Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Awatar użytkownika
Insers [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: środa 15 kwie 2015, 22:50
Lokalizacja: Szczecin
Płeć:

Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Insers » poniedziałek 27 cze 2016, 18:36

Czy ja dobrze ogarniam zasady że po rzucie kostką innego gracza ja mogę odrzucić swój ciemny los aby nakazać mu przerzucić ten ów rzut?

"Gracz może wydać żeton jasnej strony Losu, aby ponowić
tylko ten rzut kością, który wykonał jego Poszukiwacz.

Gracz może wydać żeton ciemnej strony Losu, aby
ponowić tylko ten rzut kością, który wykonał inny
Poszukiwacz."

Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16191
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Nemomon » poniedziałek 27 cze 2016, 18:39

Tak. Gracz rzuca kością, Ty wydajesz punkt Losu i musi on ten rzut przerzucić. Pamiętaj, iż każdy rzut może być przerzucony tylko raz, więc ani Ty, ani nikt inny (włącznie z osobą rzucającą) nie może użyć Losu, by przerzucić wynik po raz drugi.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Insers [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: środa 15 kwie 2015, 22:50
Lokalizacja: Szczecin
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Insers » poniedziałek 27 cze 2016, 18:55

czy w takim razie gdy na swojej karcie mam tylko ciemne losy to swojego rzutu przerzucić nie mogę :)?

Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16191
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Nemomon » poniedziałek 27 cze 2016, 19:18

Zgadza się. Jasny Los służy jedynie do przerzucania własnych rzutów kością, a Ciemny Los jedynie do przerzucania cudzych rzutów kością. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, ażeby np. grać, iż zwykłymi punktami Losu można przerzucić dowolny rzut kością - własny lub cudzy. Ale będzie to domowa zasada.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Insers [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 3
Rejestracja: środa 15 kwie 2015, 22:50
Lokalizacja: Szczecin
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Insers » poniedziałek 27 cze 2016, 19:24

dzięki !

Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16191
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Nemomon » poniedziałek 27 cze 2016, 19:28

Proszę :).

Jak będziesz miał chwilkę czasu, to zapraszamy na forumowy zjazd, 27-28 sierpnia 2016, który odbędzie się w Gdańsku. ;)
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


r4d3k
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 10 lut 2013, 14:48
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: r4d3k » piątek 21 paź 2016, 14:15

A ja chciałbym doprecyzować, bo w instrukcji jest:
Gracz, który właśnie wykonał rzut kością, może wydać żeton jasnej strony Losu, aby ponowić ten rzut, zanim inny gracz będzie mógł wydać żeton ciemnej strony Losu, aby zmusić go do ponowienia tego rzutu.

Czego nie rozumiem, bo np gracz rzuca w swiątyni 2 kostkami na jednej wypada 6 na drugiej 1 i inny gracz zechce wydać ciemny los aby nakazać przerzucić 6 to ten gracz powie stop wydaje jasny los aby przerzucić 1, bo Ty mi każesz przerzucić 6 ?


Awatar użytkownika
vincent
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 207
Rejestracja: czwartek 21 lip 2016, 11:50
Lokalizacja: Kielce
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: vincent » piątek 21 paź 2016, 14:24

nie..jeśli ktoś nakazuje tobie przerzucić musisz zaakceptować wynik


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16191
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Nemomon » piątek 21 paź 2016, 14:28

Staram się Ciebie zrozumieć, ale mi to słabo idzie...

Generalnie zasady "kolorowego" Losu są trochę mało sprecyzowane, w szczególności "kto i kiedy". Generalnie wsio zasady z podstawki wciąż działają, więc bez względu na to, iloma kośćmi rzucasz, tylko jedna z nich kostka może być przerzucona. Wszystkie efekty w Talismanie wywierają swój wpływ natychmiast, jeżeli więc przed Tobą gracz ogłosił chęć ponowienia rzutu, to Ty już nie możesz wydać punkt Losu, by ponowić tę (czy którąkolwiek inną) kostkę. Zresztą inni przeciwnicy także.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3027
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Bludgeon » piątek 21 paź 2016, 15:59

Z tego co pamiętam (i zawsze tak grałem) to jest tak że po wykonaniu rzutu możesz zadeklarować że wydajesz los żeby go powtórzyć, a jeśli tego nie zrobisz to wtedy inny gracz może zadeklarować że wydaje ciemny los żeby powtórzyć twój rzut.
Zawsze gramy że jeśli ktoś chce powtórzyć cudzy rzut to najpierw pyta czy ta osoba wydaje los żeby swój rzut powtórzyć. I wszystko ładnie gra.
W walce między 2 graczami to jest trochę bardziej skomplikowane ale też do ogarnięcia.
What a view.


Awatar użytkownika
astrawiator
Kobold
Kobold
Kobold
Posty: 289
Rejestracja: czwartek 06 cze 2013, 11:36
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 41

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: astrawiator » piątek 21 paź 2016, 20:39

Bludgeon pisze:Z tego co pamiętam (i zawsze tak grałem) to jest tak że po wykonaniu rzutu możesz zadeklarować że wydajesz los żeby go powtórzyć, a jeśli tego nie zrobisz to wtedy inny gracz może zadeklarować że wydaje ciemny los żeby powtórzyć twój rzut.


Zgadzam się z tym w 100%.

Bludgeon pisze:Zawsze gramy że jeśli ktoś chce powtórzyć cudzy rzut to najpierw pyta czy ta osoba wydaje los żeby swój rzut powtórzyć. I wszystko ładnie gra.


Ja zostaję przy pozostawieniu ryzyka po stronie mającego możliwość wydania żetonu jasnego losu.Jest zawsze ryzyko, że jak ktoś ma ciemny los, to może go wydać ale nie wiemy na pewno.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3027
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Bludgeon » piątek 21 paź 2016, 23:43

astrawiator pisze:Ja zostaję przy pozostawieniu ryzyka po stronie mającego możliwość wydania żetonu jasnego losu.Jest zawsze ryzyko, że jak ktoś ma ciemny los, to może go wydać ale nie wiemy na pewno.

Może nie wyraziłem się jasno ale jak najbardziej możliwa jest taka zagrywka że pytam gracza czy wydaje swój los, a on mówi że nie i ja jednak też nie wydaję. Chodziło mi o to że pytamy po to żeby nie było timing issues.
What a view.


r4d3k
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 10 lut 2013, 14:48
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: r4d3k » sobota 22 paź 2016, 15:03

@Nemomon chodziło mi dokładnie o kolejność wydawania losu bo w instrukcji jest napisane, że jasny los ma pierwszeństwo.


hatesil
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 22 wrz 2016, 12:56
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: hatesil » poniedziałek 24 paź 2016, 11:49

serio ? jasny ? czemu myślałem cały czas odwrotnie

r4d3k
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 10 lut 2013, 14:48
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: r4d3k » poniedziałek 31 paź 2016, 15:11

Dobra to jeszcze takie jedno pytanie, odnośnie kart ścieżek:
Kiedy Poszukiwacz opuszcza dowolną Krainę, musi odrzucić swoją kartę Ścieżki.


Czyli w ten sposób mogę sobie trawersować talie ścieżek ? Bo wchodzę do Lasu wybieram z 3 dostępnych kratę ścieżki, stwierdziłem że wychodzę z lasu i odrzucam tę kartę po czym znowu sobie wchodzę i znowu losuję .....


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16191
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Nemomon » poniedziałek 31 paź 2016, 15:20

Tak, możesz.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


ke3l
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 46
Rejestracja: wtorek 04 paź 2016, 11:10
Lokalizacja: Białystok
Płeć:

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: ke3l » poniedziałek 03 kwie 2017, 12:33

Używając ciemny lost na przeciwniku gdy rzuca kilkoma kośćmi wybieramy którą kość ma przerzucić czy on sam wybiera?
Wiem tylko jak się nazywam, ile mam lat i dlaczego kura przebiegła przez szosę.


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16191
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Zasady odnośnie Losów w dodatku Las

Postautor: Nemomon » poniedziałek 03 kwie 2017, 13:13

ke3l pisze:Używając ciemny lost na przeciwniku gdy rzuca kilkoma kośćmi wybieramy którą kość ma przerzucić czy on sam wybiera?


Ty wybierasz.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!



Wróć do „Kwestia Zasad (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości