Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 2854
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 39

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Postautor: stave » poniedziałek 17 lip 2017, 15:45

Jeśli masz możesz, a nie musisz to możesz gościa odwiedzić i nie skorzystać z jego usług. Nie masz tutaj przymusu.
Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
Odyn
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 141
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Postautor: Odyn » środa 19 lip 2017, 21:22

Dobra, wreszcie mam karty przed oczyma. Czyli tak:
Wchodzę na pole, gdzie losuje się Mieszkańców, a leży już tam również Alchemik. Ma napisane na karcie: "Możesz odrzucić dowolną liczbę Przedmiotów i otrzymać za każdy z nich 1 sztukę złota...". Ja dociągam kolejnego Mieszkańca - wylosowałem np Mędrca który ma napisane: "Możesz zapłacić 1 sztukę złota, aby wybrać Poszukiwacza i zmienić jego charakter zgodnie z twoim wyborem."
Muszę wybrać jednego i go odwiedzić zgodnie z instrukcją. Ale z żadnej z tych usług nie chcę korzystać (nie ma nakazu na karcie). Nie, że mnie nie stać - mam złoto, mam Przedmioty. Mogę tak zagrać? Wskazuję, że odwiedzam jednego z nich, po czym po prostu powołując się na zapis na karcie "możesz" stwierdzam, że nie korzystam z usług (bo nie ma nakazu).
Stave mówi, że można tak zagrać, a jak oficjalne zasady? :)
"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16276
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Postautor: Nemomon » czwartek 20 lip 2017, 07:54

A ja znow jestem w pracy, jutro je przeczytam i zobacze.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Bludgeon
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3103
Rejestracja: sobota 25 paź 2008, 11:27
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Postautor: Bludgeon » czwartek 20 lip 2017, 09:53

Oficjalnych zasad chyba nie ma ale są co do oryginalnej planszy - tam jeśli odwiedziłeś miasto to nie mogłeś wybrać alchemika jeśli nic nie przetopisz w złoto i nie mogłeś wybrać lekarza jeśli nie zamierzałeś się leczyć, musiałeś wtedy rzucać u czarodziejki. Idąc tym tropem rozumowania skłaniałbym się że musisz coś zrobić u mieszkańca którego odwiedzasz.
Ale my tak nie gramy :) . Jeśli jest napisane że możesz, to jest to opcjonalne i kropka.
What a view.


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16276
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Postautor: Nemomon » piątek 21 lip 2017, 17:01

Odyn pisze:Dobra, wreszcie mam karty przed oczyma. Czyli tak:
Wchodzę na pole, gdzie losuje się Mieszkańców, a leży już tam również Alchemik. Ma napisane na karcie: "Możesz odrzucić dowolną liczbę Przedmiotów i otrzymać za każdy z nich 1 sztukę złota...". Ja dociągam kolejnego Mieszkańca - wylosowałem np Mędrca który ma napisane: "Możesz zapłacić 1 sztukę złota, aby wybrać Poszukiwacza i zmienić jego charakter zgodnie z twoim wyborem."
Muszę wybrać jednego i go odwiedzić zgodnie z instrukcją. Ale z żadnej z tych usług nie chcę korzystać (nie ma nakazu na karcie). Nie, że mnie nie stać - mam złoto, mam Przedmioty. Mogę tak zagrać? Wskazuję, że odwiedzam jednego z nich, po czym po prostu powołując się na zapis na karcie "możesz" stwierdzam, że nie korzystam z usług (bo nie ma nakazu).
Stave mówi, że można tak zagrać, a jak oficjalne zasady? :)


Przeczytałem instrukcję w tym punkcie i jest w niej napisane tak, jak prawi Bludgeon - że nic się nie dzieje, ale Mieszkańca uznaje się za odwiedzonego, jeśli np. odwiedzisz Doktora i nie masz z czego się wyleczyć (masz full Życia) lub nie masz złota, by się wyleczyć. Trzecia opcja - nie chcesz się wyleczyć, mimo iż straciłeś jakieś punkty i masz wystarczająco złota, by się wyleczyć - nie zostaje tam wymieniona. Idąc tym tokiem rozumowania, można by uznać, iż faktycznie musisz kogoś odwiedzić i wykonać jakąś czynność (a rzuty kością są obowiązkowe). Dla przykładu taka Strażniczka Kapliczki ma napisane, iż Źli Poszukiwacze po jej odwiedzeniu tracą 1 punkt Życia. Jeśli gracze mieliby swobodę w decydowaniu, czy chcą kogoś odwiedzić, czy nie, to Strażniczki nigdy by nie odwiedził Zły Poszukiwacz.

Dlatego po mojemu, jeżeli nie chcesz odwiedzić Alchemika i przetopić 1 ze swoich Przedmiotów, musisz odwiedzić Mędrca i wydać 1 sztukę złota, by zamienić komuś jego Charakter. Jeżeli z kolei nie masz tej sztuki złota, musisz odwiedzić Alchemika i przetopić 1 ze swoich Przedmiotów na złoto. Drastyczne, ale zgodne z przykładem zaprezentowanym w instrukcji oraz z duchem obszarów Miasta czy Wioski ze starej planszy. Ponadto, biorąc pod uwagę, iż chociażby w samym Kataklizmie występują Zaklęcia o nazwie "Błysk", takie zasady pozwalają graczom wcisnąć kogoś na minę.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Odyn
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 141
Rejestracja: niedziela 26 mar 2017, 09:54
Lokalizacja: Katowice
Płeć:
Wiek: 26

Re: Kilka pytań odnośnie zasad i innych

Postautor: Odyn » piątek 21 lip 2017, 19:49

Dziękuję za rzeczową odpowiedź :)
"Więcej życie nie pozwoli rozdzielić, niż śmierć połączyć może." Percy Shelley



Wróć do „Kwestia Zasad (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość