Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5218
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » sobota 13 kwie 2019, 13:47

Pierwsza opcja, czyli
Tak, tak i tak
(nie licząc tego rozpatrywania. Żetony kładziesz w momencie dobrania karty, zanim zaczniesz je rozpatrywać.)


What a view.


Awatar użytkownika
kotlet
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 141
Rejestracja: poniedziałek 03 wrz 2018, 11:19
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: kotlet » sobota 13 kwie 2019, 13:57

dzięki :upside_down_face:




Awatar użytkownika
fallenmk
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Miecze Czarnoksiężnika
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 793
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: fallenmk » niedziela 28 kwie 2019, 17:36

Czy ropucha może zdobywać przyjaciół i przedmioty, czy je pozostawia na obszarach, po których się porusza?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5218
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Bludgeon » niedziela 28 kwie 2019, 17:51

fallenmk pisze:
niedziela 28 kwie 2019, 17:36
Czy ropucha może zdobywać przyjaciół i przedmioty, czy je pozostawia na obszarach, po których się porusza?
to drugie


What a view.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1115
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » sobota 18 maja 2019, 13:50

Za każdym razem, gdy Poszukiwacz zostanie przeniesiony/teleportowany, czy to na wskutek działania karty, czy polecenia obszaru, na inny obszar to odbywa spotkanie wynikajace z jego nowego obszaru ewentualnie atakuje Poszukiwacza na nowym obszarze? Czyli po przeniesieniu, teleporcie bada nowy obszar? Nie jest potrzebny tam zapis o badaniu "nowego obszaru " bo za każdym razem bada się nowy obszar? Tak jak w Wędrowcu?

Co jeśli jakaś karta pojawi się na naszym obszarze (np. ww. Wędrowiec przeniósł się na nasz obszar) nie w naszej turze, nie badamy takiej karty chyba, że jej opis wyraźnie na to wskazuje?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20697
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Mały Nemo » sobota 18 maja 2019, 13:53

Za dużo znaków zapytania i nie wiem, czy pytasz, czy stwierdzasz... ale jak się teleportujesz, to możesz wybrać, kogo tam zbadasz, a biegająca karta na Ciebie nie wpływa, chyba że jest na niej napisane, iż jednak wpływa.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Rogo
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5049
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo » sobota 18 maja 2019, 14:14

Pablo pisze:
sobota 18 maja 2019, 13:50
Za każdym razem, gdy Poszukiwacz zostanie przeniesiony/teleportowany, czy to na wskutek działania karty, czy polecenia obszaru, na inny obszar to odbywa spotkanie wynikajace z jego nowego obszaru ewentualnie atakuje Poszukiwacza na nowym obszarze? Czyli po przeniesieniu, teleporcie bada nowy obszar? Nie jest potrzebny tam zapis o badaniu "nowego obszaru " bo za każdym razem bada się nowy obszar? Tak jak w Wędrowcu?

Co jeśli jakaś karta pojawi się na naszym obszarze (np. ww. Wędrowiec przeniósł się na nasz obszar) nie w naszej turze, nie badamy takiej karty chyba, że jej opis wyraźnie na to wskazuje?
Instrukcja, strona 9:
Spotkania w Krainie Zewnętrznej i Środkowej
oraz
Przykład spotkania


Czas umierać.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1115
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » sobota 18 maja 2019, 14:18

Nie mam jej teraz w rękach, a jestem wyjechany.




Awatar użytkownika
Rogo
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5049
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 32

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Rogo » sobota 18 maja 2019, 14:21

Pablo pisze:
sobota 18 maja 2019, 14:18
Nie mam jej teraz w rękach, a jestem wyjechany.
A ja jej w ogóle nie mam, a dałem radę ;)

http://galakta.pl/download/talissman_instrukcja.pdf

Znalezienie tego w googlach nie trwa długo :)


Czas umierać.


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1115
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Pablo » sobota 18 maja 2019, 15:16

Thx

Dodano po 11 minutach 9 sekundach:
Czyli zapis o np. badaniu nowego obszaru po przeniesieniu, nie jest potrzebny bo obligatoryjnie odbywasz tam spotkanie,
a
zapis o tym, że musisz zbadać kartę, która zostanie przeniesiona na twój obszar jest potrzebny bo normalnie jej nie badasz.




As_Kier
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: niedziela 14 kwie 2019, 23:43
Płeć:
Wiek: 19

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: As_Kier » sobota 18 maja 2019, 15:43

Pablo pisze:
sobota 18 maja 2019, 15:27
Thx

Dodano po 11 minutach 9 sekundach:
Czyli zapis o np. badaniu nowego obszaru po przeniesieniu, nie jest potrzebny bo obligatoryjnie odbywasz tam spotkanie,
a
zapis o tym, że musisz zbadać kartę, która zostanie przeniesiona na twój obszar jest potrzebny bo normalnie jej nie badasz.
Tak, poza sytuacją gdzie zostajesz przeniesiony na skutek przegranej czy remisu w jakiejkolwiek walce. Wtedy twoja tura się kończy, więc nie odbywasz spotkania. :D




Budowniczy Mostów
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Most
Obiekty i Misje
Szalony Tytan
Posty: 1495
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Zbiór niejasności, dotyczących zasad gry wraz z odpowiedziami

Post autor: Budowniczy Mostów » czwartek 11 lip 2019, 10:31

Mały Nemo pisze:
środa 06 mar 2019, 17:06
Osobiście ja tej tabelki nie lubię, bo ona jest dosyć dziwna i miejscami błędna (jak np. to, o czym wspomniałeś: "Są jakieś karty na obszarze? Nie. Zabierz z obszaru wszystkie karty Przedmiotów..."), ale na bezrybiu i pies ryba, więc dobre i coś takiego ;).
Nie dawało mi to spokoju, więc skorygowałem tę tabelę.
viewtopic.php?t=8809
Ostatnio dużo gramy w jednej grupie, nabieramy skilu i nagle stały się istotne takie rzeczy jak kolejność działań (nie ma litości). Takie też jak dowolny moment, początek tury, przebieg walki i in.



ODPOWIEDZ