Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

opuszczenie miasta a ropuchy

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
kuglo82 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 40
Rejestracja: niedziela 16 mar 2014, 13:01
Lokalizacja: KrakOw
Płeć:
Wiek: 35

opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: kuglo82 » poniedziałek 17 mar 2014, 02:52

Ostatnio grajac przydarzyla nam sie taka sytuacja - wzialem pozyczke w banku ,chodzilem troche po miescie i wylosowalem zywiol powietrza ktory wywiewa mnie na pobliskie pola i tam musze z nim walczyc (moc 5)
I teraz moje pytanie co dalej czy powinienem przed walka zamienic sie w ropuche(bo nie spłaciłem pożyczki przed opuszczeniem miasta) ,odrzucic wszystkie przedmioty itd czy np po walce?
Podobnie sytuacja ma sie z zywiolem ziemi ktory wciaga nas do pierwszego korytarza podziemi?



Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 17168
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Little Nemo » poniedziałek 17 mar 2014, 08:24

Raczej nie, w Ropuchę się zmieniasz jedynie wtedy, kiedy opuszczasz Miasto normalną drogą, poprzez Bramy Miasta.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


kuglo82 [Autor tematu]
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Posty: 40
Rejestracja: niedziela 16 mar 2014, 13:01
Lokalizacja: KrakOw
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: kuglo82 » poniedziałek 17 mar 2014, 10:18

No chyba raczej tak ponieważ w instrukcji jest napisane że czarodziej z banku zamieni cie w ropuche jezeli opuscisz miasto nie splacajac pożyczki i nie ma napisane jaka droga to zrobisz tylko ze jakkolwiek opuscisz



Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 2889
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 39
Kontakt:

Post autor: stave » poniedziałek 17 mar 2014, 11:04

Wiesz Nemo nie jest to do końca sprecyzowane - jedynie jest zapis o Czarodzieju, który zapodał kuglo82 więc w takim układzie nie ma to znaczenia jak opuścisz Miasto. Zgodnie z zapisem zmieniasz się w Ropuchę i to zaraz przed walką (stosujesz się do instrukcji na niej zawartej i dopiero wtedy zaczynasz walczyć z Żywiołem) :mrgreen: więc jest ciepło. Ja tak zawsze grałem, bo nigdzie nie masz tego bardziej sprecyzowanego nawet jakikolwiek FAQ tego nie zmienia. Przy takim zapisie jest to jedyna interpretacja.


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Tronar
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 11 paź 2017, 00:48
Płeć:

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: Tronar » niedziela 22 paź 2017, 18:10

Nie zmieniasz się w ropuchę. Little Nemo ma rację. Zostajesz zmieniony w ropuche jeśli opuścisz miasto tylko w normalny sposób czyli przez Bramę Miejską. Dotyczy to również listów gończych, podobnie jest z pożyczkami. Przepisy mówią o tym zarówno na listach gończych jak w instrukcji w banku. Bo przecież Czarodziej z banku nie jest wszechwiedzący i nie ma informacji o tym że żywiołak wciągnął cię do podziemi lub na pole, czy też popłynąłeś barką do krainy zewnętrznej, albo czarodziejka wysłała cie w kośmiczną odchłań. Jak widać gra powstała za czasów PRL-u więc polscy twórcy przewidywali takie sytuacje i zmuszali graczy do kombinowania. Nie oznacza to że już nigdy nie musisz spłacać tej pożyczki(nadal ja masz) i jeśli w jakikolwiek sposób wrócisz do miasta przez Miejską Bramę czy przez inny środek transportu (żartobliwie:agenci bankowi doniosą czarodziejowi z banku o tym :)) natychmiast musisz spłacić pożyczkę abo zostaniesz zamieniony w ropuchę, podobnie się ma z listem gończym jeśli wrócisz do miasta z listem gończym a wylosujesz patrol lub nawet w zewnętrznej krainie wylosujesz patrol natychmiast możesz zostać pochwycony i wtrącony do więzienia!




Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 17168
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: Little Nemo » niedziela 22 paź 2017, 18:21

Ja tylko dodam, iż wolałbym być nazywany per "Nemo"~ ^^" Jeśli to nie problem oczywiście ~ :)


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Tronar
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 11 paź 2017, 00:48
Płeć:

Re: opuszczenie miasta a ropuchy

Post autor: Tronar » niedziela 22 paź 2017, 18:59

ok :)




ODPOWIEDZ