Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

Kilka pytań poczatkowych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
wojcon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 06 sty 2017, 20:45
Płeć:

Kilka pytań poczatkowych

Postautor: wojcon » piątek 06 sty 2017, 20:52

Witam,
Zakupiłem własnie grę MiM i mam kilka pytań:
1) Jak wygląda pojedynek pomiędzy poszukiwaczami
a) czy mogą walczyć w mieście itd.?
b) czy walka wygląda jak z normalnym przeciwnikiem z karty przygód (każdy rzuca kostką i kumuluje dodatkowe bonusy siły lub mocy) ?
c) Jakie sa skutki przegranej i wygranej poszukiwaczy ?- co otrzymuje zwycięski poszukiwacz?
d) czy poszukiwacze musza walczyć gdy trafiana siebie?

2) jak wygląda kwestia Kowala w mieście?
a) jakie są ceny przedmiotów?
b) czy mogę kupić sobie cokolwiek z kart ekwipunku?
Kwestia Kowala w ogóle nie jest opisana w instrukcji.

Pozdrawiam
Wojcon

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Webmaster
Uczestnik
Posty: 2548
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: abubu » piątek 06 sty 2017, 21:24

Po pierwsze: Kupiłeś grę "Magia i Miecz" czy "Talisman: Magia i Miecz" czy "Magiczny Miecz"? (to ostatnie raczej odpada ze względu na używane przez ciebie nazwy, ale, że piszesz w dziale MM to wolę zapytać)
Po drugie: Czy posiadasz tylko grę podstawową czy jakieś dodatki (np. dodatek "Miasto")

Moje odpowiedzi dotyczą wersji "Magia i Miecz" (i/lub "Talisman: Magia i Miecz"):

1a. Tak (ale jeżeli posiadasz dodatek "Miasto" i walczysz w jego obrębie, wówczas zostajesz uwięziony - jest ogólnie zakaz walki)
1b. Generalnie tak (modyfikatory + rzuty za skuteczność w ataku)
1c. Wygrany poszukiwacz decyduje co zabiera: punkt Życia/Wytrzymałości (punkt taki trafia do pudełka) lub Przedmiot / Złoto lub inne (specjalne zdolności)
1d. Nie muszą. Poszukiwacz, którego trwa tura wybiera czy bada obszar czy spotyka Poszukiwacza. Jeżeli spotyka Poszukiwacza to może użyć swoją zdolność specjalną (jeżeli takową posiada) lub zaatakować.

2. Kowal jest we Wiosce a nie w Mieście
2a. Ceny są podane na planszy (obszar Wioski)
2b. Tylko towary podane na planszy (obszar Wioski)
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.


wojcon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 06 sty 2017, 20:45
Płeć:

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: wojcon » piątek 06 sty 2017, 21:31

2b. Tylko towary podane na planszy (obszar Wioski)

Jakie przedmioty znajduja sie u Kowala?
- czy wszystkie przedmioty z kart przedmioty podlegają możliwości sprzedazy?

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Webmaster
Uczestnik
Posty: 2548
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: abubu » piątek 06 sty 2017, 21:44

Najważniejsze, odpowiedz jak wygląda twoja gra:
A. http://www.talismanisland.com/?page_id=3837
B. http://www.talismanisland.com/?page_id=3973
C. http://www.talismanisland.com/?page_id=3763
To nam pomoże tobie pomóc :)

Co do kowala, to jest on "tylko" na planszy na obszarze "Wioska" (przeciwległy róg względem obszaru "Miasto") i to właśnie tam możesz u niego coś kupić. Lista dostępnych towarów oraz ich ceny są wyszczególnione na obszarze "Wioska".
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.


wojcon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 06 sty 2017, 20:45
Płeć:

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: wojcon » piątek 06 sty 2017, 21:52

Posiadam grę:
Talisman: Magia i Miecz
Galakta

W Instrukcji gry znajduje sie opis kart ekwipunku:
i moje pytanie brzmi czy Kowal - z Wioski dysponuje własnie tymi przedmiotami do sprzedaży?

"W grze znajduje się 28 kart
Ekwipunku. Karty te opisują
Przedmioty, które Poszukiwacze
mogą pozyskać w sposób inny,
niż w wyniku rozpatrywania
kart Przygód."

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Webmaster
Uczestnik
Posty: 2548
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: abubu » piątek 06 sty 2017, 21:58

Tak więc, jeżeli trafisz do Wioski, będziesz mógł u Kowala kupić:
Hełm za 2 sztuki złota
Miecz za 2 sztuki złota
Topór za 3 sztuki złota
Tarczę za 3 sztuki złota
Zbroję za 4 sztuki złota
Przedmioty wybierasz z talii kart Ekwipunku. Nie możesz kupić kart, których już nie ma (np. się wyczerpały) w talii Ekwipunku oraz kart nie wymienionych na obszarze Wioski.
Podczas jednej wizyty u Kowala, możesz kupić dowolną liczbę Przedmiotów (o ile są dostępne oraz posiadasz odpowiednią liczbę sztuk złota).

Awatar uzytkownikaWiadomość od Abubu:
Temat przeniesiony do odpowiedniego działu
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.


wojcon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 06 sty 2017, 20:45
Płeć:

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: wojcon » piątek 06 sty 2017, 22:03

Super teraz wszystko jasne.
Dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

wojcon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 06 sty 2017, 20:45
Płeć:

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: wojcon » poniedziałek 16 sty 2017, 12:27

Witam,
Mam jeszcze pytania:
1. Czy moge uzywac np. miecz + magiczny amulet podczas walki?
2. Jest niby napisane w instrukcji ale chce sie upewnić, czy mogę np. bedac w podziemiach zdecydowac sie na odwrót i ruszyć do wyjscia?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16455
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: Little Nemo » poniedziałek 16 sty 2017, 12:35

wojcon pisze:Witam,
Mam jeszcze pytania:
1. Czy moge uzywac np. miecz + magiczny amulet podczas walki?
2. Jest niby napisane w instrukcji ale chce sie upewnić, czy mogę np. bedac w podziemiach zdecydowac sie na odwrót i ruszyć do wyjscia?

Pozdrawiam


Hej,

1. Co masz na myśli, pisząc "magiczny amulet"? Aczkolwiek najprawdopodobniej możesz użyć ich obu.

2. Skoro jest napisane tak w instrukcji, to my nic nowego nie wymyślimy ;) :P. W Podziemiach możesz chodzić w te i nazad jak tylko chcesz. Ten wariant z odwrotem jest tylko wariantem i jest tylko grany, gdy wszyscy gracze się na niego zgodzą. Jeśli się nie zgodzą, to po Podziemiach możesz chodzić tak samo, jak po planszy głównej.
Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


wojcon [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 6
Rejestracja: piątek 06 sty 2017, 20:45
Płeć:

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: wojcon » niedziela 29 sty 2017, 14:54

Witam,
Jeszcze pytanko:
co w przypadku gdy np.
1. Poszukiwacz nie moze posiadac przyjaciól/przedmiotów a wylosował taką/iego z kart przygód:
a) czy odklada karte do kart zuzytych?
b) Czy pozostawia karte na miejscu w którym ją wylosował?
2. Niektórzy poszukiwacze posiadają zdolnośc wyboru walki gdy zaatakuja innego poszukiwacza (moga np. wybrac walke psychiczną)
Co w przypadku gdy żaden z poszukiwaczy nie posiada takiej zdolności ale jeden atakuje drugiego?
Czy w takim przypadku domyślna forma walki jest Siła?

Pozdrawiam
Wojcon

Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16455
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań poczatkowych

Postautor: Little Nemo » niedziela 29 sty 2017, 15:16

1B
2. Tak.
Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek



Wróć do „Kwestia Zasad (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość