Postacie z podstawki

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 36
Kontakt:

Post autor: Isztwan » niedziela 02 sie 2009, 17:06

Maciu, moim zdaniem u Olbrzyma napisane jest, że chodzi o karty Zdarzeń tylko dlatego, że to postać z podstawki. Innych kart (Labiryntu, Grodu itp.) wtedy nie było i można to rożnie interpretować. Trzeba zrobić tak: przejrzeć instrukcję innych dodatków i zobaczyć czy ta umiejętność Olbrzyma nie jest gdzieś "zablokowana". Jesli np. w LM napisali, że Olbrzym nie może wykorzystywać tej zdolności w LM, to chyba znaczyłoby, że może wszędzie indziej. Potocznie mówiąc taki wyjątek potwierdzający regułę.
Ale to tylko moja niesprawdzona opinia.

Jeśli chodzi o Postacie to mi najbardziej nie podobają się takie, których zdolności zupełnie nie są odpowiednie. Jakbym na przykład robił Elfa byłby on na pewno ciekawszy - te zdolności, które ma teraz sugerują tylko tyle, że umie szybko biegać po równym terenie. Troll - przynajmniej staty ma OK ale co mi daje przepędzenie kogoś?! (PS. Trolla juz niedawno przerobiłem dodając mu zdolność regeneracji), Goblin nie musi rzucać w Kręgu mocy - co ma piernik do goblina?



Awatar użytkownika
RasdSaris
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 06 mar 2007, 23:05
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Post autor: RasdSaris » niedziela 02 sie 2009, 17:38

Jeśli Olbrzym ma tak, że zdolność odnosi się do kart Zdarzeń tylko, to ja bym to z kolei zostawił, niby wyjątek o którym mówi Isztwan sugerował by coś innego, mimo to ja został bym przy interpretacji - jest napisane "karty Zdarzeń", więc tylko takie, nie inne.

Co do nieadekwatności skilli innych Postaci, jest tutaj trochę racji i mnie przeróbka Trolla Isztwana podoba się, jeśli by to przeprowadzić subtelnie i z głową to można by poprawić inne Postaci, ale bez przesady, żeby został ich stary "smak". (nie mam tu na myśli czystego "ulepszania" Postaci, bo tak jak wyżej napisano, słabsze Postacie są również potrzebne.


The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.

Awatar użytkownika
Rogo
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 5074
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 32

Post autor: Rogo » niedziela 02 sie 2009, 17:58

Jeśli Olbrzym ma tak, że zdolność odnosi się do kart Zdarzeń tylko, to ja bym to z kolei zostawił, niby wyjątek o którym mówi Isztwan sugerował by coś innego, mimo to ja został bym przy interpretacji - jest napisane "karty Zdarzeń", więc tylko takie, nie inne.
I co, że niby na planszy głównej jest duży i widzi z daleka, a na innych planszach się kurczy? xD Nie znam dodatków do MM, ale na pewno są inne na otwartej przestrzeni, gdzie Olbrzym może z daleka się przyjrzeć :P


Czas umierać.


Maciu
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 5
Rejestracja: sobota 09 sie 2008, 16:58
Lokalizacja: Bezdroża
Płeć:

Post autor: Maciu » niedziela 02 sie 2009, 18:46

Hmm.. rzeczywiście w labiryncie jest o tym wzmianka, ale w krypcie już o tym nie napisali. Jeszcze jedno mnie zastanawia. Co prawda w instrukcji jest napisane, że odnosi się to do kart labiryntu, ale nigdzie nie jest napisane, że nie można w labiryncie ciągnąć zdarzeń, jak np w jaskini. W krypcie napisali, że tylko kryptę można ciągnąć.

Jeśli chodzi o te postacie, to nie zgadzam się, że słabiaki powinny być na równi z przekoksowanymi. Moim zdaniem wszystkie postacie powinny być mniej więcej równe. U mnie ten napisany tu sposób nie przechodzi. Jak ktoś wylosuje słabiaka to się go zabija byle szybciej, bo przecież wiadomo, że silniejsza postać łatwiej i szybciej się przypakuje więc osoba ze słabszą postacią jest na z góry przegranej pozycji.

Niektóre postacie, to aż się proszą o gruntowną zmianę charakterystyk. Moim zdaniem wszystkie zdolności w stylu możesz ignorować/wymykać się wrogom na/nie rzucać kostką na .... i tu jakaś jednostkowa karta zdarzeń albo jakiegoś miejsca są kompletnie do kitu. Z drugiej strony np pustelnik albo jasnowidz to jest przesada. No i oczywiście wszystkie postacie do zdobycia w grodzie oprócz mistrza są absolutnie to przeróbki.

Ale to tylko zdanie moje i mojego brata ciotecznego z którym zagrywamy się w MM :)



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Martins » niedziela 02 sie 2009, 19:32

Witam,jestem tu nowy ale mam nadzieję że znajdzie się ktoś zainteresowany moim pytaniem.Chodzi mi konkretnie o postać Morloka,a mianowicie o jego cechę (bo chyba nie można nazwać tego umiejętnością) która w trakcie rozgrywki pozbawia go 1 życia na turę podczas przebywania na powierzchni. Co o tym sądzicie? Bo według mnie jest to lekko przegięte, zastanawiam sie nad jej modyfikacją lub jej całkowitym wyelminowaniem, czekam na jakieś propozycje z waszej strony.



Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 36
Kontakt:

Post autor: Isztwan » niedziela 02 sie 2009, 20:15

Maciu pisze:rzeczywiście w labiryncie jest o tym wzmianka, ale w krypcie już o tym nie napisali
Tez przed chwilą zerknąłem do instrukcji. w labiryncie napisali, że Olbrzym faktycznie nie może ciągnąć dodatkowych kart, w żadnej innej instrukcji tego ograniczenia nie ma. Może rzeczywiście chodzi tu tylko o Zdarzenia na planszy podstawowej? Można grać tak, że Olbrzym może ciągnąć dodatkową kartę tylko jak jest na powierzchni - gdy może widzieć wszystko z wysoka; konkretnie mam na myśli planszę podstawową, Gród, Trzęsawiska, Lodowy las i itp.

Co do Morloka to spotkałem się z rożnymi opiniami na jego temat. Pierwsza to taka, że z pozoru wydaje sie być od początku na przegranej pozycji ale bedąc w LM dopakuje się do 30 punktów Życia i jest zaje...sty (pamiętam, że gural go chwalił). Druga to taka, że faktycznie jest kiepski; ja sam nigdy nim nie grałem, więc ciężko mi wypowiadać się na ten temat.
Może spróbować grać tak, że gdy na powierzchni rzucając za ruch uzyskamy parzysty wynik tracimy życie a jak nieparzysty to nie?



Awatar użytkownika
Killah Bane
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Tatuaże
Trofea
Posty: 208
Rejestracja: piątek 13 cze 2008, 21:40
Lokalizacja: Arkham Asylum
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Killah Bane » niedziela 02 sie 2009, 20:49

Jak ktoś wylosuje słabiaka to się go zabija byle szybciej, bo przecież wiadomo, że silniejsza postać łatwiej i szybciej się przypakuje
Ciekawa strategia, hehe. Tyle że podczas ostatniej rozgrywki pokonałem Bestię Hegemonem (żadnej przydatnej zdolności, w każdym razie nie w czasie tej konkretnej partii), kiedy kumpel grał Głupcem (niby też nic ciekawego, ale jednak wykorzystywał swoje zdolności). Zdolności to tylko część sukcesu, są jeszcze Przedmioty, Zaklęcia itd, rzeczy niezależne od tego, kim grasz.
Co o tym sądzicie? Bo według mnie jest to lekko przegięte
Według mnie też, chociaż z drugiej strony zawsze chciałem zagrać tą Postacią. Byłoby zabawnie. Chciałem dodać do Kart Labiryntu jakiś Przedmiot anulujący tę przypadłość Morloka, pewnie zrobię to w swoim czasie.
Może spróbować grać tak, że gdy na powierzchni rzucając za ruch uzyskamy parzysty wynik tracimy życie a jak nieparzysty to nie?
Ja bym jednak grał tak jak jest napisane na karcie tej Postaci.



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Martins » piątek 07 sie 2009, 20:27

Co do ostatniej wypowiedzi Isztwana to mam jedno "ale".Jak można dokoksować Morlokowi 30 żyć? Rozumiem że chodzi o dopakowanie go w labiryncie ale tam ruch odbywa się w jednym kierunku i musi zakończyć się wyjściem z niego,co w związku z małymi gabarytami planszy uniemożliwia tak szybki wzrost punktów życia. Czy w ogóle zasady poruszania w labiryncie według instrukcji są przez Was akceptowane czy może ktoś wymyślił coś lepszego?



Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 36
Kontakt:

Post autor: Isztwan » piątek 07 sie 2009, 22:05

W zasadzie to można po tym mniejszym kręgu w LM jakiś czas chodzić - dopóki miejsc na karty nie zabraknie, bo potem to bez sensu. Nie trzeba wchodzić od razu do Komnaty magów. Jest tam jeszcze pole Komnata Mroku (czy jakoś tak) z którego można dostać się do pierwszego kręgu LM po odpowiednim rzucie kostką. Jak ktoś sie uprze to jest sporo łażenia.



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Martins » czwartek 20 sie 2009, 23:31

Chciałbym usłyszeć Waszą opinię na temat rzucania zaklęć. Graliśmy swego czasu ze znajomymi w MM i każdy wybierał sobie postać. Kumpel wziął oczywiście Czarodzieja i zaczeła się jazda. Dzięki jego zajebistym zdolnościom rzucał sobie co chwilę zaklęcia (które nic nie powodowały) a póżniej brał kolejne aż trafił na to co chciał. Co prawda ograniczyliśmy później że możę rzucać jedno na turę ale to niewiele zmieniło. Czy wy stonowaliście jego zdolność dotyczącą posiadania dwósh zaklęć w każdym momencie gry?



Awatar użytkownika
RasdSaris
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 307
Rejestracja: wtorek 06 mar 2007, 23:05
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Post autor: RasdSaris » piątek 21 sie 2009, 17:23

U mnie gra się, że max Zaklęć w turze można rzucić tyle ile można ich posiadać max, czyli jeśli mogę posiadać 3 zaklęcia to mogę rzucić do trzech w jednej turze. Sama zdolność jest silna ale myślę że nie zaburza równowagi w grze, prawdopodobnie Twój problem polega na tym:
rzucał sobie co chwilę zaklęcia (które nic nie powodowały)
Zaklęcie musi być rzucone poprawnie, musi mieć cel, i musi być rzucone w sposób jaki jest opisany w jego instrukcji. Także niektóre Zaklęcia ciężko jest rzucić chcąc się ich pozbyć od razu i takie zapychacze trochę stopują magów.


The fish doesn't think.
The fish is mute.
Expressionless.
The fish doesn't think,
Because the fish knows
Everything.

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 36
Kontakt:

Post autor: Isztwan » piątek 21 sie 2009, 22:45

RasdSaris pisze:Także niektóre Zaklęcia ciężko jest rzucić chcąc się ich pozbyć od razu i takie zapychacze trochę stopują magów.
Wbrew pozorom sporo jest takich Zaklęć. Już nie raz miałem sytuację, że chciałem pozbyć się jakiegoś Zaklęcia, żeby zrobić miejsce na nowe ale nierzadko przez dobre 20 minut nie było jak!



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Martins » piątek 21 sie 2009, 23:08

Ok już rozumiem czyli każde zaklęcie można rzucić tylko jeśli coś powoduje. To jest w ogóle jakaś niepisana zasada czy jest to gdzieś uwzględnione? A co do stopowania tym magów to oni z reguły mają po trzy zaklęcia i chyba zawsze znajdzie się jakieś które można użyć i wywoła jakiś efekt ( teoretyzuję bo nie wiem napewno).



Awatar użytkownika
rinaldo
Zawadiaka
Zawadiaka
Zawadiaka
Posty: 93
Rejestracja: niedziela 17 maja 2009, 01:32
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:

Post autor: rinaldo » sobota 22 sie 2009, 00:05

Ale raczej nie zdarza się ktoś, kto mógłby zawsze dociągać trzecie zaklęcie. Tak naprawdę postaci z dwoma przez cały czas jest niewiele (rzeczony Czarodziej, MIstrz Czarnoksięski i jeszcze ktoś - chyba Kapłanka?) więc problem nie jest aż tak duży

Zasada chyba nigdzie nie jest skodyfikowana, ale nie ma też zasady pozwalającej na odrzucanie zaklęć - a "używanie" ich bez efektu (cokolwiek to znaczy) stanowiłoby de facto odrzucenie



Awatar użytkownika
Misiek [Autor tematu]
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Arena
Bestia
Pakiety Rozszerzające
Posty: 3374
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Misiek » niedziela 23 sie 2009, 12:36

Zasada jest skodyfikowana w myśli, że wykonujesz instrukcję Karty. Nie można odrzucać Wrogów bez rozpatrzenia, mają napisane kiedy odchodzą. Tak samo Zaklęcia można używać tylko zgodnie z ich instrukcją.

Mam pytanie. Co robimy z tą Wiedźmą? Chciałbym już zamknąć tematy 1,5 dla Podstawki i zwyczajnie opublikować ją.




Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Martins » sobota 19 wrz 2009, 01:42

A edytował ktoś może Żartownisia? Przydałaby mu się jeszcze jedna podobna do drugiej zdolność, tylko bardziej chamska :mrgreen: Czekam na propozycje.



Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Droga do Chwały
Las Elfów
Trzęsawiska i Lodowy Las
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 36
Kontakt:

Post autor: Isztwan » sobota 19 wrz 2009, 10:56

Problem w tym, że nie za bardzo na karcie jest miejsce by coś dopisać. Dopiero teraz zauważyłem, że Żartowniś ma niezłe początkowe statystyki (Miecz 3 Magia 4!).
A w ogóle to kiedy ta 2 zdolność działa? Jak wyrzuci jedynkę przy okazji czy musi na to oddzielny rzut wykonywać?



Martins
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 42
Rejestracja: niedziela 02 sie 2009, 19:06
Lokalizacja: Nowy Sącz
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Martins » sobota 19 wrz 2009, 11:03

Męczyłem ludzi pytaniami na temat tej zdolności, ostatnio w niejasnych instrukcjach postaci i proponuję zapoznać się najpierw z tamtymi opiniami. Co do pytania, to z tego co pamietam, to jak wyrzuci jedynkę przy okazji.



Slonx
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 31
Rejestracja: środa 04 lip 2012, 17:22
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Post autor: Slonx » czwartek 05 lip 2012, 02:27

Isztwan pisze:No i trzeba pamiętać o tej Czarownicy - nie mam pojęcia jak interpretować to, że przeklęta Postać nie może kontynuować wędrówki...
Ja zawsze grałem tak, że idziesz najkrótszą drogą, po drodze badając obszary.
Nie jest jednak zależne od ciebie, jak tam dokładnie dotrzesz, masz się tam dostać jak najszybciej.
Przykładowo, stoisz na mroźnym pustkowiu, wiedźma rzuci na ciebie urok.
W następnej turze wyrzuciłeś 1, co oznacza, że musisz iść do karczmy i rzucić tam kością, bo masz szansę dostania się do świątyni nemed. Jeżeli jednak wyrzucisz, powiedzmy, 2, to musisz iść na uroczysko i próbować przejść przez trzęsawiska.
Problem oczywiście występuje według mnie w granicach dolnego kręgu, w innych to chyba tylko niuanse.
Misiek pisze:1 Równiny - czym one są? W instrukcji Elfa dwie umiejętności odnoszą się do nich. Jeśli interpretować to jako Równinę Snu i Traw z Górnego Kręgu, to wypaczy sens Postaci względem MiM - TMiM, zwyczajnie nigdy z nich nie skorzysta

Magog może dodawać 1 do wyniku walk rozgrywanych na równinach.

Może interpretować to jako Obszary gdzie ciągnie się Kartę?
Skąd ten pomysł? Instrukcja postaci dotyczy obszarów, które w nazwie mają równinę.
Misiek pisze:2 Olbrzym - czy w Jaskini, LM, Krypcie Upiorów nie zrezygnować z umiejętności ciągnięcia 1 Karty więcej?
Masz napisane w instrukcji postaci, że chodzi o karty zdarzeń, więc chodzi o karty zdarzeń.
Misiek pisze:3 Troll traci umiejętność 2 w Krypcie Upiorów, lecz potrzeba rozszerzyć to na np Zamek Bestii.
W instrukcji stoi jak byk, że nie może skorzystać z tej umiejętności na kamiennym moście, skoro zamek bestii się na nim znajduje, to dla mnie ten punkt jest rozszerzony z automatu.
To chyba powinno działać jak z zaliczaniem Grodu do dolnego kręgu.
Misiek pisze:4 Jeśli uznamy wymianę Demonów na punkty Magii za normę, to co z Rycerzem Ciemności, który jako jedyny miał taką możliwość.
Według mnie to jakaś dziwna i absurdalna modyfikacja. Po co zmieniać akurat ten punkt? Żeby gra była łatwiejsza?
Misiek pisze:5 Quark powinien tracić możliwość teleportacji w niektórych dodatkach autorskich
W oficjalnych dodatkach traci, więc nie widzę problemu.


...Ale czy nie przyjemnie być okrutnym?

ODPOWIEDZ