Witamy na forum!
Zapraszamy na grę multiplayer w Talisman Digital Edition już teraz!
(Więcej informacji tutaj)
Zapraszamy na Zjazd do Kielc w sierpniu!
(Więcej informacji tutaj)

HwA: pytania o zasady ...

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o świecie H. P. Lovecrafta.
Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: Pytania ogolne

Postautor: poooq » piątek 09 lip 2010, 13:13

W sumie dwa razy po 5 kosci. Mozna dokupic jak ktos lubi rzucac calymi garsciami...


Haze
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 08 lip 2010, 22:15
Lokalizacja: Gdynia

Re: Pytania ogolne

Postautor: Haze » piątek 09 lip 2010, 13:21

Dzieki a teraz juz nie o zasady :D
macie koszulki na karty? jesli tak to jak miescicie to w pudelku?

Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: Pytania ogolne

Postautor: sirafin » piątek 09 lip 2010, 13:40

Ja rzucam cala garscia 10 "szlamowo-zielonych" kosci kupionych specjalnie do Arkham ;)

Koszulek uzywam na duze karty i wszystko da sie zmiescic w pudelku, nawet z dodatkiem Faraona, kwestia dobrego rozplanowania. Zrobilem jeszcze pudelka na karty, co tez ulatwia utrzymanie porzadku.
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Palmer
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek 14 gru 2009, 17:44
Lokalizacja: Chorzow

Re: Pytania ogolne

Postautor: Palmer » sobota 10 lip 2010, 10:45

Ja uzwam koszulek z FFG, ale gdybym mial teraz kupowac to chyba zastanowilbym sie nad koszulkami Mayday. Sa dwa razy tansze i nie zwiekszaja trzykrotnie wielkosci stosu kart.

A z balaganem poradzilem sobie tak:

[img]http://dl.dropbox.com/u/5016860/pude%C5%82ko.png[/img]

Awatar użytkownika
Wagnard
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 867
Rejestracja: poniedziałek 17 sie 2009, 18:01
Lokalizacja: "Hell on Earth"

Re: Pytania ogolne

Postautor: Wagnard » sobota 10 lip 2010, 12:15

Fajne... tez zaczynam kombinowac nad przegrodkami do swojego arkhama bo jeszcze jeden dodatek i zacznie byc problem z trzymaniem tego wszystkiego.

Haze
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 08 lip 2010, 22:15
Lokalizacja: Gdynia

Re: Pytania ogolne

Postautor: Haze » sobota 10 lip 2010, 18:22

Palmer to mowisz ze taki zestawik:
[url]http://www.luzodajnia.pl/sklep/koszulki/zestawy-tematyczne/arkham-horror/horror-w-arkham-p[/url]
bedzie dobry? chodzi mi o jakosc bo mowisz ze ciensze ale czy trwale?

Palmer
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek 14 gru 2009, 17:44
Lokalizacja: Chorzow

Re: Pytania ogolne

Postautor: Palmer » sobota 10 lip 2010, 18:48

Osobiscie nie posiadam jeszcze zadnych koszulek Mayday. Ludzie pisza, ze sa jakosci Ultra pro Platinum, wiec zdecydowanie slabsz od FFG. Chociaz i tak niewiadomo ile partii by trzeba rozegrac zeby je zajechac, a za roznice w cenie za zapakowanie samej podstawki masz mala karcianke ;)

Haze
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: czwartek 08 lip 2010, 22:15
Lokalizacja: Gdynia

Re: Pytania ogolne

Postautor: Haze » sobota 10 lip 2010, 21:58

"Palmer" pisze:za roznice w cenie za zapakowanie samej podstawki masz mala karcianke ;)

w zasadzie to gre mozna miec patrz pandemic albo klatwe :D

a co powiecie o tych:
[url]http://zlotypionek.pl/sklepik/akcesoria-do-gier/18571-100-board-game-sleeves-size-mini.html[/url]
[url]http://zlotypionek.pl/sklepik/akcesoria-do-gier/18572-100-board-game-sleeves-size-medium.html[/url]

Palmer
Kuglarz
Kuglarz
Kuglarz
Posty: 352
Rejestracja: poniedziałek 14 gru 2009, 17:44
Lokalizacja: Chorzow

Re: Pytania ogolne

Postautor: Palmer » sobota 10 lip 2010, 22:31

Mowilem o roznicy w kosztach poszczegolnych, a nie o kosztach calkowitych okoszulkowania gry.


Te sa w tej samej cenie co FFG, wiec jak wybierac miedzy tymi dwoma to lepiej sprawdzony produkt od FFG.

Awatar użytkownika
dreamer
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 14
Rejestracja: wtorek 19 paź 2010, 16:03

Re: Pytania ogolne

Postautor: dreamer » środa 27 paź 2010, 11:24

Wracam do pierwotnego tematu pytania o zasady gry AH. Przewertowalem caly temat i nie znalazlem odpowiedzi wiec pytam:

1. Ilu broni w trakcie testow walki mozna uzywac jednoczesnie? Ostatnio mialem sytuacje, ze mialem dwie bronie powszechne i jedna unikatowa i stad moje pytanie. Na logike wiadomo, ze max dwie bronie (dwie rece :)), ale logika nie zawsze idzie w parze z zasadami gry :)

2. Czy jest jakis limit przedmiotow, czarow i sprzymierzencow, jakie mozna posiadac jednoczesnie?

Na koniec dodam, ze poki co gram uzywajac tylko i wylacznie podstawowej planszy AH.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Awatar użytkownika
Death
Ciemny elf
Ciemny elf
Ciemny elf
Posty: 195
Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 16:11

Re: Pytania ogolne

Postautor: Death » środa 27 paź 2010, 11:57

Co do 1...
Broni mozesz uzyc tyle, zeby zajely Ci lacznie dwie rece (ludzie maja raczej tylko dwie). Ilosc wymaganych raczek jest na karcie, czyli jak masz dwie lapki to tylko jednej broni dwurecznej, lub dwoch jednorecznych. To samo tyczy sie czarow. Czarow i przedmiotow nie liczymy osobno.

Co do 2...
Nie, nie ma
Pieklo nigdy nie jest tak ekscytujace jak wtedy, gdy skrywa sie za twarza aniola...

Awatar użytkownika
Luc_er
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 07 lis 2010, 16:30

zasady?

Postautor: Luc_er » poniedziałek 29 lis 2010, 16:20

Witajcie,
mam kilka nurtujacych pytac co do rozgrywki:

1. co nalezy zrobic z potworem ktory znajduje sie na obszarze z brama, ktora wlasnie
badacz zapieczetowal Znakiem Starszych Bogow (wydajac zetony wskazowek lub
przedmiot Znaku) - potwor ma inny symbol niz zamykana brama !?
> ja w takiej sytuacji przesuwam potwora na ulice (Znak Starszych Bogow go odstrasza
z danego terenu - tak to widze).

2. gdy na ulicy zajmowanej przez badacza pojawia sie potwory z instrukcji Karty Mitow
(zaznaczam Karty Mitow mi chodzi nie spotkan) to czy badacz wchodzi z mini w interakcje
kiedy sie wylaniaja, czy normalnie w swojej fazie ruchu bedzie mial z nimi male zatargi ?

3. czy w pierwszej Fazie Utrzymania walki z Przedwiecznym (przed pierwszym atakiem badaczy)
suwaki umiejetnosci mozemy sobie dostosowac dowolnie czy jednak nalezy trzymac sie skupienia
(miec na uwadze zblizajace sie Zlo i juz w ostatnich turach w Arkham o tym myslec jak przygotowac
umiejetnosci do potyczki) ?

4. czy rzucamy za Blogoslawienstwo/Przeklenstwo w Fazie Utrzymania podczas walki z Przedwiecznym ?

Opisuje sytuacje dlugo aby byc jednoznacznie zrozumianym.
Dzieki za wszelki odzew.
Angel of death are humming song
Condemners in chains are suffering in the name of god
Styks river purple of the blood
I am proudly standing in the line of fallen angels of death

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: zasady?

Postautor: poooq » poniedziałek 29 lis 2010, 16:46

Witaj serdecznie,

1) W naszych rozgrywkach nie zmieniamy polozenia potwora po zamknieciu bramy, pierwsza tura po powrocie do Arkham bez walki (potwor ignoruje Badacza), kazda kolejna zgodnie z zasadami: unikaj lub walcz;
2) potwory z kart mitow kiedy pojawiaja sie na ulicach, nie wykonujac normalnego ruchu, u nas wchodza w interakcje dopiero podczas fazy ruchu badaczy;
3) podczas bitwy z przedwiecznym faze utrzymania rozpatrujemy normalnie, wraz z rzutami na Klatwe/Blogoslawienstwo.

Dodam, ze nie mam pod reka ani instrukcji czy FAQ wiec to nie odpowiadam za 100% kompatybilnosc z oficjalnymi zasadami.


Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: zasady?

Postautor: sirafin » poniedziałek 29 lis 2010, 17:33

Witaj Luc_er

Moze i bez instrukcji i FAQ pod reka, ale poooq wyjasnil wszystko absolutnie prawidlowo :)

Od siebie dodam tylko:

1) "Odstraszanie potworow" przez pieczec jest chyba najczesciej popelnianym bledem jaki widuje :D Znak Starszych Bogow powoduje, ze potwory nie moga sie POJAWIC w zapieczetowanej lokacji, a nie, ze potwory nie moga PRZEBYWAC w zapieczetowanej lokacji. Zwroc wiec uwage, ze to oznacza iz np. Ogar z Tindalos moze normalnie wejsc do zapieczetowanej lokacji w pogoni za badaczem.

2) Potwory zawsze wchodza w interakcje z badaczem dopiero w Fazie Ruchu. Jedynym wyjatkiem jest opis "Atakuje cie potwor".
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!

- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Awatar użytkownika
Luc_er
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Posty: 7
Rejestracja: niedziela 07 lis 2010, 16:30

Re: zasady?

Postautor: Luc_er » poniedziałek 29 lis 2010, 19:18

Dzieki za odpowiedz.
Co do "przepedzania" potworow to ta opcja wydawala mi sie dobrze wpisujaca
w klimat. Przedwieczni i ich pomioty nie znosza tego symboli i go unikaja.
Siegnalem do podrecznika ZC i przypomnialem sobie moc zaklecia Znaku Starszych
Bogow i przyznam ze sie teraz godze na zaniechania mojego procederu "wypedzania".

I na marginesie prosilbym o podpiecie tych postow do tematu 'Pytania ogolne'
(przypadkowo zrobilem ten nowy temat...) lub usuniecie go w calosci.
Angel of death are humming song
Condemners in chains are suffering in the name of god
Styks river purple of the blood
I am proudly standing in the line of fallen angels of death

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: Pytania ogolne

Postautor: poooq » poniedziałek 29 lis 2010, 21:19

Posty przeniesione


Awatar użytkownika
Qxa
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Posty: 232
Rejestracja: poniedziałek 23 lis 2009, 20:57
Lokalizacja: Żywiec
Płeć:
Wiek: 29

Re: Pytania ogolne

Postautor: Qxa » czwartek 02 gru 2010, 20:20

q: jesli w wyniku spotkania na obszarze w arkham pojawia sie brama, to automatycznie mnie wciaga i ide do innych swiatow tapniety, w nastepnym ruchu sie odtapowuje, w nastepnym ide na drugie pole i w nastepnym wychodze. A jak to wyglada jesli wchodze na obszar z brama? Tez wpadam w nia tapniety czy stoje normalnie?
"Ptaki w jej warkoczach drzemią,
Gdy spękana słońcem ziemia"

Awatar użytkownika
sirafin
Astropata
Astropata
Astropata
Posty: 889
Rejestracja: piątek 21 sie 2009, 10:30
Lokalizacja: Sopot
Płeć:

Re: Pytania ogolne

Postautor: sirafin » czwartek 02 gru 2010, 21:29

Wchodzi normalnie, to stoisz normalnie. Wchodzisz nienormalnie, to stoisz nienormalnie ;)
Innymi slowy, jesli brama cie zaskoczy to spedzisz w Innych Swiatach wiecej czasu.
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!

- Księga Oma, Proroctwa Tobruna

Jelen
Niziołek
Niziołek
Niziołek
Posty: 13
Rejestracja: środa 01 gru 2010, 22:00

Re: Pytania ogolne

Postautor: Jelen » sobota 04 gru 2010, 13:23

Witam ;)

Zaczynam przygode z HwA, a juz czuje ze to nie ja gram, a jestem grany ;)
W zwiazku z wczorajsza partyjka mam pytanie. Instrukcja jest w miare klarowna, oprocz jednego momentu. Przytocze fragment, bo chcialbym dokladnie wskazac o co mi chodzi:

"W przeciewienstwie do normalnej walki, Przedwiecznego nie da sie pokonac pojedynczym atakiem. Zamiast tego gracze powinni prowadzic zapis sukcesow, ktore Badacze uzyskali podczas atakow na Przedwiecznego. Sukcesy uzyskane w tych atakach nalezy zsumowac- kazdy kolejny gracz dodaje swoje sukcesy do sukcesow swoich poprzednikow. W momencie, w ktorym gracze zgromadza liczbe sukcesow rowna lub wyzsza od liczby graczy usuwaja jeden zeton zaglady (...). Jednoczesnie, gracze powinni odliczyc tyle samo sukcesow od liczby lacznie uzyskanych sukcesow."

Tekst podkreslony jest jak dla mnie wieloznaczny.
Gramy np. w 5 osob. 1os- 2sukc., 2-1., 3-3, 4-2, 5-1. Czy taki uklad znaczy, ze z toru zaglady schodzi jeden zeton, sciagany przez trzeciego gracza? Czy 4 pozostale sukcesy "zachowuja sie" na nastepna ture ataku badaczy, czy moze w kazdej turze zbieramy sukcesy od poczatku?

Dziekuje za wyjasnienie, pozdrawiam i do zobaczenia na ulicach Arkham ;)

Awatar użytkownika
poooq
Jasnowidz
Jasnowidz
Jasnowidz
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Posty: 1939
Rejestracja: piątek 18 wrz 2009, 08:36
Lokalizacja: Miedziana Planeta
Płeć:

Re: Pytania ogolne

Postautor: poooq » sobota 04 gru 2010, 13:32

Witaj w Lozy bracie.
Otwierajac pudelko z Arkhamem przypieczetowales Swoj los. Przedwieczni nie zapominaja, obserwuja i czekaja na chwile kiedy konstelacje wyznacza Wzor.

W Twoim przykladzie wyglada to tak: 1os 2 sukcesy, 2os 1 sukces, 3os 3 sukcesy: zdejmuje 1 zeton zaglady i pozostawia 1 sukces w puli do ktorego dodaja sie kolejni. "Niewykorzystane" sukcesy przechodza do kolejnej tury.

Powiem Ci jak my praktycznie rozwiazalismy ten problem: podczas Ostatniej Bitwy kazdy z Badaczy kolejno kladzie na stole tyle zetonow Wskazowek ile sukcesow udaje mu sie osiagnac (oczywiscie pomniejszona o modyfikator walki Przedwiecznego), kiedy zbierze sie liczba zetonow rowna ilosci Badaczy, sa one usuwane wraz z jednym zetonem Zaglady z toru zaglady, te nadliczbowe zostaja w puli.



Wróć do „Ratusz Arkham”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość