Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Postacie z podstawki

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Post autor: Rogo » piątek 24 lip 2009, 09:56

Oczywiście, że gdy postacie-profesje giną, to ginie cała postać :P
Jak zrobisz kurs spawacza i umrzesz to nie stracisz tylko umiejętności spawania :mrgreen:


Czas umierać.


Awatar użytkownika
Killah Bane
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Tatuaże
Trofea
Posty: 208
Rejestracja: piątek 13 cze 2008, 21:40
Lokalizacja: Arkham Asylum
Płeć:
Wiek: 31

Post autor: Killah Bane » piątek 24 lip 2009, 17:10

Misiek pisze: Rycerze Bóstw i ich poprzednie Postacie powinni ginąć. To samo dla wszystkich innych buffujących Postaci. Nie podobają mi się powroty do downej Postaci, bo niby czemu?
Bo taka wymyslono im specjalna zdolnosc - wcielasz sie w Rycerza Bostw, a kiedy giniesz, nowe wcielenie wraca do Krypty i z powrotem grasz starym. Ja nie widze problemu, co wiecej - pozbawienie ich tej umiejetnosci sprawiloby, ze dla mnie przestaliby byc ciekawymi Postaciami.



Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 16858
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Little Nemo » piątek 24 lip 2009, 17:17

Ta umiejętność daje im dodatkowe 4 punkty Życia. Osobiście mi się ona podoba i także byłbym za tym, by ją zostawić w spokoju.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Maciu
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: sobota 09 sie 2008, 16:58
Lokalizacja: Bezdroża
Płeć:

Post autor: Maciu » niedziela 02 sie 2009, 13:32

Wynikła tam wcześniej dyskusja z Olbrzymem, a moim zdaniem tam jest jasno napisane, że chodzi o karty ZDARZEŃ, bo np Jasnowidz ma napisane że wyciąga Kartę, nie jest napisane jaką.

Jeśli chodzi o postacie, to moim zdaniem trzeba niektóre zupełnie zmienić, bo niektóre są, ale nikt nimi nigdy nie gra bo są kompletnymi leszczami. Jeżeli bierzecie to pod uwagę, to napiszę co bym pozmieniał.



Awatar użytkownika
Killah Bane
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Tatuaże
Trofea
Posty: 208
Rejestracja: piątek 13 cze 2008, 21:40
Lokalizacja: Arkham Asylum
Płeć:
Wiek: 31

Post autor: Killah Bane » niedziela 02 sie 2009, 16:05

Maciu pisze:
Jeśli chodzi o postacie, to moim zdaniem trzeba niektóre zupełnie zmienić, bo niektóre są, ale nikt nimi nigdy nie gra bo są kompletnymi leszczami.
Postacie będące leszczami są potrzebne, kiedy losuje się je przed grą. W ten sposób prędzej czy później zagra się każdą Postacią, od największej łajzy po największego kolosa.



Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34
Kontakt:

Post autor: Isztwan » niedziela 02 sie 2009, 17:06

Maciu, moim zdaniem u Olbrzyma napisane jest, że chodzi o karty Zdarzeń tylko dlatego, że to postać z podstawki. Innych kart (Labiryntu, Grodu itp.) wtedy nie było i można to rożnie interpretować. Trzeba zrobić tak: przejrzeć instrukcję innych dodatków i zobaczyć czy ta umiejętność Olbrzyma nie jest gdzieś "zablokowana". Jesli np. w LM napisali, że Olbrzym nie może wykorzystywać tej zdolności w LM, to chyba znaczyłoby, że może wszędzie indziej. Potocznie mówiąc taki wyjątek potwierdzający regułę.
Ale to tylko moja niesprawdzona opinia.

Jeśli chodzi o Postacie to mi najbardziej nie podobają się takie, których zdolności zupełnie nie są odpowiednie. Jakbym na przykład robił Elfa byłby on na pewno ciekawszy - te zdolności, które ma teraz sugerują tylko tyle, że umie szybko biegać po równym terenie. Troll - przynajmniej staty ma OK ale co mi daje przepędzenie kogoś?! (PS. Trolla juz niedawno przerobiłem dodając mu zdolność regeneracji), Goblin nie musi rzucać w Kręgu mocy - co ma piernik do goblina?



Awatar użytkownika
RasdSaris
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 06 mar 2007, 23:05
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Post autor: RasdSaris » niedziela 02 sie 2009, 17:38

Jeśli Olbrzym ma tak, że zdolność odnosi się do kart Zdarzeń tylko, to ja bym to z kolei zostawił, niby wyjątek o którym mówi Isztwan sugerował by coś innego, mimo to ja został bym przy interpretacji - jest napisane "karty Zdarzeń", więc tylko takie, nie inne.

Co do nieadekwatności skilli innych Postaci, jest tutaj trochę racji i mnie przeróbka Trolla Isztwana podoba się, jeśli by to przeprowadzić subtelnie i z głową to można by poprawić inne Postaci, ale bez przesady, żeby został ich stary "smak". (nie mam tu na myśli czystego "ulepszania" Postaci, bo tak jak wyżej napisano, słabsze Postacie są również potrzebne.


The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Post autor: Rogo » niedziela 02 sie 2009, 17:58

Jeśli Olbrzym ma tak, że zdolność odnosi się do kart Zdarzeń tylko, to ja bym to z kolei zostawił, niby wyjątek o którym mówi Isztwan sugerował by coś innego, mimo to ja został bym przy interpretacji - jest napisane "karty Zdarzeń", więc tylko takie, nie inne.
I co, że niby na planszy głównej jest duży i widzi z daleka, a na innych planszach się kurczy? xD Nie znam dodatków do MM, ale na pewno są inne na otwartej przestrzeni, gdzie Olbrzym może z daleka się przyjrzeć :P


Czas umierać.


Maciu
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: sobota 09 sie 2008, 16:58
Lokalizacja: Bezdroża
Płeć:

Post autor: Maciu » niedziela 02 sie 2009, 18:46

Hmm.. rzeczywiście w labiryncie jest o tym wzmianka, ale w krypcie już o tym nie napisali. Jeszcze jedno mnie zastanawia. Co prawda w instrukcji jest napisane, że odnosi się to do kart labiryntu, ale nigdzie nie jest napisane, że nie można w labiryncie ciągnąć zdarzeń, jak np w jaskini. W krypcie napisali, że tylko kryptę można ciągnąć.

Jeśli chodzi o te postacie, to nie zgadzam się, że słabiaki powinny być na równi z przekoksowanymi. Moim zdaniem wszystkie postacie powinny być mniej więcej równe. U mnie ten napisany tu sposób nie przechodzi. Jak ktoś wylosuje słabiaka to się go zabija byle szybciej, bo przecież wiadomo, że silniejsza postać łatwiej i szybciej się przypakuje więc osoba ze słabszą postacią jest na z góry przegranej pozycji.

Niektóre postacie, to aż się proszą o gruntowną zmianę charakterystyk. Moim zdaniem wszystkie zdolności w stylu możesz ignorować/wymykać się wrogom na/nie rzucać kostką na .... i tu jakaś jednostkowa karta zdarzeń albo jakiegoś miejsca są kompletnie do kitu. Z drugiej strony np pustelnik albo jasnowidz to jest przesada. No i oczywiście wszystkie postacie do zdobycia w grodzie oprócz mistrza są absolutnie to przeróbki.

Ale to tylko zdanie moje i mojego brata ciotecznego z którym zagrywamy się w MM :)



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 32

Post autor: Martins » niedziela 02 sie 2009, 19:32

Witam,jestem tu nowy ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś zainteresowany moim pytaniem.Chodzi mi konkretnie o postać Morloka,a mianowicie o jego cechę (bo chyba nie można nazwać tego umiejętnością) która w trakcie rozgrywki pozbawia go 1 życia na turę podczas przebywania na powierzchni. Co o tym sądzicie? Bo według mnie jest to lekko przegięte, zastanawiam sie nad jej modyfikacją lub jej całkowitym wyelminowaniem, czekam na jakieś propozycje z waszej strony.



Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34
Kontakt:

Post autor: Isztwan » niedziela 02 sie 2009, 20:15

Maciu pisze:rzeczywiście w labiryncie jest o tym wzmianka, ale w krypcie już o tym nie napisali
Tez przed chwilą zerknąłem do instrukcji. w labiryncie napisali, że Olbrzym faktycznie nie może ciągnąć dodatkowych kart, w żadnej innej instrukcji tego ograniczenia nie ma. Może rzeczywiście chodzi tu tylko o Zdarzenia na planszy podstawowej? Można grać tak, że Olbrzym może ciągnąć dodatkową kartę tylko jak jest na powierzchni - gdy może widzieć wszystko z wysoka; konkretnie mam na myśli planszę podstawową, Gród, Trzęsawiska, Lodowy las i itp.

Co do Morloka to spotkałem się z rożnymi opiniami na jego temat. Pierwsza to taka, że z pozoru wydaje sie być od początku na przegranej pozycji ale bedąc w LM dopakuje się do 30 punktów Życia i jest zaje...sty (pamiętam, że gural go chwalił). Druga to taka, że faktycznie jest kiepski; ja sam nigdy nim nie grałem, więc ciężko mi wypowiadać się na ten temat.
Może spróbować grać tak, że gdy na powierzchni rzucając za ruch uzyskamy parzysty wynik tracimy życie a jak nieparzysty to nie?



Awatar użytkownika
Killah Bane
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Tatuaże
Trofea
Posty: 208
Rejestracja: piątek 13 cze 2008, 21:40
Lokalizacja: Arkham Asylum
Płeć:
Wiek: 31

Post autor: Killah Bane » niedziela 02 sie 2009, 20:49

Jak ktoś wylosuje słabiaka to się go zabija byle szybciej, bo przecież wiadomo, że silniejsza postać łatwiej i szybciej się przypakuje
Ciekawa strategia, hehe. Tyle że podczas ostatniej rozgrywki pokonałem Bestię Hegemonem (żadnej przydatnej zdolności, w każdym razie nie w czasie tej konkretnej partii), kiedy kumpel grał Głupcem (niby też nic ciekawego, ale jednak wykorzystywał swoje zdolności). Zdolności to tylko część sukcesu, są jeszcze Przedmioty, Zaklęcia itd, rzeczy niezależne od tego, kim grasz.
Co o tym sądzicie? Bo według mnie jest to lekko przegięte
Według mnie też, chociaż z drugiej strony zawsze chciałem zagrać tą Postacią. Byłoby zabawnie. Chciałem dodać do Kart Labiryntu jakiś Przedmiot anulujący tę przypadłość Morloka, pewnie zrobię to w swoim czasie.
Może spróbować grać tak, że gdy na powierzchni rzucając za ruch uzyskamy parzysty wynik tracimy życie a jak nieparzysty to nie?
Ja bym jednak grał tak jak jest napisane na karcie tej Postaci.



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 32

Post autor: Martins » piątek 07 sie 2009, 20:27

Co do ostatniej wypowiedzi Isztwana to mam jedno "ale".Jak można dokoksować Morlokowi 30 żyć? Rozumiem że chodzi o dopakowanie go w labiryncie ale tam ruch odbywa się w jednym kierunku i musi zakończyć się wyjściem z niego,co w związku z małymi gabarytami planszy uniemożliwia tak szybki wzrost punktów życia. Czy w ogóle zasady poruszania w labiryncie według instrukcji są przez Was akceptowane czy może ktoś wymyślił coś lepszego?



Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34
Kontakt:

Post autor: Isztwan » piątek 07 sie 2009, 22:05

W zasadzie to można po tym mniejszym kręgu w LM jakiś czas chodzić - dopóki miejsc na karty nie zabraknie, bo potem to bez sensu. Nie trzeba wchodzić od razu do Komnaty magów. Jest tam jeszcze pole Komnata Mroku (czy jakoś tak) z którego można dostać się do pierwszego kręgu LM po odpowiednim rzucie kostką. Jak ktoś sie uprze to jest sporo łażenia.



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 32

Post autor: Martins » czwartek 20 sie 2009, 23:31

Chciałbym usłyszeć Waszą opinię na temat rzucania zaklęć. Graliśmy swego czasu ze znajomymi w MM i każdy wybierał sobie postać. Kumpel wziął oczywiście Czarodzieja i zaczeła się jazda. Dzięki jego zajebistym zdolnościom rzucał sobie co chwilę zaklęcia (które nic nie powodowały) a póżniej brał kolejne aż trafił na to co chciał. Co prawda ograniczyliśmy później że możę rzucać jedno na turę ale to niewiele zmieniło. Czy wy stonowaliście jego zdolność dotyczącą posiadania dwósh zaklęć w każdym momencie gry?



Awatar użytkownika
RasdSaris
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 06 mar 2007, 23:05
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Post autor: RasdSaris » piątek 21 sie 2009, 17:23

U mnie gra się, że max Zaklęć w turze można rzucić tyle ile można ich posiadać max, czyli jeśli mogę posiadać 3 zaklęcia to mogę rzucić do trzech w jednej turze. Sama zdolność jest silna ale myślę że nie zaburza równowagi w grze, prawdopodobnie Twój problem polega na tym:
rzucał sobie co chwilę zaklęcia (które nic nie powodowały)
Zaklęcie musi być rzucone poprawnie, musi mieć cel, i musi być rzucone w sposób jaki jest opisany w jego instrukcji. Także niektóre Zaklęcia ciężko jest rzucić chcąc się ich pozbyć od razu i takie zapychacze trochę stopują magów.


The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34
Kontakt:

Post autor: Isztwan » piątek 21 sie 2009, 22:45

RasdSaris pisze:Także niektóre Zaklęcia ciężko jest rzucić chcąc się ich pozbyć od razu i takie zapychacze trochę stopują magów.
Wbrew pozorom sporo jest takich Zaklęć. Już nie raz miałem sytuację, że chciałem pozbyć się jakiegoś Zaklęcia, żeby zrobić miejsce na nowe ale nierzadko przez dobre 20 minut nie było jak!



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 32

Post autor: Martins » piątek 21 sie 2009, 23:08

Ok już rozumiem czyli każde zaklęcie można rzucić tylko jeśli coś powoduje. To jest w ogóle jakaś niepisana zasada czy jest to gdzieś uwzględnione? A co do stopowania tym magów to oni z reguły mają po trzy zaklęcia i chyba zawsze znajdzie się jakieś które można użyć i wywoła jakiś efekt ( teoretyzuję bo nie wiem napewno).



Awatar użytkownika
rinaldo
Zawadiaka
Zawadiaka
Zawadiaka
Posty: 93
Rejestracja: niedziela 17 maja 2009, 01:32
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: rinaldo » sobota 22 sie 2009, 00:05

Ale raczej nie zdarza się ktoś, kto mógłby zawsze dociągać trzecie zaklęcie. Tak naprawdę postaci z dwoma przez cały czas jest niewiele (rzeczony Czarodziej, MIstrz Czarnoksięski i jeszcze ktoś - chyba Kapłanka?) więc problem nie jest aż tak duży

Zasada chyba nigdzie nie jest skodyfikowana, ale nie ma też zasady pozwalającej na odrzucanie zaklęć - a "używanie" ich bez efektu (cokolwiek to znaczy) stanowiłoby de facto odrzucenie



Awatar użytkownika
Misiek [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3353
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 36

Post autor: Misiek » niedziela 23 sie 2009, 12:36

Zasada jest skodyfikowana w myśli, że wykonujesz instrukcję Karty. Nie można odrzucać Wrogów bez rozpatrzenia, mają napisane kiedy odchodzą. Tak samo Zaklęcia można używać tylko zgodnie z ich instrukcją.

Mam pytanie. Co robimy z tą Wiedźmą? Chciałbym już zamknąć tematy 1,5 dla Podstawki i zwyczajnie opublikować ją.




ODPOWIEDZ