Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Zwiastun, kilka pytań.

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Awatar użytkownika
Vikkutoru1 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 21 sie 2017, 15:38
Płeć:

Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Vikkutoru1 » sobota 20 sty 2018, 19:38

Z okazji, że stałem się niedawno posiadaczem "Zwiastunu" nasunęło mi się kilka pytań:
1. "Kiedy Poszukiwacz wylosuje Zdarzenie, umieszczamy Proroka na obszarze tego Poszukiwacza"
Czy w tym momencie ten Poszukiwacz rzuca kością za kartę Proroka (nie było nic napisane i wydaję mi się że nie, bo to on nas spotyka a nie my go)?
2. Poszukiwacz Boginka. Rozpoczyna grę z 4 Zaklęciami jako "boskie dary". I teraz .... Za każdym razem kiedy otrzymujesz Siłę lub Moc i posiadasz 4 lub mniej boskich darów na karcie Poszukiwacza weź zaklęcie jako boski dar.
Nic nie napisali ile maksymalnie może ona posiadać boskich darów więc przy "dobrych wiatrach" mając akurat 4 boskie dary można otrzymać piąty i wzwyż? Na pewno niezbyt często taka sytuacja będzie miała podczas gry, jednak dla ogólnych zasad chcę wiedzieć.
3. Pytanie dotyczące kart terenu. W Zwiastunie jest ich 10 i w większości są one negatywne. Posiadam też 19 kart terenu z Krain ognia, które w większości są powiedzmy neutralne. Pytanie do tych którzy mają oby dwa dodatki. Czy oby dwie te talie łączyliście ze sobą? I jak to się ma do "Przepowiedni-spustoszony świat", gdzie omeny związane są z kartami terenu. Docelowo te 10 kart terenu miało uprzykrzyć życie graczom, a posiadając dodatkowe 19 z krain ognia niebezpieczeństwo się rozrzedza ale dzięki temu też więcej kart terenu i większe urozmaicenie. Ps jakieś przemyślenia tych którzy grali w obydwa dodatki na temat terenu?Chyba ,że to nie wpływa znacznie na grę i losuj teren jak leci.


Jedno ziarenko ryżu, może przechylić szalę,a 1 oczko na kości, może przesądzić o zwycięstwie bądź porażce~ mnich anonim


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18968
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Mały Nemo » sobota 20 sty 2018, 19:56

1. Nie, musisz wejść na obszar Proroka, by go zbadać.

2. Nie, jeśli ma 4 Boskie Dary, to otrzymuje jeszcze jeden. Gdy już ma 5 Boskich Darów, to nie otrzymuje ich więcej, gdyż nie spełnia warunku: "i posiadasz 4 lub mniej boskich darów ".

3. Tak, obie talkie kart Terenu się łączą. Jeśli miałyby się nie łączyć, to by miały inny rewers ;). Spustoszony Świat ma ukazać graczom, jak ich świat się na ich oczach zmienia, wcale nie ma na celu być jakoś szczególnie trudnym Omenem. Tak więc, nie ma przeciwwskazań, ażeby nie łączyć tychże talii (i talii z Kataklizmu) ze sobą.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Vikkutoru1 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 21 sie 2017, 15:38
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Vikkutoru1 » sobota 20 sty 2018, 21:39

Little Nemo dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Najbardziej trapiły mnie karty terenu. Teraz już wszystko jasne. Ps proszę nie zamykać jeszcze tematu. W ciągu kilku dni mogą nasunąć mi się jeszcze pytania podczas gry. Chyba ,że do tego nie dojdzie to będzie można odrzucić temat na stos tematów zamkniętych ;)


Jedno ziarenko ryżu, może przechylić szalę,a 1 oczko na kości, może przesądzić o zwycięstwie bądź porażce~ mnich anonim


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18968
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Mały Nemo » sobota 20 sty 2018, 21:54

Wystarczy samo Nemo ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Vikkutoru1 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 21 sie 2017, 15:38
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Vikkutoru1 » niedziela 21 sty 2018, 15:05

Ok Nemo. To jeszcze mam dwa pytania ;)
1. Niebiańska postać- Wartość twojej Mocy jest równa aktualnej liczbie punktów Losu.
Straciłem wszystkie punkty Losu i teraz
a)moja wartość początkowej Losu wynosi 0, bo nie ma napisane nigdzie na jego karcie że może spaść ale do minimum 1
b) wartość początkowa to 1, bo zawsze w podobnych sytuacjach karty mówią że spada ale do MINIMUM 1. I traktuje to jako główną myśl przewodnią gry, mimo że nie napisali ze spada właśnie do 1 nawet jak nie masz tego Losu
2Boginka- posiadasz Zaklęcia jako "boskie dary", efekty wpływające na Zaklęcia nie wpływają na owe boskie dary..... a raz na rundę możesz rzucić jeden z boskich darów, tak jakby był Zaklęciem. Za każdym razem jak otrzymujesz SIłę lub Moc... weź 1 Zaklęcie jako boski dar.
I tu pytanie odnośnie 7. omenu Świat bez magii, który brzmi:Poszukiwacz nie może otrzymywać Zaklęć...każdy Poszukiwacz odrzuca swoje zaklęcia.
Nie odrzuca swych zaklec (boskich darów), gdyż efekty wpływające na Zaklęcia nie wpływają na boskie dary. A czy otrzymuje zaklęcia? te standardowe nie ale boskie dary chyba może tak?


Jedno ziarenko ryżu, może przechylić szalę,a 1 oczko na kości, może przesądzić o zwycięstwie bądź porażce~ mnich anonim


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4422
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Bludgeon » niedziela 21 sty 2018, 15:08

Vikkutoru1 pisze:
niedziela 21 sty 2018, 15:05
Ok Nemo. To jeszcze mam dwa pytania ;)
1. Niebiańska postać- Wartość twojej Mocy jest równa aktualnej liczbie punktów Losu.
Straciłem wszystkie punkty Losu i teraz
a)moja wartość początkowej Losu wynosi 0, bo nie ma napisane nigdzie na jego karcie że może spaść ale do minimum 1
b) wartość początkowa to 1, bo zawsze w podobnych sytuacjach karty mówią że spada ale do MINIMUM 1. I traktuje to jako główną myśl przewodnią gry, mimo że nie napisali ze spada właśnie do 1 nawet jak nie masz tego Losu
2Boginka- posiadasz Zaklęcia jako "boskie dary", efekty wpływające na Zaklęcia nie wpływają na owe boskie dary..... a raz na rundę możesz rzucić jeden z boskich darów, tak jakby był Zaklęciem. Za każdym razem jak otrzymujesz SIłę lub Moc... weź 1 Zaklęcie jako boski dar.
I tu pytanie odnośnie 7. omenu Świat bez magii, który brzmi:Poszukiwacz nie może otrzymywać Zaklęć...każdy Poszukiwacz odrzuca swoje zaklęcia.
Nie odrzuca swych zaklec (boskich darów), gdyż efekty wpływające na Zaklęcia nie wpływają na boskie dary. A czy otrzymuje zaklęcia? te standardowe nie ale boskie dary chyba może tak?
1a) wartość Mocy nie Losu chyba, i tak, jest 0
1b) jakie karty?
2) wg mnie boginka nadal będzie dostawać swoje czarodary


What a view.


Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18968
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Mały Nemo » niedziela 21 sty 2018, 15:17

Zgadza się, jej statsy będą równe zero i będzie otrzymywać boskie dary.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Vikkutoru1 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 21 sie 2017, 15:38
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Vikkutoru1 » niedziela 21 sty 2018, 23:10

Vikkutoru1 pisze:
niedziela 21 sty 2018, 15:05
1a) wartość Mocy nie Losu chyba
:P tak, Mocy
No generalnie w obu przypadkach tak jak sądziłem. Wątpliwości rozwiane.
Vikkutoru1 pisze:
niedziela 21 sty 2018, 15:05
1b) jakie karty?
Teraz nie pamiętam ale kojarzę, że jeśli karta (przygody) czy jakiś tam efekt obniża nam siłe czy moc to zawsze do minimum 1. Nigdy do zera. Bynajmniej nie spotkałem się z liczbą 0 w TMiM. Mniej więcej o to tu chodziło ale to i tak bez różnicy bo zgadzam się z tym, że nie mając losu w ogóle, wartośc mocy ma również 0.
Ps
Little Nemo pisze:
niedziela 21 sty 2018, 15:17
jej statsy będą równe zero
Niebiańska postać to on =D> :)


Jedno ziarenko ryżu, może przechylić szalę,a 1 oczko na kości, może przesądzić o zwycięstwie bądź porażce~ mnich anonim


MarcinM79
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 17
Rejestracja: sobota 20 sty 2018, 15:55
Płeć:

Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: MarcinM79 » poniedziałek 22 sty 2018, 10:11

Witam Serdecznie,
Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczek Talismana + dwa dodatki - Las i Zwiastun. Gra to wielki sentyment. Grywało się za młodu:) Powróciłem go Magii i Miecza. Tym razem wraz z synem. Głównie to dla niego, aby pokazać mu trochę inny świat niż "telefony i komputery". O dziwo, udało się. Syn (9 lat) załapał bakcyla. także dzięki Wam... Wasze opisy oraz fascynacja jest "zaraźliwa" - za co w imieniu swoim jak i syna dziękujemy.
Oczywiście, po tylu latach przerwy nasuwa się mnóstwo pytań. Im więcej gramy, tych znaków zapytania coraz więcej. Jeżeli to możliwe, co jakiś czas będę pytał i od razu z góry dziękuję za cierpliwość i odpowiedzi...
Zdaję sobie sprawę, że być może niektóre pytania dla wytrawnych graczy okażą się banalne ale... jeszcze raz dziękuję za każą odpowiedź.

Mam przed sobą kartę Wroga NEFILM z dodatku Zwiastun-talia kart Proroka - "Neflim pozostanie tu dopóki ktoś go nie pokona. jeśli go pokonasz, wybierz innego Poszukiwacza -otrzymuje on po 1 punkcie Siły i Mocy" - dobrze rozumiem, wygrywając z nim walkę TRACĘ swojego Poszukiwacza i muszę zaczynać jakby od początku z nowym poszukiwaczem czy... ?




Awatar użytkownika
arthan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Grupa Wsparcia
Spis dodatków autora:
Generator Kart
Posty: 1167
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 31

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: arthan » poniedziałek 22 sty 2018, 10:57

MarcinM79 pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 10:11
Mam przed sobą kartę Wroga NEFILM z dodatku Zwiastun-talia kart Proroka - "Neflim pozostanie tu dopóki ktoś go nie pokona. jeśli go pokonasz, wybierz innego Poszukiwacza -otrzymuje on po 1 punkcie Siły i Mocy" - dobrze rozumiem, wygrywając z nim walkę TRACĘ swojego Poszukiwacza i muszę zaczynać jakby od początku z nowym poszukiwaczem czy... ?
Witamy na forum :)
innego Poszukiwacza = innego gracza. Tobie nic się nie dzieje, za to ktoś inny, wskazany przez Ciebie otrzymuje prezenty ;)




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4422
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 22 sty 2018, 10:58

nie nie :)
jeśli przegrasz z nefilimem, wybierz innego poszukiwacza aktualnie w grze (kontrolowanego przez innego gracza), i on dostaje profity.


What a view.


ELF
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 27 wrz 2017, 10:50
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: ELF » poniedziałek 22 sty 2018, 13:23

Little Nemo pisze:
niedziela 21 sty 2018, 15:17
Zgadza się, jej statsy będą równe zero i będzie otrzymywać boskie dary.
No co ty Nemo , wartość mocy nie może spaść poniżej tego co jest na karcie , czyli 1.




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Gamma » poniedziałek 22 sty 2018, 13:26

Ale na karcie nie jest 1 tylko *
a * = wartość punktów Losu
więc jak jest 0 to 0.




ELF
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 27 wrz 2017, 10:50
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: ELF » poniedziałek 22 sty 2018, 13:53

Gamma pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 13:26
Ale na karcie nie jest 1 tylko *
a * = wartość punktów Losu
więc jak jest 0 to 0.
W wersji DE na karcie jest Moc = 1 z opisem że wartość mocy jest równa aktualnej liczbie punktów losu i poniżej 1 mi nie spadło nigdy w trakcie gry.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4422
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Bludgeon » poniedziałek 22 sty 2018, 13:56

Może w DE musieli to dodać jako swoisty patch bo inaczej gra się wykrzaczała, kto wie.


What a view.


Awatar użytkownika
Vikkutoru1 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 21 sie 2017, 15:38
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Vikkutoru1 » poniedziałek 22 sty 2018, 13:58

Gamma ma rację.
Podobna zasada panuje u Opętanego czy Wilkołaka (którego wymyśliłeś), tylko ,że odnosi się do punktów Życia jako wyznacznika Siły. U nich sprawa jasna. Ostatni punkt życia to jedna siła a zero to tschuus, zabity. Ps swoją drogą wraz z moimi ostatnimi 3 postaciami pozwoliłem sobie dobrać postać wilkołaka z 1 nową umiejętnością i wydrukować. Gra się naprawdę przyjemnie. I ból du*y podwójny ,gdy traci się życie :P i podobnie grając tym aniołem, aż szkoda losu ;)


Jedno ziarenko ryżu, może przechylić szalę,a 1 oczko na kości, może przesądzić o zwycięstwie bądź porażce~ mnich anonim


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 787
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Gamma » poniedziałek 22 sty 2018, 14:00

Vikkutoru1 pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 13:58
pozwoliłem sobie dobrać postać wilkołaka z 1 nową umiejętnością i wydrukować. Gra się naprawdę przyjemnie. I ból du*y podwójny ,gdy traci się życie :P
Pochwal się jaką. :)




ELF
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 27 wrz 2017, 10:50
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: ELF » poniedziałek 22 sty 2018, 14:08

Vikkutoru1 pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 13:58
Gamma ma rację.
Podobna zasada panuje u Opętanego czy Wilkołaka (którego wymyśliłeś), tylko ,że odnosi się do punktów Życia jako wyznacznika Siły. U nich sprawa jasna. Ostatni punkt życia to jedna siła a zero to tschuus, zabity. Ps swoją drogą wraz z moimi ostatnimi 3 postaciami pozwoliłem sobie dobrać postać wilkołaka z 1 nową umiejętnością i wydrukować. Gra się naprawdę przyjemnie. I ból du*y podwójny ,gdy traci się życie :P i podobnie grając tym aniołem, aż szkoda losu ;)
Sprawdzę jeszcze ale wydaje mi się, że gdybym miał 0 mocy zwróciłoby to moją uwagę. Tak czy siak opisy w wersji DE i planszowej odnośnie mocy się różnią.




ELF
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 27 wrz 2017, 10:50
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: ELF » poniedziałek 22 sty 2018, 15:01

Potwierdzam , w wersji DE przy 0 losu Niebiańska Istota ma 1 mocy.




Awatar użytkownika
Vikkutoru1 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 60
Rejestracja: poniedziałek 21 sie 2017, 15:38
Płeć:

Re: Zwiastun, kilka pytań.

Post autor: Vikkutoru1 » poniedziałek 22 sty 2018, 18:57

Gamma pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 14:00
Vikkutoru1 pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 13:58
pozwoliłem sobie dobrać postać wilkołaka z 1 nową umiejętnością i wydrukować. Gra się naprawdę przyjemnie. I ból du*y podwójny ,gdy traci się życie :P
Pochwal się jaką. :)
A już ją znasz ;),bo pisalem o niej w temacie o wilkołaku. Jak pokona poszukiwacza walcząc i zabiera mu zycie to otrzymuje pkt życia.
ELF pisze:
poniedziałek 22 sty 2018, 15:01
Potwierdzam , w wersji DE przy 0 losu Niebiańska Istota ma 1 mocy.
Nie znam wersji DE ale napisałeś też ,że opisy DE i normal się różnią. To może dlatego, że wygodniej operować im cyfrą 1 niż 0? A tu w planszowej wersji nic nie napisali,że nie może być zero. Zazwyczaj piszą takie rzeczy, "nie może spaść poniżej ble ble".
To ogólnie wychodzi na to że tu 0 w DE 1.


Jedno ziarenko ryżu, może przechylić szalę,a 1 oczko na kości, może przesądzić o zwycięstwie bądź porażce~ mnich anonim


ODPOWIEDZ