Los do przerzucania kości

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
kitabake [Autor tematu]
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 13
Rejestracja: piątek 16 lis 2018, 23:47
Płeć:

Los do przerzucania kości

Post autor: kitabake » niedziela 25 lis 2018, 12:51

Czy po rzucie 2/3 kośćmi można przerzucić każda z nich raz, czy tylko jedną z nich raz? oczywiście każde przerzucenie kosztem 1 losu.
np. W świątyni mogę przerzucić 1 kość wykorzystując 1 los, czy 2 używając 2 losu?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20775
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: Mały Nemo » niedziela 25 lis 2018, 12:52

Tylko 1 z nich.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1182
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: Pablo » niedziela 25 lis 2018, 13:38

kitabake pisze:
niedziela 25 lis 2018, 12:51
Czy po rzucie 2/3 kośćmi można przerzucić każda z nich raz, czy tylko jedną z nich raz? oczywiście każde przerzucenie kosztem 1 losu.
np. W świątyni mogę przerzucić 1 kość wykorzystując 1 los, czy 2 używając 2 losu?
W dodatku autorskim "Wizja" była (tak mi si wydaję) reguła przerzucania wszystkich kości przy użyciu Losu, ale to był dodatek autorski.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5308
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: Bludgeon » niedziela 25 lis 2018, 20:53

Pablo pisze:
niedziela 25 lis 2018, 13:38
kitabake pisze:
niedziela 25 lis 2018, 12:51
Czy po rzucie 2/3 kośćmi można przerzucić każda z nich raz, czy tylko jedną z nich raz? oczywiście każde przerzucenie kosztem 1 losu.
np. W świątyni mogę przerzucić 1 kość wykorzystując 1 los, czy 2 używając 2 losu?
W dodatku autorskim "Wizja" była (tak mi si wydaję) reguła przerzucania wszystkich kości przy użyciu Losu, ale to był dodatek autorski.
Wydaje mi się że pytanie jest jednak o zasady oficjalne.


What a view.


kitabake [Autor tematu]
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 13
Rejestracja: piątek 16 lis 2018, 23:47
Płeć:

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: kitabake » niedziela 25 lis 2018, 21:36

Dzięki za pomoc, chodziło o podstawkę.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Czy otwieraniu drzwi do krainy wewnętrznej, kopalni i krypcie można używać magicznych przedmiotów i broni by zwiększyć swoją siłę i czy rzuca się tam kością jak do ataku (w kopalni i krypcie)?




Awatar użytkownika
Rogo
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5070
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 32

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: Rogo » niedziela 25 lis 2018, 21:43

Bronie, jak ich opis sugeruje, zwiększają statystyki tylko w czasie walki, więc nie, nie możesz z nich korzystać przy otwaieraniu Tajemnych Wrót ani przy badaniu Krypty i Kopalni.


Czas umierać.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1182
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: Pablo » niedziela 25 lis 2018, 21:57

Bludgeon pisze:
niedziela 25 lis 2018, 20:53
Pablo pisze:
niedziela 25 lis 2018, 13:38
kitabake pisze:
niedziela 25 lis 2018, 12:51
Czy po rzucie 2/3 kośćmi można przerzucić każda z nich raz, czy tylko jedną z nich raz? oczywiście każde przerzucenie kosztem 1 losu.
np. W świątyni mogę przerzucić 1 kość wykorzystując 1 los, czy 2 używając 2 losu?
W dodatku autorskim "Wizja" była (tak mi si wydaję) reguła przerzucania wszystkich kości przy użyciu Losu, ale to był dodatek autorski.
Wydaje mi się że pytanie jest jednak o zasady oficjalne.
... ot taka ciekawostka.

Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
kitabake pisze:
niedziela 25 lis 2018, 21:36
Czy otwieraniu drzwi do krainy wewnętrznej, kopalni i krypcie można używać magicznych przedmiotów i broni by zwiększyć swoją siłę i czy rzuca się tam kością jak do ataku (w kopalni i krypcie)?
Jeśli jest napisane, że "... dodaje w czasie walki" to dodaje tylko w czasie walki. Jeśli dodaje np. "1 punkt do Twojej Siły" to dodaje w czasie walki i w innych przypadkach jak np. wyważanie Wrót.




Awatar użytkownika
fallenmk
Astropata
Astropata
Astropata
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 886
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: fallenmk » niedziela 25 lis 2018, 22:31

Ale wyważanie jest tylko na Siłę. Jak masz dużo Mocy, to obchodzisz Wrota z boku ;)

Jeśli się nie mylę, że przy pomocy Losu nie tylko można przerzucić wyłącznie jedną kość w rzucie, spośród kilku rzucanych jednocześnie, ale także tylko raz na turę - a więc przy paru osobnych rzutach tylko jeden z nich można nagiąć Losem.




bienio
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: czwartek 25 paź 2018, 20:44
Płeć:

Re: Los do przerzucania kości

Post autor: bienio » niedziela 25 lis 2018, 22:55

fallenmk pisze:
niedziela 25 lis 2018, 22:31
Jeśli się nie mylę, że przy pomocy Losu nie tylko można przerzucić wyłącznie jedną kość w rzucie, spośród kilku rzucanych jednocześnie, ale także tylko raz na turę - a więc przy paru osobnych rzutach tylko jeden z nich można nagiąć Losem.
No jednak chyba się mylisz, bo los można wydać per rzut:
Los jest miarą szczęścia i przychylności fortuny, jaką cieszy się Poszukiwacz. Gracz może wydać jeden żeton Losu (odłożyć go na odpowiedni stos), aby po wykonaniu rzutu ponowić rzut jedną kością (może to zrobić tylko raz na dany rzut).




ODPOWIEDZ