Witamy na forum! Zapraszamy na Zjazd Forum w Warszawie
(10.08.2018 - 12.08.2018).

Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zapraszamy na grę sieciową w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Talizmany.

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
mendi [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 1
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 16:26
Lokalizacja: Poznan
Płeć:

Talizmany.

Post autor: mendi » sobota 01 cze 2013, 16:32

Witam. Ostatnio gralem ze znajomymi w Magie i miecz razem z dodatkiem podziemia.
Losowe sytuacje spowodowaly sytuacje, w ktorej zaczely sie konczyc talizmany ( te ktore sa oddzielnie oznakowane jako intemy i te ktore losowo wypadaja w kartach przygod).
Jako ze posiadalem 3 talizmany postanowilem je przetopic u alchemika za zloto.
i tu pojawia sie pytanie co sie z nimi dzieje ?Czy np talizman ktory wystepuje jako karta przygody, wedruje do kart spalonych, a talizman itemowy wraca do tych ktore mozna zdobyc u czarownika? Czy jako ze zostal przetopiony nie mozna go juz wykorzystac ?



Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19168
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Mały Nemo » sobota 01 cze 2013, 16:50

Zgadza się, Talizman z kart Przygód jest odrzucany na stos kart odrzuconych, a karty Talizmanów ze stosu Talizmanów wracają do pudełka i mogą być wykorzystane później.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Łosiu
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Konteksty
Krasnoludzka Kopalnia
Posty: 331
Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 20:36
Lokalizacja: Krosno/Poznań
Płeć:
Wiek: 28
Kontakt:

Post autor: Łosiu » niedziela 02 cze 2013, 21:46

Moim zdaniem też, aczkolwiek jak się dogadacie, tak będzie ;) Jest jakiś smaczek w tym, że Talizmany by zniknęły, ciężej byłoby je zdobyć.



Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 2965
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 40
Kontakt:

Post autor: stave » niedziela 02 cze 2013, 21:50

Ogólnie w oryginale nie ważne której edycji bo i nawet najnowsza to ma, że nie jednokrotnie Talizmany walają się po planszy jak głupie.
Ja i Gieferg w swoich Projektach z deczka to zmieniliśmy :mrgreen:


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19168
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Mały Nemo » niedziela 02 cze 2013, 23:06

stave pisze:Ogólnie w oryginale nie ważne której edycji bo i nawet najnowsza to ma, że nie jednokrotnie Talizmany walają się po planszy jak głupie.
Potwierdzam. ;)

No, może poza Magicznym Mieczem, bo tam jednego z przedmiotów przez połowę gry nie można zdobyć, a drugi jest sam z siebie dosyć unikalny, że np. w specjalnej edycji zdobycie go to istna ruletka ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Burjaufojad
Filozof
Filozof
Filozof
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Mała Magia i Miecz
Posty: 681
Rejestracja: wtorek 21 lut 2012, 15:34
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 47

Post autor: Burjaufojad » środa 04 wrz 2013, 20:47

wg zasad w grze może być 4 talizmany jednocześnie (z kartą pustelnika i smoczego gniazda włącznie)
Potem wszelkie instrukcje (10 w Świątyni lub karta) należy ignorować
Raz grając Astropatą zebrawszy 4 sztuki zablokowałem się w Otchłani i reszta musiała łazić przez Skarbiec :mrgreen:

Pamietamy, że Talizman to mag przedmiot i jako taki podlega odzyskaniu via Wieża Maga (Karta Przygód ze Smoków), raz jeszcze - o ile nie ma jeszcze 4 talizmanów w grze :mrgreen:


Wasz Niedozajebicia

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Krampus Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 19168
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 35

Post autor: Mały Nemo » środa 04 wrz 2013, 20:55

Burjaufojad pisze:wg zasad w grze może być 4 talizmany jednocześnie (z kartą pustelnika i smoczego gniazda włącznie)
A mógłbyś przytoczyć paragraf na to? Bo chyba coś ominęliśmy... i wydaje mi się, iż nie ja jeden...


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!


Awatar użytkownika
Łosiu
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Konteksty
Krasnoludzka Kopalnia
Posty: 331
Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 20:36
Lokalizacja: Krosno/Poznań
Płeć:
Wiek: 28
Kontakt:

Post autor: Łosiu » środa 04 wrz 2013, 23:04

Grey pisze:
Burjaufojad pisze:wg zasad w grze może być 4 talizmany jednocześnie (z kartą pustelnika i smoczego gniazda włącznie)
A mógłbyś przytoczyć paragraf na to? Bo chyba coś ominęliśmy... i wydaje mi się, iż nie ja jeden...
Też pierwsze słyszę. 4 są w Ekwipunku i tyle :P



Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 37

Post autor: Artownik » czwartek 05 wrz 2013, 07:55

W instrukcji są dwa zapisy.

Jeden informuje, że są cztery Talizmany w ramach kart "ekwipunku" (a nie cztery w grze).


20:1
Za każdym razem gdy Poszukiwacz dostaje lub kupuje jeden z tych Przedmiotów powinien wziąć odpowiadającą mu Kartę Ekwipunku lub Talizmanu.

Można by to podciągnąć pod Talizmany z talii, ale sens tej zasady dotyczy głównie zadań Czarownika.


Z drugiej strony ograniczenie ilości Talizmanów naraz w grze uważam za bardzo ciekawą regułę, wartą przemyślenia. :)



Awatar użytkownika
Wiktor
#Moderator: Wiktor
#Moderator: Wiktor
#Moderator: Wiktor
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Posty: 1567
Rejestracja: piątek 09 lip 2010, 18:07
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 33

Post autor: Wiktor » czwartek 05 wrz 2013, 22:06

Burjaufojad słusznie prawi. W MM też tak jest, ale mało kto na to zwraca uwagę.




Awatar użytkownika
Miszon
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 992
Rejestracja: niedziela 10 kwie 2011, 20:27
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 38

Post autor: Miszon » czwartek 05 wrz 2013, 22:20

Rzeczywiście, to bardzo interesująca reguła, godna wzięcia pod uwagę!


http://www.radio-orbit.pl - proszę słuchać najbardziej alternatywnej listy przebojów w Polsce :-)


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 37

Post autor: Artownik » piątek 06 wrz 2013, 08:10

Wiktor pisze:Burjaufojad słusznie prawi. W MM też tak jest, ale mało kto na to zwraca uwagę.
Obawiam się, że się mylisz Wiktorze. w MiM nie ma zapisu, który istnieje w MM.


Zresztą w MM także sytuacja nie jest do końca jasna.

To prawda jest bardzo jasny zapis:

Jeżeli Postać wyciągnie Magiczny Miecz lub Tarczę Tolimana musi je zamienić na identyczne z Wyposażenia, a wyciągnięte odłożyć na stos zużytych.

Jednakże są i inne, dyskusyjne zapisy:

Karty opisują Przedmioty, w których posiadanie Postać może wejść w inny sposób niż uczestnictwo w Zdarzeniach.



Awatar użytkownika
Burjaufojad
Filozof
Filozof
Filozof
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Mała Magia i Miecz
Posty: 681
Rejestracja: wtorek 21 lut 2012, 15:34
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 47

Post autor: Burjaufojad » piątek 06 wrz 2013, 08:46

Artownik pisze:Obawiam się, że się mylisz Wiktorze
Za prawdę powiadam Ci, że masz rację Wiktorze albowiem:

Cytowany fragment instrukcji mówi że po uzyskaniu przedmiotu z ekwipunku (a takim są Talizmany) należy go natychmiast wymienić na kartę ekwipunku - nie ma kary = nie ma przedmiotu. Są 4 karty Ekwipunku "Talizman" = może być max 4 Talizmany w grze

Bracia i siostry na pewno można spierać się o to jeszcze z 2 tygodnie ale po co ?


Wasz Niedozajebicia

Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 37

Post autor: Artownik » piątek 06 wrz 2013, 15:55

20:1
Za każdym razem gdy Poszukiwacz dostaje lub kupuje jeden z tych Przedmiotów powinien wziąć odpowiadającą mu Kartę Ekwipunku lub Talizmanu.

Za każdy razem gdy Poszukiwacz dostaje Talizman, dobiera go z dodatkowych kart.
Dostaje je się za wykonane zadania czarownika lub za np wspięcie się do orlego gniazda.

Za każdym razem gdy Poszukiwacz kupuje jeden z przedmiotów ekwipunku, bierze go z kart ekwipunku.


Nie ma tu nigdzie mowy o znajdywaniu kart Talizmanów, a już zupełnie nigdzie nie pojawia się słowo sugerujące wymianę czegokolwiek na cokolwiek innego.



Awatar użytkownika
Chaos
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
MiM na ZunTzu
Posty: 467
Rejestracja: poniedziałek 20 gru 2010, 18:32
Lokalizacja: Bajlandia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Chaos » piątek 06 wrz 2013, 16:24

20. TALIZMAN I KARTY EKWIPUNKU
20:1 Za każdym razem, gdy Poszukiwacz dostaje lub kupuje
jeden z tych Przedmiotów powinien wziąć odpowiadającą
mu Kartę Ekwipunku lub Talizmanu.
20:2 Zakupione Przedmioty pod każdym względem odpowiadają
Przedmiotom znalezionym jako Karty Przygód,
jednak ich Karty nie są odrzucane, a wracają do
stosu Kart Zakupów i mogą być ponownie kupione. Jeżeli
zabraknie Kart jakiegoś Przedmiotu lub Talizmanu,
oznacza to, że ten Przedmiot lub Talizman w danej
chwili jest nieosiągalny.
20:3 Karty Ekwipunku i Talizmanu mogą być zostawiane na
planszy tak samo, jak wszystkie inne Karty.

Może się zdarzyć że będzie w grze równocześnie 6 Talizmanów, 4 z ekwipunku i 2 z kart przygód.



Awatar użytkownika
Rogo
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4701
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 31

Post autor: Rogo » czwartek 12 wrz 2013, 11:15

5. Przedmioty, Magiczne Przedmioty, Przyjaciele
15.9 Poszukiwacz może te Karty zabrać ze sobą, jeżeli wolno mu to zrobić (5:2-3).
Nie ma nic o podmienianiu. Wniosek:
Chaos pisze:Może się zdarzyć że będzie w grze równocześnie 6 Talizmanów, 4 z ekwipunku i 2 z kart przygód.


Czas umierać.


Tronar
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Posty: 61
Rejestracja: środa 11 paź 2017, 00:48
Płeć:

Re: Talizmany.

Post autor: Tronar » sobota 21 paź 2017, 18:47

no z tym faktycznie jest trudno. Talizmany z wszystkimi dodatkami stanowią sporą ilość. Proponuje wprowadzić taką zasadę że raz spalony u alchemika Talizman lub zniszczony czarem czy jakąś tam zdolnością zgodną z charektyrystyką postaci, nie wraca już o puli do końca gry. W ten sposób może się okazać że Talizman znów stanie się przedmiotem pilnie poszukiwanym. Proponuje tylko dodać taki zapisek do przedmiotu z Jaskini a mianowicie słynnego Magicznego Kryształu który jest tylko jeden że nie może ten przemiot być w żaden sposób zniszczony ani czarem , ani przetopem przez alchemika. Zapobiega to sytuacji braku wogóle Talizmanu a uatrakcyjnia to rozgrywkę, bo gracze będą wzajemnie sobie odbierać Magiczny Kryształ żeby dotrzeć do Korony Władzy przez Dolinę Ognia :)




ODPOWIEDZ