Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Stos(y) Kart Odrzuconych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Stos(y) Kart Odrzuconych

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 08:23

Wczoraj pojawiło się w mojej głowie pytanie które nie przyszło mi nigdy do głowy 8-[
Czy różne talie przygód (adventure, miasto, góry itd) mają swoje odrębne stosy kart odrzuconych, czy wszystko trafia na jeden?
Przejrzałem wszystkie instrukcje i jedyne co jest napisane to że talia zaklęć ma osobny taki stos. Nigdzie nic nie ma o taliach przygody.

Mimo że tak nigdy nie grałem, jeśli jest 1 stos na wszystkie talie to by było bardzo wygodne z punktu widzenia niektórych efektów jak i zajmowanego miejsca na stole.


What a view.


Awatar użytkownika
Erestor
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Posty: 1301
Rejestracja: niedziela 20 lip 2008, 15:50
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 33
Kontakt:

Post autor: Erestor » poniedziałek 18 sty 2016, 08:39

Ja gram, że każda talia ma swój oddzielny stos, ale nie dlatego, że jest to gdzieś napisane, po prostu jest to dla mnie naturalne żeby grać w ten sposób.


Blog o nauce języka angielskiego: MeetEnglish
Wszystkie moje dodatki tutaj: Google Drive

krzyss
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 29
Rejestracja: środa 13 sty 2016, 13:24
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: krzyss » poniedziałek 18 sty 2016, 08:46

W moim przypadku także każda talia ma swój oddzielny stos.



Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 09:28

Ja też tak gram, ciekawi mnie tylko czy gram zgodnie z zasadami.


What a view.


krzyss
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 29
Rejestracja: środa 13 sty 2016, 13:24
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: krzyss » poniedziałek 18 sty 2016, 10:28

Czort wie. Na to pytanie chyba sam autor gry by musiał odpowiedzieć :)



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 18 sty 2016, 11:12

Bludgeon pisze:Czy różne talie przygód (adventure, miasto, góry itd) mają swoje odrębne stosy kart odrzuconych, czy wszystko trafia na jeden?
Zgaduję że przeglądałeś polskie instrukcje?
Sprawdziłem teraz w angielskich i tam sprawa jest prosta: Nie ma czegoś takiego jak różne talie przygód.
Są za to np. karty podziemi które "działają bardzo podobnie do kart przygód".
Jeśli jesteś w Podziemiach i jakiś efekt mówi że masz dociągnąć kartę Przygód to zamiast tego dociągasz kartę Podziemi.
Jeśli masz specjalne umiejętności które stosują się do kart przygód to w Podziemiach zamiast tego stosują się do kart podziemi.
Wszystko to musiało być wyjaśnione ponieważ stos kart podziemi nie jest stosem kart przygód.




krzyss
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 29
Rejestracja: środa 13 sty 2016, 13:24
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: krzyss » poniedziałek 18 sty 2016, 11:26

Karty przygód to zapewne potoczna nazwa.
Wiadomo, że chodzi o karty jakie ciągniemy kiedy nakazuje nam pole na którym kończymy ruch. Prócz tego są karty przygód w podziemiach nazwane karty podziemi, w mieście kartami miasta itp. Ale to wciąż są karty przygód.
Jeśli masz np usunąć z danej krainy karty przygód to usuwasz niezależnie czy są to karty podziemi, gór, smoków itp.



Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 11:41

Krzysiek pisze:
Bludgeon pisze:Czy różne talie przygód (adventure, miasto, góry itd) mają swoje odrębne stosy kart odrzuconych, czy wszystko trafia na jeden?
Zgaduję że przeglądałeś polskie instrukcje?
Sprawdziłem teraz w angielskich i tam sprawa jest prosta: Nie ma czegoś takiego jak różne talie przygód.
Są za to np. karty podziemi które "działają bardzo podobnie do kart przygód".
Jeśli jesteś w Podziemiach i jakiś efekt mówi że masz dociągnąć kartę Przygód to zamiast tego dociągasz kartę Podziemi.
Jeśli masz specjalne umiejętności które stosują się do kart przygód to w Podziemiach zamiast tego stosują się do kart podziemi.
Wszystko to musiało być wyjaśnione ponieważ stos kart podziemi nie jest stosem kart przygód.
Tak, ale nigdzie nie jest napisane że istnieje coś takiego jak stos kart odrzuconych podziemi. Istnieją tylko zapisy (w instrukcjach i na kartach)
"adventure card discard pile"
"spell discard pile"
"discard pile"

Co do określenia "różne talie przygód" użyłem skrótu myślowego żeby każdy wiedział o co chodzi. Jak inaczej byś te wszystkie talie nazwał?


What a view.


Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 18 sty 2016, 12:32

Bludgeon pisze:
Krzysiek pisze:
Bludgeon pisze:Czy różne talie przygód (adventure, miasto, góry itd) mają swoje odrębne stosy kart odrzuconych, czy wszystko trafia na jeden?
Zgaduję że przeglądałeś polskie instrukcje?
Sprawdziłem teraz w angielskich i tam sprawa jest prosta: Nie ma czegoś takiego jak różne talie przygód.
Są za to np. karty podziemi które "działają bardzo podobnie do kart przygód".
Jeśli jesteś w Podziemiach i jakiś efekt mówi że masz dociągnąć kartę Przygód to zamiast tego dociągasz kartę Podziemi.
Jeśli masz specjalne umiejętności które stosują się do kart przygód to w Podziemiach zamiast tego stosują się do kart podziemi.
Wszystko to musiało być wyjaśnione ponieważ stos kart podziemi nie jest stosem kart przygód.
Tak, ale nigdzie nie jest napisane że istnieje coś takiego jak stos kart odrzuconych podziemi. Istnieją tylko zapisy (w instrukcjach i na kartach)
"adventure card discard pile"
"spell discard pile"
"discard pile"
Nigdzie nie jest napisane że jakikolwiek stos kart odrzuconych istnieje.
Twórcy używają wymienionych przez Ciebie terminów, tak, ale ich nie definiują. Uznali chyba, że termin jest naturalny, i że wyjaśnienie w tym przypadku nie jest potrzebne.
Tak naprawdę mógłbyś nawet rzucać Czary i Przygody na jeden stos, i też nie kłóciłoby się to z zasadami. Nigdzie nie jest powiedziane że "Spell card discard pile" i "Adventure card discard pile" to osobne stosy. Jest to intuicyjne, tak. Ale nie jest zdefiniowane. A przynajmniej nie w tych dwóch dokumentach.




Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 18 sty 2016, 12:33

Bludgeon pisze:Co do określenia "różne talie przygód" użyłem skrótu myślowego żeby każdy wiedział o co chodzi. Jak inaczej byś te wszystkie talie nazwał?
Wszystkie razem? Ja bym pewnie napisał "przygodopodobne" albo coś w tym guście. Oficjalnego terminu chyba nie ma, więc jeśli tylko inni wiedzą o co chodzi to możemy je nazywać jakkolwiek.
W przypadku tego konkretnego zagadnienia, podzielenie włosa na czworo było istotne dla udzielenia odpowiedzi, tak więc musiałem ten skrót myślowy odrzucić.




Awatar użytkownika
blazius
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Posty: 432
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 05:38
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: blazius » poniedziałek 18 sty 2016, 12:40

Instrukcja nie rozróżnia stosów kart odrzuconych. Może dlatego, że bardzo długo w grze nie zastosowano mechaniki dotyczącej stosu kary odrzuconych.
Jeśli się nie mylę, to pojawia się ona dopiera teraz w Kataklizmie.
Pozostawiono to intuicji graczy.

Wielu gra pewnie tak samo, jak się grało w MM i MiM. Może tam jest to uregulowane?



Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 13:13

Krzysiek pisze:Nigdzie nie jest napisane że jakikolwiek stos kart odrzuconych istnieje.
fragment instrukcji:

Losing a Follower
Any Followers that are killed (e.g., in the Chasm or the
Vampire’s Tower) or that must be discarded are placed on the
Adventure Card discard pile.

Krzysiek pisze:Twórcy używają wymienionych przez Ciebie terminów, tak, ale ich nie definiują. Uznali chyba, że termin jest naturalny, i że wyjaśnienie w tym przypadku nie jest potrzebne.
j.w.
Krzysiek pisze:Tak naprawdę mógłbyś nawet rzucać Czary i Przygody na jeden stos, i też nie kłóciłoby się to z zasadami.
Niet.

If at any time a character has more Spells than his Craft
allows, surplus Spells must immediately be placed on the
Spell Card discard pile


Krzysiek pisze:Nigdzie nie jest powiedziane że "Spell card discard pile" i "Adventure card discard pile" to osobne stosy. Jest to intuicyjne, tak. Ale nie jest zdefiniowane. A przynajmniej nie w tych dwóch dokumentach.
Z kontekstu jest oczywistym że nie są tym samym. Natomiast nigdzie nie ma odniesienia ani wzmianki o takich rzeczach jak Dungeon card discard pile albo city card discard pile. Dlatego zastanawiam się czy te karty trafiają na adventure card discard pile.


What a view.


Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 13:53

Znalazłem zapis w instrukcji który daje śmieszne implikacje :)

Instrukcja podstawowa:

Trophies
A character gains one Strength counter for every seven points
of Strength marked on the trophies he turns in. Enemy cards
thus exchanged are then placed on the Adventure Card discard
pile.


I teraz ciekawy fakt. W instrukcjach do dodatków nie ma żadnych zapisów odnośnie trofeów, to znaczy że wg zasad należy wszystkie trofea odrzucać na Adventure Card discard pile. Jedyne co kłóci się z tym to ten zapis w Smokach (i tylko tam):
If a deck of Dragon Cards is exhausted, all of the discarded
cards from the deck are shuffled and placed facedown beside
its matching Draconic Lord Card to form a new deck.


Co mnie skłania do myślenia że jest jeden discard pile dla kart przygody, miasta, lasu, gór i podziemi. Ale osobne dla każdej smoczej talii.


What a view.


Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 18 sty 2016, 14:37

Bludgeon pisze:Co mnie skłania do myślenia że jest jeden discard pile dla kart przygody, miasta, lasu, gór i podziemi. Ale osobne dla każdej smoczej talii.
Proponuję żebyś zapytał FFG jak to wygląda.




Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 16:35

Na forum ffg wiedzą tyle co tu tak naprawdę.


What a view.


Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 18 sty 2016, 17:03

Bludgeon pisze:Na forum ffg wiedzą tyle co tu tak naprawdę.
Nie mam na myśli forum tylko oficjalne pytanie do producenta.
Nie wiem czy przy Talizmanie też jest tak wydajnie, ale na pytania odnośnie Eldritch Horroru odpowiedzi dostaję w ciągu kilku dni, bezpośrednio od osoby która stworzyła zasady do gry.

Staram się nie nadużywać tego formularza bo gdyby każdy pytał o wszystko to twórcy nie mieliby czasu na nic poza odpowiadaniem.
Ale na takie subtelne niuanse to jest opcja w sam raz.




Awatar użytkownika
Bludgeon [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Zbrojownia
Posty: 3258
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 18 sty 2016, 17:29

Krzysiek pisze: Staram się nie nadużywać tego formularza bo gdyby każdy pytał o wszystko to twórcy nie mieliby czasu na nic poza odpowiadaniem.
Ale na takie subtelne niuanse to jest opcja w sam raz.
A odpowiadają?
FAQ nie uzupełniają od lat więc zastanawiam się czy w ogóle jest sens pytać.

Własnie ktoś mi dał linka do karty która dość jednoznacznie wyjaśnia stanowisko twórców gry nt stosów KO.

http://www.talismanwiki.com/Undead_Hordes

Czyli jednak każda talia ma osobny.


What a view.


Awatar użytkownika
blazius
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Posty: 432
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 05:38
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: blazius » sobota 23 sty 2016, 07:50

Zastosowano liczbę mnogą, więc każda talia ma swoje dwa stosy. Talię własciwą i stos kart odrzuconych.



ODPOWIEDZ