Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Wymiana Przedmiotów na Wyposażenie

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Misiek [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3363
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 37

Wymiana Przedmiotów na Wyposażenie

Post autor: Misiek » poniedziałek 01 lut 2010, 23:32

Chyba każdy z nas pomija instrukcje dotyczące wymiany Przedmiotów odkrytych jako Karty Spotkań na odpowiednie Wyposażenie jako niepotrzebne zamieszanie. Ostatnio jednak wpadłem na myśl, że osąd był nieprawdziwy. Chodzi konkretnie o nagłówki Kart Wyposażenia. Dla Przedmiotów zwykłych wyglądają one tak "Wyposażenie-Wyposażenie", tylko dla MM i TT brzmią "Magiczny-Przedmiot" (odwrotnie jak na zwykłych Kartach "Przedmiot-Magiczny").

Z całego wywodu wiadomym jest, że MM i TT mogą być tylko 4 w grze i dlatego wymienia się je po odnalezieniu na Wyposażenie jednak zapis Wyposażenie-Wyposażenie na większości Kart sprawia, że Przedmioty przestają nimi być.

Czy można więc stracić Wyposażenie-Wyposażenie po przegranej walce, na Bagnach itp. Twórcom musiało coś przyświecać, aby odróżnić tak część Przedmiotów od innych i myślę, że chodzi o to aby podstawowe wyekwipowanie gracza pozostawało nienaruszalne.




Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie
Posty: 1227
Rejestracja: piątek 19 gru 2008, 00:46

Post autor: Hellhound » wtorek 02 lut 2010, 10:40

Faktycznie ciekawe, sprawa wymaga głębszego zastanowienia się. Swoją drogą jeśli to prawda to czemu twórcy nie napisali by tego wprost w instrukcji jeśli inne rzeczy piszą po klika razy? Liczyli by na to, że ktoś w końcu sam na to wpadnie?



Awatar użytkownika
RasdSaris
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 06 mar 2007, 23:05
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Post autor: RasdSaris » wtorek 02 lut 2010, 12:02

a może to po prostu było przeoczenie twórców? Fakt, że MM i TT powinna być w grze ograniczona ilość, ale nie sądzę, by z wyposażeniem było tak jak mówisz Misiek (choć to ciekawa koncepcja ale jednocześnie dziwna, bo niby czemu nie mogę odebrać toporka pokonanej postaci, a mogę świętego gralla )


The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19169
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Mały Nemo » wtorek 02 lut 2010, 12:38

Hmm.... teraz już wiem, czemu zawsze mi się kojarzyło, że znajdując jakiś Przedmiot, który ma także wersję Ekwipunkową, powinnyśmy go odrzucić i wziąć tę Ekwipunkową wersję. Nawet wertowałem instrukcję do TMiMa poszukując, czy ten zapis wciąż istnieje. A tymczasem wychodzi, że w pamięci utkwiła mi zasada z MM, a ja myślałem, że tak było w MiMie...

Dzięki Misiek za ten blast from the past.. ;)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 37

Post autor: Artownik » wtorek 02 lut 2010, 19:03

Misiek pisze:Twórcom musiało coś przyświecać, aby odróżnić tak część Przedmiotów od innych i myślę, że chodzi o to aby podstawowe wyekwipowanie gracza pozostawało nienaruszalne.
Przy tym trzeba chyba pozostać, wydaje się to być jedynym logicznym wytłumaczeniem, choć cała sytuacja wygląda dość dziwnie.

Zabawne w sumie, że nikt na to nie wpadł wcześniej.



Awatar użytkownika
Misiek [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3363
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 37

Post autor: Misiek » niedziela 07 lut 2010, 08:32

Wynika jeszcze jeden dziwoląg, bo Postać może posiadać 4 Przedmioty, a w zasadach nie stoi czy Wyposażenie to Przedmiot. Według tego można mieć Konia i nie będzie się on wliczał w limit Przedmiotów.




ODPOWIEDZ