Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Zdolność specjalna wróżki

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Kuset [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 11:12
Płeć:

Zdolność specjalna wróżki

Post autor: Kuset » czwartek 29 gru 2016, 11:15

Cześć,
grając w T:MiM natknąłem się na pewną wątpliwość związaną z zdolnością Wróżki. Według tego co jest na karcie zawsze (w każdym momencie) używać jej zdolności specjalnej, która polega na zamianie jednej wylosowanej karty przygody. Czy ta zdolność się zużywa? Czytając raz inne forum ktoś napisał, że po użyciu tej zdolności już więcej na innym polu nie mogę jej użyć. Bardzo proszę o pomoc :)

EDIT: A jeszcze jedna kwestia związana z atakiem innych poszukiwaczy. Zgodnie z instrukcją jest tak, że decydując się na atak innej postaci możemy z nią walczyć albo użyć na niej zdolności specjalnej. A co jest z broniącym? Co się dzieje jeśli osoba atakująca wybiera zdolność specjalną to czy osoba broniąca wtedy też odpala swoją?




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1253
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: arthan » czwartek 29 gru 2016, 11:39

Kuset pisze:Cześć,
grając w T:MiM natknąłem się na pewną wątpliwość związaną z zdolnością Wróżki. Według tego co jest na karcie zawsze (w każdym momencie) używać jej zdolności specjalnej, która polega na zamianie jednej wylosowanej karty przygody. Czy ta zdolność się zużywa? Czytając raz inne forum ktoś napisał, że po użyciu tej zdolności już więcej na innym polu nie mogę jej użyć. Bardzo proszę o pomoc :)
Żadna zdolność specjalna się nie zużywa :) To jest wróżka, więc można to rozumieć w ten sposób, że przewiduje nadchodzące spotkanie i jest w stanie go uniknąć ;)
Kuset pisze: EDIT: A jeszcze jedna kwestia związana z atakiem innych poszukiwaczy. Zgodnie z instrukcją jest tak, że decydując się na atak innej postaci możemy z nią walczyć albo użyć na niej zdolności specjalnej. A co jest z broniącym? Co się dzieje jeśli osoba atakująca wybiera zdolność specjalną to czy osoba broniąca wtedy też odpala swoją?
Nie ma tak dobrze :D




Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Webmaster
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Uczestnik
Spis dodatków autora:
Talisman - Custom Templates (PSD + SE3)
Talisman - Leszy
Posty: 3795
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 34
Kontakt:

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: abubu » czwartek 29 gru 2016, 13:25

arthan pisze:
Kuset pisze:
Kuset pisze: EDIT: A jeszcze jedna kwestia związana z atakiem innych poszukiwaczy. Zgodnie z instrukcją jest tak, że decydując się na atak innej postaci możemy z nią walczyć albo użyć na niej zdolności specjalnej. A co jest z broniącym? Co się dzieje jeśli osoba atakująca wybiera zdolność specjalną to czy osoba broniąca wtedy też odpala swoją?
Nie ma tak dobrze :D
... chyba że jest to wyraźnie zaznaczone w zdolności Poszukiwacza spotkanego lub zdolność Poszukiwacza spotkanego neguje zdolność Poszukiwacza spotykającego. Masło-maślane, ale podam przykład:
Poszukiwacz A wchodzi na obszar zajęty przez Poszukiwacza B. Poszukiwacz A zamiast badać odwiedzony obszar wybiera spotkanie z Poszukiwaczem B. Poszukiwacz A posiada zdolność pozwalającą "opętać" innego Poszukiwacza. Poszukiwacz B natomiast posiada zdolność chroniącą go przed "opętaniem" (np. "nigdy nie możesz zostać "opętany" przez Wroga, Nieznajomego oraz innego Poszukiwacza"). W takim przypadku zdolność (pasywna) Poszukiwacza B ma pierwszeństwo. Oczywiście zdolność "opętania" jest jedynie przykładową zdolnością prezentującą teoretyczną sytuację.


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.


Kuset [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: czwartek 29 gru 2016, 11:12
Płeć:

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: Kuset » czwartek 29 gru 2016, 13:55

Rozumiem. Dziękuję za odpowiedź. A jeszcze nurtuje mnie jedna sprawa. Jak to jest z ruchem podczas tury. Mianowicie wyobraźmy sobie sytuację: gracz rzuca kostką, przenosi się na pole gdzie ma do wylosowania 1 kartę. Losuje i tam trafia postać która teleportuje go w inne miejsce. Pytanie: Czy tura kończy się w momencie teleportacji czy dopiero jak wykona zadanie na przeteleportowanym polu?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4481
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: Bludgeon » czwartek 29 gru 2016, 14:00

Po teleportacji dalej ma swoją turę i bada obszar na który trafił. (chyba że wcześniej przegrał albo zremisował walkę, wtedy jego tura się kończy)


What a view.


powerte
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: sobota 07 kwie 2018, 00:57
Płeć:

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: powerte » sobota 05 maja 2018, 23:07

Cześć,
grając Wróżką i posiadając kulę jasnowidzenia można odrzucać dwa razy kartę zdarzenia? Czy losując 2 karty, można obie odrzucić?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19172
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: Mały Nemo » niedziela 06 maja 2018, 07:52

powerte pisze:
sobota 05 maja 2018, 23:07
Cześć,
grając Wróżką i posiadając kulę jasnowidzenia można odrzucać dwa razy kartę zdarzenia? Czy losując 2 karty, można obie odrzucić?
Hej,

Według FAQ normalnie losujesz kartę i dwa razy możesz ją odrzucić. Osobiście bym grał, iż losując 2 karty możesz obie z nich odrzucić, ale wtedy nie możesz już nic zrobić z kolejnymi wylosowanymi kartami (gdyż wykorzystałeś w tej turze już obie zdolności zamiany kart).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1253
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Zdolność specjalna wróżki

Post autor: arthan » niedziela 06 maja 2018, 07:52

To są jakby dwie osobne umiejętności, chociaż takie same :) Wymiany możesz dokonać dwukrotnie na turę. Jak losujesz 2 karty możesz obie raz wymienić lub jedną z nich wymienić dwa razy.




ODPOWIEDZ