Czar Uzdrowienie

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Kufir pisze:Co ma do tego logika, skoro pisze wyraźnie w innstrukcji ze w momencie gdy mamy juz 3 zaklecia a mamy otrzymać kolejne bierzemy je!!! I odrzucamy to ktore nam nie odpowiada. Sprawa wyjasniona.
Proszę tylko, żebyś wskazał gdzie to jest zapisane w instrukcji? Bo Twój fragment na pewno tego nie potwierdza (jak i nie zaprzecza).


Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

A w jaki inny sposób ma zastosowanie ta instrukcja:
Jeśli w jakimkolwiek momencie Poszukiwacz posiada więcej Zaklęć niż pozwala mu na to jego moc, nadmiar kart należy natychmiast odłożyć na stos odrzuconych Zaklęć. Gracz wybiera które karty ma odłożyć.
Jesli nie w taki o jakim mówię ?


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

8janek8 pisze:Przede wszystkim - nigdy nie dopuszczam sytuacji, żeby ktoś miałby wybór spośród więcej niż 3 Zaklęć. Posiadając więcej niż jedno i tak ma przemiał.
A czemu nie? Przecież Czarów nie otrzymuje się za klaśnięcie. Bywały partie, że ani jeden Czar nie został rzucony, bo po prostu nikt jakoś nie miał okazji zdobyć lub też nie chciał rzucić. Dlatego, jak ktoś raz na jakiś (spory) czas dostanie możliwość odrzucenia Czaru, to bardzo to nie wpłynie na rozgrywkę. Powiem nawet więcej, dzięki temu ta reguła przytaczana już wiele razy nie stanie się martwą regułą, tylko od czasu do czasu stosowaną.
8janek8 pisze:Ponadto, nie porównywałbym Zaklęć do Przedmiotów - a więc i zasad limitu w obu przypadkach. W końcu o umiejętności posługiwaniem się Zaklęciami świadczy mądrość Poszukiwacza, dlatego właśnie nie może poznawać więcej Zaklęć. Podkreślę, że to moja interpretacja i poczekam na rozwój wydarzeń.
Pomijając fakt, że to "logiczna argumentacja", to jednakże w MiMie znaczenia wielkiego nie ma, bo nie ma odpowiednich przepisów na to.
Kufir pisze:Jesli nie w taki o jakim mówię ?
Mówimy. Nieczęsto jednym głosem, nawet bardzo nieczęsto, ale jednak... ;)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Kufir pisze: Jesli nie w taki o jakim mówię ?
Tak jak napisałem wcześniej, jest to opisane w poprzedzającym Twój fragment "Ograniczenie liczby posiadanych zaklęć" i wg mnie do takich właśnie sytuacji Twój fragment się odwołuje.

Nie ma co zamykać tematu, bo kwestia nie jest wyjaśniona :(


Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

Ja swoje zdane przedstawiłem, racji Janka nie rozumiem ;-)


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Kto więc zapoda tą kwestię do naszego FAQa? Czy też pominiemy to milczeniem?


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Nie macie nic przeciwko, jeżeli zaciągnę informacji u kogoś z Talismanisland?


Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

8janek8 pisze:Nie macie nic przeciwko, jeżeli zaciągnę informacji u kogoś z Talismanisland?
Zaciągaj ale Ci panowie nie mają u mnie żadnego autorytetu po swoim wyczynie ze słowami Musisz = Możesz ;-)


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Zaraz sam spytam Jona, więc się okaże. Śpi, więc jutro.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 sty 2009, 23:10 przez Mały Nemo, łącznie zmieniany 1 raz.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Kufir pisze:
8janek8 pisze:Nie macie nic przeciwko, jeżeli zaciągnę informacji u kogoś z Talismanisland?
Zaciągaj ale Ci panowie nie mają u mnie żadnego autorytetu po swoim wyczynie ze słowami Musisz = Możesz ;-)
:?: Toż to polskie tłumaczenia przyczyniło się do tego wyczynu...
Nemomon pisze:Zaraz sam spytam Jona, więc się okaże. Śpi, więc jutro.
OK

Ciężka batalia Panowie ;-) Potrzebne mi tylko jakieś uzasadnienie dla którejś ze stron.
Ostatnio zmieniony wtorek 06 sty 2009, 23:12 przez 8janek8, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

8janek8 pisze:
Kufir pisze:
8janek8 pisze:Nie macie nic przeciwko, jeżeli zaciągnę informacji u kogoś z Talismanisland?
Zaciągaj ale Ci panowie nie mają u mnie żadnego autorytetu po swoim wyczynie ze słowami Musisz = Możesz ;-)
:?: Toż to polskie tłumaczenia przyczyniło się do tego wyczynu...
Yep. Musisz winić naszych, że tak przetłumaczyli.. Przynajmniej jest śmieszniej :P


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

Ale polskie tłumaczenie tak brzmiało od 1 edycji i ciągle brzmi tak samo.


Obrazek
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Kufir pisze:Ale polskie tłumaczenie tak brzmiało od 1 edycji i ciągle brzmi tak samo.
Bo się pewnie zasugerowali starym MiMem :/


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

8janek8 pisze:
Kufir pisze:Ale polskie tłumaczenie tak brzmiało od 1 edycji i ciągle brzmi tak samo.
Bo się pewnie tym zasugerowali :/
To zresztą też dziwne, że trochę tłumaczyli tak, jak było od pierwej edycji, a trochę po nowemu.... tak że teraz mamy mix starego i nowego MiMa...

[ Dodano: Wto Sty 06, 2009 11:17 pm ]
8janek8 pisze:Ciężka batalia Panowie ;-) Potrzebne mi tylko jakieś uzasadnienie dla którejś ze stron.
Hmm, my argumenty w zasadzie podaliśmy, nigdzie w instrukcji nie zabraniają dobierać Czarów, jak ma się ich max. Mówią tylko, co robić, jak ma się ponad max.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Nemomon pisze: To zresztą też dziwne, że trochę tłumaczyli tak, jak było od pierwej edycji, a trochę po nowemu.... tak że teraz mamy mix starego i nowego MiMa...
Pewnie dlatego (przynajmniej po części) mamy na forum często rozbieżność zdań w temacie interpretacji.
Nemomon pisze: Hmm, my argumenty w zasadzie podaliśmy, nigdzie w instrukcji nie zabraniają dobierać Czarów, jak ma się ich max. Mówią tylko, co robić, jak ma się ponad max.
Niestety nie widzę uzasadnienia. Jednie stwierdzenie (które sam też kiedyś napisałem) o dopuszczalności niezabronionego, które nie zawsze się sprawdzi. :(
Ostatnio zmieniony wtorek 06 sty 2009, 23:22 przez 8janek8, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

Jak już będziecie rozmawiać z Johnem spytajcie o tego zabójcę.


Obrazek
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Kufir pisze:Jak już będziecie rozmawiać z Johnem spytajcie o tego zabójcę.
O zabójcy już było przez nich potwierdzone

Jest tak jak w tym temacie: Zabójca - Ogólnopolskie forum Magia i Miecz


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Raczej o Ghoula, widziałem kawałek karty Ghoula i było napisane o Characters (Poszukiwacze), a potem urwany text, więc mogło być dalej i Enemies (Wrogowie) i nic. Jutro się spytam i powiem. BTW, on ma na imię Jon a nie John... ;)

[ Dodano: Wto Sty 06, 2009 11:28 pm ]
8janek8 pisze:Niestety nie widzę uzasadnienia. Jednie stwierdzenie (które sam też kiedyś napisałem) o dopuszczalności niezabronionego, które nie zawsze się sprawdzi. :(
Ale w tym przypadku tak jest. Nie sprawdza się dlatego, bo nie jest po Twojemu ;) (sorry, crap joke).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

8janek8 pisze:
Kufir pisze:Jak już będziecie rozmawiać z Johnem spytajcie o tego zabójcę.
O zabójcy już było przez nich potwierdzone

Jest tak jak w tym temacie: Zabójca - Ogólnopolskie forum Magia i Miecz

Gdzie w tamty mtemacie to jest ? Nie widze :-k

Rozchodzi się o:

Czy moze zasztyletowac wszystkich wrogow na sile ? Czy tylko tych co leza na planszy? Czy tych z planszy (straznik, wilkolak, osilek) tez ?


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

8janek8 pisze:
SPECJALNE ZDOLNOŚCI
Zabójca

Q: Czy Poszukiwacz może podjąć próbę zasztyletowania każdej spotkanej istoty?
A: Tak. Poszukiwacz może próbować zasztyletować każdą istotę która atakuje przy pomocy Siły (włącznie z przeciwnikami wynikającymi z obszarów planszy).
Za FFG.
Z PL FAQa, którego niestety Kufirze nie uznajesz (a przynajmniej ja mam takie wrażenie).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

A dzięki, tutaj akurat uznaje, ale to MOŻESZ - MUSISZ na prawdę do mnie i moich graczy nie trafia.


Obrazek
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22078
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Post autor: Mały Nemo »

Z moimi także na początku nie bardzo, ale po pierwszej partyjce przeszło bez problemu. Spróbuj raz tak zagrać, a sam zauważysz, że robi to większej różnicy, a przynajmniej zwiększa element ryzyka (któy Punktami Losu został zmniejszony).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Nemomon pisze:
8janek8 pisze:Niestety nie widzę uzasadnienia. Jednie stwierdzenie (które sam też kiedyś napisałem) o dopuszczalności niezabronionego, które nie zawsze się sprawdzi. :(
Ale w tym przypadku tak jest. Nie sprawdza się dlatego, bo nie jest po Twojemu ;) (sorry, crap joke).
Chcę tylko dociec właściwej reguły O:) Daj znać co tam Jon podpowiada :)
ps. Wiem, że wielu nie lubi tych gości od Talisama z FFG, ale sami się wypowiadali, że przy tworzeniu gry, chodziło im o to aby brać na logikę jak najwięcej się da, tak, aby nie stało to w sprzeczności z zasadami (co zdarza się niestety rzadko). Ma to ich zadaniem dawać "spirit of the game".
Kufir pisze:A dzięki, tutaj akurat uznaje, ale to MOŻESZ - MUSISZ na prawdę do mnie i moich graczy nie trafia.
Spróbuj z "MUSISZ" - nie pożałujesz ;)
Już kilkukrotnie ktoś mógł odwiedzić jedynie Czarownicę -> rzut kością ->wynik się nie podoba-> los->1. ropucha :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wtorek 06 sty 2009, 23:55 przez 8janek8, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Kufir [Autor tematu]
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Post autor: Kufir »

Nemomon pisze:Z moimi także na początku nie bardzo, ale po pierwszej partyjce przeszło bez problemu. Spróbuj raz tak zagrać, a sam zauważysz, że robi to większej różnicy, a przynajmniej zwiększa element ryzyka (któy Punktami Losu został zmniejszony).
Zobacze jak zakonczy sie sprawa z zakleciami, jak jest po Naszemu to rozumiem ze metoda rozumowania autorow gry jest OK i wtedy bede grac z zasada ze MUSISZ. Jesli z zakleciami jest inaczej to zupełnie autorów nie rozumiem i mam w nosie ich dziwne interpretacje. :-"


Obrazek
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: 8janek8 »

Kufir pisze: Zobacze jak zakonczy sie sprawa z zakleciami, jak jest po Naszemu to rozumiem ze metoda rozumowania autorow gry jest OK i wtedy bede grac z zasada ze MUSISZ. Jesli z zakleciami jest inaczej to zupełnie autorów nie rozumiem i mam w nosie ich dziwne interpretacje. :-"
Nawet jakby porządnie uzasadnili tą "moją" opcję? (niczego nie zakładam z góry of course)


ODPOWIEDZ