Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

Spadający głaz

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
velone
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 11
Rejestracja: poniedziałek 06 kwie 2015, 10:44
Lokalizacja: Gdańsk
Płeć:

Postautor: velone » poniedziałek 06 kwie 2015, 16:53

Odgrzewam stary temat ale w kwestii głazu odpowiedzią może być komputerowa wersja TMiM'a, w której głaz nie jest odrzucany na stos kart odrzuconych i zostaje na planszy tak długo dopóki ktoś nie wyrzuci 1. Grałem tak samo, a to utwierdziło mnie tylko w moich przekonaniach.

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3111
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Postautor: Bludgeon » piątek 15 sty 2016, 00:51

Rebelix pisze:Tak Nemo niektóre karty zdarzeń zostają na planszy - te których efekt trwa dłużej niż 1 tura.
Jest też dość unikalny zdarzenio-nieznajomy czyli planewalker.
http://www.talismanwiki.com/Planeswalker
What a view.


Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1086
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Postautor: Krzysiek » piątek 15 sty 2016, 08:28

Bludgeon pisze:
Rebelix pisze:Tak Nemo niektóre karty zdarzeń zostają na planszy - te których efekt trwa dłużej niż 1 tura.
Jest też dość unikalny zdarzenio-nieznajomy czyli planewalker.
http://www.talismanwiki.com/Planeswalker
Czasem mam wrażenie że oni sami nie ogarniają czym te dwa typy kart się różnią.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3111
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Postautor: Bludgeon » piątek 15 sty 2016, 11:41

Ja nie widzę żadnej różnicy między miejscami a nieznajomymi, oprócz fluffowej.
What a view.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3111
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Postautor: Bludgeon » czwartek 18 lut 2016, 21:46

Draugnimir pisze:Jeśli to jest Zdarzenie, to po rozpatrzeniu efektu tej karty - bez względu na wynik rzutu - trafia ona na stos kart odrzuconych (ot, zdarzyło się i minęło).
Też tak grałem zawsze.
Właśnie przeczytałem instrukcję jeszcze raz i jak zwykle dowiedziałem się że grałem źle, i to odnośnie 2 zasad...

1. Otóż nigdzie w instrukcji nie jest napisane że zdarzenia opuszczają planszę! Trzeba będzie je uważniej czytać. Nie jestem pewien jak działa Lawina w takim razie, ale chyba będę grał że po dojściu na trzeci obszar niszczy sama siebie. Planeswalker ma przynajmniej teraz sens bo na karcie nigdzie nie stoi żeby go zdiscardować.

2. Niepowiązane z tematem ale doczytałem jak działa tracenie tury. Zawsze grałem tak że jeśli w momencie w którym masz stracić turę zostało Ci coś jeszcze do zrobienia w tej turze to tracisz resztę tury. Jeśli nie, to tracisz następną turę.
Otóż wygląda na to że grałem źle, ponieważ resztę tury zamiast następnej tracisz tylko wtedy kiedy omija cię badanie kart, ale nie obszaru.
Czyli,
- jeśli na skutek karty tracisz turę, a masz jeszcze inne karty do zbadania, to tracisz tylko resztę tej tury.
- jeśli na skutek karty tracisz turę, ale nie masz innych kart do zbadania to tracisz następną turę, niezależnie czy masz jeszcze coś do zrobienia na tym obszarze. Np. jeśli Bagno jest w Tawernie to tracisz badanie Tawerny i całą następną turę też.
What a view.


Awatar użytkownika
blazius
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 396
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 05:38
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Re: Spadający głaz

Postautor: blazius » poniedziałek 28 mar 2016, 07:54

Różnica tylko taka że Nieznajomy może trafić do strefy gracza, a miejsce nie.
Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku: http://chomikuj.pl/blazius12

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3111
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Spadający głaz

Postautor: Bludgeon » środa 30 mar 2016, 22:35

blazius pisze:Różnica tylko taka że Nieznajomy może trafić do strefy gracza, a miejsce nie.

A ten pomysł skąd?
Po pierwsze nigdzie w instrukcji nic takiego nie jest napisane.
Po drugie Laboratorium.
http://www.talismanwiki.com/Laboratory
What a view.


Awatar użytkownika
blazius
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 396
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 05:38
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Re: Spadający głaz

Postautor: blazius » czwartek 31 mar 2016, 19:25

Laboratorium w strefie gracza. Punkt dla ciebie, tylko średnio to fluffowe. Lepszych przykładów nie ma?
Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku: http://chomikuj.pl/blazius12

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Re: Spadający głaz

Postautor: Rogo » czwartek 31 mar 2016, 20:56

Jeden kontrargument wystarczy, żeby obalić teorię, więc po co lepsze przykłady? Nie lepiej merytoryczne argumenty typu: "wg instrukcji..." lub "instrukcja nic na ten temat nie mówi, ale moim zdaniem...". Mówienie, że "jest tak, bo ja tak gram " jest nierzeczowe.
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3111
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Spadający głaz

Postautor: Bludgeon » piątek 01 kwie 2016, 14:07

blazius pisze:Laboratorium w strefie gracza. Punkt dla ciebie, tylko średnio to fluffowe. Lepszych przykładów nie ma?

Nie ma, to jedyne miejsce które gracz zabiera.
What a view.



Wróć do „Kwestia Zasad (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości