Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Kazik47
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 08 kwie 2018, 01:43
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Kazik47 » niedziela 02 wrz 2018, 08:54

Ok. W takim razie co dają te duszki ? W jakim celu mam zebrać 4 łuski ? Czy po zebraniu tych 4 łusek mogę je sobie tak po prostu zabrać skoro karta znika ? Czy może muszę odkryć wtedy 4 karty że stosów smoków ( zgodnie z kolorami łusek ) i rozpatrzyć wszystkie 4 karty ( i jeśli pokonam wroga to wtedy zabieram je wszystkie ) ?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19275
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » niedziela 02 wrz 2018, 09:34

Kazik47 pisze:
niedziela 02 wrz 2018, 08:54
Ok. W takim razie co dają te duszki ? W jakim celu mam zebrać 4 łuski ? Czy po zebraniu tych 4 łusek mogę je sobie tak po prostu zabrać skoro karta znika ? Czy może muszę odkryć wtedy 4 karty że stosów smoków ( zgodnie z kolorami łusek ) i rozpatrzyć wszystkie 4 karty ( i jeśli pokonam wroga to wtedy zabieram je wszystkie ) ?
Znaczy nie musisz zbierać łusek, zawsze możesz pójść zbadać inny obszar. Generalnie karta ta ma różny efekt w zależności od podejścia gracza. Możesz zabrać łuski na tę kartę, aby samemu nie musieć ich zbadać (jeśli np. jesteś dogorywający) albo żeby przeciwnik ich nie zbadał (i nie zyskał jakiejś nagrody) lub postawić łuski na obszarze, ażeby samemu chodzić od łuski do łuski i zbierać loot albo porozstawiać je na obszarach, ażeby przeciwnik w końcu na którąś wszedł i zginął. Jeśli na karcie znajdą się 4 łuski, to zostaje odrzucona wraz z łuskami.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Pablo
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - dodatkowe karty
Ukryta Dolina
Posty: 508
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Pablo » niedziela 30 wrz 2018, 09:08

Kupiec może wymykać się m. in. Smokom. Czyli jeśli badam obszar, na którym Smok broni lootu, odrzucam 1SZ i mu się wymykam to mogę zabrać loot?




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1318
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: arthan » niedziela 30 wrz 2018, 10:08

Pablo pisze:
niedziela 30 wrz 2018, 09:18
Kupiec może wymykać się m. in. Smokom. Czyli jeśli badam obszar, na którym Smok broni lootu, odrzucam 1SZ i mu się wymykam to mogę zabrać loot?
Tak. (Instrukcja strona 10 pierwszy akapit :P )




Awatar użytkownika
Pablo
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Spis dodatków autora:
Dyniowy Król - dodatkowe karty
Ukryta Dolina
Posty: 508
Rejestracja: wtorek 06 mar 2018, 10:01
Lokalizacja: śląskie
Płeć:
Wiek: 37

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Pablo » niedziela 30 wrz 2018, 10:50

Tak też zagraliśmy, ale chciałem się upewnić. Thx.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19275
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » niedziela 30 wrz 2018, 11:31

Należy zauważyć, iż taki Elf, który nie musi walczyć ze Smokami, im się nie wymyka, więc w takim przypadku nie zabiera też lootu, który leży pod smokiem.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 203
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » środa 03 paź 2018, 10:01

Czy poszukiwacze mogą przemieszczać się ze świątyni do gospody, tak jak gdyby korzystali z powrotnej przeprawy u przewoźnika?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19275
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 03 paź 2018, 10:20

Nie, gdyz obszar Swiatyni nie przewiduje takiej opcji.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 203
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » środa 03 paź 2018, 10:57

Aha, ale o ile dobrze pamiętam, to ta opcja jest dostępna dla Ponurego Żniwiarza?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19275
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 03 paź 2018, 11:23

Tak, zgadza sie.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 203
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » wtorek 23 paź 2018, 22:51

Jakim mianem określana jest Siła lub Moc, podstawowa plus żetony, bez dodatków z przedmiotów/przyjaciół?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4510
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 23 paź 2018, 22:55

Chyba nie ma takiego określenia.


What a view.


Awatar użytkownika
ModulO
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Pojedyncze Karty
Plaga Nieumarłych
Posty: 333
Rejestracja: piątek 05 lut 2010, 17:43
Lokalizacja: Katowice
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: ModulO » środa 24 paź 2018, 07:17

Ja bym napisał własna Siła Poszukiwacza (lub poprostu Siła Poszukiwacza - ale ten zapis akurat może być błędnie interpretowany), natomaist wg oficialnych zasad nie ma takiego zapisu na kartach.
Na kartach oficialnych spotykamy sie z zapisem Początkowa Siła (karta Poszukiwacza) lub Całkowita Siła (karta Poszukiwacza + żetony + premie).




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19275
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 24 paź 2018, 07:20

A co chcesz zapisac? Moze wtedy bedzie latwiej Ci doradzic.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
fallenmk
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 203
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » środa 24 paź 2018, 08:37

Dzięki, już poradziłem sobie z tym inaczej i prościej :)




Awatar użytkownika
fallenmk
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 203
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » piątek 26 paź 2018, 13:43

Jakaś karta zostaje umieszczona na obszarze, na którym nie ciągnie się kart, lecz rzuca się kością, dla przykładu niech będzie to obszar Lasu. Poszukiwacz rusza się i zatrzymuje na tym obszarze. Jaka jest prawidłowa kolejność badania obszaru i czy są opcje wyboru?




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1318
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: arthan » piątek 26 paź 2018, 13:52

Wszystko masz ładnie rozpisane na ostatniej stronie instrukcji - piękny schemat z kolejnością działań :)




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4510
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » piątek 26 paź 2018, 16:06

fallenmk pisze:
piątek 26 paź 2018, 13:43
Jakaś karta zostaje umieszczona na obszarze, na którym nie ciągnie się kart, lecz rzuca się kością, dla przykładu niech będzie to obszar Lasu. Poszukiwacz rusza się i zatrzymuje na tym obszarze. Jaka jest prawidłowa kolejność badania obszaru i czy są opcje wyboru?
Na obszarach typu ciągnij karty -> rozpatrz obszar -> rozpatrz karty
na obszarach innych -> rozpatrz karty -> rozpatrz obszar


What a view.


Awatar użytkownika
fallenmk
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 203
Rejestracja: sobota 07 lip 2018, 20:03
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: fallenmk » wtorek 06 lis 2018, 21:52

Czy taki zapis jest poprawny i do przyjęcia?:

Przed rozpoczęciem walki możesz zapłacić do 4 punktów Losu. Podczas tej walki ślepy łucznik dodaje 1 do twojej skuteczności ataku za każdy wydany punkt Losu. Jeśli skorzystałeś z jego pomocy i przy swoim rzucie ataku wyrzuciłeś 1, pechowo trafia on w ciebie - tracisz 1 punkt Życia.




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19275
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » wtorek 06 lis 2018, 21:55

[...] Jeśli skorzystałeś z jego pomocy i w rzucie ataku wyrzuciłeś 1 [...]

Cała reszta brzmi okay.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


ODPOWIEDZ