Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Relikwiarz. Zabija wszystkie demony?

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
Grotherd [Autor tematu]
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 12
Rejestracja: wtorek 05 sie 2008, 18:23
Lokalizacja: Magiczne Wrota
Płeć:

Relikwiarz. Zabija wszystkie demony?

Postautor: Grotherd » niedziela 10 sie 2008, 16:34

Mam pytanie. Otóż w "Magicznym Mieczu" istnieje przedmiot magiczny Relikwiarz i pozwala nam on wyeliminować każdego napotkanego na naszej drodze Demona. Ale czy dosłownie? Co bowiem stanie się, gdy właściciel Relikwiarza stanie na obszarze, który jest zajęty przez inną postać... przez postać Demona?

Awatar użytkownika
Killah Bane
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Posty: 208
Rejestracja: piątek 13 cze 2008, 21:40
Lokalizacja: Arkham Asylum
Płeć:
Wiek: 31

Postautor: Killah Bane » niedziela 10 sie 2008, 17:35

Na chłopski rozum - chodzi o Demony reprezentowane przez Karty. I koniec rozważań.

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34

Postautor: Isztwan » niedziela 10 sie 2008, 21:24

Killah Bane pisze:Na chłopski rozum - chodzi o Demony reprezentowane przez Karty. I koniec rozważań.

Zgadzam się.

Raleen
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 381
Rejestracja: poniedziałek 25 paź 2004, 13:23
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 36

Postautor: Raleen » czwartek 14 sie 2008, 10:46

Z tego co pamiętam podobne problemy były w MiM z przedmiotem Krzyż. Rozwiązanie analogiczne jak wyżej.

Awatar użytkownika
speedy
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 41
Rejestracja: czwartek 30 kwie 2009, 09:31
Lokalizacja: Krakow
Płeć:
Wiek: 32

Postautor: speedy » czwartek 30 kwie 2009, 10:23

jezeli dobrze w tej chwili pamietam, to posiadaczowi owego przedmiotu moze sie takze zdarzyc taki przypadek na planszy (po rzucie kostka): "zostales zaatakowany przed demona (miecz X)"
Fanatyk MM (za jego mroczny klimat) od polowy lat 90-tych. Kolekcja:
* Magiczny Miecz + Jaskinia + Grod + Labirynt Magow + Krypta Upiorow + Magia
* Magia i Miecz + Jaskinia + Miasto + Podziemia + Smoki
* Talisman: Magia i Miecz 4.5
* Magiczny Miecz SE

Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34

Postautor: Isztwan » czwartek 30 kwie 2009, 10:46

Ja nie wiem jak to powinno być z tymi demonami na planszy ale chyba zawsze grałem, że się je pokonuje.
Gorzej gdy na planszy (np. w Krypcie Upiorów) zaatakuje nas nie demon a upiór czy duch, które w zasadzie też są wrogami-demonami. :-k

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3347
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 36

Postautor: Misiek » piątek 08 maja 2009, 21:25

Dziś czytałem instrukcję Krypty, w wyszczególnionych wyjątkach od zasad głównych Relikwiarz nie działa na planszy Krypty Upiorów.


Awatar użytkownika
Isztwan
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Posty: 1382
Rejestracja: sobota 16 wrz 2006, 18:33
Lokalizacja: Lublin
Płeć:
Wiek: 34

Postautor: Isztwan » piątek 08 maja 2009, 22:06

Nie miałem na myśli planszy krypty upiorów jako dodatku tylko pole KU na podstawce.

Awatar użytkownika
Misiek
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Posty: 3347
Rejestracja: czwartek 11 wrz 2008, 22:35
Lokalizacja: Burghausen
Płeć:
Wiek: 36

Postautor: Misiek » piątek 08 maja 2009, 22:30

To podpada pod interpretację:

Wrogowie z oznaczeniem II - atakują zawsze na Miecz - opisywani jako Wróg
Wrogowie z oznaczeniem III - atakują zawsze na Magię - opisywani jako Demon

Jeśli ktoś spełnia jakiś jeden warunek z wybranej kategorii to trzeba go traktować jakby spełniał wszystkie. Czyli mamy Upiora bez oznaczenia liczbowego, ale atakuje na Magię... więc jest Demonem.

Jednak nie znajdę nikomu tego w oficjalnych zasadach, tak ja to czuję. Wyszła nawet wcześniej sprawa Wrogów III atakujących na Miecz, dlatego uważałem to za błąd.



Wróć do „Kwestia Zasad (MM)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość