Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4566
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » środa 28 lut 2018, 23:46

Wklej treść, ja np. kompletnie nie kojarzę tej karty.


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » środa 28 lut 2018, 23:55

Kiedy musisz stracić 1 lub więcej punktów Życia, Losu, Siły, Mocy albo odrzucić 1 lub więcej Przedmiotów, Przyjaciół, Zaklęć zamiast tego odrzuć lustrzane odbicie.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4566
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 01 mar 2018, 00:13

Gamma pisze:
środa 28 lut 2018, 23:55
Kiedy musisz stracić 1 lub więcej punktów Życia, Losu, Siły, Mocy albo odrzucić 1 lub więcej Przedmiotów, Przyjaciół, Zaklęć zamiast tego odrzuć lustrzane odbicie.
Próbuję znaleźć oryginał tej karty po angielsku ale nie mogę. To zaklęcie jest?

Posiłkując się wyłącznie Twoim opisem to ta karta nie chroni przed zabraniem (przez gracza czy innym), chroni tylko przed odrzuceniem (na stos kart odrzuconych czy z powrotem do talii).


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » czwartek 01 mar 2018, 00:14

Przyjaciel z Lasu - Lustrzane Odbicie.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4566
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » czwartek 01 mar 2018, 00:33

O jaaaa, naprawdę przetłumaczyli Fetch jako Lustrzane Odbicie? ahahahahah :D :D

Dodano po 1 minucie 23 sekundach:
Fetch nie chroni przed stratą przedmiotu na rzecz innego gracza w wyniku przegranej walki.


What a view.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19450
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » czwartek 01 mar 2018, 07:58

Ano, Fetch nie chroni przed stratą Przedmiotu w wyniku przegranej walki.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » wtorek 06 mar 2018, 10:50

1. Czy Nomadka wszędzie może ciągnąć 1 kartę, nawet w Więzieniu?
2. Kiedyś już pytałem albo czytałem gdzieś, ale się upewniam: Idąc na Koronę Władzy od Władcy Ciemności nie muszę mieć talizmanu bo robię tele bezpośrednio na koronę władzy, tak?. Analogicznie z reliktem" arknell i płaszczem piór ze skarbów?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19450
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » wtorek 06 mar 2018, 11:01

1. Chyba nie, musialbym przeczytac oba efekty.

2. Tak, nie musisz miec, bo na plomienna doline nie wchodzisz.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1366
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: arthan » wtorek 06 mar 2018, 12:37

1. Moim zdaniem nie, ale nie mam pewności :D
instrukcja miasta pisze:Jeśli Poszukiwacz rozpoczyna swoją turę w Więzieniu, nie rzuca kością za swój ruch. Zamiast tego musi rzucić kością i porównać wynik z listą znajdującą się na obszarze Więzienia.
instrukcja podstawki pisze:Po wykonaniu ruchu gracz może spotkać innego Poszukiwacza albo zastosować się do polecenia znajdującego się na obszarze.
instrukcja podstawki pisze:Podsumowując, tura każdego gracza składa się z dwóch części, wykonywanych w poniższej kolejności:
1. Ruch ...
2. Spotkania
– Kiedy Poszukiwacz zakończy ruch, musi odbyć spotkanie: albo zastosuje się do polecenia wynikającego z obszaru (na którym zakończył swój ruch) albo napotka innego Poszukiwacza przebywającego na tym samym obszarze.
Zdolność Nomadki zaczyna się od: "Kiedy odbywasz spotkanie na obszarze ..."

Pytanie, czy we więzieniu odbywamy spotkanie na obszarze czy po prostu wykonujemy polecenie niejako zastępujące całą turę? :P




Budowniczy Mostów
Astropata
Astropata
Astropata
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Bezdroża
Bezkresne Morze
Posty: 918
Rejestracja: poniedziałek 05 wrz 2016, 21:50
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Budowniczy Mostów » wtorek 06 mar 2018, 13:02

Pięknieś to wyłożył :)
Gamma pisze:
wtorek 06 mar 2018, 10:50
1. Czy Nomadka wszędzie może ciągnąć 1 kartę, nawet w Więzieniu?
Czyli – nie, nie może.



Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4566
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 06 mar 2018, 13:52

Na pewno nie może użyć zdolności bo w instrukcji jest napisane że postać zaczynająca turę w więzieniu musi rzucać kostką. Po pierwsze jest musi, po drugie jest że rzucać kostką a nie wykonywać instrukcję obszaru (co niby oznacza to samo, ale w przypadku nomadki już nie).


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » wtorek 06 mar 2018, 15:39

W takim razie gdzie jeszcze nie może skorzystać ze swojej umiejętności?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4566
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 06 mar 2018, 16:23

Nie wiem, trzeba by przestudiować instrukcję dokładnie. Pewnie korona władzy, a poza tym ciężko mi powiedzieć.


What a view.


jasko29794
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 11:09

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: jasko29794 » środa 14 mar 2018, 14:25

Witam, czy ilość posiadanych punktów siły lub mocy jest jakoś ograniczona? Czasami kiedy gramy ze znajomymi dochodzimy do takich wartości że przy walce nawet z bardzo silnym przeciwnikiem (np. Smok Siła 14) walka nie ma sensu ponieważ poszukiwacz ma początkowo siłę 20 lub więcej.




Awatar użytkownika
darek_lesnik
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 69
Rejestracja: poniedziałek 12 lut 2018, 13:53
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: darek_lesnik » środa 14 mar 2018, 14:26

możecie sami sobie ograniczyć albo po prostu lubicie przygody i za długo gracie, Weźcie dodatek Nemomona Przedpola Piekieł to nie będzie za trudnych wrogów.




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » środa 14 mar 2018, 14:32

Polecam swoją zasadę domową:

Zmieniona wymiana trofeów: do 7 punktów siły i mocy trofea kosztują normalnie 7. Potem wzrastają o 1. Na 8 punkt potrzeba 8 punktów, na 9 potrzeba 9 i analogicznie na 12 - 12, na 15 - 15 itd. Zmniejsza to efekt "kuli śnieżnej".




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19450
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » środa 14 mar 2018, 14:44

Oficjalnie limit jest - liczba zetoniw w pudelku. W praktyce nie ma, ale warto albo zmienic zasady (np. ograniczyc zdobywanie punktow), albo sprobowac konczyc gre wczesniej.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Webmaster
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Uczestnik
Spis dodatków autora:
Talisman - Custom Templates (PSD + SE3)
Talisman - Leszy
Posty: 3875
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 35
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: abubu » środa 14 mar 2018, 14:45

jasko29794 pisze:
środa 14 mar 2018, 14:25
(...) poszukiwacz ma początkowo siłę 20 lub więcej
Jeżeli jakiś Poszukiwacz posiada 20 Siły to widocznie gra dla samego grania (a nie wygrania) ... więc nie potrzeba żadnych dodatkowych zasad / reguł / ograniczeń / itp ... niech pakuje Siłę dalej :)


Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4566
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » środa 14 mar 2018, 14:52

jasko29794 pisze:
środa 14 mar 2018, 14:25
Czasami kiedy gramy ze znajomymi dochodzimy do takich wartości że przy walce nawet z bardzo silnym przeciwnikiem (np. Smok Siła 14) walka nie ma sensu ponieważ poszukiwacz ma początkowo siłę 20 lub więcej.
Powinniście dużo wcześniej skończyć grę.


What a view.


jasko29794
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 2
Rejestracja: piątek 23 lut 2018, 11:09

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: jasko29794 » środa 14 mar 2018, 15:52

Zazwyczaj gramy w 3 osoby z dodatkiem smoki i las lub góry i takie wartości osiągamy po około 2,5h grania 😀
Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.




ODPOWIEDZ