Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

Zbroja a tarcza i hełm.

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
paul424 [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: czwartek 02 mar 2017, 11:48
Płeć:

Zbroja a tarcza i hełm.

Postautor: paul424 » czwartek 02 mar 2017, 18:25

Witam,

Mam podstawową wersję gry, i jedną z rzeczy która kuleje jest bezużyteczność hełmu i tarczy , gdy ma się zbroję. Ceny u kowala też zachęcają do tego, aby od razu kupić zbroję. Czy macie jakieś rozwiązanie (zasadę domową ), które pozwala na używanie tarczy i hełmu pomimo posiadania zbroi ?Tak się składa, że podczas sesji gracze szybko nabywają zbroję, a tarcza i miecz stają się niechcianymi śmieciami ....


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3042
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbroja a tarcza i hełm.

Postautor: Bludgeon » czwartek 02 mar 2017, 18:31

U mnie rozwiązałem problem w ten sposób że dałem tarczy i hełmowi unikalne zdolności.
Zbroja pozostaje bez zmian, chroni przy 4-6.
Tarcza chroni przy 5-6, ale dodatkowo pozwala dodać lub odjąć 1 od rzutu jeśli Wróg każe Ci wykonać jakiś rzut (np smocze zionięcia)
Hełm chroni przy 6, ale nic nie waży (jest drobiazgiem)
What a view.


Awatar użytkownika
Mak
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 9
Rejestracja: wtorek 02 lut 2016, 15:44
Lokalizacja: Necropolis
Płeć:
Wiek: 29

Re: Zbroja a tarcza i hełm.

Postautor: Mak » sobota 24 cze 2017, 23:51

Można też rzucać kością dla każdego z elementów pancerza po kolei - trzy szanse zamiast jednej.
I can see what you see not, vision milky then eyes rot.
When you turn they will be gone, whispering their hidden song.
Then you see what cannot be, shadows move where light should be.


Awatar użytkownika
Odyn
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 124
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: Zbroja a tarcza i hełm.

Postautor: Odyn » niedziela 25 cze 2017, 13:59

Mak pisze:Można też rzucać kością dla każdego z elementów pancerza po kolei - trzy szanse zamiast jednej.

Wg instrukcji nie można. Po przegranej walce można skorzystać tylko i wyłącznie z jednego Pancerza. Przegrasz walkę to rzucasz albo za Hełm albo za Zbroję (jeśli posiadasz oczywiście, którykolwiek z tych Pancerzy). Oczywiście houserules można sobie wprowadzać dowolnie :)
"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley



Wróć do „Kwestia Zasad (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości