walka i odrzucanie przedmiotów

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
ssjeremi [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: środa 27 cze 2012, 15:19
Lokalizacja: mojrzeszow
Płeć:

walka i odrzucanie przedmiotów

Post autor: ssjeremi »

Witam serdecznie ! wszystkich grających w planszowe gry fantasy i nie tylko
PYTANIE - PONIEWAŻ ZACZYNAMY Z MAŁŻONKĄ I RODZINKĄ GRE A MAMY WĄTPLIWOŚCI(zbyt mało info w instrukcji)
Pytanie 1
Jak mam rozumieć porzucenie przedmiotu po przegranej walce zamiast utraty zdrowia?
czy mogę to wykonać zawsze podczas walki z różnymi przeciwnikami siły/moc czy tylko podczas walki z innymi poszukiwaczami(wtedy wygrany zamiast życia zabiera przedmiot pokonanemu?)
pytanie 2
mając kartę kapłana i przyjaciela -Ducha poter coś tam który sprawia że ruszam się tylko o 1 ruch czy mogę go automatycznie zabić wg. karty-umiejętności kapłana czy to jest przyjaciel-duch a nie wróg-duch?
czy kapłan i inne postacie -magiczne mogą używać ciężkich zbroi tak jak wojownik np. pancerzy hełm tarcza itp
jeśli tak to czy przy obronie kożystają z 1 przedmiotu obrony czy ze wszystkich na-raz wg. instrukcji(wiem że ten temat był gdzieś sporny-jak jest wg. twórców)
pozdrawiam to tak tylko na wstępie


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Uszanowanie,
ssjeremi pisze:Pytanie 1
Jak mam rozumieć porzucenie przedmiotu po przegranej walce zamiast utraty zdrowia?
czy mogę to wykonać zawsze podczas walki z różnymi przeciwnikami siły/moc czy tylko podczas walki z innymi poszukiwaczami(wtedy wygrany zamiast życia zabiera przedmiot pokonanemu?)
Może źle coś pamiętam, ale w instrukcji nic o tym nie było. Chodziło bardziej o to, iż można porzucić Przedmiot na obszar, dzięki czemu nie musisz losować karty. Porzucić Przedmiot możesz w dowolnym momencie, czyli jeżeli masz do wylosowania 2 karty i wylosowałeś już 1 z nich, to możesz porzucić Przedmiot, by nie losować drugiej karty.
ssjeremi pisze:pytanie 2
mając kartę kapłana i przyjaciela -Ducha poter coś tam który sprawia że ruszam się tylko o 1 ruch czy mogę go automatycznie zabić wg. karty-umiejętności kapłana czy to jest przyjaciel-duch a nie wróg-duch?
Poltergeist nie jest Duchem. Zdolność Kapłana wpływa jedynie na Wróg-Duch.
ssjeremi pisze:czy kapłan i inne postacie -magiczne mogą używać ciężkich zbroi tak jak wojownik np. pancerzy hełm tarcza itp
jeśli tak to czy przy obronie kożystają z 1 przedmiotu obrony czy ze wszystkich na-raz wg. instrukcji(wiem że ten temat był gdzieś sporny-jak jest wg. twórców)
Kapłan może używać pancerzy, jedynie jego zdolność ogranicza mu używanie Broni. Podobnie z innymi Poszukiwaczami, jeżeli nie mają zdolności zabraniającej używania czegoś, to mogą z tego korzystać.

Kwestia sporna była w MiMie oraz MMie. W TMiMie, w którego gracz, można używać tylko 1 Pancerza naraz.

Pozdrawiam.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1474
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Krzysiek »

ssjeremi pisze:Pytanie 1
Jak mam rozumieć porzucenie przedmiotu po przegranej walce zamiast utraty zdrowia?
czy mogę to wykonać zawsze podczas walki z różnymi przeciwnikami siły/moc czy tylko podczas walki z innymi poszukiwaczami(wtedy wygrany zamiast życia zabiera przedmiot pokonanemu?)
Nemomon pisze:Może źle coś pamiętam, ale w instrukcji nic o tym nie było. Chodziło bardziej o to, iż można porzucić Przedmiot na obszar, dzięki czemu nie musisz losować karty. Porzucić Przedmiot możesz w dowolnym momencie, czyli jeżeli masz do wylosowania 2 karty i wylosowałeś już 1 z nich, to możesz porzucić Przedmiot, by nie losować drugiej karty.
Jak dla mnie Nemo, pytającemu chodziło o zabranie przedmiotu po wygranej walce. Jako nagrody. Tylko się przejęzyczył z tym "porzuceniem".
Jeśli o to panu chodzi to ten kto wygra walkę ma wybór:
-może zabrać przeciwnikowi Przedmiot lub sztukę złota
albo:
-może pozbawić przeciwnika punktu Życia
ssjeremi pisze:pytanie 2
mając kartę kapłana i przyjaciela -Ducha poter coś tam który sprawia że ruszam się tylko o 1 ruch czy mogę go automatycznie zabić wg. karty-umiejętności kapłana czy to jest przyjaciel-duch a nie wróg-duch?
Nemomon pisze:Poltergeist nie jest Duchem. Zdolność Kapłana wpływa jedynie na Wróg-Duch.
Dodam że słówko "duch" w opisie Poltergeista jest tylko dla utworzenia klimatu. Z punktu widzenia gry taki opis nic nie znaczy.



Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5922
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Nemomon pisze:Zdolność Kapłana wpływa jedynie na Wróg-Duch.
Na 100%? Co z duchem na Skałach?


What a view.

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Nie działa. Tak samo jak smocze karty ze Smoków nie działają na Smoka przykładowo z Jaskini.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5922
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Post autor: Bludgeon »

Ale jaja, zawsze grałem odwrotnie (czyli, jeśli walczymy z wrogiem z planszy, to jego imię = jego podtyp).


What a view.

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Looknij do instrukcji Smoków, pamiętam że było tam zdjęcie z powiększeniem typu Enemy - Dragon i to było wyjaśnione.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1474
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Krzysiek »

Bludgeon, dostajesz plusa za rozwiniętą interpretację gry.
W świetle zasad Nemo ma rację. Ale póki gracie dla rozrywki to Kapłan może śmiało fragować tego ducha na skałach.:) Rozgrywki w których złotą zasadą jest "Czy to trzyma się kupy?" mają swój urok.

My np. używamy tego przy Arkham Horror.



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22075
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Aczkolwiek do czasu, dopóki nie używacie kart "połóż tego Ducha na tę kartę", bo obszaru ani Jaskini nie położysz ;).

Aczkolwiek mnie osobiście nie przeszkadza używać znanych Wrogów typów. Przykładowo, jeżeli w którejś karcie występuje Lew i wiemy, że to kopia karty Zwierzęcia, to byłbym pozwolił użyć zdolności przeciw Zwierzętom. Ale tylko i wyłącznie przeciw istotom, którzy są również reprezentowani przez karty (jak Smok). Taki osiłek z Gospody już nie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

ssjeremi [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: środa 27 cze 2012, 15:19
Lokalizacja: mojrzeszow
Płeć:

Post autor: ssjeremi »

dzięki Panowie za szybką i klarowną odpowiedź
pozdrawiam!


ODPOWIEDZ