Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Problem z Strange Eons

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o TMiM niedotyczące Twórczości graczy, Zasad itp.
Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » poniedziałek 06 mar 2017, 10:02

a póki co .. W SE3 znaczników typu <str 3>, <s 3>, <m 5> nie ma dodane w ogóle?


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16166
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Nemomon » poniedziałek 06 mar 2017, 10:21

arthan pisze:a póki co .. W SE3 znaczników typu <str 3>, <s 3>, <m 5> nie ma dodane w ogóle?


Nie, ale możesz je dodać sam w Abbreviations. Następnie po wstukaniu danego kodu przyciskasz Tab i cały znacznik się pojawia.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » poniedziałek 06 mar 2017, 10:32

Właśnie się temu zacząłem przyglądać, tylko że tam chyba nie da się przekazywać parametrów? Tzn. musiałbym zdefiniować dla każdej wartości liczbowej z osobna? s1, s2, s3 itd.

Znalazłem jak to jest zrobione w SE2 i mógłbym to skopiować, tylko nie chciałem mieszać w samym pluginie. Z kolei Abbreviations i tak jest zapisywane niewiadomo gdzie, więc już chyba wole zmodyfikować tą wtyczkę :D


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16166
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Nemomon » poniedziałek 06 mar 2017, 10:41

Zawsze możesz dać znak zapytania, a następnie ten znak zapytania zmienić w odpowiednią liczbę ;). Abbreviations jest zapisywane w:

C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\StrangeEons3\abbrev

jako "game-TAL.settings".

Tutaj jest to, z czego ja korzystam (w zipie, bo nie mogę oryginalnego pliku uploadować):
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » poniedziałek 06 mar 2017, 11:03

Cute ;)
Najprawdopodobniej wrzucę znaczniki od Ciebie do wtyczki, bo jednak lepiej to wtedy wygląda w oknie edycji.
Dzięki :)


Ebertowski [Autor tematu]
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 15
Rejestracja: środa 25 sty 2017, 19:13
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Ebertowski » poniedziałek 06 mar 2017, 14:52

A dacie coś POMOCNEGO???


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16166
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Nemomon » poniedziałek 06 mar 2017, 15:06

Ja bym chciał pomóc, ale nie precyzujesz jaki masz problem, a ponadto jesteś wyjątkowo, wyjątkowo nieuprzejmy i roszczeniowy, że aż nie za bardzo chce się Ci pomóc. Proponuję zmienić trochę ton wypowiedzi.

Jeśli Strange Eons Ci nie działa, to może spróbuj Photoshopa lub Gimpa? Aczkolwiek o ile szablony do Photoshopa są bezproblemowo dostępne, to obawiam się, iż do Gimpa już nie bardzo (musiałaby się znaleźć dobra dusza, która przekonwertuje te photoshopowe na gimpowe).
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » poniedziałek 06 mar 2017, 15:21

Nemomon pisze:Ja bym chciał pomóc, ale nie precyzujesz jaki masz problem, a ponadto jesteś wyjątkowo, wyjątkowo nieuprzejmy i roszczeniowy, że aż nie za bardzo chce się Ci pomóc. Proponuję zmienić trochę ton wypowiedzi.

Cóż, może kolega jest w wieku buntu, albo już stracił nerwy na SE :D
Napisz coś więcej, na czym stanąłeś, zainstalowałeś SE3 i wtyczkę? Masz jakieś błędy? Jeśli tak to jakie?
Nemomon pisze:Aczkolwiek o ile szablony do Photoshopa są bezproblemowo dostępne, to obawiam się, iż do Gimpa już nie bardzo (musiałaby się znaleźć dobra dusza, która przekonwertuje te photoshopowe na gimpowe).

Mi się podoba ten pomysł i nawet się nad tym zastanawiałem już. Tylko czy ktoś by z tego korzystał? Bo tylko dla siebie to mi się nie chce za to zabierać :D


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » poniedziałek 06 mar 2017, 15:27

ha.. GIMP ładnie otwiera pliki PSD.. konwersja to 3 klikniecia ;)


Awatar użytkownika
gobos77
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Posty: 183
Rejestracja: czwartek 20 paź 2011, 15:38
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Wiek: 39

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: gobos77 » poniedziałek 06 mar 2017, 15:31

Nemomon pisze:Jeśli Strange Eons Ci nie działa, to może spróbuj Photoshopa lub Gimpa? Aczkolwiek o ile szablony do Photoshopa są bezproblemowo dostępne, to obawiam się, iż do Gimpa już nie bardzo (musiałaby się znaleźć dobra dusza, która przekonwertuje te photoshopowe na gimpowe).


Gimp raczej bez problemu otwiera szablony PS. Wystarczy je sobie już później zapisać w formacie GIMPa i tyle :)


Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16166
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Nemomon » poniedziałek 06 mar 2017, 15:34

Ostatnim razem jak używałem gimpa, to miał on problemy z photoshopowymi warstwami, więc dlatego napisałem, że może trza będzie je przekonwertować na gimpowe. Ale skoro ładnie je otwiera, to problemu nie ma :).
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
blazius
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 365
Rejestracja: sobota 30 mar 2013, 05:38
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: blazius » poniedziałek 06 mar 2017, 15:35

Znalazłem w SE3 wtyczkę pt. Przedpola Piekieł. Z datą grudniową 2016.
Niby zainstalowałem, ale nie widzę nic nowego co by przypominało Przedpola. Czy to jest coś, co mi się przyda? Żółty szablon awersu?
Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku: http://chomikuj.pl/blazius12

Awatar użytkownika
Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16166
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Nemomon » poniedziałek 06 mar 2017, 15:40

Nie znam takiej wtyczki, możesz podesłać?
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » poniedziałek 06 mar 2017, 15:40

blazius pisze:Znalazłem w SE3 wtyczkę pt. Przedpola Piekieł. Z datą grudniową 2016.
Niby zainstalowałem, ale nie widzę nic nowego co by przypominało Przedpola. Czy to jest coś, co mi się przyda? Żółty szablon awersu?

Skąd ta wtyczka?

a jak się przyjrzeć z bliska szablonom otworzonym w Gimpie to wszystko rozpoznaje jako grafikę, więc pola tekstowe trzeba by pododawać jeszcze raz. Nie mam PSa, więc nie mam jak porównać, ale tam pewnie są to jako pola edytowalne. ... i tak nie jest źle :D


Ebertowski [Autor tematu]
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 15
Rejestracja: środa 25 sty 2017, 19:13
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: Ebertowski » poniedziałek 06 mar 2017, 16:37

Sorki za takie wypowiedzi, straciłem do SE nerwy. Mam Gimpa więc może ktoś mi to przekonweruje i przyśle do mnie. P.S. Mam zaraz mam 11 lat więc wkurzyłem się na SE.


AndO3131
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2015, 10:54
Lokalizacja: Białystok
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: AndO3131 » wtorek 07 mar 2017, 08:47

Zdecydowanie rozumiem zmęczenie SE, bo do prawidłowego używania byłby potrzebny solidny plugin. Jeśli ktoś byłby zainteresowany i miał trochę wolnego czasu, to proszę rzućcie okiem na ten plugin. Zawiera szablony dla 'postapo MiM'. Jeśli okaże się zdatny do używania, mogę trochę nad nim posiedzieć i dodać wsparcie dla oficjalnego Talismana.


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » wtorek 07 mar 2017, 08:58

Ten Talismana, który jest do SE naprawdę jest aż tak zły, że nie opłaca się nawet na nim bazować? :P


AndO3131
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2015, 10:54
Lokalizacja: Białystok
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: AndO3131 » wtorek 07 mar 2017, 09:21

Nie jest zły, po prostu chciałem w nim zrobić kilka dodatkowych rzeczy, na przykład szablony w wyższej rozdzielczości, wsparcie dla innych języków. Jon nie był zainteresowany współpracą przy pluginie, więc zdecydowałem zrobić własną wersję.


Awatar użytkownika
arthan
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 331
Rejestracja: niedziela 22 maja 2016, 22:02
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: arthan » wtorek 07 mar 2017, 09:35

Mi się wydaje, że łatwiej byłoby podmienić grafikę i poprzesuwać rzeczy niż dodawać od nowa wszystkie rodzaje talii. Wsparcie dla innych języków tam raczej jest. W zasadzie wystarczy chyba tylko dodać tłumaczenie. Coś od francuskiego pamiętam że widziałem, ale nie sprawdzałem tego.


AndO3131
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 52
Rejestracja: poniedziałek 25 maja 2015, 10:54
Lokalizacja: Białystok
Płeć:

Re: Problem z Strange Eons

Postautor: AndO3131 » wtorek 07 mar 2017, 09:57

Chodziło mi o zapis w jednym pliku wielu wersji językowych karty.



Wróć do „Dział Ogólny (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości