Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Ciemny los a negowanie przerzutu.

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
murmandamus [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 33
Rejestracja: wtorek 02 sty 2018, 14:25

Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: murmandamus » środa 10 sty 2018, 16:47

Czy gracz A moze uzyc ciemnego losu by np zanegowac probe przerzutu jasnym losem przez gracza B? Czyli B rzuca na smierc i uzywa jasnego by przerzucic go a gracz A mowi ze neguje ta probe swoim ciemnym?




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1371
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: arthan » środa 10 sty 2018, 16:56

Widziałem właśnie że tak grasz i sam chciałem o to zapytać, mi się wydaje że właśnie nie :P
"Nie można wydać następnego żetonu Losu (ani jasnej,
ani ciemnej strony), aby po raz kolejny ponowić ten sam
rzut kością."




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: Gamma » środa 10 sty 2018, 16:56

Jak już jasny los został użyty do przerzutu to nie można ponownie przerzucić wyniku ciemnym.
Przerzucić można tylko raz każdy rzut, nie ważne jaki los został użyty.

p.s. jest specjalny temat do pytań na temat zasad.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4574
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: Bludgeon » środa 10 sty 2018, 17:10

A ile gracz posiadający ciemny los ma odczekać zanim inny gracz nie zadeklaruje użycia jasnego losu na swój rzut? Czy może gracz z ciemnym losem powinien pytać innych graczy czy przerzucają przy każdym-jednym-rzucie?


What a view.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19468
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: Mały Nemo » środa 10 sty 2018, 17:19

Chcialbym na szybko odniesc sie do jednej kwestii:
Gamma pisze:
środa 10 sty 2018, 16:56
p.s. jest specjalny temat do pytań na temat zasad.
U nas zadawac pytania mozna wszedzie. Jest specjalne forum poswiecone kwestiom zasad i czy ktos zada pytanie w istniejacym temacie czy tez utworzy swoj wlasny to jest jego indywidualna sprawa.

Zreszta Administracja Forum generalnie jest bardzo elastyczna i np. nie zamknelismy tematu Murmandamusa, mimo iz ten jego temat to jest jeden wielki monolog. Wedlug nas forum ma byc uzyteczne a to jak bedzue uzyteczne zalezy od samych uzytkownikow ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


murmandamus [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 33
Rejestracja: wtorek 02 sty 2018, 14:25

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: murmandamus » środa 10 sty 2018, 17:39

Chodzi o to ze jasnym losem mozna zanegowac probe przerzutu gracza wymuszonego ciemnym losem. . Wiec czy moze byc odwrotnie czy ktos kto chce swoim jasnym losem przerzucic kosc to czy ktos moze mu to uniemozliwic swoim ciemnym.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4574
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: Bludgeon » środa 10 sty 2018, 17:44

murmandamus pisze:
środa 10 sty 2018, 17:39
Chodzi o to ze jasnym losem mozna zanegowac probe przerzutu gracza wymuszonego ciemnym losem.
To nie magic the gathering gdzie jest stos i efekty są rozpatrywane odwrotnie od deklaracji. Nie ma czegoś takiego jak negowanie próby wydania losu.
I to jest niestety spory problem jeśli doświadczeni* gracze grają żeby wygrać a nie żeby sobie pograć.
(* niekoniecznie doświadczeni w talisman)
murmandamus pisze:
środa 10 sty 2018, 17:39
Czy ktos kto chce swoim jasnym losem przerzucic kosc to czy ktos moze mu to uniemozliwic swoim ciemnym.
Nie, wydawanie jasnego losu przez gracza który wykonał rzut ma pierwszeństwo.


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Ciemny los a negowanie przerzutu.

Post autor: Gamma » czwartek 11 sty 2018, 07:45

Little Nemo pisze:
środa 10 sty 2018, 17:19
Chcialbym na szybko odniesc sie do jednej kwestii:
Gamma pisze:
środa 10 sty 2018, 16:56
p.s. jest specjalny temat do pytań na temat zasad.
U nas zadawac pytania mozna wszedzie. Jest specjalne forum poswiecone kwestiom zasad i czy ktos zada pytanie w istniejacym temacie czy tez utworzy swoj wlasny to jest jego indywidualna sprawa.

Zreszta Administracja Forum generalnie jest bardzo elastyczna i np. nie zamknelismy tematu Murmandamusa, mimo iz ten jego temat to jest jeden wielki monolog. Wedlug nas forum ma byc uzyteczne a to jak bedzue uzyteczne zalezy od samych uzytkownikow ;).
Ok, ok. Chciałem dobrze Już się nie wtrącam w sprawy administracji. ;)




ODPOWIEDZ