Teleportacja w MIM

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
bartecek [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 lut 2018, 13:59
Płeć:
Wiek: 32

Teleportacja w MIM

Post autor: bartecek »

Witam. Mam pytanko dotyczące teleportacji a mianowicie czy jeżeli poszukiwacz używa teleportacji , może się przenieść w to samo miejsce z którego się teleportuje? Np. stoję na kaplicy posiadam teleportacje w tej turze i teleportuję się na kaplice czyli zostaje tam gdzie jestem :) mój kumpel twierdzi że tak można bo tak grali parę lat temu ale według mnie to coś tu jest nie tak :) Pozdrawiam




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5794
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: Bludgeon »

bartecek pisze:
poniedziałek 17 gru 2018, 00:34
Witam. Mam pytanko dotyczące teleportacji a mianowicie czy jeżeli poszukiwacz używa teleportacji , może się przenieść w to samo miejsce z którego się teleportuje?
Na 95% nie, ale nie proś mnie żeby Ci wkleił źródło bo nie pamiętam gdzie to czytałem.


What a view.


Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 33

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: Arthan »

Jeżeli chodzi Ci o Zaklęcie Teleportacja czy Eliksir Lotu, to nie pamiętam jak jest w polskiej wersji, ale w angielskiej jest wyraźnie napisane: " to any other space in the same Region".
Co do innych przypadków teleportacji to chyba nigdzie nie jest to napisane wprost, ale opinie na forach są właśnie takie, że nie można przenieść się na to samo miejsce, że nie liczy się to wtedy jako ruch itd. Wyjątkiem są karty, które mają wprost napisane, że można jeszcze raz odbyć spotkanie na tym samym obszarze.

Dodano po 2 minutach 8 sekundach:
ps. mylący tytuł, jakbym nie spojrzał na dział to bym myślał, że chodzi o starszą wersję gry :)




Awatar użytkownika
Wiktor
@Wiktor

Moderator: Wiktor
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019

Moderator: Wiktor
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
1984 - 2019
Posty: 1779
Rejestracja: piątek 09 lip 2010, 18:07
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: Wiktor »

Proszę przytoczyć tekst jaki widneje na karcie o której mowa, wtedy wiemy do czego konkretnie się odnosimy.




bartecek [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 lut 2018, 13:59
Płeć:
Wiek: 32

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: bartecek »

NIe pamiętam co to była za karta dokładnie ale był to jakiś nieznajomy który jak na niego trafiłeś dawał Ci teleportacje, bez żadnych udziwnień coś w stylu "możesz się teleportować w następnej turze na dowolny obszar w tej krainie" i mieliśmy taką sytuacje że leżał on w drugiej krainie na polu co się dobiera 3 karty zaraz obok czarnego rycerza i mój kolega stwierdził ze może się teleportować w to samo miejsce i doszło do tego że co tura się teleportował w to na tego nieznajomego i dobierał po dwie karty z pola :) i tu jestem ciekaw czy coś takiego jest sens grać ?
:




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21980
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 13

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: Mały Nemo »

Generalna zasada (i opis zaklęcia Teleportacja) sugerują, iż gracz musi się przenieść na inny obszar i nie może pozostać na swoim obszarze.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 1470
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: fallenmk »

Na jednej z kart robionego przeze mnie dodatku można trafić na króla orków, na którym można wywrzeć wrażenie tylko wówczas, gdy ma się wystarczająco dużo Siły (dodaje się ją do testowego rzutu kością) - przy wysokim rzucie Poszukiwacz dostaje parę mieszków złota a szaman z hordy orków dodaje do tego teleportację. By nie było sporów, czy można teleportować się ponownie na ten sam obszar (co dałoby teoretyczną możliwość zdobycia wszystkich mieszków złota z zasobnika), Poszukiwacz może wybrać dowolny inny obszar w tej krainie, co również ma uzasadnienie flavorowe - orkowie chcą się osiłka pozbyć bezkonfliktowo. Może ten zapis o innym obszarze jest zbędny, ale za to klarownie pokazuje, co gracz może wybrać, by nie było wątpliwości.




Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 4836
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: abubu »

Nie pamiętam czy są takie zapisy w instrukcji / faq ale ż tego co pamiętam:
- nie można zakończyć ruchu na tym samym obszarze, z którego zaczynało się ruch
- teleportacja jest specyficznym ruchem, ale jednak ruchem
- ergo ... nie można teleportować się na ten sam obszar

Nie mam przed sobą zasad... dawno tam nie zaglądałem więc moje słowa mogą nie mieć poparcia w oficjalnych zasadach.


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.

bartecek [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 18 lut 2018, 13:59
Płeć:
Wiek: 32

Re: Teleportacja w MIM

Post autor: bartecek »

Musimy to przedyskutować przed następną grą i ustalić co i jak . Dzięki wielkie za wyjaśnienie i poświęcony czas.




ODPOWIEDZ