Strona 1 z 1

"Zwiastun" a zasady z "Krain Ognia"

: piątek 12 sty 2018, 00:01
autor: Ifrycki_Dziad
Witajcie! Mam nadzieję że mój temat nie zdubluje istniejącego już wątku.

Jakiś czas temu zakupiłem podstawkę Talismana wraz z dodatkiem "Krainy Ognia", który wybrałem ze względu na motywy zaczerpnięte z Baśni Tysiąca i Jednej Nocy. Zamierzam wkrótce dokupić dodatki "Zwiastun" i "Podziemia". Specyficzna kombinacja wynika stąd, że moi dwaj kumple mają, odpowiednio: Miasto+ Królową Lodu+Żniwiarza (wersja merkantylno-groteskowa), oraz Las+Wilkołaka+Panią Jeziora (wersja przygodowo-"hollywoodzka"), a na "Góry" złożyliśmy się jakiś czas temu, postanowiłem więc skompilować wersję apokaliptyczno-surwiwalową ;) Mam jednak "na zaś" dwa pytania dotyczących pewnych mechanik. Być może kolejne przyjdą mi na myśl wkrótce.

1. Czy Pani Wojny może powoływać przeklętych Przyjaciół w szeregi swoich wcielonych Przyjaciół? Interesuje mnie szczególnie sytuacja, w której postanawia ona odrzucić takiego Przyjaciela, by ochronić się przed utratą punktu życia.

2. W sytuacji, gdy Poszukiwacz wylosuje kartę "Szczelina Ognia", będącą zdarzeniem które nakazuje mu spalić trzy wierzchnie karty Przygód - czy w rozgrywce ze Zwiastunem palone są karty z Talii Proroka, jeśli ten właśnie pojawia się w danej krainie wraz z wylosowaniem Zdarzenia? Wiem że nie działają na nie zdolności Wróżki dotyczące odrzucania losowanych właśnie kart Przygód.

Pozdrawiam!

Re: "Zwiastun" a zasady z "Krain Ognia"

: piątek 12 sty 2018, 00:28
autor: Bludgeon
Ifrycki_Dziad pisze: piątek 12 sty 2018, 00:01 1. Czy Pani Wojny może powoływać przeklętych Przyjaciół w szeregi swoich wcielonych Przyjaciół? Interesuje mnie szczególnie sytuacja, w której postanawia ona odrzucić takiego Przyjaciela, by ochronić się przed utratą punktu życia.

2. W sytuacji, gdy Poszukiwacz wylosuje kartę "Szczelina Ognia", będącą zdarzeniem które nakazuje mu spalić trzy wierzchnie karty Przygód - czy w rozgrywce ze Zwiastunem palone są karty z Talii Proroka, jeśli ten właśnie pojawia się w danej krainie wraz z wylosowaniem Zdarzenia? Wiem że nie działają na nie zdolności Wróżki dotyczące odrzucania losowanych właśnie kart Przygód.
1. Tak.
2. Nie ponieważ karty proroka nie są kartami przygody.

Re: "Zwiastun" a zasady z "Krain Ognia"

: niedziela 14 sty 2018, 15:44
autor: Ifrycki_Dziad
A czy kiedy Pani Wojny odrzuca przyjaciela by zapobiec utracie PŻ i w zbiorze wcielonych przyjaciół dla danej rozgrywki znajdują się przyjaciele przeklęci, to priorytet przy odrzucaniu mają Ci nienależący do tej kategorii, czy anulowanie tekstu karty przyjaciela przez Panią Wojny dotyczy również informacji o tym że jest to przyjaciel przeklęty?

Re: "Zwiastun" a zasady z "Krain Ognia"

: niedziela 14 sty 2018, 15:47
autor: Mały Nemo
Ifrycki_Dziad pisze: niedziela 14 sty 2018, 15:44 A czy kiedy Pani Wojny odrzuca przyjaciela by zapobiec utracie PŻ i w zbiorze wcielonych przyjaciół dla danej rozgrywki znajdują się przyjaciele przeklęci, to priorytet przy odrzucaniu mają Ci nienależący do tej kategorii, czy anulowanie tekstu karty przyjaciela przez Panią Wojny dotyczy również informacji o tym że jest to przyjaciel przeklęty?
Wcielony Przyjaciel traci wszystkie swoje efekty, w tym słowa-kluczowe. A więc wcielony Przyjaciel nie jest już uważany za Przeklętego, a więc możesz go odrzucić, kiedy chcesz.

Re: "Zwiastun" a zasady z "Krain Ognia"

: niedziela 14 sty 2018, 16:22
autor: Ifrycki_Dziad
Dzięki!