Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

TMIM Kraina Ognia karty "Stary człowiek morza" i "Mosiężna Butelka"

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
reap3r0 [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 28 gru 2014, 17:06
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

TMIM Kraina Ognia karty "Stary człowiek morza" i "Mosiężna Butelka"

Postautor: reap3r0 » niedziela 28 gru 2014, 17:31

"Stary człowiek morza"
/opis

" Przyjaciel"

Musisz go zabrać jako swojego przyjaciela . Na początku swojej tury tracisz 1 punkt mocy lub 1 punkt siły , a żeton danej cechy umieszczasz na tej karcie . Jeśli nie jets to możliwe , zamiast tego tracisz 1 punkt życia . Możesz się go pozbyć odwiedzając gospodę . Kiedy opuszcza Cię stary człowiek morza , otrzymujesz wszystkie żetony mocy i siły z tej karty ."

Pytanie 1

jeśli już oddajesz życie staremu człowiekowi co ture to czy on może Cie zabić?? czy zostajesz na 1 punkcie życia? Rozumiem też że życia nie odzyskujesz jeśli się go pozbywasz w gospodzie.

Pytanie 2. Co zrobić z tą kartą jeśli gospoda w tym dodatku została zamieniona np w ruiny.

Mosiężna butelka
/opis
magiczny przedmiot
"Kiedy wylosujesz ducha lub żywiołaka , zamiast z nim walczyć możesz go uwięzić w butelce. Jeśli się na to zdecydujesz, umieść tego wroga na tej karcie. Możesz odrzucić tego Wroga, aby rzucić wierzchnie zaklęcie ze stosu kart odrzuconych. Następnie spal to Zaklęcie. Na Tej karcie może znajdować się tylko 1 wróg naraz"

Pytanie 1 Kiedy zamykasz żywiołaka w butelce czy odzyskujesz tą butelkę w następnej turze??

Pytanie 2 O co chodzi z tym zaklęciem ( tą część proszę wytłumaczyć łopatologicznie bo za nic jej nie rozumiem :P).

"

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » niedziela 28 gru 2014, 17:39

reap3r0 pisze:ytanie 1

jeśli już oddajesz życie staremu człowiekowi co ture to czy on może Cie zabić?? czy zostajesz na 1 punkcie życia? Rozumiem też że życia nie odzyskujesz jeśli się go pozbywasz w gospodzie.
Myślę, że karta jasno mówi o stracie punktu życia, a więc można też stracić ostatni i przegrać. Po pozbyciu się tej karty odzyskujesz jedynie moc i siłę, tak jak to mówi karta.
reap3r0 pisze:Pytanie 2. Co zrobić z tą kartą jeśli gospoda w tym dodatku została zamieniona np w ruiny.
W takiej sytuacji chyba po prostu masz pecha i nic z tym zrobić nie można

reap3r0 pisze:Pytanie 1 Kiedy zamykasz żywiołaka w butelce czy odzyskujesz tą butelkę w następnej turze??
Ale Ty przecież butelki nie tracisz.
reap3r0 pisze:Pytanie 2 O co chodzi z tym zaklęciem ( tą część proszę wytłumaczyć łopatologicznie bo za nic jej nie rozumiem :P ).
Wylosowałeś ducha lub żywiołaka - zamiast walczyć bierzesz kartę tego żywiołaka/ducha i kładziesz na karcie mosiężnej butelki - koniec walki.
Jak masz takiego żywiołaka/ducha na mosiężnej butelce, możesz go odrzucić (na stos kart odrzuconych), żeby rzucić zaklęcie ze stosu kart zaklęć odrzuconych (ostatnie rzucone) i wtedy to zaklęcie usuwasz z gry (wrzucasz do pudełka, cokolwiek - ale nie na stos kart odrzuconych ani do kart zaklęć)
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16455
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Little Nemo » niedziela 28 gru 2014, 17:44

Cześć,

Pytanie 1

jeśli już oddajesz życie staremu człowiekowi co ture to czy on może Cie zabić?? czy zostajesz na 1 punkcie życia? Rozumiem też że życia nie odzyskujesz jeśli się go pozbywasz w gospodzie.


Tak, stary człowiek, który wciąż może, może zabrać Ci Twój ostatni punkt Życia i Ciebie zabić. Jak się go pozbędziesz, to Życia nie odzyskujesz jako że punktów Życia nie kładziesz na jego kartę.

reap3r0 pisze:Pytanie 2. Co zrobić z tą kartą jeśli gospoda w tym dodatku została zamieniona np w ruiny.


Wtedy masz pecha =P. Zgodnie z instrukcją jeżeli jakiś obszar został terrainowany (nie pamiętam polskiego odpowiednika), to przestaje on istnieć. Więc jak Gospody nie ma w grze, to musisz jak najszybciej pozbyć się z niej jej Terrain karty lub w przeciwnym wypadku zginiesz.

reap3r0 pisze:Pytanie 1 Kiedy zamykasz żywiołaka w butelce czy odzyskujesz tą butelkę w następnej turze??


Wciąż posiadasz tę butelkę, ale tak - jak już użyjesz uwięzionego Żywiołaka, to zatrzymujesz butelkę i możesz uwięzić następnego.

reap3r0 pisze:Pytanie 2 O co chodzi z tym zaklęciem ( tą część proszę wytłumaczyć łopatologicznie bo za nic jej nie rozumiem :P ).


Zamiast rzucać Zaklęcie z ręki, czyli tych, które posiada Twój Poszukiwacz, możesz rzucić Zaklęcie prosto ze stosu kart odrzuconych, tak jakby ono znajdowało się na Twojej ręce.

EDIT: I tym razem Rogaś był pierwej...
Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


reap3r0 [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 28 gru 2014, 17:06
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Postautor: reap3r0 » niedziela 28 gru 2014, 17:48

Ok dzięki za podpowiedz kartę butelki już rozumiem , natomiast odnoście karty starego człowieka poczekam na inne wypowiedzi , gdyż taką interpretacje zasad uważam za bezsensowną gdyż dla np postaci zaczynającej grę w krainie środkowej wylosowanie z początku tej karty stanowi wyrok śmieci i jest to trochę bez sensu.

Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16455
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Little Nemo » niedziela 28 gru 2014, 17:54

Talisman jest grą losową; nie raz czy dwa razy się zdarzało, iż uber potężna postaci losowała Tarana Pradawnych i mówiła bai-bai. A miałem też grę w której rzucone było Zaklęcie Objawienia i było wiadomo, że ten Taran tam jest i trzeba zacząć biegać po narożnych obszarach i czekać, aż ktoś inny tę kartę wylosuje. Innymi słowy w Talismanie raz Ty jesz niedźwiedzia, a raz niedźwiedź je Ciebie.
Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » niedziela 28 gru 2014, 23:39

Nemomon, mówisz o Taranie Pradawnych mojego autorstwa? Nieoficjalna karta to słaby przykład.
reap3r0, Tracenie życia to tracenie życia, pi prostu. Po przegranej walce też tracisz życie i możesz zginąć, wiec czemu w tym przypadku miałoby być inaczej?
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16455
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Little Nemo » niedziela 28 gru 2014, 23:42

Karta to karta, czy bardziej oficjalna czy mniej.. :P
Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek



Wróć do „Kwestia Zasad (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość