Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4320
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 05 gru 2017, 00:16

Też nigdy nie wrzucałem listów gończych do talii, głównie z powodu wygody.


What a view.


Hasiok
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 1
Rejestracja: czwartek 07 gru 2017, 09:21
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Hasiok » czwartek 07 gru 2017, 09:25

Witam, takie pytanko, czy jak stoję na obszarze Równin Grozy i chcę wyjść z Krainy wewnętrznej do środkowej, to czy muszę rzucić kością za ruch, czy poruszam się o 1 obszar na Tajemne Wrota?


I niech Pan zro­bi użytek z ser­ca, póki Pan je jeszcze ma. Inaczej będziemy podobni. Polecam jako Księgowa Kalisz


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » czwartek 07 gru 2017, 09:42

Hasiok pisze:
czwartek 07 gru 2017, 09:25
Witam, takie pytanko, czy jak stoję na obszarze Równin Grozy i chcę wyjść z Krainy wewnętrznej do środkowej, to czy muszę rzucić kością za ruch, czy poruszam się o 1 obszar na Tajemne Wrota?
Skoro w Krainie Wewnętrznej nie rzucamy kością, a Równiny Grozy znajdują się w tej Krainie to nie rzucasz tylko poruszasz się o jeden obszar na Tajemne Wrota.

Instrukcja podstawki: "Poszukiwacz, który chce przekroczyć Tajemne Wrota od strony Wewnętrznej Krainy nie musi próbować ich otwierać. Po prostu przechodzi z Równin Grozy na obszar Tajemnych Wrót. Taki manewr traktuje się jako jego cały ruch podczas tej tury."




Amoss
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 12 gru 2017, 09:09
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Amoss » wtorek 12 gru 2017, 09:14

Cześć :) Zastanawiam się, czy taka postać jak "Mutant", może wykorzystać punkt losu, aby skorzystać ze swojej 1 umiejętności, a dokładnie:
"Na początku gry rzuć kością aby określić z jakimi atrybutami rozpoczynasz grę"?


Ci którzy naj­mniej po­magają, naj­więcej się mądrzą, kiedy im pomagasz. Polecam jako księgowa Jelenia Góra


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4320
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » wtorek 12 gru 2017, 09:47

Może.


What a view.


khorN
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: czwartek 21 gru 2017, 10:58
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: khorN » piątek 22 gru 2017, 21:25

Właśnie pierwszy raz gram w Kataklizm i od razu kilka pytań:
1) Czy jak zbierzemy karty pozostałości to potem dokładamy kolejne czy po prostu raz na grę będzie występowało tyle Pozostałości ile na początku się układa?
2) Jak to jest z Mieszkańcami? Czy jak na danym obszarze leży już jakiś Mieszkaniec to dolosowujemy kolejnego? I wtedy którego rozpatrujemy w momencie gdy ten dolosowany nie zalicza się do Mieszkańców, którzy mogą pozostać na tym obszarze?
3) Jako, że wprowadzona została talia Talizmanów czy mam usunąć z talii kart Przygód pozostałe Talizmany?




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4320
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » piątek 22 gru 2017, 21:29

khorN pisze:
piątek 22 gru 2017, 21:25
1) Czy jak zbierzemy karty pozostałości to potem dokładamy kolejne czy po prostu raz na grę będzie występowało tyle Pozostałości ile na początku się układa?
Tylko na początku, nowych nie ma.
khorN pisze:
piątek 22 gru 2017, 21:25
2) Jak to jest z Mieszkańcami? Czy jak na danym obszarze leży już jakiś Mieszkaniec to dolosowujemy kolejnego? I wtedy którego rozpatrujemy w momencie gdy ten dolosowany nie zalicza się do Mieszkańców, którzy mogą pozostać na tym obszarze?
Wszystko masz dokładnie opisane na planszy krok po kroku.
khorN pisze:
piątek 22 gru 2017, 21:25
3) Jako, że wprowadzona została talia Talizmanów czy mam usunąć z talii kart Przygód pozostałe Talizmany?
Nie.


What a view.


