Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o TMiM niedotyczące Twórczości graczy, Zasad itp.
Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Nemomon » poniedziałek 29 mar 2010, 21:56

Jeszcze się nie narodził, coby wszystkim dogodził :P

Ja się cieszę z tego powodu, bowiem nie chcę mieć do każdego dodatku erratę, co w nim można, a czego nie można. Nie oszukujmy się, ale jak byliśmy młodsi w te klocki, to jakoś tak słabo się pamiętało, że Amazonka nie może rzucać tam kością za ruch. Te erraty do Poszukiwaczy były mocno denerwujące. Zwłaszcza, że dosyć swobodnie one były tworzone i czasami umiejętności Poszukiwaczy, które nie powinne były być używane tam, były. Zresztą stary dobry cytat: "Platformę Antygrawitacyjną można zabrać do Podziemi". :P
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Roland
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 581
Rejestracja: sobota 23 sty 2010, 14:46
Lokalizacja: Świat Pośredni
Płeć:
Wiek: 36

Postautor: Roland » sobota 24 kwie 2010, 16:42

Jaką opcje wybraliscie jesli chodzi o Karty Skarbów po pokonaniu Pana Ciemności, gracz który go pokona bierze wybrany skarb czy losuje z talii? U mnie do tej pory gramy tak, ze mozna sobie wybrac ale zastanawiam sie czy tego nie zmienic i nie lepiej losowac. Ostatnio zauwazyłem, ze kazdy ma juz jakis upatrzony skarb i zazwyczaj bierze ten sam. Ja tez tak robie i ostatnio zawsze biore Płaszcz Piór, potem tylko wkraczam do Środkowej Krainy i odrazu bez Talizmanu ląduje na Koronie :mrgreen: Rozgrywka czesto robi sie przez to przewidywalna wiec pomyślałem ze chyba lepiej losowac...
Wiadomo, ze obie opcje maja wady i zalety. Wybieranie jest dobre bo ciągnie do szybszego wejscia do Podziemi i walki z bossem zeby byc tym pierwszym i wybrac lepszy Skarb, poza tym mozna wziac to co dla danego Poszukiwacza bedzie najbardziej przydatne. Z kolei losowe Skarby to wielka niewiadoma na co sie trafi, czasem mozna np. trafic na drugi Talizman albo cos mało przydatnego. No ale to tez wiecej emocji a co za tym idzie chyba wiecej radochy z gry no nie?
Co o tym myslicie?
"Człowiek oszukuje siebie tak często, ze gdyby mu za to płacili, to mógłby sie spokojnie utrzymać."

Awatar użytkownika
Etamin
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 71
Rejestracja: piątek 18 cze 2010, 21:36
Lokalizacja: Lublin
Płeć:

Postautor: Etamin » sobota 07 sie 2010, 09:35

W MiMie do Podziemi chodziło się głównie po to, by szybko i łatwo (przy odrobinie szczęścia) dostać się na koronę władzy. Wiele razy było tak, że ktoś padł w połowie rozgrywki i był już za słaby by dorównać do reszty, więc zasuwał w kółko do Podziemi z nadzieją wyrzucenia 6. Z tego co widzę to ta wersja działa inaczej. By dostać się do KW trzeba mieć min. 15 pkt Mocy lub Siły. Z tyloma punktami można spokojnie dostać się tam normalną drogą. Stąd moje pytanie - po co w ogóle tam wchodzić? Po to by sobie pooglądać nowe karty za pierwszym razem? Ta wersja Podziemi wydaje mi się mało grywalna, a już na pewno mniej niż ta z MiMa. Ktoś widzi jakieś praktyczne zastosowanie tego dodatku? Jakiś uber przedmiot jak w Jaskini? Jakiś myk by pomimo małej Siły/Mocy mimo to wylądować na KW (jak czar weryfikacja w MiMie)?

Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Posty: 2112
Rejestracja: niedziela 18 sty 2004, 22:39
Lokalizacja: Korona Władzy
Płeć:

Postautor: Kufir » sobota 07 sie 2010, 11:12

Do Podziemi wchodzi się po to aby zdobyć KW nie posiadając Talismana.
Jednak zdobycie Talismana grając z oryginalnymi zasadami jest BANALNIE proste i ten dodatek faktycznie robi się bezużyteczny.

Dlatego gram z dodatkiem "Zadania Czarownika" i jest COOL :twisted:
Obrazek


Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Postautor: Rogo » sobota 07 sie 2010, 11:50

Ponadto w Podziemiach jest dużo Wrogów, co dla średnio rozwiniętej postaci daje dużą szansę wzmocnienia się (słabe postacie raczej nie dadzą rady tam dużo pozwiedzać)
Czas umierać.


Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
Posty: 7337
Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2005, 13:07
Lokalizacja: Trojmiasto
Płeć:

Postautor: Valdi » niedziela 05 wrz 2010, 09:24

Artownik w ShoutBox pisze:czy ktoś mógłby podać dokładne wymiary planszy TMiM Podziemia?


Więc tak wymiary dokładność do ~1mm

Zewnętrzne:
Dłuższy Bok: 51cm
Krótszy Bok: 46cm

Wewnętrzne:
Dłuższy Bok: 30,5cm
Krótszy Bok: 25,4cm

Wysokość planszy: 20,6cm
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.


Awatar użytkownika
guciomir
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 376
Rejestracja: poniedziałek 23 sie 2010, 10:36
Lokalizacja: 3city
Płeć:

Postautor: guciomir » piątek 17 wrz 2010, 10:58

jaki procent wrogów w podziemiach ma specjalne zdolności?

Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Nemomon » piątek 17 wrz 2010, 11:40

Oj, % to ja Ci nie powiem, aczkolwiek sporo ma. Nie wiem, może z max 15 Wrogów (na około 80) nie ma zdolności.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Nemomon » piątek 01 paź 2010, 11:23

Plansza do Podziemi bez instrukcji obszarów - http://forum.magiaimiecz.eu/viewtopic.php?t=3613
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Roland
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Posty: 581
Rejestracja: sobota 23 sty 2010, 14:46
Lokalizacja: Świat Pośredni
Płeć:
Wiek: 36

Postautor: Roland » piątek 01 paź 2010, 13:19

Ale to peknie wyglada! W oryginale troche inne kolory, wiecej szarości a mniej mroku. Fajnie popatrzec na Podziemia nie podzielone na obszary i bez instrukcji tych obszarów, jako całosc prezentuja sie rewelacyjnie
"Człowiek oszukuje siebie tak często, ze gdyby mu za to płacili, to mógłby sie spokojnie utrzymać."

Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Nemomon » piątek 01 paź 2010, 14:08

To zakładać konta na Deviant Art dołączać się do grupy. Jak grupa będzie rosnąć, to artyści będą bardziej otwarci dzielić się swymi grafikami.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3382
Rejestracja: niedziela 19 paź 2008, 19:45
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 32

Postautor: Kaktus+ » sobota 02 paź 2010, 00:09

Zupełnie niepodobna do planszy Podziemi. ;) Gdybym nie wiedział, że oglądam planszy Podziemi w życiu bym się nie zczaił, że to ona.

Konto na deviancie mam, jak odzyskam hasło przyłączę się ;)
Moja kolekcja
Mielecki Klub Fantastyki Lewa Flanka

Aktualnie pracuję nad:
Dodatkowi Poszukiwacze 75%
Dodatkowe Karty Miasta 30%

Awatar użytkownika
guciomir
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 376
Rejestracja: poniedziałek 23 sie 2010, 10:36
Lokalizacja: 3city
Płeć:

Postautor: guciomir » poniedziałek 11 paź 2010, 18:52

Nemomon pisze:Oj, % to ja Ci nie powiem, aczkolwiek sporo ma. Nie wiem, może z max 15 Wrogów (na około 80) nie ma zdolności.


brzmi niesamowicie! ciekawe jakie są to zdolności :)

alioth9
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 27
Rejestracja: wtorek 01 wrz 2015, 12:31
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Płeć:

Postautor: alioth9 » środa 14 paź 2015, 23:11

Stary temat ale muszę odgrzebać. Kupiłem w tym tygodniu swój siódmy dodatek do TMiM (trzeci duży), dzisiaj po perypetiach z kurierem dotarł. Dziwna sprawa, to chyba jakiś nowy dodruk, bowiem postanowili go połamać tak samo jak plansze Lasu. Spodziewałem się takiego samego łamania (na dwa) jak w Górach, co jest lepsze dla przylegania i ułożenia planszy w narożniku.

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
#Administrator: abubu
Webmaster
Uczestnik
Posty: 2401
Rejestracja: wtorek 26 cze 2012, 22:06
Lokalizacja: Mielec
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: abubu » środa 14 paź 2015, 23:26

W tym wątku jest trochę na temat zmienionego sposobu składania plansz (ogólnie, nie tylko podziemi). Skracając, wydawca/producent stwierdził, że stary sposób je "be" więc wymyślił "lepszy", który ma inne wady od poprzedniego :|
Tak więc, niektóre wydania mogą mieć różne składania (zwłaszcza plansza główna).
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.


Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA

Postautor: Nemomon » poniedziałek 11 kwie 2016, 15:21

Mała ciekawostka na temat grafik z Podziemi: http://www.talismanisland.com/?page_id=6616
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
#Administrator: Valdi
Posty: 7337
Rejestracja: poniedziałek 02 maja 2005, 13:07
Lokalizacja: Trojmiasto
Płeć:

Re: Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA

Postautor: Valdi » poniedziałek 11 kwie 2016, 17:12

Coś w stylu zróbmy dwa razy na jednej grafice?

Serio ffg nie stać na nowe grafiki?
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.


Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA

Postautor: Nemomon » poniedziałek 11 kwie 2016, 17:21

Valdi pisze:Coś w stylu zróbmy dwa razy na jednej grafice?

Serio ffg nie stać na nowe grafiki?


Ja bym powiedział, iż to raczej przez nieuwagę. Przez FFG przewija się tysiące grafik do tych wszystkich gier, które wydali, i prawdopodobnie ktoś po prostu zapomniał usunąć wykorzystaną grafikę z puli dostępnych do wykorzystania grafik.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!


Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 2831
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 38

Re: Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA

Postautor: stave » poniedziałek 11 kwie 2016, 17:51

Ale wiesz ze to troszkę naciągane bo FFG wielokrotnie można było złapać na wykorzystaniu tej samej grafiki ze dwa czy nawet 3 razy w tej samej grze i to na innych Kartach :mrgreen:
Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
Nemomon [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Posty: 16162
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 33

Re: Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA

Postautor: Nemomon » poniedziałek 11 kwie 2016, 17:58

Owszem, ale to była wciąż ta sama gra lub przynajmniej ten sam świat. Tutaj mamy dwa oddzielne światy - świat Talismana oraz świat Runebounda, więc teoretycznie grafiki nie powinny być użyte, bowiem kto inny kontroluje prawa autorskie do nich. Do grafik z Talismana prawa autorskie ma GW, a do grafik z Runebounda FFG.
ノレる? ノレない? 超…ノレる!!



Wróć do „Dział Ogólny (TMiM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości