Witamy na forum! Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)

Talizmany.

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry itp itd.
ODPOWIEDZ
mendi [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 1
Rejestracja: sobota 01 cze 2013, 16:26
Lokalizacja: Poznan
Płeć:

Talizmany.

Post autor: mendi » sobota 01 cze 2013, 16:32

Witam. Ostatnio gralem ze znajomymi w Magie i miecz razem z dodatkiem podziemia.
Losowe sytuacje spowodowaly sytuacje, w ktorej zaczely sie konczyc talizmany ( te ktore sa oddzielnie oznakowane jako intemy i te ktore losowo wypadaja w kartach przygod).
Jako ze posiadalem 3 talizmany postanowilem je przetopic u alchemika za zloto.
i tu pojawia sie pytanie co sie z nimi dzieje ?Czy np talizman ktory wystepuje jako karta przygody, wedruje do kart spalonych, a talizman itemowy wraca do tych ktore mozna zdobyc u czarownika? Czy jako ze zostal przetopiony nie mozna go juz wykorzystac ?



Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 16719
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Little Nemo » sobota 01 cze 2013, 16:50

Zgadza się, Talizman z kart Przygód jest odrzucany na stos kart odrzuconych, a karty Talizmanów ze stosu Talizmanów wracają do pudełka i mogą być wykorzystane później.


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Awatar użytkownika
Łosiu
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Konteksty
Krasnoludzka Kopalnia
Posty: 331
Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 20:36
Lokalizacja: Krosno/Poznań
Płeć:
Wiek: 27
Kontakt:

Post autor: Łosiu » niedziela 02 cze 2013, 21:46

Moim zdaniem też, aczkolwiek jak się dogadacie, tak będzie ;) Jest jakiś smaczek w tym, że Talizmany by zniknęły, ciężej byłoby je zdobyć.



Awatar użytkownika
stave
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Projekt Wielka Magia I Miecz
Posty: 2877
Rejestracja: czwartek 14 gru 2006, 18:33
Lokalizacja: Łódź
Płeć:
Wiek: 39
Kontakt:

Post autor: stave » niedziela 02 cze 2013, 21:50

Ogólnie w oryginale nie ważne której edycji bo i nawet najnowsza to ma, że nie jednokrotnie Talizmany walają się po planszy jak głupie.
Ja i Gieferg w swoich Projektach z deczka to zmieniliśmy :mrgreen:


Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski

Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 16719
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Little Nemo » niedziela 02 cze 2013, 23:06

stave pisze:Ogólnie w oryginale nie ważne której edycji bo i nawet najnowsza to ma, że nie jednokrotnie Talizmany walają się po planszy jak głupie.
Potwierdzam. ;)

No, może poza Magicznym Mieczem, bo tam jednego z przedmiotów przez połowę gry nie można zdobyć, a drugi jest sam z siebie dosyć unikalny, że np. w specjalnej edycji zdobycie go to istna ruletka ;).


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Awatar użytkownika
Burjaufojad
Filozof
Filozof
Filozof
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Mała Magia i Miecz
Posty: 681
Rejestracja: wtorek 21 lut 2012, 15:34
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 46

Post autor: Burjaufojad » środa 04 wrz 2013, 20:47

wg zasad w grze może być 4 talizmany jednocześnie (z kartą pustelnika i smoczego gniazda włącznie)
Potem wszelkie instrukcje (10 w Świątyni lub karta) należy ignorować
Raz grając Astropatą zebrawszy 4 sztuki zablokowałem się w Otchłani i reszta musiała łazić przez Skarbiec :mrgreen:

Pamietamy, że Talizman to mag przedmiot i jako taki podlega odzyskaniu via Wieża Maga (Karta Przygód ze Smoków), raz jeszcze - o ile nie ma jeszcze 4 talizmanów w grze :mrgreen:


Wasz Niedozajebicia

Awatar użytkownika
Little Nemo
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
#Pojedyncze karty
Akumajou Dracula Exp. Set
Alicization Exp. Set
Poszukiwacze Mephisto
Przedpola Piekieł
Posty: 16719
Rejestracja: sobota 04 lis 2006, 14:17
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 34

Post autor: Little Nemo » środa 04 wrz 2013, 20:55

Burjaufojad pisze:wg zasad w grze może być 4 talizmany jednocześnie (z kartą pustelnika i smoczego gniazda włącznie)
A mógłbyś przytoczyć paragraf na to? Bo chyba coś ominęliśmy... i wydaje mi się, iż nie ja jeden...


Our motto, DON'T WAKE UP
Obrazek


Awatar użytkownika
Łosiu
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Konteksty
Krasnoludzka Kopalnia
Posty: 331
Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 20:36
Lokalizacja: Krosno/Poznań
Płeć:
Wiek: 27
Kontakt:

Post autor: Łosiu » środa 04 wrz 2013, 23:04

Grey pisze:
Burjaufojad pisze:wg zasad w grze może być 4 talizmany jednocześnie (z kartą pustelnika i smoczego gniazda włącznie)
A mógłbyś przytoczyć paragraf na to? Bo chyba coś ominęliśmy... i wydaje mi się, iż nie ja jeden...
Też pierwsze słyszę. 4 są w Ekwipunku i tyle :P



Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 36

Post autor: Artownik » czwartek 05 wrz 2013, 07:55

W instrukcji są dwa zapisy.

Jeden informuje, że są cztery Talizmany w ramach kart "ekwipunku" (a nie cztery w grze).


20:1
Za każdym razem gdy Poszukiwacz dostaje lub kupuje jeden z tych Przedmiotów powinien wziąć odpowiadającą mu Kartę Ekwipunku lub Talizmanu.

Można by to podciągnąć pod Talizmany z talii, ale sens tej zasady dotyczy głównie zadań Czarownika.


Z drugiej strony ograniczenie ilości Talizmanów naraz w grze uważam za bardzo ciekawą regułę, wartą przemyślenia. :)



Awatar użytkownika
Wiktor
#Moderator: Wiktor
#Moderator: Wiktor
#Moderator: Wiktor
Uczestnik Zjazdów
Posty: 1297
Rejestracja: piątek 09 lip 2010, 18:07
Lokalizacja: Trójmiasto
Płeć:
Wiek: 32

Post autor: Wiktor » czwartek 05 wrz 2013, 22:06

Burjaufojad słusznie prawi. W MM też tak jest, ale mało kto na to zwraca uwagę.




Awatar użytkownika
Miszon
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 978
Rejestracja: niedziela 10 kwie 2011, 20:27
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 37

Post autor: Miszon » czwartek 05 wrz 2013, 22:20

Rzeczywiście, to bardzo interesująca reguła, godna wzięcia pod uwagę!


http://www.radio-orbit.pl - proszę słuchać najbardziej alternatywnej listy przebojów w Polsce :-)
Sny i Koszmary (MM): [progress2]93[/progress2]
Dziwaczne Postacie (MM): [progress2]40[/progress2]
Charakterne Zdarzenia (MM): [progress2]10[/progress2]


Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 36

Post autor: Artownik » piątek 06 wrz 2013, 08:10

Wiktor pisze:Burjaufojad słusznie prawi. W MM też tak jest, ale mało kto na to zwraca uwagę.
Obawiam się, że się mylisz Wiktorze. w MiM nie ma zapisu, który istnieje w MM.


Zresztą w MM także sytuacja nie jest do końca jasna.

To prawda jest bardzo jasny zapis:

Jeżeli Postać wyciągnie Magiczny Miecz lub Tarczę Tolimana musi je zamienić na identyczne z Wyposażenia, a wyciągnięte odłożyć na stos zużytych.

Jednakże są i inne, dyskusyjne zapisy:

Karty opisują Przedmioty, w których posiadanie Postać może wejść w inny sposób niż uczestnictwo w Zdarzeniach.



Awatar użytkownika
Burjaufojad
Filozof
Filozof
Filozof
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Mała Magia i Miecz
Posty: 681
Rejestracja: wtorek 21 lut 2012, 15:34
Lokalizacja: Warszawa
Płeć:
Wiek: 46

Post autor: Burjaufojad » piątek 06 wrz 2013, 08:46

Artownik pisze:Obawiam się, że się mylisz Wiktorze
Za prawdę powiadam Ci, że masz rację Wiktorze albowiem:

Cytowany fragment instrukcji mówi że po uzyskaniu przedmiotu z ekwipunku (a takim są Talizmany) należy go natychmiast wymienić na kartę ekwipunku - nie ma kary = nie ma przedmiotu. Są 4 karty Ekwipunku "Talizman" = może być max 4 Talizmany w grze

Bracia i siostry na pewno można spierać się o to jeszcze z 2 tygodnie ale po co ?


Wasz Niedozajebicia

Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód
Posty: 3542
Rejestracja: sobota 04 sie 2007, 14:01
Lokalizacja: Słupsk / Gdańsk
Płeć:
Wiek: 36

Post autor: Artownik » piątek 06 wrz 2013, 15:55

20:1
Za każdym razem gdy Poszukiwacz dostaje lub kupuje jeden z tych Przedmiotów powinien wziąć odpowiadającą mu Kartę Ekwipunku lub Talizmanu.

Za każdy razem gdy Poszukiwacz dostaje Talizman, dobiera go z dodatkowych kart.
Dostaje je się za wykonane zadania czarownika lub za np wspięcie się do orlego gniazda.

Za każdym razem gdy Poszukiwacz kupuje jeden z przedmiotów ekwipunku, bierze go z kart ekwipunku.


Nie ma tu nigdzie mowy o znajdywaniu kart Talizmanów, a już zupełnie nigdzie nie pojawia się słowo sugerujące wymianę czegokolwiek na cokolwiek innego.



Awatar użytkownika
Chaos
Necromancer
Necromancer
Necromancer
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
MiM na ZunTzu
Posty: 454
Rejestracja: poniedziałek 20 gru 2010, 18:32
Lokalizacja: Bajlandia
Płeć:

Post autor: Chaos » piątek 06 wrz 2013, 16:24

20. TALIZMAN I KARTY EKWIPUNKU
20:1 Za każdym razem, gdy Poszukiwacz dostaje lub kupuje
jeden z tych Przedmiotów powinien wziąć odpowiadającą
mu Kartę Ekwipunku lub Talizmanu.
20:2 Zakupione Przedmioty pod każdym względem odpowiadają
Przedmiotom znalezionym jako Karty Przygód,
jednak ich Karty nie są odrzucane, a wracają do
stosu Kart Zakupów i mogą być ponownie kupione. Jeżeli
zabraknie Kart jakiegoś Przedmiotu lub Talizmanu,
oznacza to, że ten Przedmiot lub Talizman w danej
chwili jest nieosiągalny.
20:3 Karty Ekwipunku i Talizmanu mogą być zostawiane na
planszy tak samo, jak wszystkie inne Karty.

Może się zdarzyć że będzie w grze równocześnie 6 Talizmanów, 4 z ekwipunku i 2 z kart przygód.



Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Posty: 4656
Rejestracja: niedziela 20 kwie 2008, 11:42
Lokalizacja: Bojano
Płeć:
Wiek: 30

Post autor: Rogo » czwartek 12 wrz 2013, 11:15

5. Przedmioty, Magiczne Przedmioty, Przyjaciele
15.9 Poszukiwacz może te Karty zabrać ze sobą, jeżeli wolno mu to zrobić (5:2-3).
Nie ma nic o podmienianiu. Wniosek:
Chaos pisze:Może się zdarzyć że będzie w grze równocześnie 6 Talizmanów, 4 z ekwipunku i 2 z kart przygód.


Czas umierać.


ODPOWIEDZ