Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bludgeon
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5137
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » sobota 28 lip 2018, 11:32

Budowniczy Mostów pisze:
piątek 27 lip 2018, 17:28
Jeśli leżą na planszy, gdzieś poza krainami odmętów. Bo w krainach odmętów na zakończenie tury karty wtasowuje się karty do talii.
Czyli w trakcie tury są.


What a view.


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 710
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » wtorek 31 lip 2018, 13:48

Czy negatywnych przyjaciół można poświęcać/pozbywać się w tych okolicznościach, w których można/trzeba to robić w stosunku do przyjaciół pozytywnych?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » wtorek 31 lip 2018, 14:04

fallenmk pisze:
wtorek 31 lip 2018, 13:48
Czy negatywnych przyjaciół można poświęcać/pozbywać się w tych okolicznościach, w których można/trzeba to robić w stosunku do przyjaciół pozytywnych?
Tak.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Bludgeon
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5137
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 31 lip 2018, 15:08

Tak, negatywni i przeklęci przyjaciele są do Ciebie przyklejeni jedynie dlatego że nie można ich porzucić na swoim obszarze. W ogóle pozbywanie się złych kart jest dziecinnie łatwe z kataklizmem przez Przepaść.


What a view.


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 710
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » czwartek 02 sie 2018, 10:50

Poszukiwacz ma 1 pkt życia, przegrywa walkę. Czy tuż przed utratą ostatniego punktu można się ratować zaklęciami dającymi/przywracającymi punkty życia, czy trzeba było użyć ich wcześniej, np. po swoim kiepskim rzucie na walkę?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » czwartek 02 sie 2018, 11:04

fallenmk pisze:
czwartek 02 sie 2018, 10:50
Poszukiwacz ma 1 pkt życia, przegrywa walkę. Czy tuż przed utratą ostatniego punktu można się ratować zaklęciami dającymi/przywracającymi punkty życia, czy trzeba było użyć ich wcześniej, np. po swoim kiepskim rzucie na walkę?
Nie może użyć Uzdrowienia i innych tego typu leczących kart. Może jedynie skorzystać z kart, które prewentują stratę Życia, np. Ocalenie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Kazik47
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 08 kwie 2018, 01:43
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Kazik47 » sobota 01 wrz 2018, 16:51

Witam. Mam pytanie odnośnie połączenia dodatków Kataklizm i Smoki. Karta Nalot na wioskę każe wylosować 4 karty i położyć je na wiosce. Po wylosowaniu mam następującą sytuację
https://zapodaj.net/d1a14cb9fbb3a.jpg.html
i teraz pytanie czy jak Poszukiwacz stanie na Wiosce to odbywa normalnie spotkanie wynikające z obszaru LUB spotyka nieznajomego ? I w którym momencie może zabrać resztę rzeczy ?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » sobota 01 wrz 2018, 19:40

Kazik47 pisze:
sobota 01 wrz 2018, 16:51
Witam. Mam pytanie odnośnie połączenia dodatków Kataklizm i Smoki. Karta Nalot na wioskę każe wylosować 4 karty i położyć je na wiosce. Po wylosowaniu mam następującą sytuację
https://zapodaj.net/d1a14cb9fbb3a.jpg.html
i teraz pytanie czy jak Poszukiwacz stanie na Wiosce to odbywa normalnie spotkanie wynikające z obszaru LUB spotyka nieznajomego ? I w którym momencie może zabrać resztę rzeczy ?
Hej,

Według zasad Poszukiwacz zawsze bada wpierw karty na obszarze, a następnie sam obszar. Więc wpierw musisz zbadać karty na tym obszarze, a następnie wylosować 1 mieszkańca i wybrać Mieszkańca, któego chcesz spotkać.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Kazik47
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 08 kwie 2018, 01:43
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Kazik47 » sobota 01 wrz 2018, 21:33

No dobra ale czy karta Duchy Smoków w tym momencie nie blokuje Wioski oraz tych kart pod nią dopóki nie zostanie odrzucona ? No bo jak masz losować karty i jest tam jakiś Nieznajomy to już innych nie losujesz i nie odbywasz spotkania z obszaru. A w tym momencie można przeżucać łuski z karty i na odwrót bez żadnych konsekwencji i tak w kółko czyli karta nie ma żadnego sensu




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » sobota 01 wrz 2018, 22:43

Kazik47 pisze:
sobota 01 wrz 2018, 21:33
No dobra ale czy karta Duchy Smoków w tym momencie nie blokuje Wioski oraz tych kart pod nią dopóki nie zostanie odrzucona ? No bo jak masz losować karty i jest tam jakiś Nieznajomy to już innych nie losujesz i nie odbywasz spotkania z obszaru. A w tym momencie można przeżucać łuski z karty i na odwrót bez żadnych konsekwencji i tak w kółko czyli karta nie ma żadnego sensu
Karty badasz zgodnie z ich numerami spotkania, a więc najpierw badasz duszki, a następnie wszystkie pozostałe karty. Każdą kartę badasz tylko raz, ale nie musisz czekać z badaniem innych kart dopóki "wierzchnia" karta nie zostanie odrzucona. Jedynym wyjątkiem są wrogowie, którzy muszą zostać pokonani (lub trza im się wymknąć), by móc badać karty pod nimi.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Kazik47
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: niedziela 08 kwie 2018, 01:43
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Kazik47 » niedziela 02 wrz 2018, 08:54

Ok. W takim razie co dają te duszki ? W jakim celu mam zebrać 4 łuski ? Czy po zebraniu tych 4 łusek mogę je sobie tak po prostu zabrać skoro karta znika ? Czy może muszę odkryć wtedy 4 karty że stosów smoków ( zgodnie z kolorami łusek ) i rozpatrzyć wszystkie 4 karty ( i jeśli pokonam wroga to wtedy zabieram je wszystkie ) ?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » niedziela 02 wrz 2018, 09:34

Kazik47 pisze:
niedziela 02 wrz 2018, 08:54
Ok. W takim razie co dają te duszki ? W jakim celu mam zebrać 4 łuski ? Czy po zebraniu tych 4 łusek mogę je sobie tak po prostu zabrać skoro karta znika ? Czy może muszę odkryć wtedy 4 karty że stosów smoków ( zgodnie z kolorami łusek ) i rozpatrzyć wszystkie 4 karty ( i jeśli pokonam wroga to wtedy zabieram je wszystkie ) ?
Znaczy nie musisz zbierać łusek, zawsze możesz pójść zbadać inny obszar. Generalnie karta ta ma różny efekt w zależności od podejścia gracza. Możesz zabrać łuski na tę kartę, aby samemu nie musieć ich zbadać (jeśli np. jesteś dogorywający) albo żeby przeciwnik ich nie zbadał (i nie zyskał jakiejś nagrody) lub postawić łuski na obszarze, ażeby samemu chodzić od łuski do łuski i zbierać loot albo porozstawiać je na obszarach, ażeby przeciwnik w końcu na którąś wszedł i zginął. Jeśli na karcie znajdą się 4 łuski, to zostaje odrzucona wraz z łuskami.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1054
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Pablo » niedziela 30 wrz 2018, 09:08

Kupiec może wymykać się m. in. Smokom. Czyli jeśli badam obszar, na którym Smok broni lootu, odrzucam 1SZ i mu się wymykam to mogę zabrać loot?




Awatar użytkownika
Arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
#Moderator: arthan
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1788
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Arthan » niedziela 30 wrz 2018, 10:08

Pablo pisze:
niedziela 30 wrz 2018, 09:18
Kupiec może wymykać się m. in. Smokom. Czyli jeśli badam obszar, na którym Smok broni lootu, odrzucam 1SZ i mu się wymykam to mogę zabrać loot?
Tak. (Instrukcja strona 10 pierwszy akapit :P )




Awatar użytkownika
Pablo
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - Dyniokruk
Ukryta Dolina
Posty: 1054
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 38

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Pablo » niedziela 30 wrz 2018, 10:50

Tak też zagraliśmy, ale chciałem się upewnić. Thx.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » niedziela 30 wrz 2018, 11:31

Należy zauważyć, iż taki Elf, który nie musi walczyć ze Smokami, im się nie wymyka, więc w takim przypadku nie zabiera też lootu, który leży pod smokiem.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 710
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » środa 03 paź 2018, 10:01

Czy poszukiwacze mogą przemieszczać się ze świątyni do gospody, tak jak gdyby korzystali z powrotnej przeprawy u przewoźnika?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 03 paź 2018, 10:20

Nie, gdyz obszar Swiatyni nie przewiduje takiej opcji.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 710
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » środa 03 paź 2018, 10:57

Aha, ale o ile dobrze pamiętam, to ta opcja jest dostępna dla Ponurego Żniwiarza?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 03 paź 2018, 11:23

Tak, zgadza sie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 710
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » wtorek 23 paź 2018, 22:51

Jakim mianem określana jest Siła lub Moc, podstawowa plus żetony, bez dodatków z przedmiotów/przyjaciół?




Awatar użytkownika
Bludgeon
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 5137
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 23 paź 2018, 22:55

Chyba nie ma takiego określenia.


What a view.


Awatar użytkownika
ModulO
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Pojedyncze Karty
Plaga Nieumarłych
Posty: 449
Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 17:43
Lokalizacja: Katowice
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: ModulO » środa 24 paź 2018, 07:17

Ja bym napisał własna Siła Poszukiwacza (lub poprostu Siła Poszukiwacza - ale ten zapis akurat może być błędnie interpretowany), natomaist wg oficialnych zasad nie ma takiego zapisu na kartach.
Na kartach oficialnych spotykamy sie z zapisem Początkowa Siła (karta Poszukiwacza) lub Całkowita Siła (karta Poszukiwacza + żetony + premie).




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Posty: 20668
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 24 paź 2018, 07:20

A co chcesz zapisac? Moze wtedy bedzie latwiej Ci doradzic.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
!Wspierający
Wspierający
Wspierający
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Powrót Kruczej Wiedźmy
Posty: 710
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » środa 24 paź 2018, 08:37

Dzięki, już poradziłem sobie z tym inaczej i prościej :)




ODPOWIEDZ