Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

opuszczenie miasta a ropuchy

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
kuglo82 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 40
Rejestracja: niedziela 16 mar 2014, 13:01
Lokalizacja: KrakOw
Płeć:
Wiek: 36

opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: kuglo82 » poniedziałek 17 mar 2014, 02:52

Ostatnio grajac przydarzyla nam sie taka sytuacja - wzialem pozyczke w banku ,chodzilem troche po miescie i wylosowalem zywiol powietrza ktory wywiewa mnie na pobliskie pola i tam musze z nim walczyc (moc 5)
I teraz moje pytanie co dalej czy powinienem przed walka zamienic sie w ropuche(bo nie spłaciłem pożyczki przed opuszczeniem miasta) ,odrzucic wszystkie przedmioty itd czy np po walce?
Podobnie sytuacja ma sie z zywiolem ziemi ktory wciaga nas do pierwszego korytarza podziemi?



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18827
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Mały Nemo » poniedziałek 17 mar 2014, 08:24

Raczej nie, w Ropuchę się zmieniasz jedynie wtedy, kiedy opuszczasz Miasto normalną drogą, poprzez Bramy Miasta.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


kuglo82 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 40
Rejestracja: niedziela 16 mar 2014, 13:01
Lokalizacja: KrakOw
Płeć:
Wiek: 36

Post autor: kuglo82 » poniedziałek 17 mar 2014, 10:18

No chyba raczej tak ponieważ w instrukcji jest napisane że czarodziej z banku zamieni cie w ropuche jezeli opuscisz miasto nie splacajac pożyczki i nie ma napisane jaka droga to zrobisz tylko ze jakkolwiek opuscisz



Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 2961
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 40
Kontakt:

Post autor: stave » poniedziałek 17 mar 2014, 11:04

Wiesz Nemo nie jest to do końca sprecyzowane - jedynie jest zapis o Czarodzieju, który zapodał kuglo82 więc w takim układzie nie ma to znaczenia jak opuścisz Miasto. Zgodnie z zapisem zmieniasz się w Ropuchę i to zaraz przed walką (stosujesz się do instrukcji na niej zawartej i dopiero wtedy zaczynasz walczyć z Żywiołem) :mrgreen: więc jest ciepło. Ja tak zawsze grałem, bo nigdzie nie masz tego bardziej sprecyzowanego nawet jakikolwiek FAQ tego nie zmienia. Przy takim zapisie jest to jedyna interpretacja.


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Tronar
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 11 paź 2017, 00:48
Płeć:

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: Tronar » niedziela 22 paź 2017, 18:10

Nie zmieniasz się w ropuchę. Little Nemo ma rację. Zostajesz zmieniony w ropuche jeśli opuścisz miasto tylko w normalny sposób czyli przez Bramę Miejską. Dotyczy to również listów gończych, podobnie jest z pożyczkami. Przepisy mówią o tym zarówno na listach gończych jak w instrukcji w banku. Bo przecież Czarodziej z banku nie jest wszechwiedzący i nie ma informacji o tym że żywiołak wciągnął cię do podziemi lub na pole, czy też popłynąłeś barką do krainy zewnętrznej, albo czarodziejka wysłała cie w kośmiczną odchłań. Jak widać gra powstała za czasów PRL-u więc polscy twórcy przewidywali takie sytuacje i zmuszali graczy do kombinowania. Nie oznacza to że już nigdy nie musisz spłacać tej pożyczki(nadal ja masz) i jeśli w jakikolwiek sposób wrócisz do miasta przez Miejską Bramę czy przez inny środek transportu (żartobliwie:agenci bankowi doniosą czarodziejowi z banku o tym :)) natychmiast musisz spłacić pożyczkę abo zostaniesz zamieniony w ropuchę, podobnie się ma z listem gończym jeśli wrócisz do miasta z listem gończym a wylosujesz patrol lub nawet w zewnętrznej krainie wylosujesz patrol natychmiast możesz zostać pochwycony i wtrącony do więzienia!




Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 18827
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: Mały Nemo » niedziela 22 paź 2017, 18:21

Ja tylko dodam, iż wolałbym być nazywany per "Nemo"~ ^^" Jeśli to nie problem oczywiście ~ :)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Tronar
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 11 paź 2017, 00:48
Płeć:

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: Tronar » niedziela 22 paź 2017, 18:59

ok :)




Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 2961
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 40
Kontakt:

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: stave » czwartek 15 lut 2018, 00:53

Hehe teraz nadrabiam zaległości i niestety/ albo stety oponuję przy swoim stanowisku :mrgreen: a i BTW Tonar twórcami gry nie są Polacy tylko Anglicy :D :mrgreen: Polacy niestety albo stety zapodali parę kwiatków w tłumaczeniu.


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

ODPOWIEDZ