HwA: pytania o zasady ...

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o świecie H. P. Lovecrafta.
Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1941
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq »

Duch szalenstwa to w oryginale "Haunter of the Dark":

[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... heDark.png[/img]

Czyli korektorzy skrewili nazwe potwora (chyba po obrazku na zetonie...) a zasade specjalna z rewersu pozostawili dobra...



Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin »

Nie, to jakies dziwne akrobacje tlumacza. Nie mam pojecia skad wzial sie ten "Duch Szalenstwa" w ogole. Moze z jakiegos tlumaczenia prozy Lovecrafta, gdzie "Haunter of the Dark" zostal okreslony wlasnie jako "Duch szalenstwa". Jesli nie, to naprawde nie pojmuje co strzelilo tlumaczowi do glowy przy tym zetonie.

"Haunter of the Dark" to potwor Maska
W grze wystepuje pod dwoma kompletnie roznymi nazwami "Duch Szalenstwa" (karta Mitow i przod zetonu) oraz "Lowca Mroku" (tyl zetonu)
[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... thos52.png[/img] [img]http://img339.imageshack.us/img339/4114/sunhv.png[/img]

[img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... heDark.png[/img] [img]http://www.arkhamhorrorwiki.com/wiki/im ... rkBack.png[/img]

[img]http://img264.imageshack.us/img264/3858/huntere.jpg[/img]


---EDIT---
O i poooq mnie uprzedzil :D


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1941
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq »

Reka szybsza niz oko...



Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin »

OK mam wyjasnienie:

"The Haunter of the Dark" - "Duch Ciemnosci" (w niektorych tlumaczeniach tytulowany jako "Duch Szalenstwa") to jeden z ostatnich tekstow, jakie Lovecraft napisal. Jest to opowiesc o Robercie Blake'u, pisarzu i malarzu fantastycznym. Blake, osiadlszy na jakis czas w Providence, zaczyna interesowac sie kosciolem, ktorego bryle widzi z okna. Jego zainteresowanie bedzie mialo oczywiscie tragiczne skutki...


Czyli jakas dziwna niekonsekwencja tlumacza.


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
szutek
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Posty: 156
Rejestracja: środa 28 sty 2009, 13:46
Lokalizacja: Toruń
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: szutek »

Mialem przyjemnosc czytac i polecam wszystkim. Dostepne w najbardziej chyba popularnym tomiku z tworczoscia Lovecrafta "Zew Cthulhu".


Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1941
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq »

Jak bylem maly to ukradlem dwie ksiazki z biblioteki osiedlowej. "Zew Cthulhu" i "Silmarilion". Pozniej nie moglem spac z wyrzutow sumienia... Ale nie oddalem.



Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Wagnard »

Widze, ze moje obawy co do polskiej wersji AH byly uzasadnione. Ciesze sie, ze zainwestowalem jednak w angielska wersje.


Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 32

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Sh' eGzor »

chcialem tylko dodac ze jest jeszcze jeden sposob na zdejmowanie zetonow z Toru Zaglady i wystepuje on w podstawce. UWAGA SPOJLER!!!!: [badajac obszar poludniwego kosciola] SPOJLER MODE OFF!!!


Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Wagnard »

I istnieje sposob na zamykanie bram w Bibliotece.


Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 32

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Sh' eGzor »

Ale nie zmniejsza to zetonow na Torze Zaglady.

Kilka pytan po dzisiejszym ratowaniu Swiata:

1. Czy umiejetnosc Kate Winthrop (czyli nie moga sie pojawic potwory ani bramy na tym samym obszarze) dziala tez w Innych Swiatach? Osobiscie wydaje mi sie ze nie ,ale wole sie upewnic.

2. Pytanie odnosnie wartosci trofeuw ,a kart Mitow ktore wplywaja na zywotnosc potworow. Czy jesli zabije potwora ,ktorego zywotnosc jest zwiekszona przez karte Mitow(Warunkow lub/i Przedwiecznego) to jest to jego wartosc w trofeum? A co jesli taka karta Warunkow zostaje odzrzucona i wartosc zywotnosc potwora maleje ,a ja go zabilem kiedy mial nizsza (standardowa)? Ktora sie wtedy liczy?

3. Odzucanie sprzymierzencow. Czy jesli odzrzucam sprzymierzenca aby zakonczyc sukcesem pogloske to czy nadal czerpie korzysci z jego odrzucenia jak w normalny sposob? Tak mialem z Diukiem.


bartas
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 104
Rejestracja: piątek 20 sty 2006, 17:05
Lokalizacja: Warszawa

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: bartas »

Ad.1 Brama i potwor pojawiaja sie w Arkham i tylko tam dziala specjalna umiejetnosc Kate W. Nie wydaje mi sie zeby po wylosowaniu karty Bram i odniesieniu sie do "Pojawia sie potwor" mogla zadzialac specjalna zdolnosc Kate W.

Ad.2 Jezeli w chwili "handlowania" potworami jest na stole karta Mitow zwiekszajaca ich wartosc to Twoj plus - sprzedajesz je drozej. Jezeli zabiles potwora ktory mial zwiekszona zywotnosc a karta mitow podnoszaca jego zywotnosc spadla ze stolu to Twoj pech - chcac go sprzedac sprzedajesz go po jego cenie z zetonu potwora.

Ad.3 Moim zdaniem nie, poniewaz robisz to dla innych korzysci anizeli jest napisane na karcie sprzymierzenca.

To byly opinie okiem srednio obeznanego z zasadami, mistrzowie mnie poprawia jakby co :-)


Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1941
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq »

Ad1. Zgadzam sie z interpretacja bartasa.
Ad2. To pytanie i niescislosc bylo juz walkowane w innym miejscu: moge napisac jak gramy my: za tyle za ile zywotnosci ubiles potwora za tyle go sprzedajesz. Proste i latwe do zapamietania.
Ad3. Tutaj tez bartas ma racje.



Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Wagnard »

1. Bramy nie otwieraja sie raczej w innych swiatach. Natomiast potwory moga i jak tak patrze na angielska wersje to wynikaloby, ze nawet w innych swiatach jej zdolnosc powinna dzialac. Nigdzie nie pisze, ze zdolnosc dotyczy tylko lokacji w Arkham.
Gdyby ktos mial watpliwosci... zawsze gdy jakas zdolnosc ma sie odniesc do sytuacji jednoczesnego otwarcia bramy i pojawienia potwora jest to zaznaczone.

2. Gramy tak, ze karty mitow zwiekszajace zywotnosc potworow zwiekszaja ja TYLKO zywym potworom. Trofea zawsze sprzedajemy za ich podstawowa wartosc.

3. Tez sie zgadzam. Odrzucasz sprzymierzenca w innym celu wiec nie ma bonusow.

Co do zamykania bram dzieki bibliotece :P Moze i nie usuwa zetonow zaglady, ale nie zapominajmy, ze mozna dzieki temu wygrac gre.


Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin »

1.
Na obszarze, na ktorym znajduje sie Kate (...)
A teraz sprawdzic sobie w instrukcji gdzie sa "obszary" a gdzie sa "pola" ;)
Tak samo jak istnieje istotna rozniaca miedzy "obszarem" a "ulica" (czesty problem z opisem Ogara z Tindalos)
W tej grze to nie sa terminy wymienne, "obszar" oznacza lokacje w Arkham i tyle w temacie.


2.
Z tego co pamietam, to prawidlowo jest tak, jak napisal bartas, czyli liczy sie zawsze aktualna zywotnosc danego potwora (choc zwykle gralem tak jak poooq)


3.
Wszystko zostalo powiedziane :)


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 »

[quote=""Sh_eGzor""]Ale nie zmniejsza to zetonow na Torze Zaglady.
1. Czy umiejetnosc Kate Winthrop (czyli nie moga sie pojawic potwory ani bramy na tym samym obszarze) dziala tez w Innych Swiatach? Osobiscie wydaje mi sie ze nie ,ale wole sie upewnic.[/quote]

Na karcie jest napisane "Dowolna faza" (w tym faza Spotkania w Innych Swiatach). Ale tak jak napisal Sirafin, obszary to pola dzielnic (nie ulice) w Arkham. Mala sprzecznosc :)

[quote=""Sh_eGzor""]2. Pytanie odnosnie wartosci trofeuw ,a kart Mitow ktore wplywaja na zywotnosc potworow. Czy jesli zabije potwora ,ktorego zywotnosc jest zwiekszona przez karte Mitow(Warunkow lub/i Przedwiecznego) to jest to jego wartosc w trofeum? A co jesli taka karta Warunkow zostaje odzrzucona i wartosc zywotnosc potwora maleje ,a ja go zabilem kiedy mial nizsza (standardowa)? Ktora sie wtedy liczy?[/quote]
P: Czy podczas oddawania trofeow potworow nale?y braç
pod uwag´ modyfikatory wytrzyma?o?ci, ktore obecnie s?
w grze?
O: Tak, nale?y. Modyfikatory te dzia?aj? na wszystkie trofea
potworow, niezale?nie od miejsca oddawania.
[quote=""Sh_eGzor""]3. Odzucanie sprzymierzencow. Czy jesli odzrzucam sprzymierzenca aby zakonczyc sukcesem pogloske to czy nadal czerpie korzysci z jego odrzucenia jak w normalny sposob? Tak mialem z Diukiem.[/quote]
P: Je?eli Badacz odrzuca kart´ jako koszt (np. by odrzuciç
Plotk´ ?The Stars Are Right?), to czy otrzymuje on tak?e
korzy?ç za jej odrzucenie (np. odzyskanie maksymalnej liczby
Poczytalno?ci po odrzuceniu Sprzymierze?ca Duke'a)?
O: Nie. Je?eli Badacz odrzuca kart´ jako koszt, to nie
otrzymuje ?adnych innych korzy?ci za odrzucenie karty.
Ogolnie polecam FAQ: http://www.rebel.pl/repository/files/in ... _small.pdf


Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin »

[quote=""8janek8""]Na karcie jest napisane "Dowolna faza" (w tym faza Spotkania w Innych Swiatach).[/quote] "Dowolna faza" nie oznacza jeszcze "Dowolne miejsce". Potwory w Arkham nie pojawiaja sie tylko w jednej konkretnej fazie. Jesli karta Bram innego gracza (Faza Spotkan w Innych Swiatach) mialby spowodowac pojawienie sie potwora w Arkham, na obszarze gdzie stoi Kate, to potwor sie nie pojawi. Tylko tyle.


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 »

No to mamy pelna jasnosc :)


Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: sirafin »

Z ciekawosci zerknalem na angielska karte by sie upewnic czy tam tez uzyto na pewno slowa "obszar". No i uzyto, malo tego, jest nawet podlinkowane.

http://www.arkhamhorrorwiki.com/Kate_Winthrop

Jesli kogos to nie przekona to juz sam nie wiem ;)


I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
Sh' eGzor
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Posty: 139
Rejestracja: sobota 13 gru 2008, 20:09
Lokalizacja: Puławy
Płeć:
Wiek: 32

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Sh' eGzor »

A jeszcze jedno pytanie: Czy podczas walki z Yigiem po jego przebudzeniu ,rzucamy koscmi zeby zdjac Przeklenstwo w fazie przygotowan badaczy?


Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 »

Nie widze przeciwwskazan.


Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1941
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq »

Podobnie jak i na Blogoslawienstwo. A tak gramy od calkiem niedawna.



Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 »

Ale jak mozna byc Poblogoslawiony w walce z Yigiem?


Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1941
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: poooq »

Mialem na mysli Blogoslawienstwo w kazdej walce z Przedwiecznym... Akurat z Yigiem jest na to mala szansa...



Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"
Kontakt:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: Wagnard »

Dobra... zwracam honor z tymi lokacjami (swoja droga mozna mniej agresywnie). Mylace jest to, ze czesto pada Other World location na roznych kartach.


Awatar użytkownika
8janek8
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
#TMiM Współtłumacz
Posty: 484
Rejestracja: czwartek 14 sie 2008, 10:14
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Re: HwA: pytania o zasady ...

Post autor: 8janek8 »

Nie wiem jak z kartami, ale w instrukcji jest stosowany keyword "area".


ODPOWIEDZ