Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ojciec Czas
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20873
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 81

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Ojciec Czas » wtorek 20 lis 2018, 21:52

Tethiss pisze:
wtorek 20 lis 2018, 21:44
A co to za wielki dzień jest jutro?
A dowiesz się (prawdopodobnie, choć pewnie nie ode mnie) jutro ;) :P.
Tethiss pisze:
wtorek 20 lis 2018, 21:44
Czy oznacza to, że napotkanemu graczowi mogę ukraść przyjaciela od razu po spotkaniu go, a dopiero później rozstrzygamy walkę/omamianie? Czy też kradzież następuje po rozstrzygnięciu spotkania?
Szczerze, pod względem rpg-owym obydwie wersje są sensowne. Ale patrząc w jakiej formie zapisany jest ten tekst, wydaje mi się, że kradzież następuje przed akcją związaną ze spotkaniem (tzn. walka/omamianie).
Z tą zdolnością generalnie są problemy, ale faktycznie sposób, w jaki jest ona napisana, sugeruje, iż wpierw kradniesz, a potem rozstrzygasz spotkanie. Angielska wersja tej zdolności sugeruje, iż możesz skorzystać z tej zdolności zaraz po tym, jak zakończysz ruch na obszarze i zdecydujesz się badać Poszukiwacza, więc zdaje się, iż Twoja ostatnia interpretacja jest poprawna.

You may take any one Follower, except the
Maiden, Unicorn, or Princess from any
character that you land on whether or not
you attack or beguile them.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
Astropata
Astropata
Astropata
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Poszukiwacze z DnD
Powrót Kruczej Wiedźmy
Purpurowy Czerw
Pułapki w Podziemiach
Posty: 958
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » czwartek 20 gru 2018, 14:17

Czy zasady dopuszczają możliwość handlowania ze sobą Poszukiwaczy?




Awatar użytkownika
Ojciec Czas
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20873
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 81

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Ojciec Czas » czwartek 20 gru 2018, 14:20

fallenmk pisze:
czwartek 20 gru 2018, 14:17
Czy zasady dopuszczają możliwość handlowania ze sobą Poszukiwaczy?
Nie, ale są 2 karty, które na to pozwalają. Pierwej z nich to Dzień Handlowy z Miasta, a druga to Targ Faerie z Lasu. Jest jeszcze Alternatywne Zakończenie z Wilkokłaka - Powiernicy Światła.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Budowniczy Mostów
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1603
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów » niedziela 23 gru 2018, 14:50

Mały Nemo pisze:
sobota 01 wrz 2018, 19:40
Hej,

Według zasad Poszukiwacz zawsze bada wpierw karty na obszarze, a następnie sam obszar. Więc wpierw musisz zbadać karty na tym obszarze, a następnie wylosować 1 mieszkańca i wybrać Mieszkańca, któego chcesz spotkać.
Według ostatniej strony instrukcji Podstawki najpierw bada się karty z numerami spotkania 1-3, potem obszar i dopiero na końcu tury numery spotkania 4-6.
Czyż nie?



Awatar użytkownika
Ojciec Czas
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20873
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 81

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Ojciec Czas » niedziela 23 gru 2018, 14:55

Budowniczy Mostów pisze:
niedziela 23 gru 2018, 14:50
Mały Nemo pisze:
sobota 01 wrz 2018, 19:40
Hej,

Według zasad Poszukiwacz zawsze bada wpierw karty na obszarze, a następnie sam obszar. Więc wpierw musisz zbadać karty na tym obszarze, a następnie wylosować 1 mieszkańca i wybrać Mieszkańca, któego chcesz spotkać.
Według ostatniej strony instrukcji Podstawki najpierw bada się karty z numerami spotkania 1-3, potem obszar i dopiero na końcu tury numery spotkania 4-6.
Czyż nie?
Na Twoim miejscu nie ufałbym ostatniej stronie :).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Budowniczy Mostów
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1603
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów » niedziela 23 gru 2018, 17:09

Mały Nemo pisze:
niedziela 23 gru 2018, 14:55
Budowniczy Mostów pisze:
niedziela 23 gru 2018, 14:50
Mały Nemo pisze:
sobota 01 wrz 2018, 19:40
Hej,

Według zasad Poszukiwacz zawsze bada wpierw karty na obszarze, a następnie sam obszar. Więc wpierw musisz zbadać karty na tym obszarze, a następnie wylosować 1 mieszkańca i wybrać Mieszkańca, któego chcesz spotkać.
Według ostatniej strony instrukcji Podstawki najpierw bada się karty z numerami spotkania 1-3, potem obszar i dopiero na końcu tury numery spotkania 4-6.
Czyż nie?
Na Twoim miejscu nie ufałbym ostatniej stronie :).
ups...



Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK
Posty: 11420
Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2005, 13:07
Lokalizacja: Trojmiasto
Płeć:
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Valdi » niedziela 23 gru 2018, 19:31

Ostatnia strona została ustawiona na końcu bo wydawca miał nadzieję że nikt nigdy nie dojdzie do niej.


Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.


P_rzeMo17
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: niedziela 04 lip 2010, 20:39
Lokalizacja: Krk
Płeć:
Wiek: 29

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: P_rzeMo17 » poniedziałek 24 gru 2018, 12:32

Czy można losować nowe zadania czarownika gdy ma się jedno niewykonane zadanie.

Karty pozostałości rozkładamy na początku gry na oznaczonych polach. Co z pozostałymi kartami które zostaną? Losujemy ze stosu pozostałości gdy staniemy na odpowiednim polu gdy te rozłożone już ktoś napotkał?

Rozumiem że karty Mieszkańców odrzucamy gdy nazwa obszaru na jego karcie nie zgadza się z nazwą obszaru na którym go napotkaliśmy, bez względu czy go odwiedzamy czy nie.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5347
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 24 gru 2018, 12:52

P_rzeMo17 pisze:
poniedziałek 24 gru 2018, 12:32
Czy można losować nowe zadania czarownika gdy ma się jedno niewykonane zadanie.
Chyba nie.
P_rzeMo17 pisze:
poniedziałek 24 gru 2018, 12:32
Karty pozostałości rozkładamy na początku gry na oznaczonych polach. Co z pozostałymi kartami które zostaną? Losujemy ze stosu pozostałości gdy staniemy na odpowiednim polu gdy te rozłożone już ktoś napotkał?
Pozostałe karty nie będą brały udziału w grze.


What a view.


janek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: piątek 23 lis 2018, 16:25
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 27

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: janek » wtorek 25 gru 2018, 08:24

P_rzeMo17 pisze:
poniedziałek 24 gru 2018, 12:32
Czy można losować nowe zadania czarownika gdy ma się jedno niewykonane zadanie.
Nie można
P_rzeMo17 pisze:
poniedziałek 24 gru 2018, 12:32
Karty pozostałości rozkładamy na początku gry na oznaczonych polach. Co z pozostałymi kartami które zostaną? Losujemy ze stosu pozostałości gdy staniemy na odpowiednim polu gdy te rozłożone już ktoś napotkał?
Nie biorą udziału w grze, ale ja osobiście po każdym odrzuceniu wszystkich odkrytych kart (zdarzenie z talii przygod) rozkładam pozostałości na nowo.
P_rzeMo17 pisze:
poniedziałek 24 gru 2018, 12:32
Rozumiem że karty Mieszkańców odrzucamy gdy nazwa obszaru na jego karcie nie zgadza się z nazwą obszaru na którym go napotkaliśmy, bez względu czy go odwiedzamy czy nie.
Spotykamy go lub innego mieszkańca, który znajduje się na tym obszarze. Niezależnie kogo wybralismy, mieszkańca odrzucamy, jeśli znajduje się nie na swoim obszarze.




Awatar użytkownika
kotlet
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 141
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 11:19
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: kotlet » wtorek 25 gru 2018, 11:08

Nie biorą udziału w grze, ale ja osobiście po każdym odrzuceniu wszystkich odkrytych kart (zdarzenie z talii przygod) rozkładam pozostałości na nowo
A nie jest tak, że nieodkryte pozostałości nie są traktowane jak karty przygód?




P_rzeMo17
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: niedziela 04 lip 2010, 20:39
Lokalizacja: Krk
Płeć:
Wiek: 29

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: P_rzeMo17 » wtorek 25 gru 2018, 12:46

Muse doczytać czy nie ma instrukcji informacji ze należy je traktować jak karty przygód i należy je wstawać do talii.




Awatar użytkownika
Ojciec Czas
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20873
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 81

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Ojciec Czas » wtorek 25 gru 2018, 14:15

P_rzeMo17 pisze:
poniedziałek 24 gru 2018, 12:32
Czy można losować nowe zadania czarownika gdy ma się jedno niewykonane zadanie.
Dodam tylko, iż normalnie nie można jak przedmówcy wspomnieli, ale w którejś instrukcji (bodaj w instrukcji Żniwiarza) dozwolono na wymianę kart Zadań, więc naturalnie musisz móc dobierać Zadania, aby móc je wymieniać...


