Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

Zasady w Magicznym Mieczu

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Zasady w Magicznym Mieczu

Postautor: pawel559 » sobota 14 paź 2006, 13:41

Zacytuje siebie

Jak to jest z ruchem w grze.Bo ja już w końcu niewiem czy postać
może wybierać kierunek ruhu czy może nie.Ale jeżeli można wybierać kierunek ruchu to przed rzutem czy po rzucie ?
Bo przed rzutem to jeszcze jakoś rozumiem ,ale po rzucie to nie.
Jak ktoś by wyrzucił np. 2 i miał by wybierać czy iść na gorszy(ruchome skały)
czy lepszy(zamek) obszar,to wiadomo że wybrał by ten lepszy i mógł by omijać
te gorsze.Podpowiedzcie coś

Chciałbym wiedzieć jak kto woli się poruszać ?
:D
//tutaj najlepiej przydała by się ankieta

Awatar użytkownika
Olo
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 144
Rejestracja: wtorek 10 sty 2006, 10:23
Lokalizacja: Aleksandrów Łódzki
Płeć:
Wiek: 33

Postautor: Olo » sobota 14 paź 2006, 14:04

ja grałem w MM że wybierało się po rzucie czyli zawsze lepsze wyjście dla gracza :]
Witam wszystkich i pozdrawiam ;-)
GG 1444133
moje hobby www.meganecoupe.eu

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » sobota 14 paź 2006, 14:31

OloWeb pisze:ja grałem w MM że wybierało się po rzucie czyli zawsze lepsze wyjście dla gracza :]

Ja pamiętam ,że grałem jeszcze inaczej w MM :
w górnym kręgu chodziło się odwrotnie do ruchu wskazuwek zegara,
w środkowym kręgu według ruchu wskazuwek zegara
,a w dolnym na tej samej zasadzie co w górnym.
:wink:

Awatar użytkownika
gural
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1031
Rejestracja: sobota 23 wrz 2006, 15:32
Lokalizacja: Szczecin
Płeć:
Wiek: 29

Postautor: gural » sobota 14 paź 2006, 16:48

Kierunek ruchu określa się po rzucie, zgodnie z instrukcją.

Awatar użytkownika
Gieferg
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1442
Rejestracja: niedziela 13 sie 2006, 15:13
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Płeć:
Wiek: 36

Postautor: Gieferg » sobota 14 paź 2006, 19:25

Nie grałem w MM ale podejrzewam że jest tam tak samo jak w MiM - czyli określamy kierunek po rzucie, co zresztą jasno wynika z podanych w instrtukcji do MiM przykładów dotyczących ruchu (chocby ten przykład z Czarownicą która wyrzuciła 2 oczka będąc w świątyni i wybiera między smokiem na runach a pułapką w Oazie). Każde inne rozwiązanie jest niezgodne z zasadami.
FILMOŻERCY- wydania Blu-ray & DVD - promocje/dyskusje/recenzje

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » sobota 21 paź 2006, 14:00

Ostatnio bawiałem się trochę MM, i myślę o zrobieniu menu ekwipunku.
Tutaj moja prośba jest skierowana do was ,moglibyście przedstawić swoje pomysły na ten temat? :) Chodzi mi o rozwiązanie graficzne ,gdzie co ma być jakiej wielkości mają być przedmioty jak ma się je zmieniać ,
czy mają być jakieś efekty specjalne itp.
W ten sposób będe mógł to zrobić szybciej i będziemy mogli jakoś połąćzyć siły :wink:
zgóry dzięki :D

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » niedziela 26 lis 2006, 23:53

Ile wam zajmuje tura ?
Buduje właśnie menu w którym ustawia się opcje dotyczące internetowej rozgrywki
i niewiem jaki zakres wyboru dać ?

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:

Postautor: SeSim » poniedziałek 27 lis 2006, 08:49

Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o turę jednego użytkownika? Jaki zakres? Do czego to?

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » poniedziałek 27 lis 2006, 15:46

SeSim pisze:Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o turę jednego użytkownika? Jaki zakres? Do czego to?

Nie wiem czy zapomniałeś ale wciąż robie MM na PC. ;-)
Ostatnio zmieniłem trochę i gra ma być jedynie do gry przez neta
,załóżmy że gramy w MM z kimś i ten ktoś bardzo długo się rusza a tak będzie
limit czasu po którym następuje zakończenie tury tego gracza, niegrałem w MM
z 8 lat i się pytam dlatego innych ile na wykonanie tury potrzeba casu .Tura czyli
wszystkie zdarzenia w kolejce gracza rzucanie kostką poruszanie się ,rzucanie zaklęć
,przedmioty itp.