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » piątek 22 gru 2017, 22:07

khorN pisze:
piątek 22 gru 2017, 21:25
2) Jak to jest z Mieszkańcami? Czy jak na danym obszarze leży już jakiś Mieszkaniec to dolosowujemy kolejnego? I wtedy którego rozpatrujemy w momencie gdy ten dolosowany nie zalicza się do Mieszkańców, którzy mogą pozostać na tym obszarze?
Tak dolosowujesz zawsze. Rozpatrujesz jednego wybranego przez Ciebie. A potem odrzucasz tego, który nie może zostać na danym polu. Mimo, że autentycznie jest to nieźle opisane jak sugeruje Blu, sam także upewniałem się w tej sprawie. ;)




khorN
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 20
Rejestracja: czwartek 21 gru 2017, 10:58
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: khorN » piątek 22 gru 2017, 23:36

Gamma pisze:
piątek 22 gru 2017, 22:07
khorN pisze:
piątek 22 gru 2017, 21:25
2) Jak to jest z Mieszkańcami? Czy jak na danym obszarze leży już jakiś Mieszkaniec to dolosowujemy kolejnego? I wtedy którego rozpatrujemy w momencie gdy ten dolosowany nie zalicza się do Mieszkańców, którzy mogą pozostać na tym obszarze?
Tak dolosowujesz zawsze. Rozpatrujesz jednego wybranego przez Ciebie. A potem odrzucasz tego, który nie może zostać na danym polu. Mimo, że autentycznie jest to nieźle opisane jak sugeruje Blu, sam także upewniałem się w tej sprawie. ;)
Ok w sumie dobrze rozkminiłem wszystko ale wolałem się upewnić :)




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » sobota 30 gru 2017, 12:22

Alchemik ma zdolność, że może przetwarzać magiczne przedmioty w złoto. W Mieście w sklepach jest sporo magicznych przedmiotów do kupienia za 1 sztukę złota. I co w związku z tym? Niekończąca się maszynka do robienia kasy? Kupujesz za 1, sprzedajesz za 3? ;) Wczoraj po dwóch ripach moją trzecią postacią bardzo szybko dogoniłem resztę graczy tą techniką. Ale wydaje się to jakieś "zbugowane". ;)

I jeszcze jedno. Przedmiot, który został kupiony w jakimś sklepie, a potem przykładowo został przerobiony na złoto, odpada z gry czy wraca do danej talii sklepu?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18828
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » sobota 30 gru 2017, 12:32

1. Tak, chyba że uznasz, iż potiony są zwykłymi Przedmiotami ;).

2. Zależy, jeśli jest to karta typu "wylosuj mnie, please!!", np. potiony, to schodzi na stos kart odrzuconych i czeka, aż odpowiednia talia się skończy, by wtedy się wtasować w nową. Jeśli jest to karta, "buy me, dammit!", np. kiścień, to od razu wraca do swojej talii.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » sobota 30 gru 2017, 12:40

Więc graliśmy dobrze. Obie rzeczy tak zinterpretowaliśmy. W takim razie Alchemik to jakiś maksymalny koks. ;)




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18828
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » sobota 30 gru 2017, 12:45

Nec Hercules contra plures.. ;)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » sobota 30 gru 2017, 12:53

Little Nemo pisze:
sobota 30 gru 2017, 12:45
Nec Hercules contra plures.. ;)
Hehe, dobre ;)




Awatar użytkownika
Gamma
Filozof
Filozof
Filozof
Posty: 785
Rejestracja: niedziela 22 gru 2013, 10:51
Lokalizacja: Silesia
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Gamma » sobota 30 gru 2017, 13:20

To jeszcze takie pytanie dotyczące zakończenia "Ostatni Talizman". Zbieraczka ma specjalną umiejętność, że może schować jeden przedmiot i nie może zostać jej odebrany. Jest też takie coś jak "Ukryta Kieszeń" gdzie można schować item i nikt nie może ci go zabrać. Jak to się ma do tego zakończenia? Można schować jedyny talizman w takim miejscu czy nie?




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18828
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Mały Nemo » sobota 30 gru 2017, 13:28

Schować można, ale i tak on zostanie Ci odebrany Poszukiwaczowi, jeśli ktoś znajdzie inny Talizman. Kieszeń chroni jedynie przez kradzieżą Przedmiotu wskutek efektów Zaklęcia lub np. przegranego ataku. Tutaj tracisz Przedmiot wskutek efektów karty Zakończenia, a przed tym Kieszeń (i zdolność) nie chroni.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4320
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » sobota 30 gru 2017, 13:52

Tak, alchemik jest broken z Miastem. Najprostszy fix jaki znam (oprócz bana postaci) to zrobić że wszystkie przedmioty zmienia w 1 golda, w tym magiczne.


What a view.


Awatar użytkownika
Wiktor
#Moderator: Wiktor
#Moderator: Wiktor
#Moderator: Wiktor
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Posty: 1493
Rejestracja: piątek 09 lip 2010, 18:07
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Wiktor » sobota 30 gru 2017, 15:54

Little Nemo pisze:
sobota 30 gru 2017, 12:32
2. Zależy, jeśli jest to karta typu "wylosuj mnie, please!!", np. potiony, to schodzi na stos kart odrzuconych i czeka, aż odpowiednia talia się skończy, by wtedy się wtasować w nową. Jeśli jest to karta, "buy me, dammit!", np. kiścień, to od razu wraca do swojej talii.
Poetycko to ująłeś.
Dobre pytanie Gammy, postaram się odpowiedzieć pełniej, ale zdaje mi się, że już kiedyś o tym na forum było.

Odróżniamy "talię" i "stos" np. kart odrzuconych.
Nie odróżniamy formalnie, czyli specjalnymi nazwami, ale w praktyce odróżniamy dwa rodzaje "talii".
Pierwszy rodzaj "talii" to przedmioty (ale też np. karty przygód), które kupuje się losowo i wtedy losuje się je z talii (wymieszanej losowo), a po wykorzystaniu w grze trafiają na "stos kart odrzuconych".
Drugi rodzaj "talii" to przedmioty, które których nie kupuje się losowo.
Niefortunne więc (ale poprawne!) jest sformułowanie "talia" w odniesieniu do zestawów ze sklepów, z których nie kupuje się losowo. Przydatne byłoby tu rozróżnienie, np. "zestaw kart" sklepu, wtedy od razu wiadomo byłoby czy karta wraca do talii (a więc losowej), czy do zestawu kart.
Może w nowej edycji wprowadzone zostanie takie rozróżnienie? Póki co może autorzy dodatków wezmą to pod uwagę.




Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Autor Dodatków
Uczestnik Zjazdów
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Great Talisman
Powrót Skavenów
Udręka Czarownika
Posty: 4320
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Bludgeon » sobota 30 gru 2017, 16:06

Źle piszesz:
W instrukcji miasta jest wyraźnie napisane że karty z talii sklepów (ekwipunek, potiony, zbrojownia, listy gończe, chowańce, stajnie, emporium) wracają na spód swojej talii.
Te talie nie mają stosów kart odrzuconych.

Gamma pisze:
sobota 30 gru 2017, 12:22
I jeszcze jedno. Przedmiot, który został kupiony w jakimś sklepie, a potem przykładowo został przerobiony na złoto, odpada z gry czy wraca do danej talii sklepu?
Wraca, na spód talii.


What a view.


Awatar użytkownika
Odyn
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Grupa Wsparcia
Posty: 513
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 27

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Post autor: Odyn » sobota 30 gru 2017, 20:05

Bludgeon pisze:
sobota 30 gru 2017, 16:06
Źle piszesz:
W instrukcji miasta jest wyraźnie napisane że karty z talii sklepów (ekwipunek, potiony, zbrojownia, listy gończe, chowańce, stajnie, emporium) wracają na spód swojej talii.
Te talie nie mają stosów kart odrzuconych.

Gamma pisze:
sobota 30 gru 2017, 12:22
I jeszcze jedno. Przedmiot, który został kupiony w jakimś sklepie, a potem przykładowo został przerobiony na złoto, odpada z gry czy wraca do danej talii sklepu?
Wraca, na spód talii.
Dokładnie, dobrze podsumowałeś.


"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


ODPOWIEDZ