Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

kilka wątpliwości co do miasta

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Czarny [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 29 kwie 2014, 14:36
Lokalizacja: Ryki
Płeć:
Wiek: 29

kilka wątpliwości co do miasta

Post autor: Czarny » poniedziałek 11 maja 2015, 11:11

Witam.
Mam parę pytań co do interpretacji zasad dodatku Miasto:

1. Czy mogę teleportować się z ulicy miasta na jakiś obszar krainy zewnętrznej na planszy głównej i odwrotnie?
Zgodnie z instrukcją miasta, plansza miasta zazwyczaj jest traktowana jako część krainy zewnętrznej, a teleportacja pozwala się przenieść na każdy obszar w tej samej krainie.
I jeśli można to czy po teleportowaniu się z krainy zewnętrznej na planszy głównej na ulicę miasta należy ciągnąć kartę by sprawdzić czy nie ma tam patrolu straży? Niby instrukcja miasta mówi o rzucaniu zaklęć na ulicach miasta, a w tym przypadku zaklęcie zostało rzucone poza miastem (na planszy głównej), ale mam wątpliwości.
2. Czy poszukiwacz zmieniony w ropuchę w mieście może zwrócić uwagę patrolu straży (za brak złota) i zostać osądzony w ciemnicy, mimo że nadal jest ropuchą?



Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 17140
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Little Nemo » poniedziałek 11 maja 2015, 13:18

Cześć,

1. Chyba można. Też pamiętam, iż czytałem gdzieś, iż Miasto to jest część Krainy Zewnętrznej, a więc można się teleportować z oraz do Miasta. Aczkolwiek ja bym dodatkowej karty nie losował. Czar został rzucony poza Miastem, więc nikt tam nas nie zauważył. A że pojawiliśmy się w Mieście... jeszcze Prawo Miejskie nie karze za wywoływanie efektów w granicach Miasta, jedynie za rzucanie Czarów ;).

2. Ciekawe pytanie... Aczkolwiek myślę, iż chyba tak. Generalnie tutaj rozchodzi się o to, czy ropucha to Poszukiwacz, czy nie... Jednakże wiele efektów wpływa na ropuchę tak, jakby była ona Poszukiwaczem. W takim przypadku więc uważam, iż można postawić znak równości między ropuchą, a Poszukiwaczem, a więc w takim przypadku wymagać posiadania złota od ropuchy, mimo iż ona złota nosić nie może.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Czarny [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: wtorek 29 kwie 2014, 14:36
Lokalizacja: Ryki
Płeć:
Wiek: 29

Post autor: Czarny » poniedziałek 11 maja 2015, 14:32

Dzięki!

Przed chwilą wpadła mi jeszcze jedna kwestia. W instrukcji miasta była mowa, że większe zwierzęta należy pozostawić na ulicy, w stajni lub na przystani, żeby wejść do innych miejsc w mieście. W śród przykładów "większych zwierząt" były wymienione smoki.

1. Co w takim razie ze smokiem lub innym większym zwierzęciem zniewolonym za pomocą przedmiotu (np. "Laska Władzy")? Czy będzie:
a) Grzecznie czekał aż właściciel go odbierze? I jeśli tak to co jeśli właściciel straci ten przedmiot lub zginie?
b) W stajni będzie pilnowany czekał aż właściciel go odbierze, a na ulicy i w przystani inny poszukiwacz będzie mógł go wziąć na tych samych zasadach co muła/konia/konia i wóz/rumaka? I jeśli tak to znowu pytanie co jeśli właściciel straci przedmiot, którym potwora zniewolił lub zginie?
c) Potwór ucieknie, a jego kartę należy odłożyć na stos kart odrzuconych?
d) Potwór zacznie terroryzować obszar, w którym go zostawiono i trzeba będzie go pokonać lub ponownie zniewolić? I jeśli tak, a potwora zostawiono w stajni lub przystani, to czy będzie można wykonać instrukcję tego miejsca, dopóki terroryzuje je pozostawiony potwór?
2. Co w takim razie ze smokiem ujeżdżanym przez Smoczego Jeźdźca? Czy ta sama odpowiedź co na poprzednie pytanie?



Tronar
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 11 paź 2017, 00:48
Płeć:

Re: kilka wątpliwości co do miasta

Post autor: Tronar » sobota 21 paź 2017, 21:03

Co do pierwszej kwestii z ropuchą, to powinna zostać wogóle wyrzucona za bramę miasta (no weź gigantyczna ropucha w mieście?!! Nikt takiego potworka u zdrowych zmysłów nie wpuści do miasta) zgodnie ze statutem miasta, który co prawda nic nie wpsomina bezpośrednio o ropuchach, ale można je zaliczyc jako potwór w mieście i jest nielegalne przebywanie jako ropucha (weż list gończy jak zmienią cię w ropuchę).

Co do drugiej kwestii to stajnia dotyczy tylko wierzchowców o normalnych gabarytach jak konie, muły rumaki, konie z wozem(Smok w stajni wywołałby popłoch wśród zwierząt(nawet jest odpowiednie zdarzenie wsród kart miasta)). Co do smoków to zniewolony smok będący bez twojej opieki od razu pozstanie potraktowany jako wróg potwór, więc nie można takiego wieżchowca pozostawić w stajni a nie zastosowanie sie do przepisów grozi listem gończym jak zapewne wiesz, no ale jak ktoś posiada zniewolonego smoka to i patrol straży mu nie straszny prawda? :)




ODPOWIEDZ