Żetony spalonej ziemii a strata życia

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
lhpznw [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2019, 15:14
Płeć:
Wiek: 34

Żetony spalonej ziemii a strata życia

Post autor: lhpznw »

Witam wszystkich,
Nie wiem jak rozpatrywać dopiero co pojawiające się żetony spalonej ziemii z dodatku Krainy ognia.
Czy tracimy punkt życia jeżeli w swojej turze pojawia się żeton spalonej ziemii, czy dopiero jak trafimy na to pole w późniejszych turach.
Przykładowo wyciągamy kartę "szczelina płomieni" która mówi między innymi aby położyć żeton spalonej ziemii na tym obszarze. Czy to oznacza że automatycznie tracimy życie w tej turze jak wylosujemy tą kartę ?


Awatar użytkownika
Adzet
Kobold
Kobold
Kobold
Uczestnik Zjazdów
Posty: 254
Rejestracja: czwartek 20 cze 2019, 18:32
Lokalizacja: Poznań
Płeć:
Wiek: 24

Re: Żetony spalonej ziemii a strata życia

Post autor: Adzet »

lhpznw pisze: niedziela 14 lut 2021, 17:50 Witam wszystkich,
Nie wiem jak rozpatrywać dopiero co pojawiające się żetony spalonej ziemii z dodatku Krainy ognia.
Czy tracimy punkt życia jeżeli w swojej turze pojawia się żeton spalonej ziemii, czy dopiero jak trafimy na to pole w późniejszych turach.
Przykładowo wyciągamy kartę "szczelina płomieni" która mówi między innymi aby położyć żeton spalonej ziemii na tym obszarze. Czy to oznacza że automatycznie tracimy życie w tej turze jak wylosujemy tą kartę ?
Tak, traci się punkt życia - w instrukcji do Krainy Ognia, strona 2:
"Jeśli Poszukiwacz zakończy swoją turę na obszarze z żetonem Spalonej ziemi, traci 1 punkt Życia."



lhpznw [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: poniedziałek 18 lis 2019, 15:14
Płeć:
Wiek: 34

Re: Żetony spalonej ziemii a strata życia

Post autor: lhpznw »

Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie.
Wchodzimy na pole gdzie leży żeton spalonej ziemii, jest też na nim inny poszukiwacz. Chcemy odbyć spotkanie z tym poszukiwaczem(walka). Czy w tym przypadku również tracimy życie przez żeton spalonej ziemii ?


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 22341
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Slumberland
Płeć:
Wiek: 14

Re: Żetony spalonej ziemii a strata życia

Post autor: Mały Nemo »

lhpznw pisze: niedziela 14 lut 2021, 18:43 Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie.
Wchodzimy na pole gdzie leży żeton spalonej ziemii, jest też na nim inny poszukiwacz. Chcemy odbyć spotkanie z tym poszukiwaczem(walka). Czy w tym przypadku również tracimy życie przez żeton spalonej ziemii ?
Tak.

Utrata życia z powodu żetonów spalonej ziemi następuje zawsze na koniec tury gracza, bez względu na to, co ten gracz podczas swojej tury zrobił.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!

Lathspell
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 66
Rejestracja: czwartek 02 kwie 2020, 16:12
Płeć:

Re: Żetony spalonej ziemii a strata życia

Post autor: Lathspell »

lhpznw pisze: niedziela 14 lut 2021, 17:50 Przykładowo wyciągamy kartę "szczelina płomieni" która mówi między innymi aby położyć żeton spalonej ziemii na tym obszarze. Czy to oznacza że automatycznie tracimy życie w tej turze jak wylosujemy tą kartę ?
Na pewno nie automatycznie. Jeżeli wylosujesz przykładowo Szczelinę Płomieni, na razie jedynie kładziesz na obszarze żeton spalonej ziemi. Jeżeli zakończysz swą turę na tym obszarze, co najczęściej ma miejsce - owszem, tracisz 1 punkt Życia. Natomiast jeśli oprócz Szczeliny Płomieni masz jeszcze inne karty do rozpatrzenia na tym obszarze i wskutek którejś z nich zostaniesz przeniesiony na inny obszar (gdzie zakończysz swoją turę) - wówczas punktu Życia nie tracisz.



ODPOWIEDZ