Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 2535
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Budowniczy Mostów »

Nieuhwytny pisze: poniedziałek 18 sty 2021, 10:30 znalazłem parę błędów
tylko parę? :)

Dodano po 21 sekundach:
W rocznicę poprawimy. Spisuj na mankietach.


Awatar użytkownika
Pablo
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Paczka Przygód
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 2323
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 40

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Pablo »

Budowniczy Mostów pisze: poniedziałek 18 sty 2021, 10:19 PS. ech, łezka się w oku kręci. Jeszcze pamiętam, jak z @Pablo pisaliśmy PMki, żeby jego pomysły karciane ładną miały treść i formę, a teraz proszę, @Pablo forummaster. @Nieuhwytny nie inaczej, przy „Ląd na Horyzoncie!” każdą kartę trza było edytować i kiedy to było? Pół roku temu? A tu już chłopak instrukcje czyta i karty pisze, jak złoto.
:') :') :')



Jaro_86
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 15
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 13:30
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:
Wiek: 34

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Jaro_86 »

Kilka pytań odnośnie mechanizmu smoczych łusek:
1) Gdy gracz zdecyduje się rozpatrywać smoczą łuskę i wylosuje: zdarzenie, spotkanie, nieznajomego, przyjaciela czy też przedmiot to łuskę smoka należy odrzucić?
2) Gdy gracz wylosuje wroga po rozpatrzeniu smoczej łuski i przegra lub zremisuje pojedynek to smoczą łuskę odrzucamy, czy też pozostaje na planszy?

Przeczytałem instrukcję oraz cały watek w ten temacie i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie powyżej pytania.

I jeszcze jedno: Czy stosujecie jakieś ograniczenia podczas gry? Wczoraj podczas rozgrywki z dziewczyną (pierwszy raz graliśmy w SMOKI) tak jej przypasowały karty, że wchodząc na smoczą wieżę (po 4h rozgrywki) jej poszukiwacz miał 25 siły i 15 mocy. Ba tylko raz zdarzyło się jej wylosować 3 wrogów o łącznej sile 20. Tylko, co z tego jak miała przyjaciół, przedmioty, broń, łuski. Dotarcie do smoka to była tylko formalność i szybkie zakończenie gry (w smoczej wieży uzbierała trofea, które pozwoliły jej podnieść siłę do 35) - nawet nie było sensu rzucać kością przy takich statystykach poszukiwacza.
Ja w tym czasie kisłem się w krainie zewnętrznej z siłą i mocą na poziomie 5.
Narzeczona grała Druidem, ja Czarodziejem Ognia.



Nieuhwytny
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 566
Rejestracja: poniedziałek 05 sie 2019, 06:58
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Nieuhwytny »

1 Nie
2 pozostaje na planszy

Dodano po 13 minutach 51 sekundach:
Jaro_86 pisze: wtorek 26 sty 2021, 06:44 Czy stosujecie jakieś ograniczenia podczas gry?
po co? Smoki wprowadzają machanikę smoczych łusek między innymi po to, że przy odrobinie szczęścia możesz szybko (nawet bardzo szybko) rozwinąć swoją postać. Więc nie widzę sensu, aby chodzi w koło po planszy gdy twoje statystyki wynoszą powyżej 20. Moja najszybsza rozgrywka ze Smokami to 1 godzina.

Dodano po 1 minucie 48 sekundach:
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyś wprowadził swoje zasady. Nie będziesz pierwszą osobą, która to zrobi.



Awatar użytkownika
Kewis21
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Uczestnik Zjazdów
Posty: 329
Rejestracja: czwartek 15 sie 2019, 15:38
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Kewis21 »

Dużo zależy od układu kart. Ostatnim razem kiedy grałem na ten dodatek, smoki opanowały prawie całą kraine zewnętrzną i pół miasta. Ja i drugi gracz zmienialiśmy już 3 Poszukiwacza i tylko @Adzet i jego Troll radzili sobie na Siłę. Za to kiedy Grillipus przejmował władzę, Troll zdawał sie chować pod mostem xD. Ostatecznie wygrał, ale przeprawa była straszna.
Innym razem, moja żonka jako Zawadiaka miała taki set, że wjechała z buta we wrota smoczej wieży, przebiegła się po schodach i wygrała bez problemu.
Dobrym ograniczeniem smoków jest losowanie ich tylko na głównej planszy, przynajmniej jest gdzie się schować 😊 ale możesz wymyślić własne.



Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 2535
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Budowniczy Mostów »

Jaro_86 pisze: wtorek 26 sty 2021, 06:44 Czy stosujecie jakieś ograniczenia podczas gry?
(po 4h rozgrywki)
Smoki wyraźnie przyspieszają grę. Myślę, że skoro graliście 4 godziny i tak nie możesz narzekać :)


Jaro_86
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 15
Rejestracja: niedziela 04 mar 2018, 13:30
Lokalizacja: Olsztyn
Płeć:
Wiek: 34

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Jaro_86 »

Dzięki za pomoc.
Już widzę, że kolejna rozgrywka będzie wyglądać inaczej. Nie doczytałem wczoraj w instrukcji, że na jednym polu może być maksymalnie jedna łuska, dorzucaliśmy ile wlezie.



Awatar użytkownika
orzel456
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 58
Rejestracja: czwartek 14 sty 2021, 22:12
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: orzel456 »

Jaro_86 pisze: wtorek 26 sty 2021, 13:34 Dzięki za pomoc.
Już widzę, że kolejna rozgrywka będzie wyglądać inaczej. Nie doczytałem wczoraj w instrukcji, że na jednym polu może być maksymalnie jedna łuska, dorzucaliśmy ile wlezie.
Robiłem tak przez jakiś dłuższy czas gry z tym dodatkiem, ale jak wszedłem tam smoczą amazonką na obszar z 18 łuskami wszystkie smoki porobiłem.(25 siły i 13 mocy miałem około). :slightly_smiling_face:



Awatar użytkownika
Pablo
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Paczka Przygód
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 2323
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 40

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Pablo »

Pytanie o Smoczą Amazonkę i jej zdolność:

"Jeżeli pokonasz Smoka, możesz go dosiąść i zatrzymać jako Przyjaciela (a nie trofeum). Na raz możesz dosiadać tylko jednego Smoka. Kiedy dosiadasz Smoka, otrzymujesz następujące korzyści: - Po wykonaniu swojego rzutu za ruch, możesz do wyniku dodać do 3 punktów. - Wykonując rzut ataku w jakiejkolwiek walce, możesz rzucać dwiema kośćmi i wybierać wyższy wynik, aby określić swoją skuteczność ataku."

1. Coś mi się kojarzy, chociaż to nigdzie nie jest wprost napisane... Jak Smocza Amazonka dosiada swojego Smoka - Przyjaciela i zdecyduje się dodać do 3 do swojego ruchu to przed wykonaniem ruchu, musi porzucić coś na swoim obszarze? Przyjaciół i Przedmioty?

2. Ktoś mi przypomni, co jak odbiorę jej takiego Smoka np. specjalną zdolnością lub Zaklęciem (Mesmeryzmem) to takiego Przyjaciela - Smoka po odebraniu Amazonce, muszę odrzucić?



Awatar użytkownika
orzel456
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 58
Rejestracja: czwartek 14 sty 2021, 22:12
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: orzel456 »

Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 10:27 Pytanie o Smoczą Amazonkę i jej zdolność:

"Jeżeli pokonasz Smoka, możesz go dosiąść i zatrzymać jako Przyjaciela (a nie trofeum). Na raz możesz dosiadać tylko jednego Smoka. Kiedy dosiadasz Smoka, otrzymujesz następujące korzyści: - Po wykonaniu swojego rzutu za ruch, możesz do wyniku dodać do 3 punktów. - Wykonując rzut ataku w jakiejkolwiek walce, możesz rzucać dwiema kośćmi i wybierać wyższy wynik, aby określić swoją skuteczność ataku."

1. Coś mi się kojarzy, chociaż to nigdzie nie jest wprost napisane... Jak Smocza Amazonka dosiada swojego Smoka - Przyjaciela i zdecyduje się dodać do 3 do swojego ruchu to przed wykonaniem ruchu, musi porzucić coś na swoim obszarze? Przyjaciół i Przedmioty?

2. Ktoś mi przypomni, co jak odbiorę jej takiego Smoka np. specjalną zdolnością lub Zaklęciem (Mesmeryzmem) to takiego Przyjaciela - Smoka po odebraniu Amazonce, muszę odrzucić?
1. Nigdy czegoś takiego nie było w zasadach i w grze ogólnie. Może grałeś z dodatkiem, w którym był przyjaciel jakiś, który nie pozwalał ci poruszać się o dodatkowe obszary.
2. Chyba tak, bo tylko ona może używać go jako wierzchowca(smoka).



Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5693
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 34

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Rogo »

Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 10:27 1. Coś mi się kojarzy, chociaż to nigdzie nie jest wprost napisane... Jak Smocza Amazonka dosiada swojego Smoka - Przyjaciela i zdecyduje się dodać do 3 do swojego ruchu to przed wykonaniem ruchu, musi porzucić coś na swoim obszarze? Przyjaciół i Przedmioty?
To chyba było w starej edycji MiM z przyjacielem z Miasta (chyba Władca Smoków), podobnie też w starej edycji było z Koniem.
Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 10:27 2. Ktoś mi przypomni, co jak odbiorę jej takiego Smoka np. specjalną zdolnością lub Zaklęciem (Mesmeryzmem) to takiego Przyjaciela - Smoka po odebraniu Amazonce, muszę odrzucić?
Z tego co pamiętam, nie możesz odebrać Przyjaciela, który w myśl zasad nie może być Twoim.

Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
FAQ pisze:Karty które stają się Przyjaciółmi

Niektóre karty i specjalne zdolności pozwalają Poszukiwaczowi zabrać karty jako Przyjaciół, nawet jeśli rodzaj karty jest inny. Na przykład specjalna zdolność Minstrela pozwala mu oczarowywać Zwierzęta, aby przyłączały się do niego jako Przyjaciele. Poszukiwacz, który ma w swoim obszarze gry takich Przyjaciół, traktuje ich jak normalnych Przyjaciół, z wyjątkiem tego, że nie może ich porzucić. Jeśli inny Poszukiwacz posiada zdolność, która wpływa na Przyjaciół, nie może on wybrać karty która stała się Przyjacielem.

Przykład: Poszukiwacz nie może rzucić Zaklęcia Mesmeryzmu, aby zabrać jedno ze Zwierząt oczarowanych przez Minstrela, ponieważ jest ono Przyjacielem jedynie dla Minstrela.

Jeśli Poszukiwacz zostanie zmuszony do porzucenia lub pozostawienia karty, która stała się Przyjacielem (np. na obszarze Celi w Podziemiach, przez zamianę w Ropuchę albo jeśli Poszukiwacz zostanie zabity), zamiast tego należy odrzucić takiego Przyjaciela.


Ja nawet nie mam Talismana.

Awatar użytkownika
Pablo
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Nowe Przygody
Paczka Przygód
Smocze Dary
Ukryta Dolina
Ulice Miasta
Zaklęcia
Posty: 2323
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 40

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Pablo »

2 framenty z instrukcji Smoków.

Dodano po 2 minutach 24 sekundach:
2 framenty z instrukcji Smoków.
Nie wiem czemu załączniki nie są odwrócone. U mnie na kom. jest normalnie.

Czy Smocza Wieza jest traktowana jako Kraina Wewn? Jeśli tak, to dlaczego jeden fragment mówi o Wrogach, a drugi już nie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Budowniczy Mostów
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
Legendarne Przedmioty
Ląd Na Horyzoncie!
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 2535
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: Budowniczy Mostów »

Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 13:28 Czy Smocza Wieza jest traktowana jako Kraina Wewn?
Tak
Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 13:28 Jeśli tak, to dlaczego jeden fragment mówi o Wrogach, a drugi już nie?
oba mówią o Wrogach (bo mówią o istotach), w drugim przykładzie autor instrukcji wykazał się nadmiarem troski. Z myślą o nowicjuszach zapewne. Starym tylko miesza w głowach.


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 5075
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Smoki - pytania o zasady z rozszerzenia

Post autor: abubu »

Budowniczy Mostów pisze: niedziela 07 lut 2021, 21:13
Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 13:28 Czy Smocza Wieza jest traktowana jako Kraina Wewn?[/guote]
Tak
Pablo pisze: niedziela 07 lut 2021, 13:28 Jeśli tak, to dlaczego jeden fragment mówi o Wrogach, a drugi już nie?
oba mówią o Wrogach (bo mówią o istotach), w drugim przykładzie autor instrukcji wykazał się nadmiarem troski. Z myślą o nowicjuszach zapewne. Starym tylko miesza w głowach.
@Budowniczy Mostów ... "quote" a nie "guote" :)

Dodano po 1 minucie 29 sekundach:
PS. Poprawiłem w twoim wpisie :)


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
ODPOWIEDZ