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


P_rzeMo17
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: niedziela 04 lip 2010, 20:39
Lokalizacja: Krk
Płeć:
Wiek: 29

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: P_rzeMo17 » wtorek 25 gru 2018, 22:12

Ok, z wymianą zadań to myślałem że jest to zasada umowna dla tych co im nie pasuje ta wylosowana (za trudna, niewykonalna lub cokolwiek innego)




Awatar użytkownika
kotlet
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 141
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 11:19
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: kotlet » czwartek 03 sty 2019, 11:00

Zawsze tak grałem, że jak jest możliwość (uczeń czarnoksiężnika lub zwyczajnie ruch) to wymieniasz jeśli chcesz, a stare odkladasz dopóki nie skończy się stos zadań. Bez przesady, żeby ganiac np za smokiem kiedy ktoś już skoksal się jak świnia albo błędny rycerz robi sobie balange z nagrodami.




loooki
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1302
Rejestracja: czwartek 07 gru 2017, 12:15
Lokalizacja: kuj-pom
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: loooki » czwartek 03 sty 2019, 12:39

ja tez gralem z wymienianiem, lub braniem wiecej niz jeden - polowanie na jeden rodzaj wroga i filowanie zeby wylosowac takiego a jak komus sie innemu trafi i go zabije to zal i rozpacz
i zabojcze - zabij fae
tego nigdy nie wykonalem




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5347
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 03 sty 2019, 13:09

loooki pisze:
czwartek 03 sty 2019, 12:39
i zabojcze - zabij fae
tego nigdy nie wykonalem
Przecież pełno ich w Lesie.


What a view.


loooki
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1302
Rejestracja: czwartek 07 gru 2017, 12:15
Lokalizacja: kuj-pom
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: loooki » czwartek 03 sty 2019, 13:18

lasu we 2 jak gralismy nie chcialo mi sie rozkladac bo sie po planszy i tak rozlazilismy




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5347
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 03 sty 2019, 13:24

To jak Ci się nie chciało to nic dziwnego. Ale nie pisz ze zadanie jest zabojcze bo nie jest.


What a view.


loooki
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1302
Rejestracja: czwartek 07 gru 2017, 12:15
Lokalizacja: kuj-pom
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: loooki » czwartek 03 sty 2019, 13:24

a jak nie masz lasu?




Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1958
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Arthan » czwartek 03 sty 2019, 14:12

Jak nie masz Lasu to Wróg - Fae jest tylko jeden w Kataklizmie - "Piszczałka". Tylko, że w oficjalnych kartach chyba nie ma w ogóle zadania na ubicie Fae?




loooki
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1302
Rejestracja: czwartek 07 gru 2017, 12:15
Lokalizacja: kuj-pom
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: loooki » czwartek 03 sty 2019, 14:20

wymieszane mam co popadnie
ale nie bylo tragedii- wymianka, albo nowe zadanie i po temacie




Awatar użytkownika
Ojciec Czas
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20873
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 81

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Ojciec Czas » czwartek 03 sty 2019, 14:26

Ale.. nie ma zadania "zabij wroga Fae"... ;).

Anyway ja też gram, iż można zadania wymieniać, gdyż niektóre zadania potrafią faktycznie być trudniejsze do wykonania niźli inne, a przyjemnością wcale nie jest użerać się z niewykonanym zadaniem.

Pamiętajcie jednak, iż na planszy Kataklizmu Czarownik nie powstrzymuje już przed przekroczeniem Tajemnych Wrót, a wiec spokojnie można już wejść na KW z niewykonanym zadaniem. Możecie więc też grać tak samo na normalnej planszy.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5347
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 03 sty 2019, 14:46

To wywalasz to zadanie z talii permanentnie, prawda?


What a view.


loooki
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1302
Rejestracja: czwartek 07 gru 2017, 12:15
Lokalizacja: kuj-pom
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: loooki » czwartek 03 sty 2019, 14:58

trafialo sie w werski przyspieszonej - zaczynalismy z 6 zadaniami kto wykona 4 wygral
jedno mniej nie stanowilo tragedii - tyle ze ja je losowalem chyba ze 4 razy pod rzad
jak bedzie gra z lasem bedzie bardziej uzyteczne - nie ma co zaraz skreslac tak ostatecznie




ODPOWIEDZ