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:

Postautor: SeSim » poniedziałek 27 lis 2006, 16:05

Hmm... a nie prościej zrobić mechanizm, że jak ktoś skończy turę to naciska guzik KONIEC? :)

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » poniedziałek 27 lis 2006, 16:31

SeSim pisze:Hmm... a nie prościej zrobić mechanizm, że jak ktoś skończy turę to naciska guzik KONIEC? :)

Taki guzik też będzie.
Tylko gracz będzie miał jakiś czas żeby go nacisnąć a jak tego nie zrobi to guzik sam się
wciśnie.

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 6144
Rejestracja: poniedziałek 07 lis 2005, 19:18
Lokalizacja: z krzesła :P
Płeć:

Postautor: SeSim » poniedziałek 27 lis 2006, 17:06

Ja bym to ograniczenie czasowe zostawił jako opcję dla osoby zakładającej rozgrywkę.

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » środa 08 sie 2007, 21:31

Mam pare nietypowych pytań :
1. Czy w MM można zostawiać przedmioty/przyjaciół/złoto /zaklęcia jeśli tak to czy na wszystkich obszarach ?
2. Załóżmy ,że postać poruszyła się na jakiś obszar zajęty przez inną postać to czy może
ją zaatakować i badać obszar ,czy ma do wyboru tylko jedną akcje ?
3.Czy postacie (gracze) mogą przekazywać sobie przedmioty /przyjaciół /złoto ?
Instrukcja gdzieś mi się zapodziała ,a potrzebne mi to do designu .

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34

Postautor: Isztwan » czwartek 09 sie 2007, 00:27

1. Przedmioty, złoto i przyjaciół zostawić można ale zaklęć chyba raczej nie.
2. Albo badamy obszar albo atakujemy postać - nigdy obie rzeczy na raz.
3. W tym przypadku instrukcja ci się nie przyda z prostej przyczyny - w ogóle tego nie precyzuje :) Wychodziłoby więc, że nie można ale je i tak zawsze gram tak, że można ze sobą handlować :P

pawel559 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 74
Rejestracja: poniedziałek 24 lip 2006, 16:13
Lokalizacja: że
Płeć:

Postautor: pawel559 » czwartek 09 sie 2007, 13:26

Ile maksymalnie kart może znaleść się na jakimś obszarze ,i czy np. na takim obszarze gdzie nieciągnie się kart mogą znaleśc się karty np. w osadzie ?

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34

Postautor: Isztwan » czwartek 09 sie 2007, 14:47

Kart może byc teoretycznie nieskończona ilość. Np. jak jakas postać zginie to przedmioty pozostają na polu, na którym zginęła a tych przedmiotów może mieć ona i ze 20.
Można kłaść karty na polach na których się ich nie ciągnie. Np. jest karta Upiór po której wyciągnięciu rzucamy kostką gdzie sie on pojawi. Osada jest 1 z możliwości; jest też tam gród, krypta upiorów. W zadnym z tych miejsc kart sie nie ciągnie.

Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 32

Postautor: Martins » piątek 07 sie 2009, 19:46

Mam pytanie dotyczące badania obszaru. Jeżeli postać w wyniku normalnego ruchu po rzucie kostką trafia na obszar, ciągnie kartę zdarzeń w wyniku której zostaje przeniesiona na inny obszar, to bada ten obszar czy może na tym kończy się jej tura?

Awatar użytkownika
RasdSaris
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 06 mar 2007, 23:05
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Postautor: RasdSaris » piątek 07 sie 2009, 21:59

Jeśli dzieje się to w turze twojej badasz obszar i tura trwa dalej, chyba że karta, która cię tu przeniosła mówi inaczej. Jeśli zaś w turze przeciwnika zdarzy się taka sytuacja - obszaru nie rozpatrujesz.
The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34

Postautor: Isztwan » piątek 07 sie 2009, 21:59

Bada Obszar, na który została przeniesiona.

Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 32

Postautor: Martins » środa 12 sie 2009, 23:27

Sorry że was tak pytaniami zamęczam i jednocześnie dzięki za odpowiedzi.I (mam nadzieję że to nie problem ) mam kolejne a konkretnie chodzi mi o Przeprawę. Na forum przeczytałem że należy to pole rozpatrywać następująco: trafiasz na ten obszar i płacisz lub nie. Jeśli zapłacisz pozostajesz na tym obszarze i twoja tura się kończy, a jeśli odmówisz wracasz na obszar z którego się tu przeniosłeś. I rozpatrujesz ponownie ten obszar czy twoja tura się kończy?


Wróć do „Kwestia Zasad (MM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości