Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » środa 28 lut 2018, 23:46

Wklej treść, ja np. kompletnie nie kojarzę tej karty.


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 788
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » środa 28 lut 2018, 23:55

Kiedy musisz stracić 1 lub więcej punktów Życia, Losu, Siły, Mocy albo odrzucić 1 lub więcej Przedmiotów, Przyjaciół, Zaklęć zamiast tego odrzuć lustrzane odbicie.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 01 mar 2018, 00:13

Gamma pisze:
środa 28 lut 2018, 23:55
Kiedy musisz stracić 1 lub więcej punktów Życia, Losu, Siły, Mocy albo odrzucić 1 lub więcej Przedmiotów, Przyjaciół, Zaklęć zamiast tego odrzuć lustrzane odbicie.
Próbuję znaleźć oryginał tej karty po angielsku ale nie mogę. To zaklęcie jest?

Posiłkując się wyłącznie Twoim opisem to ta karta nie chroni przed zabraniem (przez gracza czy innym), chroni tylko przed odrzuceniem (na stos kart odrzuconych czy z powrotem do talii).


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 788
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » czwartek 01 mar 2018, 00:14

Przyjaciel z Lasu - Lustrzane Odbicie.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 01 mar 2018, 00:33

O jaaaa, naprawdę przetłumaczyli Fetch jako Lustrzane Odbicie? ahahahahah :D :D

Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Fetch nie chroni przed stratą przedmiotu na rzecz innego gracza w wyniku przegranej walki.


What a view.


Awatar użytkownika
NemoMan.EXE
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn NetNavi.
Posty: 20418
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: NemoMan.EXE » czwartek 01 mar 2018, 07:58

Ano, Fetch nie chroni przed stratą Przedmiotu w wyniku przegranej walki.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 788
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » wtorek 06 mar 2018, 10:50

1. Czy Nomadka wszędzie może ciągnąć 1 kartę, nawet w Więzieniu?
2. Kiedyś już pytałem albo czytałem gdzieś, ale się upewniam: Idąc na Koronę Władzy od Władcy Ciemności nie muszę mieć talizmanu bo robię tele bezpośrednio na koronę władzy, tak?. Analogicznie z reliktem" arknell i płaszczem piór ze skarbów?




Awatar użytkownika
NemoMan.EXE
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn NetNavi.
Posty: 20418
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: NemoMan.EXE » wtorek 06 mar 2018, 11:01

1. Chyba nie, musialbym przeczytac oba efekty.

2. Tak, nie musisz miec, bo na plomienna doline nie wchodzisz.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1618
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Arthan » wtorek 06 mar 2018, 12:37

1. Moim zdaniem nie, ale nie mam pewności :D
instrukcja miasta pisze:Jeśli Poszukiwacz rozpoczyna swoją turę w Więzieniu, nie rzuca kością za swój ruch. Zamiast tego musi rzucić kością i porównać wynik z listą znajdującą się na obszarze Więzienia.
instrukcja podstawki pisze:Po wykonaniu ruchu gracz może spotkać innego Poszukiwacza albo zastosować się do polecenia znajdującego się na obszarze.
instrukcja podstawki pisze:Podsumowując, tura każdego gracza składa się z dwóch części, wykonywanych w poniższej kolejności:
1. Ruch ...
2. Spotkania
– Kiedy Poszukiwacz zakończy ruch, musi odbyć spotkanie: albo zastosuje się do polecenia wynikającego z obszaru (na którym zakończył swój ruch) albo napotka innego Poszukiwacza przebywającego na tym samym obszarze.
Zdolność Nomadki zaczyna się od: "Kiedy odbywasz spotkanie na obszarze ..."

Pytanie, czy we więzieniu odbywamy spotkanie na obszarze czy po prostu wykonujemy polecenie niejako zastępujące całą turę? :P




Budowniczy Mostów
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1239
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów » wtorek 06 mar 2018, 13:02

Pięknieś to wyłożył :)
Gamma pisze:
wtorek 06 mar 2018, 10:50
1. Czy Nomadka wszędzie może ciągnąć 1 kartę, nawet w Więzieniu?
Czyli – nie, nie może.



Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 06 mar 2018, 13:52

Na pewno nie może użyć zdolności bo w instrukcji jest napisane że postać zaczynająca turę w więzieniu musi rzucać kostką. Po pierwsze jest musi, po drugie jest że rzucać kostką a nie wykonywać instrukcję obszaru (co niby oznacza to samo, ale w przypadku nomadki już nie).


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 788
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » wtorek 06 mar 2018, 15:39

W takim razie gdzie jeszcze nie może skorzystać ze swojej umiejętności?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 06 mar 2018, 16:23

Nie wiem, trzeba by przestudiować instrukcję dokładnie. Pewnie korona władzy, a poza tym ciężko mi powiedzieć.


What a view.


jasko29794
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 11:09

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: jasko29794 » środa 14 mar 2018, 14:25

Witam, czy ilość posiadanych punktów siły lub mocy jest jakoś ograniczona? Czasami kiedy gramy ze znajomymi dochodzimy do takich wartości że przy walce nawet z bardzo silnym przeciwnikiem (np. Smok Siła 14) walka nie ma sensu ponieważ poszukiwacz ma początkowo siłę 20 lub więcej.




Awatar użytkownika
darek_lesnik
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 69
Rejestracja: poniedziałek 12 lut 2018, 13:53
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: darek_lesnik » środa 14 mar 2018, 14:26

możecie sami sobie ograniczyć albo po prostu lubicie przygody i za długo gracie, Weźcie dodatek Nemomona Przedpola Piekieł to nie będzie za trudnych wrogów.




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 788
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » środa 14 mar 2018, 14:32

Polecam swoją zasadę domową:

Zmieniona wymiana trofeów: do 7 punktów siły i mocy trofea kosztują normalnie 7. Potem wzrastają o 1. Na 8 punkt potrzeba 8 punktów, na 9 potrzeba 9 i analogicznie na 12 - 12, na 15 - 15 itd. Zmniejsza to efekt "kuli śnieżnej".




Awatar użytkownika
NemoMan.EXE
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn NetNavi.
Posty: 20418
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: NemoMan.EXE » środa 14 mar 2018, 14:44

Oficjalnie limit jest - liczba zetoniw w pudelku. W praktyce nie ma, ale warto albo zmienic zasady (np. ograniczyc zdobywanie punktow), albo sprobowac konczyc gre wczesniej.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Posty: 4432
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu » środa 14 mar 2018, 14:45

jasko29794 pisze:
środa 14 mar 2018, 14:25
(...) poszukiwacz ma początkowo siłę 20 lub więcej
Jeżeli jakiś Poszukiwacz posiada 20 Siły to widocznie gra dla samego grania (a nie wygrania) ... więc nie potrzeba żadnych dodatkowych zasad / reguł / ograniczeń / itp ... niech pakuje Siłę dalej :)


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.

Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » środa 14 mar 2018, 14:52

jasko29794 pisze:
środa 14 mar 2018, 14:25
Czasami kiedy gramy ze znajomymi dochodzimy do takich wartości że przy walce nawet z bardzo silnym przeciwnikiem (np. Smok Siła 14) walka nie ma sensu ponieważ poszukiwacz ma początkowo siłę 20 lub więcej.
Powinniście dużo wcześniej skończyć grę.


What a view.


jasko29794
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 11:09

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: jasko29794 » środa 14 mar 2018, 15:52

Zazwyczaj gramy w 3 osoby z dodatkiem smoki i las lub góry i takie wartości osiągamy po około 2,5h grania 😀
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.




Awatar użytkownika
Wódz Ogrów
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 52
Rejestracja: piątek 26 maja 2017, 20:13
Lokalizacja: Elbląg
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Wódz Ogrów » sobota 17 mar 2018, 14:11

Miło było poczytać taki zbiór wyjaśnień zasad po dłuższej przerwie, akurat trafiło sie parę, co do których miałem wątpliwości, ot chociażby dyskusja o Minotaurze :) W końcu niedługo trzeba będzie zamówić te Smoki (oprócz nich zostały mi już tylko do kupienia Góry i Las).

Kataklizm też dostałem pod choinkę i podczas gry strasznie mnie denerwowało, że nie można się wyleczyć. A mieszkańca leczącego można nie wylosować przez całą grę, jest ich tylko trzech :/ Tak więc zawsze na obszarze miasta kładę Wybitnego Uzdrowiciela i problem z głowy. Za duże ułatwienie? Może, ale brak możliwości leczenia przez całą grę to z kolei za duże utrudnienie, zwłaszcza dla niektórych Poszukiwaczy (Troll ma to gdzieś). Już nie mówię o tym, że ostatnio gram praktycznie tylko z dziećmi ;)

Przy okazji wyszła też jedna z nielubianych przeze mnie w Talizmanie cech - niejasność opisów - wszyscy Poszukiwacze, niewszyscy Źli Poszukiwacze, pół każdego Poszukiwacza, każdy w danej krainie itp itd. Niestety to nie Magic the Gathering, a bardzo przydałyby się w Talizmanie słowa-klucze nie pozostawiające wątpliwości co do interpretacji. Cóż, niestety jest jak jest i musimy sobie jakoś z tym radzić, choć nie raz powodowało to kłótnie, zwłaszcza jak grałem z gościem "yyyyy na kompie tak nie było" Ech.

Tak czy inaczej im dłużej czytam to forum, tym mniej mam wątpliwości, ale chciałem zapytać jeszcze o jedno, mianowicie:
Bludgeon pisze:W instrukcji miasta jest wyraźnie napisane że karty z talii sklepów (ekwipunek, potiony, zbrojownia, listy gończe, chowańce, stajnie, emporium) wracają na spód swojej talii.
Te talie nie mają stosów kart odrzuconych.
Czyli rozumiem, nawet po użyciu zaklęcia *Strzaskanie - wybierz jeden z przedmiotów należących do Poszukiwacza, a następnie odłóż go na stos kart odrzuconych* przedmiot nie idzie na stos odrzuconych tylko wraca do odpowiedniej talii sklepu?


Wodzu, wyspa jest twoja


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4926
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » sobota 17 mar 2018, 15:25

Wódz Ogrów pisze:
sobota 17 mar 2018, 14:11
Czyli rozumiem, nawet po użyciu zaklęcia *Strzaskanie - wybierz jeden z przedmiotów należących do Poszukiwacza, a następnie odłóż go na stos kart odrzuconych* przedmiot nie idzie na stos odrzuconych tylko wraca do odpowiedniej talii sklepu?
Nie jestem na 100% pewien ale tak mi się wydaje.

Dodano po 3 minutach 32 sekundach:
Wódz Ogrów pisze:
sobota 17 mar 2018, 14:11

Kataklizm też dostałem pod choinkę i podczas gry strasznie mnie denerwowało, że nie można się wyleczyć. A mieszkańca leczącego można nie wylosować przez całą grę, jest ich tylko trzech :/
No, to jest słabe. Spokojnie możesz wywalić 1/3 mieszkańców, głównie tych co każą rzucać kostką. Możesz też rozwiązać problem zasadą domową która mówi że na początku gry, po tym jak gracze wybiorą swoje postacie, każdy wybiera 1 mieszkańca z talii i umieszcza go na planszy.


What a view.


Awatar użytkownika
Wódz Ogrów
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 52
Rejestracja: piątek 26 maja 2017, 20:13
Lokalizacja: Elbląg
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Wódz Ogrów » niedziela 18 mar 2018, 16:10

Bludgeon pisze:Spokojnie możesz wywalić 1/3 mieszkańców, głównie tych co każą rzucać kostką. Możesz też rozwiązać problem zasadą domową która mówi że na początku gry, po tym jak gracze wybiorą swoje postacie, każdy wybiera 1 mieszkańca z talii i umieszcza go na planszy.
Proste i praktyczne, dzięki! Teraz tylko tak będę grał. Bo z jednej strony ta Kataklizmowa losowość jest fajna, każda rozgrywka wygląda inaczej, a z drugiej potrafi zmienić grę w koszmar. Nie zapomnę jak kiedyś inkwizytor zabił dziewczynę kolegi, tak po prostu, bo była Zła i zabrał jej pozostałe 2 punkty życia. A szukała mieszkańca żeby się wyleczyć ;) Zastanawiam się też nad wywaleniem paru kart Zadań Czarownika typu odwiedź taką a taką postać. Czasami nie da się ich wykonać bez odpowiedniego mieszkańca w odpowiednim miejscu


Wodzu, wyspa jest twoja


Budowniczy Mostów
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1239
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów » niedziela 18 mar 2018, 18:39

Wilczy Las powoduje, że wybrany Poszukiwacz, znajdujący się na dowolnym obszarze, musi rzucić kością i porównać wynik z Listą Wilkołaka. Wybrany został Szpieg, który w krainie Wewnętrznej wyrzucił 6, zyskując opcję teleportacji w obrębie tejże krainy „(to może być twój następny ruch)”. I w następnym ruchu teleportował się na KW.
Ciekawostka? A może błąd gracza?



Awatar użytkownika
NemoMan.EXE
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn NetNavi.
Posty: 20418
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: NemoMan.EXE » niedziela 18 mar 2018, 19:36

Budowniczy Mostów pisze:
niedziela 18 mar 2018, 18:39
Wilczy Las powoduje, że wybrany Poszukiwacz, znajdujący się na dowolnym obszarze, musi rzucić kością i porównać wynik z Listą Wilkołaka. Wybrany został Szpieg, który w krainie Wewnętrznej wyrzucił 6, zyskując opcję teleportacji w obrębie tejże krainy „(to może być twój następny ruch)”. I w następnym ruchu teleportował się na KW.
Ciekawostka? A może błąd gracza?
Żebym dobrze zrozumiał, likantrop wylosował Wilczy Las i przeniósł Wilkokłaka do Wewnętrznej Krainy do Szpiega. ten wyrzucił "6" i się teleportował na KW.

Według zasad Wilkokłak nie może przekroczyć Tajemnych Wrót, a więc jak już się znajdzie w Krainie Wewnętrznej, to jej nigdy nie opuści. To trochę przeoczenie ze strony zasad gry (powinno być, iż Wilkokłak nie może wejść do Krainy Wewnętrznej - niby to jest nawet napisane, ale odnosi się jedynie do sytuacji teleportacji wilka ze Skarbca, a nie ogólnie). Moim zdaniem gracze powinni zaufać duchowi tej instrukcji, a nie literze, i nigdy nie przenosić Wilka do Wewnętrznej, bez względu na to, co to przesunięcie powoduje.

Aczkolwiek trzymając się litery instrukcji, to jest to prawidłowe zagranie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


ODPOWIEDZ