Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

ZWIASTUN - niejasności

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Awatar użytkownika
Szatar [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 70
Rejestracja: środa 17 lut 2016, 12:05
Lokalizacja: Wyszków
Płeć:
Wiek: 28

ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Szatar » piątek 25 maja 2018, 16:56

Hej. Mam kilka pytań odnośnie dodatku: Zwiastun. Proszę o pomoc.

1. Czy wierzchnia karta z talii Omenu jest zawsze odkryta? Bo napisane jest w instrukcji, że efekty z wierzchniej karty są trwałe, więc zawsze wywierają wpływ na grę.
2. Kiedy Poszukiwacz może odrzucić i sprzedać Przeklęty Przedmiot lub Przeklętego Przyjaciela?
3. Jaki ma sens możliwość kradnięcia Przeklętego Przedmiotu lub Przeklętego Przyjaciela?


Nemo sapiens nisi patiens = Nie jest mądry ten, kto nie jest cierpliwy

Zapraszam do wspólnej gry, wystarczy odezwać się na priw, a na pewno się dogadamy:)


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19442
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Mały Nemo » piątek 25 maja 2018, 17:02

Boze, nie musisz pisac taka duza czcionka, domyslna jest wystarczajaco czytelna...

1. Tak.

2. Nie mam instrukcji przed soba, ale o ile pamietam kiedy efekt losowy na to pozwala, na ktory nie masz wplywu.

3. Coz, przeklete kartyvmaja rowniez potezne pozytywne efekty, wiec jesli ktos jest w stanie wytrzymac z pewnymi niedogodnosciami...


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4557
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Bludgeon » piątek 25 maja 2018, 18:15

2.Lodowy Most, Przepaść (kataklizm), Alchemik


What a view.


Awatar użytkownika
Lechlat
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 35
Rejestracja: piątek 13 lip 2018, 18:12
Lokalizacja: United Kingdom
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Lechlat » sobota 25 sie 2018, 09:52

Zacząłem grać z dodatkiem Zwiastun, ale nie wiem czy dobrze gram. Mógłby ktoś sprytny krótko wyjaśnić jak przesuwać proroka i odkrywać karty omenu plis? :D




litk
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: sobota 30 gru 2017, 19:14

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: litk » niedziela 18 lis 2018, 21:26

Dokładnie ja też się zastanawiam jak z tym dodatkiem grać. W instrukcji napisane jest że Prorok trafia na planszę gdy wylosuje się kartę zdarzenia, czyli Prorok od razu na początku gry może trafić na planszę główną w zewnętrznej krainie i co wtedy? Grając ze wszystkimi dodatkami gra przecież bardzo szybko może się skończyć i chyba nie da się nawet posmakować pewnych rzeczy? Czy Prorok może trafić do innej krainy, np. w góry czy las i tam go zostawić żeby nie losować kart omenu i sobie eksplorować inne obszary, ale jak skoro na początku od razu ląduje w zewnętrznej krainie?




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1365
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: arthan » poniedziałek 19 lis 2018, 06:54

Grając bez dodatków narożnych właśnie może być problem :D Ogólnie ze Zwiastunem to jest taka zabawa w berka. Starasz się być zawsze w innej krainie niż on :D
Prorok idzie tam gdzie wylosuje ktoś Zdarzenie, jeśli chcesz go przenieść np. w Góry, to tam idziesz i łazisz po Górach aż trafisz na Zdarzenie, po czym jak najszybciej się stamtąd ewakuujesz żeby nie mieć do czynienia z jego kartami :D Jak chcesz go unikać to najlepiej nie oddalaj się za bardzo od przejść do innych krain i unikaj krain zatłoczonych przez innych graczy. Dwóch poszukiwaczy w tej samej krainie to dwa razy większe zużycie kart tej krainy, więc i zdarzenie nadejdzie szybciej :)




Komi92
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 19
Rejestracja: wtorek 06 lis 2018, 10:43
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Komi92 » poniedziałek 19 lis 2018, 07:39

A nie jest tak że jak staniemy na polu gdzie jest prorok to poza spotkaniem z nim możemy to przenieść do innej krainy po złości innemu poszukiwaczowi ? Będę w domu to sprawdzę na karcie ale tak mi się wydaje.




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1365
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: arthan » poniedziałek 19 lis 2018, 10:01

a tak, jest tak :) Mało grałem ze Zwiastunem niestety.




Komi92
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 19
Rejestracja: wtorek 06 lis 2018, 10:43
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Komi92 » poniedziałek 19 lis 2018, 18:00

Ja niedawno nabyłem to jestem na biezaco




Said40
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 9
Rejestracja: niedziela 18 lis 2018, 19:56
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Said40 » niedziela 02 gru 2018, 20:53

Komi92 pisze:
poniedziałek 19 lis 2018, 18:00
Ja niedawno nabyłem to jestem na biezaco
Witajcie, również jestem od niedawna posiadaczem tego rozszerzenia. Moje pytanie dotyczy kart omenu tzn. Jeżeli odkrywam kartę omenu w której jest np. ze zabiera się w krainie gdzie jest prorok pkt mocy, siły czy życia każdemu poszukiwaczowi, to czy ten efekt jest ponawiamy co kolejna turę? Czyli jeśli przebywam np. Przez 3 tury w krainie proroka zabiera mi się np 3 pkt danej właściwości ?
Drugie pytanie - poruszamy się prorokiem zawsze kiedy gracz wyciągnie zdarzenie i stawiamy na jego polu. Czy realizujemy wyciągnięte zdarzenie? A następnie kulamy kością realizując polecenie z karty proroka? Po zakończeniu spotkania można przesunąć go w dowolne miejsce wybrane przez gracza?




Komi92
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 19
Rejestracja: wtorek 06 lis 2018, 10:43
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Komi92 » niedziela 02 gru 2018, 21:16

Ja do tej pory rozumiem to i gram w nastepujacy sposob: trafiasz zdarzenie to prorok staje na twoim polu ale go nie spotykasz. Od tej pory losujesz w tej krainie karty proroka zamiast przygod/gor/podziemi itd. Nastepnie Proroka spotkamy jak na nim staniemy i wtedy stosujemy sie do karty. Co do omenow dzialaja w momwncie odrzucenia plus dolny efekt stale ale w momencie odrzucenia omemu prorok wraca poza plansze na swoja karte wiec juz potem nie jest w danej krainie. Ale lepiej poczekajmy na odpowiedz lepiej doswiadczonych graczy :)




Said40
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 9
Rejestracja: niedziela 18 lis 2018, 19:56
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Said40 » niedziela 02 gru 2018, 21:24

Komi92 pisze:
niedziela 02 gru 2018, 21:16
Ja do tej pory rozumiem to i gram w nastepujacy sposob: trafiasz zdarzenie to prorok staje na twoim polu ale go nie spotykasz. Od tej pory losujesz w tej krainie karty proroka zamiast przygod/gor/podziemi itd. Nastepnie Proroka spotkamy jak na nim staniemy i wtedy stosujemy sie do karty. Co do omenow dzialaja w momwncie odrzucenia plus dolny efekt stale ale w momencie odrzucenia omemu prorok wraca poza plansze na swoja karte wiec juz potem nie jest w danej krainie. Ale lepiej poczekajmy na odpowiedz lepiej doswiadczonych graczy :)
Dziękuje już coś więcej wiem, czekamy na bardziej zaprawionych w boju Graczy 💪💪




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19442
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Mały Nemo » niedziela 02 gru 2018, 21:59

Hej,
Said40 pisze:
niedziela 02 gru 2018, 20:53
jest np. ze zabiera się w krainie gdzie jest prorok pkt mocy, siły czy życia każdemu poszukiwaczowi, to czy ten efekt jest ponawiamy co kolejna turę?
Nie, to jest efekt jednorazowy. Niektóre karty Omenu mają jednorazowy efekt, a niektóre ciągły. Niestety, który efekt mają który trzeba samemu wywnioskować z opisu karty.

Na drugie pytanie @Komi92 odpowiedział poprawnie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Komi92
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 19
Rejestracja: wtorek 06 lis 2018, 10:43
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Komi92 » niedziela 02 gru 2018, 22:13

Czyli jednak cos zrozumialem dobrze :D Juz sie balem ze nie gram jak trza. Bo ostatnio podczas gry w DE troche zweryfikowalo sie moje rozumienie zasad np. w smokach. okazalo sie ze za szybko zasypywalem plansze zetonami.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19442
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Mały Nemo » niedziela 02 gru 2018, 22:33

Ano, w DE warto czasem pograć, ażeby upewnić się, że się poprawnie gra ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


janek
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 16:25
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: janek » poniedziałek 03 gru 2018, 06:02

Tylko jedna rzecz. Jak ciagniemy przygodę to spotykamy się z prorokiem. A jednorazowy efekt z omenu dotyczy krainy z której prorok odchodzi, bo został odrzucony omen. Dodatkowo gram, że prorok odchodzi również wtedy, gdy omen jest przywracany.




lemon_curry
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 27
Rejestracja: piątek 09 lis 2018, 16:53
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: lemon_curry » poniedziałek 10 gru 2018, 02:04

Pytanie;
Poszukiwacze z sila lub moca zalezna od punktow zycia, nie zbieraja trofeow pod ta zalezna sile lub moc? Bo po co? Jak i tak nie moga sobie podniesc




janek
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 16:25
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: janek » poniedziałek 10 gru 2018, 06:18

Czemu nie mogą? Niejasna jest tylko początkową wartość sily/mocy, a co dodasz, to już Twoje.




lemon_curry
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 27
Rejestracja: piątek 09 lis 2018, 16:53
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: lemon_curry » poniedziałek 10 gru 2018, 13:30

"Twoja moc jest rowna Twoim obecnym punktom losu" czyli od poczatku do konca rozgrywki moc nie może być inna od losu. Punkty losu w 100% determinuja moc, czyli nie mozemy jej podnosic (np trofeami) ani utracic ponizej punktow losu.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4557
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: ZWIASTUN - niejasności

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 10 gru 2018, 13:43

lemon_curry pisze:
poniedziałek 10 gru 2018, 13:30
"Twoja moc jest rowna Twoim obecnym punktom losu" czyli od poczatku do konca rozgrywki moc nie może być inna od losu. Punkty losu w 100% determinuja moc, czyli nie mozemy jej podnosic (np trofeami) ani utracic ponizej punktow losu.
wklej zdjęcie tej karty


What a view.


ODPOWIEDZ