Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Jaskinia - Prawo/Lewo/Prosto + Poruszanie się z mocą mniejszą niż 6

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Jaskinia - Prawo/Lewo/Prosto + Poruszanie się z mocą mniejszą niż 6

Post autor: Nizar666 » sobota 31 maja 2014, 14:19

Witam...Mam problem dotyczący dodatku MiM Jaskinia...Siedziałem nad planszą i instrukcją do 2 nad ranem i za nic w świecie nie mogłem rozgryźć metody poruszania się w tym że dodatku... (Przeglądałem inne tematy dotyczące ruchu natomiast nie potrafię zrozumieć waszych spekulacji)... Moje pytania brzmią

1. Jak mam patrzeć na plansze by ustalić - Prosto/Prawo/Lewo ?

2.Jak gracze mają się w niej poruszać z mocą mniejszą niż 6 ? (Jakieś wersje/pomysły?)

3.O co chodzi z tym magicznym kryształem ? Są do tego karty?

4.Gdzie i kiedy są 2 lub 3 rozwidlenia...(Jak dla mnie 3 nie istnieją bo przecież zgodnie z instrukcją nie można w jednej turze przekraczać pola dwa razy)


Będę bardzo ale to BARDZO wdzięczny jeżeli ktoś mi pomoże... [-o<



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » sobota 31 maja 2014, 16:02

1. Obojętne. Jeśli chodzi o losowy wybór drogi to możesz pokazać palcem "1,2,3 - tutaj, 4,5,6 - tutaj" i rzucić kostką. A który jest lewy a który prawy nikogo raczej nie wzrusza.

2. Nie bardzo rozumiem o co pytasz. Ja w takiej sytuacji wolę poruszać po jednym polu żeby nie błądzić po omacku.

3. Jest. Chyba że masz wybrakowany egzemplarza. "Magiczny Kryształ" ma rewers "Jaskinia" ale należy go wyciągnąć z tej talii, bo nie jest przeznaczony do losowego dociągnięcia.

4. Może zacytujesz odpowiedni fragment instrukcji? W obecnej wersji nie wiem o co pytasz.

Jest ogólnie w dobrym tonie by zamieścić tekst o którego wyjaśnienie się prosi. Że o regulaminie nie wspomnę.




Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Post autor: Nizar666 » sobota 31 maja 2014, 22:47

Co do poruszania się chodzi mi o to np : Rzut kostką = ile pól mam przebyć + w którą stronę lub rzut kostką = ilość pół + dodatkowy rzut kostką do określenia w którą stronę lub rzut kostką = ilośc pół + za każde pole rzucam osobno aby sprawdzić w jakie strony się poruszam (to raczej odpada bo to zajmowało by sporą ilość czasu , no ale wole zapytać)

A co do rozwidleń i z fragmentem instrukcji to cytuje "Ruch poszukiwaczy odbywa się w dowolnym kierunku z tym jednak że w jednej turze nie wolno dwukrotnie przekraczać tego samego obszaru. Ruch jest uzależniony bezpośrednio od całkowitej mocy poszukiwacza.Poszukiwacze o mocy całkowitej równej 8 i większej przesuwają się o tyle Obszarów , ile uzyskali w wyniku rzutu kostką , skręcająć na dowolne rozwidleniach korytarza. Poszukiwacze o mocy mniejszej od 8 mają do wyboru dwie możliwości ruchu :

a) rzucić kostkę i poruszać się do przodu skręcając na rozwidleniach w sposób następujący:

- przy dwóch odnogach
1,2,3 oczka - skręt w lewo
4,5,6 - skręt w prawo

-przy trzech rozwidleniach
1,2 oczka - skręt w lewo
3,4 - prosto
5,6 - skręt w prawo"



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » sobota 31 maja 2014, 23:14

Jeden rzut by ustalić ile pól się poruszyć. I osobny na każdych rozstajach by wiedzieć gdzie skręcić.

Co do "trzech rozwidleń" chodzi o trzy odnogi, a takie miejsca kojarzę że są na planszy.




Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Post autor: Nizar666 » niedziela 01 cze 2014, 04:50

Czyli mam rozumieć ... Że do poruszania się w jaskini mam użyć sposobu trzeciego? ( Tego najdłuższego?)



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » niedziela 01 cze 2014, 13:05

Nizar666 pisze:Czyli mam rozumieć ... Że do poruszania się w jaskini mam użyć sposobu trzeciego? ( Tego najdłuższego?)
Albo najkrótszego - poruszać się po jednym polu. I tak wszystko po drodze jest losowe - nie ma większej różnicy czy daną kartę wyciągniesz na polu obok czy na tym 5 obszarów dalej. "Bieg przez jaskinię" ma sens gdy obok jest coś wyjątkowo nieprzyjemnego i masz nadzieję w ten sposób tego uniknąć.




Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Post autor: Nizar666 » niedziela 01 cze 2014, 14:35

Podsumując...

1. Prawo/Lewo/Prosto = Obojętnie w zależności od perspektywy

2.Gracze o mocy mniejszej niż 6 = Poruszają się (rzut kostką + za każdy obszar rzut kostką w którą stronę mają się udać) lub 1 obszar na turę

3.Magiczny kryształ w talii kart Jaskinia jest tylko 1...I Jeżeli ja go zdobędę wykonując trzy próby on jest mój a inni poszukiwacze mają wała tak ? :)

4.Rozwidlenia są 2 lub 3 i nie można w jednej turze przekraczać dwa razy tego samego obszaru...Np jestem na 3 rozwidleniach i najpierw stosuje się do instrukcji o 3 rozwidleniach...Z następnym obszarem stosuję się tylko do dwóch rozwidleń gdyż nie mogę w jednej turze przekraczać tego samego pola dwa razy...


Mam nadzieje że wszystko dobrze zrozumiałem prawda ;>



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » niedziela 01 cze 2014, 18:35

2. Nie za każdy obszar. Póki nie ma rozgałęzień to nie jest problemem utrzymanie kierunku. Dopiero przy rozwidleniu trzeba rzucić gdzie się skręca. Ale to kwest

3. Drugiego nie zdobędą, ale mogą odebrać Ci twój, rzecz jasna.

4. Jeśli nie można przekraczać dwa razy tego samego obszaru, to chyba nie możesz dwa razy w jednej turze trafić na to samo rozwidlenie.

Mam nadzieję że nie robię Ci wody z mózgu. Ale na razie jeszcze nikt na mnie nie krzyczy.




Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Post autor: Nizar666 » niedziela 01 cze 2014, 23:56

Nie spokojnie , nie robisz mi wody z mózgu :D ... Po prostu istnieje powiedzenie..."Kto pyta nie błądzi" .Tylko ty starasz się mi pomóc co bardzo doceniam...Nie mniej jednak mam jeszcze kilka pytań :D

Do punktu Nr 2... ( Przykład ) Jestem w Podziemnym Źródle są 2 odnogi...Przyjmuje która odnoga jest prawą a którą lewą , rzucam proceduralnie kostką(wyrzucam np 3) oraz rzut w którą stronę idę. Załóżmy ze wyrzucam "w prawo" i po chwili okazuje się że idę na pole w którym wyciągam kartę , I teoretycznie na przedstawionym obszarze są 2 odnogi , praktycznie jest tylko jedna odnoga ponieważ jedną bym poszedł do komnaty a drugą bym wrócił do podziemnego źródła do którego wrócić nie mogę (gdyż w instrukcji jest napisane że nie można przekraczać dwukrotnie tego samego obszaru w ciągu tury) ... Tak więc ,czy tego chce czy nie jestem zmuszony pójść do komnaty (robię czynności z komnatą , przyjmijmy że wyrzuciłem w komnacie 2 = kontynuuje ruch).Następnie muszę iść na pole gdzie wyciągam 2 karty Jaskini bo przy komnacie też są 2 odnogi a co za tym idzie mogę użyć tylko jednej odnogi bo gdybym skorzystał z drugiej cofnął bym się na obszar ciągnięcia 1 karty jaskini(a ten obszar przeszedłem).W wyniku czego jestem zmuszony iść na obszar gdzie wyciągam 2 karty Jaskini ... Mam nadzieje że dobrze interpretuje ruch w tej części Jaskini ? Czy o to chodzi ?

A co do punktu 4...To tak np (Jeżeli w trakcie ruchu natknąłem się na Podziemne Źródło ale idę dalej ponieważ rzut kostką wymaga o przesunięcie się tyle i tyle oczek to już nie mogę w tej turze zatrzymać się w Podziemnym Źródle (Ani przez nie przejść) bo tak jakby go przeszedłem i to pole jest dla mnie niedostępne w tej chwili ?

Przepraszam że Cię tak męczę , moimi wypocinami . Po prostu chcę to zrozumieć jak to powinno być... Najlepiej będzie jak spojrzysz na mapę Jaskini i zobaczysz o co mi chodzi...Mam nadzieje że się rozumiemy :)



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 02 cze 2014, 00:10

Najlepiej by było gdybym zerknął do zasad, ale nie czuję się aż tak altruistycznie by poświęcać na to czas.
Ale to co piszesz wyżej brzmi z grubsza rozsądnie. :-)

Co do robienia wody z mózgu, chodziło mi o to że mam zwyczaj zmieniać zasady jeśli oryginalne uważam za kiepskie. Tak więc jest ryzyko, że to co tutaj klaruję nie jest 100% zgodne z instrukcją. Na pewno jest zgodne z tym jak grałem, ale to niekoniecznie to samo.




Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Post autor: Nizar666 » poniedziałek 02 cze 2014, 08:15

Dziękuję za wsparcie :D ... Czy mógłbyś przedstawić swoją wersje poruszania się w Jaskini oraz jak w niej postępujesz pod względem ... Rozwidleń , rzutów kostką itp ? Być może spodoba mi się jakaś twoja interpretacja a co za tym idzie (O ile będzie krytyczna sytuacja) wykorzystam ją w grze na mapce Jaskini ; ]



Awatar użytkownika
Krzysiek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Dodatkowe karty
Zaklęcia
Posty: 1107
Rejestracja: wtorek 18 maja 2010, 16:31
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: Krzysiek » poniedziałek 02 cze 2014, 12:30

Powinna wynikać z tego co napisałem wyżej.
Zakładając że masz Moc < 6 i nie chcesz poruszać się tylko o jeden obszar:

Dopóki w tunelu nie ma rozgałęzień to możesz wybrać kierunek swobodnie (na początku danego ruchu, bo w trakcie nie możesz zawrócić - dopiero w następnej turze). Na rozstajach rzucasz którą stronę skręcisz. I tyle. Zakaz wracania na ten sam obszar w obrębie jednego ruchu się stosuje.




Nizar666 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 28
Rejestracja: niedziela 11 maja 2014, 23:17
Lokalizacja: Głuchołazy
Płeć:
Wiek: 23

Post autor: Nizar666 » poniedziałek 02 cze 2014, 19:23

"Dopóki w tunelu nie ma rozgałęzień to możesz wybrać kierunek swobodnie"

Hmm wszystko ok... Ale czym jest dla Ciebie "Rozgałęzienie"? Są to 2 drogi ? A "Rozstaje" to 3 ;> ?



ODPOWIEDZ