Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

PYTANIA z 9 dodatków...

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Awatar użytkownika
astrawiator
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Król Goblinów
Mefistofeles - Fear The Stranger
Siewcy Grozy
Posty: 328
Rejestracja: czwartek 06 cze 2013, 11:36
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 41

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: astrawiator » czwartek 27 kwie 2017, 16:00

Z Koniem jest dokładnie tak jak napisał Blu, sumujesz wynik i o tyle się poruszasz.
Po przegranej walce nie można odbierać przyjaciół. To nie kwestia interpretacji, tylko takie są oficjalne zasady. Oczywiście możesz dowolnie modyfikować zasady, ale takie są oficjalne. Nie pamiętam gdzie to jest w instrukcji :)
Dlatego proponowałem Ci grę w DE bo jak chcesz grać według oficjalnych zasad to tam się tego możesz nauczyć (sprawdzić jak co działa).
W instrukcji do podstawki wogóle nie ma odniesień do innych dodatków, co nie znaczy, że zasady które tam są nie obowiązują na innej planszy z dodatków.
Do do Inicjatywy Planszówkowej i pytania, czy ktoś zagra z Tobą w Talisman, to nie widzę w tym nic dziwnego. W swoich wypowiedziach wprost piszesz o swojej determinacji, żeby z kimś zagrać, a WIP to właśnie przestrzeń gdzie to można robić. Najwyżej nikt nie będzie miał ochoty na TMiMa :) Ja bym na twoim miejscu rozważył wyjazdy na jakieś konwenty typu Pyrkon.
Ja tam też za bardzo nie mam z kim grać więc sobie dodatki w wolnych chwilach robię :D A czasami w DE odpalę Talismana :)




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3339
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Bludgeon » czwartek 27 kwie 2017, 16:49

Gdzie to jest napisane? W instrukcji do gry głównej nie ma nic napisane
Jest napisane co możesz wybrać. Nie ma tam żetonów. W żadnym dodatku te zasady nie są zastąpione ani rozszerzone.

Ja gram od samego początku tak, że Przyjaciela też Poszukiwacz może stracić po przegranej walce. To znaczy, że teoretycznie gram niezgodnie z zasadami?
Grasz niezgodnie z oficjalnymi zasadami (co nie znaczy że Twoja wersja jest zła, jako zasada domowa jest okej)

Znów mnie pytasz?
Tak. Jeśli masz z tym problem możemy skończyć rozmowę.

Czy źle to zinterpretowałem?
Bardzo źle.


What a view.


Awatar użytkownika
arthan
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 577
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: arthan » czwartek 27 kwie 2017, 18:17

Szatar pisze:arthan: to mam pójść na spotkanie tej grupy i zapytać czy ktoś ze mną zagra w Talisman? Hehe, to trochę dziwne by było.. Zrobiłbyś tak na moim miejscu?
Nie, ale napisałbym do jednego, lub nawet wszystkich trzech organizatorów wymienionych na ich stronie z pytaniem czy zdarza się, że jakieś osoby grają w Talismana lub by nie podpytali ludzi, którzy tam chodzą czy nie byłby ktoś chętny bo jesteś zainteresowany grą w tę konkretną grę i jesteś w posiadaniu większości do niej dodatków. Najwyżej cię oleją, ale wysłanie maila nic nie kosztuje ;)




Awatar użytkownika
Berni
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 20 paź 2011, 15:38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 40

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Berni » czwartek 27 kwie 2017, 18:19

Co do narody za walkę pomiędzy poszukiwaczami to masz wyraźnie napisane na 12 stronie instrukcji:

5. Nagroda
Zwycięzca walki może albo a) zmusić pokonanego do utraty 1 punktu Życia (użycie Przedmiotu, Zaklęć lub specjalnej zdolności może temu zapobiec) albo b) zabrać pokonanemu jeden Przedmiot lub jedną sztukę złota, jeśli zwycięzca zabije przegranego (zmuszając go do utraty ostatniego punktu Życia), może zabrać wszystkie jego Przedmioty, Przyjaciół i złoto. Przedmioty, Przyjaciele i złoto, które nie zostało zabrane, pozostaje na obszarze, na którym jego właściciel został zabity. Tura danego gracza dobiega końca.


Nie ma nigdzie słowa o zabraniu Losu czy czegoś ponad to co powyżej...
Ostatnio zmieniony czwartek 27 kwie 2017, 22:05 przez Berni, łącznie zmieniany 1 raz.




Awatar użytkownika
ModulO
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Pojedyncze Karty
Plaga Nieumarłych
Posty: 214
Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 17:43
Lokalizacja: Katowice
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: ModulO » czwartek 27 kwie 2017, 19:03

gobos77 pisze:Co do narody za walkę pomiędzy poszukiwaczami to masz wyraźnie napisane na 12 stronie instrukcji:

5. Nagroda
Zwycięzca walki może albo a) zmusić pokonanego do utraty 1 punktu Żyda (użycie Przedmiotu, Zaklęć lub specjalnej zdolności może temu zapobiec) albo b) zabrać pokonanemu jeden Przedmiot lub jedną sztukę złota, jeśli zwycięzca zabije przegranego (zmuszając go do utraty ostatniego punktu Życia), może zabrać wszystkie jego Przedmioty, Przyjaciół i złoto. Przedmioty, Przyjaciele i złoto, które nie zostało zabrane, pozostaje na obszarze, na którym jego właściciel został zabity. Tura danego gracza dobiega końca.


Nie ma nigdzie słowa o zabraniu Losu czy czegoś ponad to co powyżej...
Dokładnie, to jest też odpowiedź na to że Przyjaciół po przegranej walce nie zabieramy, chyba, że go zabijamy to wtedy tak.




Awatar użytkownika
Odyn
Kobold
Kobold
Kobold
Posty: 271
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Odyn » piątek 28 kwie 2017, 08:25

Przyjaciela to można ukraść jeszcze przed rzutami za skuteczność ataku, stosując odpowiednie zaklęcia. Reszta tak, jak koledzy gobos77 i ModulO napisali powyżej.


"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


Awatar użytkownika
Szatar [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 68
Rejestracja: środa 17 lut 2016, 12:05
Lokalizacja: Wyszków
Płeć:
Wiek: 27

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Szatar » piątek 28 kwie 2017, 14:54

Dzięki wszystkim za poświęcony czas i liczne podpowiedzi, rady, wskazówki czy pomysły. Mam jeszcze kilka pytań, na które nie uzyskałem w mojej opinii satysfakcjonującej odpowiedzi oraz kilka nowych. Mam nadzieję, że jeszcze macie cierpliwość do mojej osoby.

1. (pytanie dotyczy karty Alternatywnego Zakończenia - Puszka Pandory): czy jak np. w rozgrywce znajduje się trzech Poszukiwaczy to Poszukiwacz znajdujący się aktualnie na obszarze Korony Władzy musi wylosować po 6 kart z talii Nieszczęść dla każdego, a w tym także dla siebie samego? Jak odbywają się te walki?
2. Czy istnieje jakiś sposób by przejść z obszaru Szczurze Gniazdo na obszar Sala Tronowa lub Szczurzy skrót? (zamiast przemieszczenia się na dowolny obszar w Krainie Zewnętrznej)
3. Jakie karty z talii Mieszkańców odrzucamy? W instrukcji napisane jest, że Mieszkaniec z nazwą "Dowolny" nigdy nie zostaje odrzucony, a kartę Mieszkańca bez nazwy obszaru zawsze się odrzuca, więc np. kartę Barmanki z nazwami: Miasto, Gospoda, Wioska nie odrzucamy? Jakie karty odrzucamy? Ktoś może je wypisać?
4.Drobiazg z Rozszerzenia Miasto: Wiecznie pełna sakiewka jest na stałe czy do wykorzystania na jedną turę, a potem trzeba odrzucić tę kartę na stos kart odrzuconych?
5.Jak na danym obszarze znajduje się żeton spalonej ziemi to na tym obszarze nie można pobierać nowych kart?


Nemo sapiens nisi patiens = Nie jest mądry ten, kto nie jest cierpliwy

Zapraszam do wspólnej gry, wystarczy odezwać się na priw, a na pewno się dogadamy:)


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3339
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Bludgeon » piątek 28 kwie 2017, 15:56

Szatar pisze: 1. (pytanie dotyczy karty Alternatywnego Zakończenia - Puszka Pandory): czy jak np. w rozgrywce znajduje się trzech Poszukiwaczy to Poszukiwacz znajdujący się aktualnie na obszarze Korony Władzy musi wylosować po 6 kart z talii Nieszczęść dla każdego, a w tym także dla siebie samego?
Tak.
Szatar pisze: Jak odbywają się te walki?
Masz wyraźnie napisane, odbywają się tak jakby Ci gracze sami wylosowali karty z talii.
Szatar pisze: 2. Czy istnieje jakiś sposób by przejść z obszaru Szczurze Gniazdo na obszar Sala Tronowa lub Szczurzy skrót? (zamiast przemieszczenia się na dowolny obszar w Krainie Zewnętrznej)
Na salę tronowa na pewno nie. Jeśli wygrasz z rat queen to musisz się przenieść do krainy zewnętrznej, jeśli przegrasz lub zremisujesz to musisz się przenieść na Rat's Road (nie wiem jakie jest polskie tłumaczenie).
Szatar pisze:3. Jakie karty z talii Mieszkańców odrzucamy? W instrukcji napisane jest, że Mieszkaniec z nazwą "Dowolny" nigdy nie zostaje odrzucony, a kartę Mieszkańca bez nazwy obszaru zawsze się odrzuca, więc np. kartę Barmanki z nazwami: Miasto, Gospoda, Wioska nie odrzucamy? Jakie karty odrzucamy? Ktoś może je wypisać?
Dawno nie grałem z mieszkańcami na oryginalnych zasadach ale chyba jest tak że jak spotkasz mieszkańca na obszarze którego nie ma na swojej karcie to go po tym spotkaniu odrzucasz.
Szatar pisze:4.Drobiazg z Rozszerzenia Miasto: Wiecznie pełna sakiewka jest na stałe czy do wykorzystania na jedną turę, a potem trzeba odrzucić tę kartę na stos kart odrzuconych?
Wszystkie przedmioty i przyjaciele są na stałe chyba że mają inaczej napisane.
Szatar pisze:5.Jak na danym obszarze znajduje się żeton spalonej ziemi to na tym obszarze nie można pobierać nowych kart?
Można.


What a view.


Awatar użytkownika
Szatar [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 68
Rejestracja: środa 17 lut 2016, 12:05
Lokalizacja: Wyszków
Płeć:
Wiek: 27

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Szatar » piątek 28 kwie 2017, 19:31

Ok, dzięki. Jestem na etapie przyswajania wszystkiego, na razie mi się wszystko miesza, ale będzie lepiej. Ktoś mi może napisać po co w ogóle są żetony spalonej ziemi? Co dają, jak szkodzą? Jaka jest ich w ogóle funkcja?


Nemo sapiens nisi patiens = Nie jest mądry ten, kto nie jest cierpliwy

Zapraszam do wspólnej gry, wystarczy odezwać się na priw, a na pewno się dogadamy:)


Awatar użytkownika
Berni
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 20 paź 2011, 15:38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 40

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Berni » piątek 28 kwie 2017, 19:38

Instrukcja Krainy Ognia, strona druga:
Żetony Spalonej ziemi
Żetony Spalonej ziemi symbolizują niszczycielski wpływ ifrytów, które szerzą pożogę i śmierć, gdziekolwiek się nie zjawią.
Jeśli Poszukiwacz zakończy swoją turę na obszarze z żetonem Spalonej ziemi, traci 1 punkt Życia.
Na każdym obszarze może znajdować się maksymalnie jeden żeton Spalonej ziemi, jeśli na obszarze znajduje się już taki żeton, gracze nie mogą umieszczać na nim kolejnych żetonów Spalonej ziemi.
Gracze nie mogą umieszczać żetonów Spalonej ziemi w Krainie Wewnętrznej.




Awatar użytkownika
Odyn
Kobold
Kobold
Kobold
Posty: 271
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Odyn » piątek 28 kwie 2017, 20:57

Bludgeon pisze:
Szatar pisze:
Szatar pisze:3. Jakie karty z talii Mieszkańców odrzucamy? W instrukcji napisane jest, że Mieszkaniec z nazwą "Dowolny" nigdy nie zostaje odrzucony, a kartę Mieszkańca bez nazwy obszaru zawsze się odrzuca, więc np. kartę Barmanki z nazwami: Miasto, Gospoda, Wioska nie odrzucamy? Jakie karty odrzucamy? Ktoś może je wypisać?
Dawno nie grałem z mieszkańcami na oryginalnych zasadach ale chyba jest tak że jak spotkasz mieszkańca na obszarze którego nie ma na swojej karcie to go po tym spotkaniu odrzucasz.
Bludgeon ma rację. Jak wylosujesz np na Cmentarzu Barmankę to rozpatrujesz jej kartę (o ile nie ma na tym obszarze innych Mieszkańców, których możesz odwiedzić) i odrzucasz na stos., ponieważ na jej karcie nie ma napisanego Cmentarza. Jednakże... pisząc tę odpowiedź pojawił się znak zapytania: na każdym obszarze, na którym jest napisane Wylosuj 1 kartę Mieszkańca losujemy kartę. Jest sytuacja, że na tym obszarze znajduje się już jakiś Mieszkaniec, a ja wchodząc na ten obszar muszę wylosować kolejnego i dorzucam tego drugiego Mieszkańca. Pierwszy Mieszkaniec może pozostać na tym obszarze [ponieważ ma ten obszar wydrukowany na karcie Mieszkańca]; drugi, przed momentem wylosowany, nie może zostać [ponieważ nie ma tego obszaru wydrukowanego na swojej karcie albo nie ma żadnej informacji], ale ja mam przecież możliwość którego chcę odwiedzić. Rozumiem, że jak nie odwiedzę tego drugiego, to on spada na stos odrzuconych [de facto nie zostając odwiedzonym, bo wybrałem tego pierwszego] ?.


"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


Awatar użytkownika
Berni
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 20 paź 2011, 15:38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 40

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Berni » piątek 28 kwie 2017, 22:44

Tak. Spada na stos odrzuconych mimo, że bo nie odwiedzałeś.




Awatar użytkownika
Odyn
Kobold
Kobold
Kobold
Posty: 271
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Odyn » sobota 29 kwie 2017, 14:41

No to jeszcze takie pytanie: niektórzy Poszukiwacze odzyskują punkty Losu przy modlitwie (tak mają napisane na karcie) np Kleryk. W Kataklizmie w Kaplicy, czy Cmentarzu nie ma już opcji modlenia się, tylko losuje się Mieszkańca. Rozumiem, że są Mieszkańcy, którzy umożliwiają modlitwę?


"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


Awatar użytkownika
Berni
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 343
Rejestracja: czwartek 20 paź 2011, 15:38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 40

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Berni » sobota 29 kwie 2017, 17:40

Tak. Przeważnie to kapłani (zdemoralizowani lub nie) :)
Jest kilku takich, którzy umożliwiają wykonanie rzutu na modlitwę.




Budowniczy Mostów
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 365
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Budowniczy Mostów » piątek 21 lip 2017, 16:43

Panowie, podbijam:
27. (pytanie dotyczy karty Alternatywnego Zakończenia - Puszka Pandory): czy jak np. w rozgrywce znajduje się trzech Poszukiwaczy to Poszukiwacz znajdujący się aktualnie na obszarze Korony Władzy musi wylosować po 6 kart z talii Nieszczęść dla każdego, a w tym także dla siebie samego? Jak odbywają się te walki?
Przeciwnicy o tych samych numerach kart atakują jednocześnie?



Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 17078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Little Nemo » piątek 21 lip 2017, 16:47

Budowniczy Mostów pisze:Panowie, podbijam:
27. (pytanie dotyczy karty Alternatywnego Zakończenia - Puszka Pandory): czy jak np. w rozgrywce znajduje się trzech Poszukiwaczy to Poszukiwacz znajdujący się aktualnie na obszarze Korony Władzy musi wylosować po 6 kart z talii Nieszczęść dla każdego, a w tym także dla siebie samego? Jak odbywają się te walki?
Przeciwnicy o tych samych numerach kart atakują jednocześnie?
Tak, bierze 6 kart za siebie oraz po 6 kart za każdego innego Poszukiwacza w grze. Czyli w grze trzyosobowej bierze 18 kart.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Budowniczy Mostów
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 365
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Budowniczy Mostów » piątek 21 lip 2017, 17:17

Dziękować.



Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 17078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Little Nemo » piątek 21 lip 2017, 17:22

Budowniczy Mostów pisze:Dziękować.
I nie, karty zagrywa się pojedynczo, więc Wrogowie o tym samym numerze spotkania nie atakują razem, bowiem nie można zagrać 2 kart naraz.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Budowniczy Mostów
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 365
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: PYTANIA z 9 dodatków...

Post autor: Budowniczy Mostów » sobota 22 lip 2017, 16:43

Nemomon pisze:
Budowniczy Mostów pisze:Dziękować.
I nie, karty zagrywa się pojedynczo, więc Wrogowie o tym samym numerze spotkania nie atakują razem, bowiem nie można zagrać 2 kart naraz.
Hmm... a szkoda. Niemniej interpretuję, że na tym etapie (po wylosowaniu) korzysta z utworzonej talii adresując konkretne karty poszczególnym Poszukiwaczom, żeby doprowadzić postacie współgraczy do zgonu.



ODPOWIEDZ