Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Gappeq
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 14
Rejestracja: wtorek 24 maja 2016, 17:03

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gappeq » sobota 30 gru 2017, 21:38

IMAG2044.jpg
Czy walcząc z 3 wrogami bez magicznego przedmiotu w postaci broni , żywa statua kończy walkę remisem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
Odyn
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Grupa Wsparcia
Posty: 511
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 27

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Odyn » sobota 30 gru 2017, 21:44

Wg mnie tak.


"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4282
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » niedziela 31 gru 2017, 00:25

Tak, generalnie zdolności wrogów się sumują o ile to możliwe.


What a view.


Gappeq
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 14
Rejestracja: wtorek 24 maja 2016, 17:03

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gappeq » niedziela 31 gru 2017, 01:00

Kolejną zagadką jest ta karta. Kiedy można ją zabić skoro przed każdym ucieka??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.



Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4282
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » niedziela 31 gru 2017, 01:01

Bardzo ciężko, ja wywaliłem to (i Ekora) z talii.


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » niedziela 31 gru 2017, 01:27

Bludgeon pisze:
niedziela 31 gru 2017, 01:01
Bardzo ciężko, ja wywaliłem to (i Ekora) z talii.
To samo zrobiłem. Odkąd zrobiłem "porządki" w talii odpadło mi trochę takich bezsensownych kart.




Awatar użytkownika
ModulO
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Pojedyncze Karty
Plaga Nieumarłych
Posty: 303
Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 17:43
Lokalizacja: Katowice
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: ModulO » niedziela 31 gru 2017, 13:53

Gappeq pisze:
niedziela 31 gru 2017, 01:00
Kolejną zagadką jest ta karta. Kiedy można ją zabić skoro przed każdym ucieka??
Kilka kart by się znalazło które spowodują, że w taki czy inny sposób pozbędziemy się jej z planszy, jednak to fakt jest to taki zapychacz planszy.
Tak tylko nadmienie, że w moim dodatku "Plaga Nieumarłych" też są karty, które spowodują że tego zapychacza planszy da sie spotkać i go pokonać.
np. Magiczny Przedmiot "Anielski amulet" - powoduje że m.in. Duchy tracą swoje zdolności, czyli walczysz z nią ponieważ ignorujesz jej tekst na karcie.
Zaklęcie "Święty Ogień" także, powoduje że w pojedynku Duch traci swoje zdolności.
Dodatkowo ja gram tak, że Zdarzenie "Noc Żywych Trupów" także powoduje, że możemy zawalczyć z tym Duchem ponieważ to on atakuje, a nie rozpatrujemy go w wyniku spotkania.
A także grając z zakończeniem Plaga Nieumarłych, także możemy nim zaatakować Poszukiwacza, będąc jednym z 3 Wrogów które wybierzemy z planszy.




Awatar użytkownika
Odyn
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Grupa Wsparcia
Posty: 511
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 27

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Odyn » poniedziałek 01 sty 2018, 20:19

Są jeszcze takie karty, które nakazują rzucić kością i wskazują, gdzie ten wróg się ma teleportować. Wtedy jak wchodzę na taki obszar i 'ponownie' spotykam tego Ducha to już z nim walczę.


"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


Awatar użytkownika
Berni
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Uczestnik Zjazdów
Grupa Wsparcia
Posty: 446
Rejestracja: czwartek 20 paź 2011, 15:38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 40

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Berni » wtorek 02 sty 2018, 15:26

W przypadku Nimfy jak wejdziesz na obszar, na którym się znajduje to ci znowu ucieknie (chyba, że grasz Trollem z gołymi statami).




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » poniedziałek 08 sty 2018, 11:51

Majsterkowicz:
Co na przykład jak zamieni się w żabę i wszystko wyrzuci na ziemię - przedmioty, które zamienił w przyjaciół są dalej przyjaciółmi czy stają się z powrotem przedmiotami?
U Alchemika nie może zamieniać przedmiotów przemienionych w przyjaciół na złoto?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18750
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 08 sty 2018, 11:56

Gamma pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 11:51
Majsterkowicz:
Co na przykład jak zamieni się w żabę i wszystko wyrzuci na ziemię - przedmioty, które zamienił w przyjaciół są dalej przyjaciółmi czy stają się z powrotem przedmiotami?
U Alchemika nie może zamieniać przedmiotów przemienionych w przyjaciół na złoto?
1. Zgodnie z FAQ wszyscy tacy "zmutowani" Przyjaciele są odrzucani na stos kart odrzuconych.

2. Nie, bo oni już nie są Przedmiotami.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » poniedziałek 08 sty 2018, 11:57

Zwiększanie początkowej wartości Siły / Mocy / Życia / Losu.
- W przypadku Siły i Mocy otrzymujesz punkt tych cech.
- W przypadku Życia i Losu nie dostajesz ich tylko musisz je odzyskać
Tak to jest oficjalnie?




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » poniedziałek 08 sty 2018, 11:59

Little Nemo pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 11:56
1. Zgodnie z FAQ wszyscy tacy "zmutowani" Przyjaciele są odrzucani na stos kart odrzuconych.
Ostro. :)
My graliśmy, że wracają do formy przedmiotów.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18750
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 08 sty 2018, 12:09

Gamma pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 11:57
Zwiększanie początkowej wartości Siły / Mocy / Życia / Losu.
- W przypadku Siły i Mocy otrzymujesz punkt tych cech.
- W przypadku Życia i Losu nie dostajesz ich tylko musisz je odzyskać
Tak to jest oficjalnie?
Oficjalnie nic nie ma, bo chyba sam wiesz jak jest instrukcja napisana... ;), ale tak powinno się z tym grać, za wyjątkiem tego, iż we wszystkich czterech przypadkach musisz pamiętać o zwiększonej cesze, a więc w przypadku Siły i Mocy nie otrzymujesz stożka.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » poniedziałek 08 sty 2018, 12:14

Little Nemo pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 12:09
Oficjalnie nic nie ma, bo chyba sam wiesz jak jest instrukcja napisana... ;), ale tak powinno się z tym grać, za wyjątkiem tego, iż we wszystkich czterech przypadkach musisz pamiętać o zwiększonej cesze, a więc w przypadku Siły i Mocy nie otrzymujesz stożka.
My dla łatwiejszego liczenia bierzemy stożki tylko ustawiamy bezpośrednio na karcie postaci, a nie obok. Dla odróżnienia.

Odnośnie losu/życia to nie podoba mi się ta zasada. Na podstawowej planszy łatwo odzyskiwać życie i los, ale na planszy z Kataklizmu już jest z tym duży problem. Ostatnio już wprowadzaliśmy domową zasadę, że oprócz zwiększenia losu/życia otrzymujesz ten los i życie. Co prawda dzięki temu Pradawny Dąb ma dużo łatwiej, no ale trudno. Lepiej nam się tak gra. :)




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18750
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 08 sty 2018, 12:21

Tyle że właśnie taki był zamysł planszy, ażeby trudniej było się leczyć, a więc ażeby śmiertelność wśród Poszukiwaczy wzrosła, a przynajmniej ażeby Poszukiwacze tak beztrosko nie pakowali się na smoka, licząc iż może uda się im go poonać, bo i tak obok jest lecznica, więc dużej straty nie ma, a zysk może być. Zresztą przypomnij sobie Alternatywne Zakończenie z dodatku wcześniej - End of Days - ono też wprowadza dzikie demony na wszystkie obszary leczące ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » poniedziałek 08 sty 2018, 12:24

Tylko, że i tak umieramy. Poziom trudności jest duży. Gry trwają zazwyczaj dłużej niżbyśmy chcieli. A przez problem z odnawianiem życia/losu karty Przeznaczenia z Lasu są mniej warte. Nikogo nie zmuszam do takiej zmiany. Nam za to odpowiada taka modyfikacja. :)




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18750
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 08 sty 2018, 12:28

Rozpoczynaj więc grę z odpowiednim mieszkańcem (alchemikiem, lekarzem) na odpowiednich obszarach, zamiast czekać, aż ktoś ich wylosuje ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » poniedziałek 08 sty 2018, 12:34

Little Nemo pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 12:28
Rozpoczynaj więc grę z odpowiednim mieszkańcem (alchemikiem, lekarzem) na odpowiednich obszarach, zamiast czekać, aż ktoś ich wylosuje ;).
Czemu Ty jesteś takim przeciwnikiem modyfikacji oryginalnej mechaniki? Zwłaszcza, że robię to prywatnie gram u siebie, ze swoją ekipą i wszystkim też to pasuje? ;)

Zaczęcie z Alchemikiem czy Lekarzem na odpowiednich polach byłoby bardzo dużym ułatwieniem - wręcz przegięciem. Nie podoba mi się ten pomysł mimo, że wiem że napisane jest to tylko jako zaczepka. ;)

p.s. U mnie w domu Minotaur też nie może szarżować na koniu. (Jak używa konia to nie szarżuje. ) ;) U Ciebie może szarżuje. ;)




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18750
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 08 sty 2018, 12:50

Gamma pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 12:34
Little Nemo pisze:
poniedziałek 08 sty 2018, 12:28
Rozpoczynaj więc grę z odpowiednim mieszkańcem (alchemikiem, lekarzem) na odpowiednich obszarach, zamiast czekać, aż ktoś ich wylosuje ;).
Czemu Ty jesteś takim przeciwnikiem modyfikacji oryginalnej mechaniki? Zwłaszcza, że robię to prywatnie gram u siebie, ze swoją ekipą i wszystkim też to pasuje? ;)

Zaczęcie z Alchemikiem czy Lekarzem na odpowiednich polach byłoby bardzo dużym ułatwieniem - wręcz przegięciem. Nie podoba mi się ten pomysł mimo, że wiem że napisane jest to tylko jako zaczepka. ;)
Nie jestem :P Proponuje jedynie alternatywę. Kart, które zwiększają początkowe cechy jest tak mało (nie wiem, czy się w sumie 5 sztuk zbierze), że takiej zasady prawie nie widać. Jeśli więc uważasz, iż brak lekarzy to za duże utrudnienie i zbyt duża śmiertelność, to alternatywą jest wystawienie jakiegoś na początku gry. Zresztą wystawiłbyś tylko jednego z nich, a biorąc pod uwagę fakt, iż na oryginalnej planszy są aż 3 obszary leczące, to czy ja wiem, czy by to było takie przegięcie... każdy wciąż by musiał pielgrzymować do jednego obszaru, to jak teraz Źli pielgrzymują do Cmentarza, licząc iż w 10 tur jednak uda im się na tym obszarze stanąć i odzyskać Los.

Ale graj jak chcesz :P.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


ODPOWIEDZ