Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Wasilij
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Posty: 183
Rejestracja: piątek 16 sie 2019, 12:13
Lokalizacja: okolice Poznania
Płeć:
Wiek: 36

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Wasilij » piątek 27 gru 2019, 10:56

Ok zabójca w górach atakuje orlego króla ;) czy może zasztyletować? - a)
Pytanie b) - w instrukcji widnieje że nie może za ciebie walczyć czar, przyjaciel, przedmiot - czyli co żadne dodatki do siły od przyjaciół lub od broni do siły etc?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5529
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » piątek 27 gru 2019, 11:03

A) wrzuć tekst zabójcy
B) nie


What a view.


Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » piątek 27 gru 2019, 11:25

Wasilij pisze:
piątek 27 gru 2019, 10:56
Pytanie b) - w instrukcji widnieje że nie może za ciebie walczyć czar, przyjaciel, przedmiot - czyli co żadne dodatki do siły od przyjaciół lub od broni do siły etc?
Nie może za ciebie walczyć np. przyzwana czarem istota (chyba, że jej tekst wyraźnie to umożliwia). Premie od Przyjaciół i Przedmiotów liczą się normalnie tak, jak podczas jakiejkolwiek walki z Wrogiem.




Wasilij
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Posty: 183
Rejestracja: piątek 16 sie 2019, 12:13
Lokalizacja: okolice Poznania
Płeć:
Wiek: 36

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Wasilij » piątek 27 gru 2019, 12:08

Bludgeon pisze:
piątek 27 gru 2019, 11:03
wrzuć tekst zabójcy
Kiedy atakujesz Poszukiwacza lub istotę, możesz ją zasztyletować. Nie możesz tego zrobić, jeśli sam zostaniesz zaatkowany przez innego Poszukiwacza. Kiedy to robisz, walka przebiega normalnie, tyle że twoja ofiara nie dodaje rzutu kością do swojej Siły. Jeśli wygrasz, musisz pozbawić przeciwnika punktu Życia, nie możesz wziąć zamiast tego Przedmiotu ani złota. Nie możesz używać tej zdolności na Koronie Władzy.

Wolę zapytać z dzieckiem gram ;) a tam pamięć absolutna więc niechce by mówiła potem przez 10 lat że tata oszukiwał jak mu pasowało :D

Pablo pisze:
piątek 27 gru 2019, 11:25
Premie od Przyjaciół i Przedmiotów liczą się normalnie tak
Walka z Orlim Królem przebiega zgodnie z normalnymi zasadami, z tą tylko różnicą, że nie można mu się wymykać, a walczyć może jedynie Poszukiwacz (Przyjaciele, Zaklęcia lub Przedmioty nie mogą walczyć zamiast Poszukiwacza).


Czyli co czarem istota? I coś jeszcze ?




Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » piątek 27 gru 2019, 12:54

Wasilij pisze:
piątek 27 gru 2019, 12:08
walczyć może jedynie Poszukiwacz
Jak wyżej. Walczyć może jedynie Poszukiwacz, który go spotyka.
Są też Przyjaciele, którzy mogą walczyć zamiast ciebie. W tym przypadku nie możesz się nimi posłużyć. Może coś podobnego występuję też w Przedmiotach.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5529
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » piątek 27 gru 2019, 13:52

Wasilij pisze:
piątek 27 gru 2019, 12:08
Bludgeon pisze:
piątek 27 gru 2019, 11:03
wrzuć tekst zabójcy
Kiedy atakujesz Poszukiwacza lub istotę, możesz ją zasztyletować. Nie możesz tego zrobić, jeśli sam zostaniesz zaatkowany przez innego Poszukiwacza. Kiedy to robisz, walka przebiega normalnie, tyle że twoja ofiara nie dodaje rzutu kością do swojej Siły. Jeśli wygrasz, musisz pozbawić przeciwnika punktu Życia, nie możesz wziąć zamiast tego Przedmiotu ani złota. Nie możesz używać tej zdolności na Koronie Władzy.
Więc tak, może go zasztyletować. Walczy z istotą i nie na koronie władzy.


What a view.


Wasilij
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Posty: 183
Rejestracja: piątek 16 sie 2019, 12:13
Lokalizacja: okolice Poznania
Płeć:
Wiek: 36

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Wasilij » piątek 27 gru 2019, 14:23

Dzięki ;) duchy i inne na moc :) to nie istoty ?




Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5351
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo » piątek 27 gru 2019, 14:25

Instrukcja, strona 10, czerwona ramka :)


Ja nawet nie mam Talismana.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5529
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » piątek 27 gru 2019, 14:51

Wszystko co ma siłę lub moc i nie jest poszukiwaczem jest istotą. W sumie to nie wiem czy jak poszukiwacz walczy z przyjacielem/czarem innego poszukiwacza to czy walczy z istotą?


What a view.


Awatar użytkownika
Pablo
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 1727
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 39

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » piątek 27 gru 2019, 14:59

Wasilij pisze:
piątek 27 gru 2019, 14:23
Dzięki ;) duchy i inne na moc :) to nie istoty ?
Są Duchy Wrogowie i Duchy istoty.
Wróg - Duch to Duch, który występuję w talii Przygód. Karta, która jako typ ma wpisane "Wróg - Duch".
Duch, który atakuje na np. Skałach to istota. Czyli spotkanie z nim może wynikać z Zaklęcia, jakiegoś obszaru itp. Nie ma swojej karty z typem "Wróg - Duch".
Bludgeon pisze:
piątek 27 gru 2019, 14:51
W sumie to nie wiem czy jak poszukiwacz walczy z przyjacielem/czarem innego poszukiwacza to czy walczy z istotą?
Wg mnie jak najbardziej.




Gustaw_Ajfel
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 16 gru 2019, 19:04
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Gustaw_Ajfel » niedziela 29 gru 2019, 13:51

Witam, jestem swiezakiem jeżeli chodzi o Talismana ale zarazem tą chorobą wszystkich w koło 🙃🙃. Grając wczoraj że znajomymi wydaliśmy się w rozmowę na temat zasad jak dla nas nie jasnych:
1. Jeżeli na danym obszarze jest już poszukiwacz i karta wroga i dołącza tam następny poszukiwacz to:
a) walczę z poszukiwacze
b) walczę z potworem nie reaguje na poszukiwacz
c) walczę z jednym i drugim
2. Jeżeli na danym obszarze jest np. 2 poszukiwaczy i dochodzi 3 to;
a) walcze z dwoma
b) losuje kartę przygody jeżeli nie ma nie reaguje na poszukiwaczy
3. Czy muszę walczyć zawsze ze spotkanym poszukiwaczem (wiem że uniknąć walki mogę dzięki czarom i specjalnym zdolnością ale jak ich nie posiadam to walczę czy rozpatruje kartę przygody



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 21509
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 13

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo » niedziela 29 gru 2019, 13:58

Hey,
Gustaw_Ajfel pisze:
niedziela 29 gru 2019, 13:51
1. Jeżeli na danym obszarze jest już poszukiwacz i karta wroga i dołącza tam następny poszukiwacz to:
a) walczę z poszukiwacze
b) walczę z potworem nie reaguje na poszukiwacz
c) walczę z jednym i drugim
Jeśli to nie jest Twoja tura, to nic nie robisz. Dołączający Poszukiwacz musi wybrać, czy zbada obszar (Wroga + ewentualnie inne karty), czy Poszukiwacza.
Gustaw_Ajfel pisze:
niedziela 29 gru 2019, 13:51
2. Jeżeli na danym obszarze jest np. 2 poszukiwaczy i dochodzi 3 to;
a) walcze z dwoma
b) losuje kartę przygody jeżeli nie ma nie reaguje na poszukiwaczy
Gracz, który już się znajduje na obszarze (i nie jest to jego tura) nic nie robi. Dołączający się Poszukiwacz wybiera, co zrobi (patrz wyżej), ale wybrać może tylko 1 z Poszukiwaczy (nie może spotkać obu).
Gustaw_Ajfel pisze:
niedziela 29 gru 2019, 13:51
3. Czy muszę walczyć zawsze ze spotkanym poszukiwaczem (wiem że uniknąć walki mogę dzięki czarom i specjalnym zdolnością ale jak ich nie posiadam to walczę czy rozpatruje kartę przygody
Nie. To tylko od Ciebie zależy, czy chcesz ich spotkać, czy nie. Jeśli zdecydujesz się nie spotykać Poszukiwaczy, musisz zbadać obszar.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Gustaw_Ajfel
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek 16 gru 2019, 19:04
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Gustaw_Ajfel » niedziela 29 gru 2019, 15:38

Dzięki właśnie szykuje się do rozgrywki i mocno mi pomogłem pozdro



ODPOWIEDZ