało brzmieć:
Czy elementalista może w dowolnym momencie swojej tury odwrócić znacznik żywiołu (oczywiście tylko 1 raz na turę)?
dokładnie, trochę się zamotałem z tym pytaniem.

Sprawdziłem jeszcze opis Dębu.
Za każdy żeton Porostu na swojej karcie postaci, zwiększ swoją początkową wartość Życia o 1. Za każdy żeton Porostu umieszczony czerwoną stroną ku górze, zwiększ swoją początkową wartość Siły o 1. Za każdy żeton Porostu umieszczony niebieską stroną ku górze, zwiększ swoją początkową wartość Mocy o 1.
Na początku swojej tury, możesz odwrócić swoje żetony Porostu na dowolną stronę.
Ilekroć zakończysz swoją turę w Puszczy lub w Lesie, możesz odzyskać 1 punkt Życia lub Losu.
Czyli grając Dębem nie można po wylosowaniu wroga przełożyć żetonów porostu.

Wracając do Elementalisty
Tethiss pisze:
wtorek 26 lut 2019, 07:17
Wg mnie tak. Nie musisz tego określać na początku tury przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności.
tym sposobem jest to dość przegięta postać, 5 Siły/Ataku od samego początku gry. Szanse na wylosowane 2 wrogów na raz w krainie zew./śród. są niewielkie. (W sensie i Siła i Moc, czyli dwie osobne walki w jedej turze)

Chciałem się tylko upewnić co do dobrej interpretacji jego zdolności. Dzięki za odpowiedź i sorki za niejasne pytanie




Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1790
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Elementalist.. i po częsci Pradawny Dąb

Post autor: Arthan » wtorek 26 lut 2019, 08:28

Swiraz pisze:
wtorek 26 lut 2019, 08:03
tym sposobem jest to dość przegięta postać, 5 Siły/Ataku od samego początku gry. Szanse na wylosowane 2 wrogów na raz w krainie zew./śród. są niewielkie.
Tak, moim zdaniem jest to jedna z najsilniejszych postaci, a i tak słabszy od takiego Ninja z DE, który ma w zasadzie Siły 6 i wybiera sobie z kim chce walczyć :P




ODPOWIEDZ